Enn Eesmaa: vägisõnade kasutamine seadusloomes on kahtlane

Enn Eesmaa

Riigikogu väliskomisjoni esimehe, Keskerakonna juhatuse liikme Enn Eesmaa sõnul ei tohiks seadusloomes ja muudatusettepanekutes kasutada ebatsensuurseid väljendeid, kirjutab Postimees. 

Raimond Kaljulaid esitas abielu rahvahääletusele järgmise ettepaneku: “Valitsuse koalitsioonileppes ette nähtud abielu-teemalise rahvaküsitluse üks vastusevariantidest võiks olla tsitaat Sveta Grigorjeva luuletusest: “mind ei k**i kes keda k**ib / veel vähem k**ivad mind need / keda k**ib kes keda k**ib?”.”

Enn Eesmaa pole küll näinud kõnealust muudatusettepanekut ning enda sõnutsi vaevalt ka näeb enne, kui see jõuab riigikogu suurde saali. “Aga loomulikult, mida tähendab selliste vägisõnade kastumine – põhimõtteliselt on see kahtlane,” leiab Eesmaa.

Ta küll tõdeb, et kõik oleneb kontekstist ja sellest, kui tõsiselt on neid sõnu mõeldud, ent sellesse, mis puudutab riigikogu tööd ja seadusloomet, tuleb suhtuda tõsiselt, leiab Eesmaa.

“Olen üks nendest, kes peab väga lugu sõnadest, sõnadesse peidetud mõtetest, muu hulgas ka tagamõtetest,” selgitas ta. Eesmaa meenutas, et kui ta on ise juhatanud riigikogu istungit, siis väga harvadel juhtudel on suures saalis kasutanud selliseid väljendeid ja sõnu, kuid siis on Eesmaa teinud ka märkuse. “Aga üks asi on arutelu, teine, kui on muudatusettepanek seaduseelnõusse, ja selles peaks olema palju korrektsem,” tõdes ta. “Seda enam, kui on vastulause ja selle põhjustaja juba ise astunud sellele teele, mis on taunitav,” märkis Eesmaa.

“Nalja võiks ka teha, kui on selle või teise punkti arutamine ükskõik missuguses komisjonis, kuid seda tohib ka teha teatud piirini ja ainult väga harvadel juhtudel,” leiab Eesmaa.

BNS

7 kommentaari
 1. Noo 2 aastat ago
  Reply

  R.Kaljulaid oli Keskerakonnas olles tubli poliitik mis küll nüüd on temaga juhtunud. Eks seal on veel mõni poliitik kes on muutnud sotside erakonda halvemuse suunas. Eks mõjub halvasti ka Refrmierakonna naabrus ja esimehe vahetus. Varem olid sotsid tublid aga enam mitte. Kahju.

 2. Algul oli sõna
  ja siis Jumal lõi maailma…

  Ma loodan peavoolu meedia edenemisesse.
  Soovin kuulda uudiseid teemadel millest senini on vaikitud :
  1) Eesti insener ehitas uut tüüpi pumba mis on tootmises olevaist 10 korda tootlikum ja 10 korda kergem.
  Seda pumpa ikka veel ei toodeta. Uudis oli ETV-s 30 aastat tagasi.
  2) San Pellegrino leiutas sukad mis ei purune terve aasta. See toimus 25 aastat tagasi.
  3) Eesti teadlased leiutasid teravilja valkudest biolaguneva kile tootmise. Vabrikut pole siiani avatud. Uudis oli lehes 90-ndate alguses.
  4) Rapsiõli on masinaõli mis on müügil toiduõli asemel. Rapsiõli on seedimatu.
  5) Raskekaalulised maaharimis masinad tapavad mulla huumuse ja toidu kvaliteedi -sellega koos inimkonna tervise. Raskekaaluliste maaharimis masinate asemel kasutatakse roboteid.
  Robotite kasutamise ühistu abil saab osta kalleid roboteid milliseid ainus perekond ei suuda osta.
  On vaja kergekaalulisi roboteid mis
  sügisel
  nopivad kartulaid ja kevadel paneb mulda.
  Kartulate kombainid vajuvad mutta kinni ja on kallid. Kui kombain vajub mutta siis kartulad jäävad põllule,lahevad raisku.
  Odavaimad robotid maksavad kusagil 1500 eurot. Vaata http://www.farmbot.io

 3. Mis 2 aastat ago
  Reply

  siin imestada kui kaljulaidude perekonnas valitses viha. See kandus edasi ka lastele. Ega Kerstigi asjata meenuta halva sõnaga oma lapsepõlve.

 4. Triin 2 aastat ago
  Reply

  Eks see “parandusettepanek” näita inimese tegelikku olemust, tema madalaid mõtteid ja halba “lastetuba!”. Oravad ja sotsid arvavadki, et nemad võivad kõike, sest nende sigadustest ajakirjandus kas vaikib, või koguni õigustab. Eesti on muudetud hullumajaks, kus valitsuse tööd halvustatakse ja kuritegelikult takistatakse, kus “ekretiine” juba avalikult tahetakse tappa (I,Tarand, sotsid oma vereojadega ja vastaseisu õhutamisega, kus Juku-Kalle Raid võib rahumeeli näidata avalikus meedias, milline madal närune inimene ta on, kui nimetab teisi, st EKRE, t lollideks jne. Tavaliselt see ongi ütleja vaimne tase ja kõrgemale ei küünigi, haritusest on asi aga valgusaastate kaugusel. Minu arust on Jüri Ratas liiga hea ja rahumeelne inimene, kuid selline provotseeritud vastasseis vajaks küll juba füüsilist sekkumist ja vihaõhutajate isoleerimist, sest see on juba julgeoleku teema.

 5. Mida 2 aastat ago
  Reply

  meil mõistetakse VÄGIsõnade all? Neid sõnu, mis kunagi sajandi eest pole meeldinud kabinetis istunud kirjanikele ja muidu jutlustajatele, kes olid mõjutatud peremeeste kultuurast. Et nemad olgu meile eeskujuks ja meie peame vihkama hakkama oma esivanemate otse välja öeldud sõnu ja väljendeid.
  Kuid siin pole asi nendes meid vihkama sunitud sõnades, vaid nende asjakohasuses. Nt Raimondo sõnadel puudub sisuline mõte nagu tema ettepanekutel üldse.

 6. robert 2 aastat ago
  Reply

  Etskae Ennuke jälle lagedale ilmunud Kuhu julgus kadus kui seaduseelnõu hääletus käis et oma erakonda ei toetanud Libe vend

 7. Nojah 2 aastat ago
  Reply

  Kõik olemeb tegudest ja seni kuni reformierakondlased jätkavad oma valesüüdistuste vorpimist ausatele inimestele rikkudes nende terxist ja segades nende tööd . Alatud teod tapavad rohkem kui sõnad. Öeldakse ju et haukuja koer ei hammusta.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.