Ratas: ükski raadiosaade ei muuda Eesti ja Leedu häid suhteid

Jüri Ratas

Peaminister Jüri Ratas ütles Martin ja Mart Helme poolt Leedu suunal tehtud halvustavaid väljaütlemisi kommenteerides, et ükski raadiosaade ei saa muuta Eesti ja Leedu häid suhteid. 

“Kinnitasin täna hommikul Leedu peaministrile, et meil on suurepärased kahepoolsed suhted. Meil on palju teid, mida oleme koos käinud ja käime täna ning homme – iseseisvuse taastamine, Euroopa Liidu ja NATO-ga ühinemine, õhuturve Balti riikide kohal, NATO lahingugrupp, Rail Balticu raudtee rajamine, sünkroniseerimine, kaubandus, inimeste vaheline suhtlus, turism, COVID-19 kriisi aegne ühistegevus viirusega toimetulekuks ja palju muud,” kirjutas Ratas esmaspäeval sotsiaalmeedias.

“Kõigil neil teemadel oleme näidanud ülesse tugevust kolme riigi vahel Leedu-Läti-Eesti. Balti riikide strateegilised suhted on tugevad ja suurepärased ning jäävad nii ka homme ja ülehomme. Ma saan seda hea meele ja uhkusega alati kinnitada,” rõhutas Ratas.

Ta kinnitas, et ükski pühapäevane raadiosaade ei suuda seda muuta. “Küll aga mõtisklen, mida EKRE juhid õieti saavutada soovivad. Tundub, et see saade toob käärimist ka EKRE enda ridadesse, kuid see on nende erakonna küsimus. Kas soovitakse rikkuda kolme erakonna ühiseid kokkuleppeid, mille panime kirja koalitsioonilepingusse? Seal on palju õigeid ja häid põhimõtteid, mida oleme oma töös ikka oluliseks pidanud,” arutles Ratas.

“Teine võimalus on, et EKRE soovib avada koalitsioonilepingut. Ütlen ausalt, et kumbki lähenemine pole nutikas ega jätkusuutlik. Küll aga on mul soovitus teha enne raadiosaadet kiire dopingukontroll ning veenduda, et külalistel ei oleks kaasas lõvišokolaadi. Minu hinnangul oleks otstarbekas panna laua peale ka gloobus,” märkis Ratas.

“Üks ääremärkus veel – EKRE on juba üle 20 kuu koalitsioonis tsentristlik-liberaalse erakonnaga ja ma isiklikult olen väga tuline Euroopa Liidu toetaja. Tugev Eesti tugevas Euroopas!
Sõbrad, võtame ikka rahulikult ja mõnusat 2021. aastat!” lisas Ratas.

Lisaks Ameerika Ühendriikide presidendivalimiste legitiimsuse kahtluse alla seadmisele kritiseerisid EKRE juhtfiguurid Mart ja Martin Helme oma pühapäevases raadiosaates “Räägime asjast” ka oktoobrikuiste Leedu parlamendivalimiste usaldusväärsust.

BNS

19 kommentaari
  1. Soo 4 aastat ago
    Reply

    Ei ole meid EL-us olemine rikkamaks teinud, lausa vastupidi Ansipi ja Rõivase valitsemise ajal vaesus aina kasvas. Kõik pleneb valitsusest. uSA valimised polnud usaldusväärsed. Kuigi olen olnud alati Keskerakonna pooldaja ja mulle pole meeldinud EKRE oma valimiseelse jutuga aga ega vaikselt olles poleks vüimule saanud. Aga praegu olen EKRE poolt ja leian et kõik mis nad räägivad on õige. Kuigi mulle meeldib meie peaministri sisepoliitika mis on suunatud inimeste heaolu kindlustamisele ei meeldi mulle meie välispoliitika üldse. Leedust ja Lätist pole meil vaja eeskuju võtta. Eeskuju võiks võtta väikestest edukatest riikidest kus ei topita oma nina teiste riikide siseasjadesse vaid tegeldakse oma riigis heaolu saavutamisega.

    • Meenutagem 4 aastat ago

      Alles see välisminister KIKILIPSUGA lausa sõimas ja alandas lätlasi!
      Keegi ei ehmatanud.
      Nüüd orjab läti mammit. Naljakas, neh.

  2. vinge raadio 4 aastat ago
    Reply

    Lausa uskumatult vinge see TRE Raadio!
    Lisaks Ameerikale kuulab seda ka Leedu. Ja mõistavad meite keelt!
    Muidugi,sõna on vaba-kas kõigile vä?

  3. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Välispoliitikas pole Ratas nagu keskerakondlane. Pealegi pole vaja arvustada ekrelaste ütelusi sest neil on nii mõnigi kord õigus. ja meil on demokraatia. Hoopis peaks arvustama Reformi tagatoa tegelasi kes mõtlevad välja valesüüdistusi tublide inimeste suhtes rikkudes nende tervist ja segades nende tööd. Kas õigusmõistjad on ikka tasemel. Kuidas on võimalik et mitmed ajakirjanikud valetavad ja vassivad olles Reformierakonna hääletorud. Kas kapol on juhatus vahetatud või sama ajast kui raskest surmavast haigusest paranev E.Savisaar istus ratastoolis ja vaatas pealt kuidas tema kodu rüüstatakse aga sadama afääri tegelaste juurde ei mindud ega ka E.N.Krossi juurde kes renoveeris oma eluasemeid riigi rahade eest. Ei olee ka praegune sisepoliitika tasemel kuigi meie elatustaseme tõstmiseks on palju ära tehtud.

  4. On ka teine arvamus 4 aastat ago
    Reply

    “Peaminister Jüri Ratas, kirjutan selle pöördumise Teile Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna lihtliikmena, olemata saanud selleks mingit suunist ega vihjet erakonna juhtkonna poolt. Kirjutan selle pöördumise Uute Uudiste lugejakirjana ilma artikli eest honorari saamata. Kirjutan omal vastutusel ja riskil, isiklikust perspektiivist ning kirjutan meie erakonna lihtliikmete nimel.
    Teie olete pidanud vajalikuks avalikkusele sotsiaalmeedia kaudu edastada sõnumi, kus kritiseerite oma koalitsioonikaaslasi ja süüdistate neid koalitsioonilepingu kõigutamises. Nii jämedas süüdistuses Te tuginete, nagu ka Teie postitusest nähtub, vaid Postimehes avaldatud paskvilli peale. Te ei vihja samas kuidagi, et olete originaalsaadet isegi kuulanud.
    Tundub, et Teie tahate lõputute vabandamistega pliiatsist väljaimetud põhjuste tõttu neid “skandaale” väljaimeva ajakirjanduskliki ees midagi saavutada? Näiteks leida ametlikku põhjust koalitsioonis EKRE lõplikult maha suruda? Või soovite lihtsalt keelata meie erakonna juhtpoliitikutel ja ministritel isikliku arvamuse avaldamise eraraadio jutusaates? Ma toonitan, et antud raadiosaade, kui Te veel ei teadnud, ei peegelda Eesti riigi, mõne Vabariigi Valitsuse ministri ega veel vähem ministeeriumi ametlikke seisukohavõtte. Ehk tajute fakti, et ametlikud seisukohavõtud avaldatakse ametlikes kanalites ja isiklikud seisukohavõtud avaldatakse eraformaatides. Teil ei ole sisuliselt õigust katsuda keelata isiklikke arvamusavaldusi oma valitsuse ministritel.
    Kuidas minnes konkreetse saate ja Teie poolt esitatud süüdistuste juurde antud saatega seonduvalt – mul tekib küsimus, kuidas on võimalik, et Teie positsioonil olev inimene ei suuda ratsionaalselt kaasa mõelda ja leida olulist vältevaheldust reaalselt lausutud väidete osas, mis puudutavad valimistulemuste mõjutamist (ajakirjanduse läbi) ning ajakirjanike poolt pahatahtlikult omistatavate valimispettuste väidete vahel.
    Rääkides saate kontekstis konkreetselt Leedust ja Rumeeniast, milliste riikide kohta esitatud väited Teid nörritasid – valimiseelne töötlemine versus valimiste võltsimine. Kas nende väidete kaaluvahet on nii raske mõista?
    Ometi – saadet kuulanuna või kuulamata – “võtate Te endal suu vett täis ja puristate” (rahvakeelne väljend).
    Te olete kaotamas lugupidamist nii minu kui ka enamiku rahvuslikult mõtlevate eestlaste silmis oma selgrootusega, mida Te tahate välja paista lasta. Ja ma ei tea, kas see on päris selgrootus või Te mängite – vabandust väljenduse eest! – lolli? Ja võib-olla polegi see oluline, kuid kui see veel korduma saab, siis Te võite küll meie ministritele jälle torti saata ja EKRE ladvikuga personaalselt ära leppinult koalitsiooniga jätkata. Kuid meie rahvaerakonna Teie poolt juhitud valitsuses olemise fakt muutub EKRE lihtliikmete jaoks juba väljakannatamatuks.
    Sest kuigi Te väidate, et Mart ja Martin Helme raadiosaade põhjustab käärimist EKRE erakonna sees, siis ma võin Teile avaldada saladuse – juba pikemat aega põhjustab käärimist meie erakonnas fakt, et Teie alalõpmata allute igasugustele meedia provokatsioonidele ning survestate oma koalitsioonipartnerit – Eesti Konservatiivset Erakonda – peaaegu iga kord, kui mõni “lapsajakirjanik” on võtnud nõuks solvuda. Ehk mõistate, et selline taktika pole jätkusuutlik. Ehk oleks ka viimane aeg enne järjekordset vabandamist meedia ees kaaluda mitte ainult seda, kuidas silma vaadata meie erakonna juhile Martin Helmele, vaid ka seda, mida arvab Teie tegevusest see “viiendik valijaskonnast”, kes on praeguse koalitsiooni ühe partnererakonna parlamenti hääletanud?
    Ma ei taha, nagu Teiegi, kommenteerida omalt poolt Keskerakonna protsesse. Kuid minuni jõuab pidevalt informatsioon, et lihtliikmete ja valijate tasandil käärib just seal peale igakordsest vabandamiste rallit ja kaalutakse tõsiselt järgmistel valimistel kindlameelsemate kandidaatide poolt hääletamist. Kaaluge seda, härra peaminister, kuna Keskerakonnas on sümpaatsed inimesed ja Teie erakonna taga on sümpaatsed valijad. Keskerakonnal on palju sümpaatseid ideid ja põhimõtteid, millede baasilt on meie erakond üldse saanud Teie erakonnaga koostööle minna, edendamaks Eesti rahva IGAPÄEVAST elu.
    Palun Teid, ärge pange kitsa, vaid mõnetuhande inimesega isehakanud Eesti eliidi ebaproportsionaalsest võimendatud kisast ja mõjutustegevusest hirmutatuna järjekordselt ohtu reaalsete Eesti inimeste elu parandamiseks loodud koalitsiooni eksistentsi. Teil peab olema selgroogu ja m..e (jälle rahvakeelne väljendus), vajadusel olla ka kindlameelne, mitte vabandada. Vabandamise ja koalitsioonipartneri hurjutamiseks kasutatud aja ja energia saate Te suunata reaalse elu reaalsete probleemidega tegelemiseks ja oma igapäevaste tööülesannete täitmiseks, härra peaminister!”

    Kaspar Arro

  5. Ahah 4 aastat ago
    Reply

    Kus on meie demokraatia. Ainult reformierakondlased võivad oma valesüüdistusi esitada, ainult peavoolumeedia valetab javassib. Neil on kõik lubatud. Muidugi olen alati valinud Keskerakonda ja valin edasi sest tahan elada normaalset elu majanduslikult. Hirm on mõelda et tuleks veel selline valitsus nagu oli Ansipi ja Rõivase ajal. Kuid ma ei süüdistaks Helmeid sest ka valitsuse liikmetel on õigus väljendada oma arvamust, meil pidi olema ju demokraatlik riik. Mina leian et Helmel on õigus, aga muidugi meie peavoolumeedia väänab ütelusi, valetab ja kaitseb reformierakondlaste huve.Meie presidendi suhtumine oli ekrelastesse algusest peale ebasõbralik, aga Ilves oli vaid Reformierakonna president ja vaatas rahulikult pealt nende alatuid tegusid. Mulle meeldib EKRE erakond rohkem kui Reformierakond või Isamaa. Ratas võiks hoopis teha lõpu Reformierakonna alatutele süüdistustele ausate inimeste suhtes–see on palju tähtsam kui ekrelaste süüdistamine ja suhted Leeduga. Ekelased pole mitte kedagi rünnanud, mitte kellegi tervist rikkunud nagu teevad seda reformierakondlased.

  6. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Mis puutub Venemaasse siis kaotasime palju et ei suhtle majanduslikult.Praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud ja kui teekski ei läheks ükski riik Venemaa vastu sõtta. Venemaal on rahulik aga ikka leidub inimesi kes valetavad Venemaa kohta kuigi mitmetes riikides toimuvad tänavarahutused ja muud valitsusvastased teod. Ärgem võtkem neist eeskuju. Mina ei tea Leedust midagi ainult seda et verise ja ebaseadusliku võimuvahetuse jaoks valmistati ette selle läbiviiatest snaipereid Leedus ja Gruusia. Seekord ei õnnestunud seda Venemaa kaela ajada. gruusiasse saadeti president kes hiljem osutus tagaotsitavaks. Venemaa–vastaseud stsenaariume mõeldakse ka välja, aga võib vaid mõttes eitada nagu ei või reformierakondlaste laimu väljamõtlejaid karistada sest siis satutakse ise löögi alla.

  7. Elagu Eesti Kroon 4 aastat ago
    Reply

    Andro Roos :” Mõtteid parteidele maksukoorumuse radikaalse vähendamise elluviimiseks (aga ärge lootkegi, parteidel ei jätku mõistust ja mune):

    Alates aastast 973 toimus Inglismaal raha ümbermüntimine iga kuue aasta tagant. See toimus järgnevalt: kuninglik rahapada muutis iga kuue aasta järel olemasolevad vaegväärtuslikud mündid maksevahendina kehtetuks, kogus need kokku ja müntis uue välimusega müntideks. Seda aga nii, et iga nelja vana mündi vastu andis välja ainult kolm uut münti ehk 25% vähem. Iga kuue aasta tagant korrigeeris kuninglik rahapada ka ringlusse lastavate müntide koguarvu, lähtudes otsuse tegemisel järgmise kuus-aastaku planeeritavast riigi üldisest rahavajadusest reaalmajanduse käitamisel. Sellel ümbermüntimisel oli kaks peamist mõtet. Esiteks toimis ümbermüntimine riigi alamatele ühe ja ainsa maksuna. Maksumääraks oli seega 25% kogurahamassist 6 aasta peale ehk 4,17% aastas ehk 0,35% kuus. Teiseks positiivseks nähtuseks ümbermüntimise juures oli see, et kuni münte ümber vermiti, ei kaotanud valuuta ise väärtust, st puudus inflatsioon ja see toetas majanduse jätkuvat kasvu. Selline ümbermüntimisel põhinev süsteem kattis õige pea lisaks Inglismaale terve Lääne-Euroopa.”

    Kas leidsite Andro Roosi tekstist selle lause ?:

    puudus inflatsioon ja see toetas majanduse jätkuvat kasvu.

  8. Enn 4 aastat ago
    Reply

    paistab et välimaistelt ajalehtedelt tellitakse meie poolt meelega intervjuusid Helmega, et siis teda süüdistada kui ta tõtt räägib.. Või ehk peab ta valetama nagu meie peavoolumeedia. Ratas oeaks teda hoopis kaitstma.

  9. robert 4 aastat ago
    Reply

    Mida päev edasi seda suurem on veendumus et keskerakonnas toimub midagi uskumatut Kunagisest rahva hulgas populaarsest erakonnast järel vaid riismed Alati valisin keskerakonda sest Savisaar ei küürutanud kellegi ees No miks küll ühe tugeva erakonna esimees peab küürutama oravapartei jutumeeste ja püstolajakirjanike ees Uskumatu No ei lähe meie suhted kellegagi sassi mingi raadiosaate pärast Helmel on paljuski õigus Kas herr Ratas käis Valgevenes valimisi kontrollimas et eurolaulu laulad teiste näpunäitel Kui armeenlaste sõdurid viibisid aserite suveräänse riigi territooriumil herr Ratas oli vait kui sukk Kui Türgi jagas Küprose oli herr Ratas vait kui sukk EL välispoliitika kahekeelsus on hämmastav

  10. Tõnu.P 4 aastat ago
    Reply

    Nüüd kui Pihkur nimetab valitsust kuritegelikuks grupeeringuks on Ratas vait? See sült laseb endale ja kogu valitsuse peale sülitada ja ei tee häältki? Kuidas saab peaminister taoline mölakas olla,et ei kaitse isegi omasid?

  11. Elagu Eesti Veksel 4 aastat ago
    Reply

    Inflatsiooni tekitatakse :
    a) Raha trükkimisega.
    b) Sisendhindade tõstmise abil keskpankade kasumi tarbeks.
    Nii kuis tõstetakse elektrivoolu hinda siis automaatselt kerkivad hinnad teenustele ja toodetele aga palgad ei kerki.

    A. R. :” Mõtteid parteidele maksukoorumuse radikaalse vähendamise elluviimiseks (aga ärge lootkegi, parteidel ei jätku mõistust ja mune):

    Alates aastast 973 toimus Inglismaal raha ümbermüntimine iga kuue aasta tagant. See toimus järgnevalt: kuninglik rahapada muutis iga kuue aasta järel olemasolevad vaegväärtuslikud mündid maksevahendina kehtetuks, kogus need kokku ja müntis uue välimusega müntideks. Seda aga nii, et iga nelja vana mündi vastu andis välja ainult kolm uut münti ehk 25% vähem. Iga kuue aasta tagant korrigeeris kuninglik rahapada ka ringlusse lastavate müntide koguarvu, lähtudes otsuse tegemisel järgmise kuus-aastaku planeeritavast riigi üldisest rahavajadusest reaalmajanduse käitamisel. Sellel ümbermüntimisel oli kaks peamist mõtet. Esiteks toimis ümbermüntimine riigi alamatele ühe ja ainsa maksuna. Maksumääraks oli seega 25% kogurahamassist 6 aasta peale ehk 4,17% aastas ehk 0,35% kuus. Teiseks positiivseks nähtuseks ümbermüntimise juures oli see, et kuni münte ümber vermiti, ei kaotanud valuuta ise väärtust, st puudus inflatsioon ja see toetas majanduse jätkuvat kasvu. Selline ümbermüntimisel põhinev süsteem kattis õige pea lisaks Inglismaale terve Lääne-Euroopa.”

    Kas leidsite A. R. tekstist selle lause ?:

    puudus inflatsioon ja see toetas majanduse jätkuvat kasvu.

  12. Rumalus on tegeleda elektritootmisega kus toorainet tuleb osta. Selline tootmise viis on kallis.
    Tuult,päikest,merelaineid,tõusu-mõõna, jõgede, vesioina energiat ostma ei pea ja sestap nende abil saab elektri tasuta.

    Eesti tarbeks piisab kolmest tuulepargist millede tuulikud on 200 meetri kõrgused sest seal on tuult alati.
    Teine variant on päikesepaneelide jaam mille pindala on Sirtsu soo jagu.

    Eesti riik peab kodanikele tagastama raha mille on kasseerinud Eesti Energia elektriarvete kaudu ja enam mitte esitama elektri arveid kodanikele sest Eesti Energia on riigiasutus mille omanikuks on kõik Eesti kodanikud.

    Inflatsiooni abil hoitakse Eestit vaesuses ja ettevõtjaid on programmeeritud hoidma vaesuses rohujuure tasandi elanikke.
    Inflatsiooniga imetakse Eestist miljardeid eurosid liigkasu panganduse tarbeks.

    Nii kuis tõstetakse elektrivoolu hinda siis automaatselt kerkivad hinnad teenustele ja toodetele aga palgad ei kerki.

    Plussenergia majades puuduvad elektriarved ja elektrikatkestused.

    Kuva vähem
    Reageeri

    1
    Vasta
    Kuidas saab elektrit tasuta ?
    Sobimatu
    04.01.2021 22:53:48
    Kuidas saab elektrit tasuta ?
    Peale tasuvusaega päikesepaneelid ja tuulikud annavad elektrit ja kütet tasuta.

    Tasuvusaja mõiste:
    Tasuvusaeg on periood, mis näitab, kui kaua läheb aega projekti esialgsete kulude tagasisaamiseni.

    Kuna tuul puhub tasuta ja päikene paistab tasuta,ning tuulikutel ja päikesepaneelidel pole hoolduskulusid(tuulikute vanematel mudelitel on hoolduskulud minimaalsed,uutel pole) siis:
    Peale tasuvusaega päikesepaneelid ja tuulikud annavad elektrit ja kütet tasuta.

    Mida enam tõstetakse fossiilsete kütuste ja müüdava elektri hinda seda rutem tasuvad ära päikesepaneelid ja väiketuulikud,ning elektriautod jpt. taastuvenergia allikate ekspluateerimise seadmed.

    Strandberg ütles:
    Kui 130 m2 suuruse hoone energiakulu
    on 300 kWh/m2 aastas, vajab see võimsust
    10 kW (kilovatti); sama suure energiat
    säästva hoone puhul on sama näitaja aga
    vaid 1 kW!

    Kui ühe
    hoone või korteri maksimaalne energiatarbevoog
    oleks 1–2 kW, kerkib paratamatult
    küsimus, kas selle katmiseks on vaja kindlasti
    liituda suure energiavõrguga või tsentraliseeritud
    energiatootmissüsteemiga. Minu
    seisukoht on, et tuleviku talumaja võiks olla
    oma energiavarustuses maksimaalselt autonoomne.
    Selleks on piisavalt energiavooge,
    kasvõi päikest-tuult.

    Plussenergia maja
    Plussenergia maja tähendab, et maja toodab rohkem energiat, kui hoone kasutamise käigus kulub, ning energia ülejäägi võib hoone omanik energiavõrku tagasi müüa.
    Eesti oludes eeldaks sellise uudse mõtteviisi realiseerimine seadusandluse muudatust, mis võimaldaks kodu ja väiketarbijatel toodetud elektri ülejääki energiavõrku tagasi müüa.

    Mina ütlen:
    Selleks,et mitte maksta kodukulusid tuleb hoone energiatarbevoog viia 1-2 kilovatile,selleks on mitmeid variante,proovigem erinevaid sest kes teab milliseid ehitusmaterjale te leiate prahikastist,eluaseme energiatarbevoo viimiseks 1-2 kilovatile pole tarvis neid k6iki variante :
    1) Esmalt oleks tore kui saaksite soojustada hoone seinad p6huga.
    2)ise ehitada tuulikute ja erinevate päikesepaneelide hübriidid s.o. ehitad õllepurkidest päikesepaneeli mis kütab õhku,
    3) ehitad päikesepaneeli mis kütab vett,
    4)ehitad tuuliku mis kütab vett aga elektrit ei tarvita,
    5)ehitad tuuliku mis pumpab vett aga elektrit ei tarvita,
    6)ehitad katusele asetatava väiketuuliku(etem on kui ehitada mitu tuulikut mida omavahel yhendada paralleelselt) mis toodab elektrit ja
    7)päikesepaneeli mis toodab elektrit.
    8)Lisaks sellele tuleks ise ehitada biogaasi ja biosoojuse,maasoojuspumbad jpms värgid-tuleb viia elektri tarbimine nulli lähedaseks:

  13. Eestis kulub igal aastal autokütusele umbes 10 miljardit eurot, mis teeb 7500 eurot iga inimese kohta (rinnalapsest raugani). „See raha läheb naftašeikide taskusse. Milleks me neile seda kümnist maksame, kui nutika planeerimise abil saaksime kõik oma sõidud tehtud kodumaal toodetud energiaga?” püstitas Jarmo Tuisk küsimuse.

    Eesti raiskab 10 miljardit eurot igal aastal vene bensiini ja diisli ning maagaasi peale.
    Vene bensiini ja diisli ning maagaasi asemel saab kasutada vesiniku mida saab tasuta piiramatus koguses HHO generatori abil.
    HHO generator ehk elektrolüüsi aparaat lahutab veest vesiniku mida kasutatakse sisepõlemis mootoreis bensiini ja diisli asemel ning hoonete kütmiseks.
    HHO generator on müügil internetis 50 euro eest.

    A.
    Vesinik kolbmootori kütusena
    Kolbmootoris kasutatakse kütusena nii puhast vesinikku kui ka paukgaasi. Selleks et neid
    gaasilisi kütuseid oleks võimalik mootori kütusena kasutada, tuleb ümber ehitada mootori
    toitesüsteem. Kuna paukgaas ja vesinik lastakse mootorisse gaasina siis esimese asjana on
    vaja teistsuguseid pihusteid, millega oleks võimalik gaasi pihustada. Tavalised kütusele
    mõeldud pihustid selleks ei sobi. Lisaks on vaja eraldi paaki, kus paukgaasi või vesinikku
    hoida. Üks oluline komponent on ka kütuseelement millega veeldatud vesinikust saaks
    gaas. Samas ei tohi unustada korralikku doseerimissüsteemi, läbi mille gaas jõuab pihusti￾teni. Doseerimissüsteem on vajalik mootori korralikuks tööks, liiga väikese gaasi kogusega
    ei tööta mootor korralikult ning liiga suure kogusega võib mootorit kahjustada. Selle kütu￾se puhul on probleemiks kütuse saamine ja hoiustamine. Paukgaasi saab toota erineval
    moel, kuid veest elektrolüüsi teel tootmisega oleks seda võimalik teha ka sõidukis vesinik￾generaatori abil. Elektrolüüs on elektrivooluga toimuv keemiline protsess [11], kus antud
    juhul lõhustatakse vee molekul kaheks osaks vesinikuks ja üheks osaks hapnikuks. Sellega
    saaks toota vajaliku gaasi ka koguaeg masina töötades, selleks on vaja paigaldada masinale
    vesinikgeneraator. See protsess aga nõuab palju energiat ning mootori tööks ainult pauk￾gaasiga oleks vaja väga suurt vesinikgeneraatorit. BMW on maailmas üks autotootjatest,
    kes on valmis ehitanud vesinikul töötava kolbmootoriga auto. Selle tarbeks ehitas BMW
    ühe oma sisepõlemis kolbmootori põhjalikult ümber, et seda saaks kasutada vesinik kütu￾sega. BMW vesinik kolbmootoriga auto on näha joonisel 2.3 [12].
    Joonis 2.3 BMW vesinik kolbmootoriga auto (Diesel Station).

    A.1.
    Selliseid veemootoriga autosid ehitas Stanley Meyer USA-s kes võttis patendi nendele.
    YouTube’s on tema intervjuud saadaval.

    A.2.
    BMW toodab selliseid.

    BMW Hydrogen 7 on piiratud tootmisega vesiniku sisepõlemismootoriga sõiduk, mis on ehitatud aastatel 2005-2007 [1] Saksa autotootja BMW poolt. Auto põhineb BMW traditsioonilisel bensiinimootoriga BMW 7. seeria (E65) sõidukitel ja täpsemalt 760Li. See kasutab sama 6-liitrist V-12 mootorit nagu 760i ja 760Li; seda on aga muudetud, et võimaldada ka vesiniku ja bensiini põlemist, muutes selle kahevalentseks mootoriks. Erinevalt paljudest teistest praegustest vesinikkütusega sõidukitest, näiteks Hyundai, Honda, General Motors ja Daimler AG toodetud sõidukitest, mis kasutavad kütuseelementide tehnoloogiat ja vesinikku, et toota sõidukit, töötab BMW Hydrogen 7 vesinikku sisepõlemismootoris .

    B.
    Vesinik lisakütusena
    Lisakütusena kasutatakse samuti paukgaasi. Kuid lisakütusena kasutamise eeliseks on see,
    et mootor ei vaja ümber ehitust. Lisaks on plussiks see, et vajalik gaasi kogus on väiksem
    kuna mootor ei tööta ainult paukgaasiga, vaid gaas aitab põhikütust paremini põletada.
    Seega saab seda toota masinal asuva vesinikgeneraatoriga, mis võib olla palju väiksem kui
    ainult paukgaasil töötava mootori vesinikgeneraator. Paukgaasi saab toota ka väljaspool
    sõidukit, kuid siis tuleb võib tekkida probleeme selle tankimise ning hoiustamisega. Liht￾sam on seda toota vesinikgeneraatoriga sõidukis, sest siis kaob ära vajadus seda eraldi ma￾huti hoiustada. Kuna paukgaasi ei ole vaja mootori töös hoidmiseks, selleks et põletada
    efektiivsemalt fossiilseid kütuseid ning vähendada kahjulike ühendite keskkonda sattumist.
    Sel juhul piisab sellest, kui paukgaasi toodetakse sõidukis asuva vesinikgeneraatoriga.
    Paukgaas juhitakse mootorisse läbi õhuvõtu süsteemi. Ühendus, kust paukgaas õhuvõtu
    süsteemi juhitakse asub tavaliselt õhufiltri ja kollektori vahelisel ühendusel. Sealt kaudu
    jõuab paukgaas tänu mootori tekitatud hõrendusele koos mootori tööks vajaliku õhuga si￾lindritesse. Vesiniku lisakütusena kasutamise skeem on näha joonisel 2.4.
    Joonis 2.4 Vesiniku lisakütusena kasutamise skeem (Magnation Water Technologies)
    Paukgaas on vesiniku ja hapniku segu, koosnedes kahest osast vesinikust ja ühest osast
    hapnikust. Paukgaas on väga kergesti süttiv gaas mis aitab paremini süüdata ja põletada.

    C.
    Elektrolüüsi aparaati ise meisterdada kodus,garaazis on lihtne. Ehitamise juhised on veebis http://www.instructables.com. vaata selle veebi otsingust ” Dry Cell Electrolyzer “.
    Lisaks elektrolüüsi aparaadile on tarvis gaasilukku,publerit ,voolikuid,pumpa,maandust,veepaaki,tsiklile paigaldatakse auto aku, autole lisa elektri generaator sest elektrolüüsi aparaat vajab 20 Amprit,miskit veel. Veepaagis olevale veele lisatakse tsipake soodat

  14. Eestis kulub igal aastal autokütusele umbes 10 miljardit eurot, mis teeb 7500 eurot iga inimese kohta (rinnalapsest raugani). „See raha läheb naftašeikide taskusse. Milleks me neile seda kümnist maksame, kui nutika planeerimise abil saaksime kõik oma sõidud tehtud kodumaal toodetud energiaga?” püstitas Jarmo Tuisk küsimuse.

    Eesti raiskab 10 miljardit eurot igal aastal vene bensiini ja diisli ning maagaasi peale.
    Vene bensiini ja diisli ning maagaasi asemel saab kasutada vesiniku mida saab tasuta piiramatus koguses HHO generatori abil.
    HHO generator ehk elektrolüüsi aparaat lahutab veest vesiniku mida kasutatakse sisepõlemis mootoreis bensiini ja diisli asemel ning hoonete kütmiseks.
    HHO generator on müügil internetis 50 euro eest.

    A.
    Vesinik kolbmootori kütusena
    Kolbmootoris kasutatakse kütusena nii puhast vesinikku kui ka paukgaasi. Selleks et neid
    gaasilisi kütuseid oleks võimalik mootori kütusena kasutada, tuleb ümber ehitada mootori
    toitesüsteem. Kuna paukgaas ja vesinik lastakse mootorisse gaasina siis esimese asjana on
    vaja teistsuguseid pihusteid, millega oleks võimalik gaasi pihustada. Tavalised kütusele
    mõeldud pihustid selleks ei sobi. Lisaks on vaja eraldi paaki, kus paukgaasi või vesinikku
    hoida. Üks oluline komponent on ka kütuseelement millega veeldatud vesinikust saaks
    gaas. Samas ei tohi unustada korralikku doseerimissüsteemi, läbi mille gaas jõuab pihusti￾teni. Doseerimissüsteem on vajalik mootori korralikuks tööks, liiga väikese gaasi kogusega
    ei tööta mootor korralikult ning liiga suure kogusega võib mootorit kahjustada. Selle kütu￾se puhul on probleemiks kütuse saamine ja hoiustamine. Paukgaasi saab toota erineval
    moel, kuid veest elektrolüüsi teel tootmisega oleks seda võimalik teha ka sõidukis vesinik￾generaatori abil. Elektrolüüs on elektrivooluga toimuv keemiline protsess [11], kus antud
    juhul lõhustatakse vee molekul kaheks osaks vesinikuks ja üheks osaks hapnikuks. Sellega
    saaks toota vajaliku gaasi ka koguaeg masina töötades, selleks on vaja paigaldada masinale
    vesinikgeneraator. See protsess aga nõuab palju energiat ning mootori tööks ainult pauk￾gaasiga oleks vaja väga suurt vesinikgeneraatorit. BMW on maailmas üks autotootjatest,
    kes on valmis ehitanud vesinikul töötava kolbmootoriga auto. Selle tarbeks ehitas BMW
    ühe oma sisepõlemis kolbmootori põhjalikult ümber, et seda saaks kasutada vesinik kütu￾sega. BMW vesinik kolbmootoriga auto on näha joonisel 2.3 [12].
    Joonis 2.3 BMW vesinik kolbmootoriga auto (Diesel Station).

    A.1.
    Selliseid veemootoriga autosid ehitas Stanley Meyer USA-s kes võttis patendi nendele.
    YouTube’s on tema intervjuud saadaval.

    A.2.
    BMW toodab selliseid.

    BMW Hydrogen 7 on piiratud tootmisega vesiniku sisepõlemismootoriga sõiduk, mis on ehitatud aastatel 2005-2007 [1] Saksa autotootja BMW poolt. Auto põhineb BMW traditsioonilisel bensiinimootoriga BMW 7. seeria (E65) sõidukitel ja täpsemalt 760Li. See kasutab sama 6-liitrist V-12 mootorit nagu 760i ja 760Li; seda on aga muudetud, et võimaldada ka vesiniku ja bensiini põlemist, muutes selle kahevalentseks mootoriks. Erinevalt paljudest teistest praegustest vesinikkütusega sõidukitest, näiteks Hyundai, Honda, General Motors ja Daimler AG toodetud sõidukitest, mis kasutavad kütuseelementide tehnoloogiat ja vesinikku, et toota sõidukit, töötab BMW Hydrogen 7 vesinikku sisepõlemismootoris .

    B.
    Vesinik lisakütusena
    Lisakütusena kasutatakse samuti paukgaasi. Kuid lisakütusena kasutamise eeliseks on see,
    et mootor ei vaja ümber ehitust. Lisaks on plussiks see, et vajalik gaasi kogus on väiksem
    kuna mootor ei tööta ainult paukgaasiga, vaid gaas aitab põhikütust paremini põletada.
    Seega saab seda toota masinal asuva vesinikgeneraatoriga, mis võib olla palju väiksem kui
    ainult paukgaasil töötava mootori vesinikgeneraator. Paukgaasi saab toota ka väljaspool
    sõidukit, kuid siis tuleb võib tekkida probleeme selle tankimise ning hoiustamisega. Liht￾sam on seda toota vesinikgeneraatoriga sõidukis, sest siis kaob ära vajadus seda eraldi ma￾huti hoiustada. Kuna paukgaasi ei ole vaja mootori töös hoidmiseks, selleks et põletada
    efektiivsemalt fossiilseid kütuseid ning vähendada kahjulike ühendite keskkonda sattumist.
    Sel juhul piisab sellest, kui paukgaasi toodetakse sõidukis asuva vesinikgeneraatoriga.
    Paukgaas juhitakse mootorisse läbi õhuvõtu süsteemi. Ühendus, kust paukgaas õhuvõtu
    süsteemi juhitakse asub tavaliselt õhufiltri ja kollektori vahelisel ühendusel. Sealt kaudu
    jõuab paukgaas tänu mootori tekitatud hõrendusele koos mootori tööks vajaliku õhuga si￾lindritesse. Vesiniku lisakütusena kasutamise skeem on näha joonisel 2.4.
    Joonis 2.4 Vesiniku lisakütusena kasutamise skeem (Magnation Water Technologies)
    Paukgaas on vesiniku ja hapniku segu, koosnedes kahest osast vesinikust ja ühest osast
    hapnikust. Paukgaas on väga kergesti süttiv gaas mis aitab paremini süüdata ja põletada.

    C.
    Elektrolüüsi aparaati ise meisterdada kodus,garaazis on lihtne. Ehitamise juhised on veebis http://www.instructables.com. vaata selle veebi otsingust ” Dry Cell Electrolyzer “.
    Lisaks elektrolüüsi aparaadile on tarvis gaasilukku,publerit ,voolikuid,pumpa,maandust,veepaaki,tsiklile paigaldatakse auto aku, autole lisa elektri generaator sest elektrolüüsi aparaat vajab 20 Amprit,miskit veel. Veepaagis olevale veele lisatakse tsipake soodat.

  15. Triin 4 aastat ago
    Reply

    Kirjutasin PL. kommentaariumis, et kui orav H. Pevkur näeb valitsust “kuritegeliku grupeeringuna” siis peab ta RIIGIMEHENA pöörduma vettpidavate tõenditega kohtusse ja kaasama ka KAPO. “Julgeolekuoht” olete Kaja Kallase meelest juba ammu. Otse “loomulikult” minu kommentaar kustutati, Nii manipuleerib Luige “liberaalmeedia” inimeste arvamustega. Lihtsalt kustutame ära ja laseme läbi ainult konservatiive sõimavad ja alandavad kirjutised, mis tihti inetuid roppusi väljendavad. Minule ja paljudele teistele jääb tõsiselt arusaamatuks teie mitte märkamine, mis tõeliselt lõhestab ühiskonda. Valmis olete hr. peaminister ikka koogutama liberastide ees, vabandama ja koogutama, samas oma valitsuse osapooli kaitseta jätmata. Kui sellised rängad süüdistused aina valjemaks lähevad, siis oleks teil ausam öelda, et tegelikult otsite taganemisteed, et ükskord ikka oravatega käed lüüa ja konservatiivid tagavarapingile saata. Helmete raadiosaates avaldati arvamust SÕPRADE puuduste kohta, ei midagi enamat. Kedagi ei ähvardatud. Teie teete sellest aga üleilmse paanika, kus teie mängite õilsat stopnupule vajutajat.Te peaksite ometi nägema, miks igast sõnast kinni haaratakse ja suureks puhutakse. See on pesuehtne võimunälg, aga paljud ei soovi kunagi enam näha valitsuses stagnante–oravaid ja verd ihkavaid sotse.

  16. Õiget majanduspoliitikat ajas 4 aastat ago
    Reply

    Savisaar. Suur võimutahe ajas Ratta, Simsoni ja Repsu Savisaare reetmisele ja kukutamisele. Ratas ei vääre Savisaare küünemusta.
    Ratase võimutahe on viinud ta uuesti reeturi teele. Sulimisega ta peaministri koha sai.
    Nüüd on Ratas asunud Eesti Rahva reetmisele.
    Ainuõige on RKRE poliitika. Valime nemad.
    Siin lehes mis kirjutatud Rattale, on kõik ju õige. On aga nii, et sõnnik kipub ikka pinnale jääma. Ärge seda uuesti laske.

  17. Vabandan. 4 aastat ago
    Reply

    Eksitus trükkimisel.
    Mõeldud on EKRE – t.

  18. Priit 4 aastat ago
    Reply

    Palju tähtsamad on head suhted EKRE-ga. Sellest oleneb valitsuse saatus. Jube oleks kui nende asemele tuleks Reformierakond. Sotse mõjutavad mõned poliitikud halvemuse suunas ja muidugi tuleb Isamaaga hästi läbi saama kuigi näiteks mulle ei meeldi nende sõjamängud. Aga Leedust ei olene meil midsgi. keskerakond on alati olnud parim erakond aga nüüd on midagi valesti ehkki majanduslikult on muidugi kõik õigesti tehtud ja reformierakondlaste vead parandatud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.