Ratase ametist lahkumine sai kajastust ka maailma meedias

Jüri Ratas. Foto: Stenbocki maja

Rahvusvahelises meedias avaldati põhjalikumaid käsitlusi Jüri Ratase tagasiastumise kohta vähe, kuid uudisteagentuuride vahendusel kajastas uudist enamik suuremaid väljaandeid, kirjutab Postimees.

Peamiselt vahendasid suuremad väljaanded kas uudisteagentuuri Reuters Vilniuse büroo või AP Helsingi büroo teadet. Uudise avaldas näiteks New York Times, Al Jazeera, Euronews, Deutsche Welle, Financial Times ja News York Times.

Reutersi teade Jüri Ratase tagasiastumisest põhines suuresti BNS-i uudisele. Reuters märkis, et Reformierakonna esimees Kaja Kallas, kelle Keskerakonna esimees Jüri Ratas mängis pärast 2019. aasta valimisvõitu üle, vajab nüüd parlamendi enamuse toetust peaministriks saamisel. Agentuur kirjeldab lühidalt Porto Franco skandaali ja sellele järgnenud Ratase tagasiastumist.

Reuters meenutas ka, et EKRE on tekitanud senisele koalitsioonile peavalu. Eraldi toodi välja 2019. aasta detsembri juhtum, kui EKRE ministrid nimetasid Soome peaministrit Sanna Marinit müüjatüdrukuks. Ka märkis agentuur ära, et tänavu jaanuaris teatas EKRE, et “süvariik” mõjutas Leedu ja Rumeenia valimisi.

Ka uudisteagentuur AP seletas lühidalt lahti Porto Franco skandaali ja märkis, et peaministri tagasiastumine ei tähenda automaatselt uute valimiste korraldamist. AP tõi eraldi välja, et seoses juhtunuga on üle kuulatud ka Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. Agentuur lisas, et Keskerakonnal on Tallinnas ainuvõim ja tagasi astunud peaminister Jüri Ratas on selle partei esimees.

Briti ajaleht The Guardian tsiteeris Ratase tagasiastumisavaldust, milles peaminister ütles, et tema samm ei tähenda seda, et keegi kahtlustuse saanutest ka süüdi mõistetakse. Väljaanne mainis, et seoses peaministri tagasiastumisega kukkus võimult valitsus, kuhu kuulus paremäärmuslik partei EKRE. Leht märkis, et tagasiastumine toimus vaid päev enne EKRE eestvedamisel toimuma pidanud parlamendihääletust abielu rahvahääletuse kohta.

Põhjalikumalt kajastas valitsuse kukkumist Bloomberg, millel on olemas oma Eesti korrespondent. Bloombergi artikkel kannab pealkirja “Skandaal uputas Eesti peaministri ja tema paremäärmuslikud liitlased”.

Loos sai sõna politoloog Vello Andres Pettai, kes märkis, et paljud inimesed tundsid kergendust praeguse koalitsiooni lõppemise üle ja uue valitsuse moodustab ilmselt opositsiooniline Reformierakond. Bloomberg meenutas, et senised partnerid Isamaa ja sotsid heitsid Reformierakonna 2016. aastal üle parda ja moodustasid valitsuse Keskerakonnaga.

BNS

8 kommentaari
  1. nime ei ütle 3 aastat ago
    Reply

    kas oleks mõni targem mees, kes seletaks lahti selle tallina ladina kvartali ? (porto-franko) probleemi. loen seda vähest, mida avaldatakse, ja mina olen asjast nii aru saanud, et teder ehitab oma PF valmis, aga tallinna sealt ei saa, sest väljassõidutee on linna oma, aga seda muidu kätte ei saa, kui peab altkäemaksu maksma. uhh, stalina nado!

    • lõpuks ometi 3 aastat ago

      Saavad võimule võimsad jõud kes muudavad elu kauniks nagu oravatel metsas.
      Ka meie mehed saavad ükskord mehele minna!

  2. uskmatu-toomas 3 aastat ago
    Reply

    Kui vastab tõele jutt ,etAlde kõrge juhtfiguur ütles ” keskerakond peab kõigi vahenditega ärahoidma rahvahääletuse” siis hr.Ratas lihtsalt vassis tagasiastumise põhjusega,et mitte öelda lausa valetas rahvale ?

  3. See 3 aastat ago
    Reply

    nn “politoloog” Pettai ei taha millegipärast selgitada sõna PALJUD tähendust. On see pekstav enamus või rõhuv pedevähemus?
    Võiks ikka valida, mis möla suust välja ajad.

  4. Ahah 3 aastat ago
    Reply

    Kuna K.Kallas on paljude aktsiaseltside juhatuses siis ponud raske lavastada skandaal. Võimuiha on nii suur et ei valita vahendeid.Ma mõtlesingi et järjest saavad korruptsiooni süüdistusi ausad inimesd et millal need süüdistused peaministrini jõuavad- Ainult et peaminister polnud selle skandaaliga kuidagi seotud. Aga samal ajal tahetakse ka Tallinn üle võtta aga selline stalinistlik kuritegu mis tehti E.Savisaarele võtaks kaua aega, parem kõik korraga. Eks Ansip kelle valitsuse ajal vaesus aina kasvas ja võttis vastu ühe vale otsuse teise järgi tegutseb ka selle nimel et valitsust kukutada. Aga Ratase valitsemise ajal läks meie elu aina paremaks oli tunda suurt hoolitsust. Veel ühte Ansipi-taolist valitsust meie riik vastu ei peaks. Ja K.Kallase ei sobi üldse peaministriks.

  5. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Mul on selline tunne et Reformi tagatoas on üks kamp kes mõtleb väja valesüüdistusi ja saab selleeest palka. Peavoolumeedia toetab neid, aga ajakirjanikud kes seda ei tee pühitakse teelt. Kapo reformierakondlaste kodusid ei külaste olgu need sadama afääri miljonid või riidi raha raiskamine oma elamiste renoveerimiseks. Kõige parim ja ausaim erakond on Keskerakond. Keskerakondlased teevad tööd ja ei laima kedagi ja nad saavad hääli tublidelt inimestelt tubli töö eest.Reformierakonnal pole töötulemusi ja nad on saanud võimule kasutades alatuid võtteid mis rikuvad inimeste tervist ja segavad nende tööd. Varem meeldisid mulle ka sotsid aga sinna on sattunud sellised inimesed nagu R.Kaljulaid kes rikuvad ära selle erakonna ja eks Reformierakonna naabrus mõjub ka. Isamaal on tubli esimees ja nad on vaikseks jäänud peale E.N.Krossi lahkumist kes tegutseb nüüd Reformi tagatoas. EKRE saab ka igasuguseid süüdistusi aga Reformierakonnast on ta palju parem. Kui poleks Reformierakonda oleks meie riik edukas, õõiglane ja austust vääriv.

  6. Ahaa 3 aastat ago
    Reply

    Kunagi oli ju tore ja edukas kooslus kui valitsuses olid Siim Kallas ja Edgar Savisaar kes tõstis pensioni 30 protsenti ja elu läks paremaks igas valdkonnas. Kuhu kadusid need tublid reformierakondlased kes olid S.Kallase pooldajad. Kui haaras võimu Ansip siis läks kõik kolinal allamäge ja tema toetajad olid juba teistsugused reformierakondlased–võimuahned ja ebaõiglased. Kuidas nii toredal mehel on selline tütar on arusaamatu.

  7. Olgu 3 aastat ago
    Reply

    Naailma meedias peaksid kajastum need kuriteod mida on reformierakondlased teinud oma valesüüdistustega eusate inimeste suhtes. Oma alatu võimuihaga kasutavad nad erakordselt alatuid võtteid.Küllap tegutseb ka kurikael E.N.Kross kuna peale tema lahkumist käitub Isamaa viisakalt-Lavastatakse järjest igasuguseid süüdimõistmisi. Jube erakond on reformierakond.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.