Reps: õpetajate palgatõus tuleks koos teiste riigipalgalistega

Mailis Reps

Reformierakonna ja Keskerakonna esindajad ei ole uue valitsuse kokkupanekul veel õpetajate palgatõusu arutanud, kuid tõenäoliselt toimuks see samaaegselt teiste riigieelarvest palka saavate valdkondade töötajatega, vahendab ERR-i uudisteportaal Keskerakonna delegatsiooni juhi, endise haridus- ja teadusministri Mailis Repsi sõnu.

“Võib-olla pole küll viisakas eelmisi koalitsioone vaadata, aga viimase nelja aasta jooksul, kui mul on olnuid võimalus eelarveprotsessi juures olla, siis on vaadatud siseturvalisust – pääste, politsei – koos, sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna eesliiniga ning haridust koos kultuuriga kogu aeg kompaktselt koos. Õpetajad on loomulikult olnud minu südameasi, aga seda on alati vaadatud võrdselt – kui me tõstame ühe eesliini valdkonna palka, et siis oleksid ka teised kaasatud,” rääkis Reps teisipäeval “Terevisioonis”.

Tema sõnul ei ole palgatõusu teemat veel koalitsioonikõnelustel arutatud ning see on jäetud koos eelarve teemaga kõige viimaseks. Samuti on oluline märtsis avaldatav uus majandusprognoos, mis peaks andma indikatsiooni, millised on riigi võimalused palku tõsta.

“Hoiak on selline, et mingisugune lahendus püütakse siin leida. Milline see täpselt saab olema, seda vaatame,” ütles Reps.

Reformierakonna ja Keskerakonna läbirääkijad arutasid esmaspäeval digi-, haridus-, ja kultuuriteemasid.

BNS

2 kommentaari
 1. Nii on. 2 aastat ago
  Reply

  Vaga lubadust ei saa uskuda.
  Enda suure palgale lisaks tõmbas nagu sai. Nüüd rahva heaolu eest võistleja.
  Toompealt minema vargad ja vanglasse.

 2. Õpside 2 aastat ago
  Reply

  palk täistööaja eest peab olema kindlas suhtes eelarvesse. Kui nt täna oleks see 1/8700000, siis järgmise aasta 15 miljardi korral oleks see igale õpsile ette teada, et palk tuleb 1724€. Ja ei mingit nööki.
  Küll aga tuleks ka sellest palgast teha maarveldisi, kui klassis on üle 15 õpilase või alla 12 õpilase (11 või vähem). Esimesel juhul pole võimalik igale õpilasele läheneda nagu vaja, teisel aga pole suhe tasuv. Kuid see mahaarveldis poleks eriti suur, sest siis muutuks nöökivaks väikekoolide ülalpidamine, haridust tuleb aga anda lastele oma kodukoha läheduses nagunii.
  Täistööaja hulka tuleb arvata ka tudide ettevalmistus ja ühistöö koolis. Nii tuleb ikka 8t päevas valmis.
  Rakendus- ja andeainete õpside tunde tuleks hinnata osakuga 1,2…1,5. Muidu on neil raske omale vajalikku arvu koole leida, eriti maakohtades.
  Mitte mingil juhul aga e tohi õpside palk sõltuda meeltmuutvatest reeturitest valitsuses.
  Seega, pandagu õpside palk kasvõi rahvahääletusele (millele need panijad kohe ise vastu on!), et keegi pärast ei saaks õpse nöökida.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.