Vene diplomaat pööras Valgevene toetusistungi rünnakuks Eesti vastu

Julgeoleku nõukogu liikmed alates 2020.a

Eesti välisministeeriumi reedel korraldatud ÜRO julgeolekunõukogu mitteametlik kõrgetasemeline virtuaalistung Valgevene meediavabaduse toetuseks pöördus ootamatult Eesti enda vastu, kui sõna sai Venemaa alaline esindaja ÜRO juures, diplomaat Dmitri Poljanski, kes Eestit ründama asus, kirjutas Eesti Rahvusringhääling (ERR).

ÜRO julgeolekunõukogus on Eesti eestvedamisel ka varem võetud teemaks inimõiguste olukord Valgevenes. Seekord oli fookus meediavabadusel, sest ajakirjanikud, kes sündmusi kohapeal kajastavad, muutuvad samuti valitsuse repressioonide ohvriteks. Ajakirjanikke on Valgevenes taga kiusatud, vahistatud ja pekstud.

Kui ÜRO julgeolekukomitee esindajad olid järjest oma ettekannetega olukorra üle muret avaldanud ja Eesti välisminister Urmas Reinsalu oli teinud ettepaneku luua rahvusvaheline mehhanism Valgevene rahumeelsete meeleavaldajate suhtes toime pandud kuritegude uurimiseks, läks sõnajärg üle Venemaa esindajale.

Veebiistungil osales Venemaa alaline esindaja ÜRO juures, diplomaat Dmitri Poljanski, kes teatas kohe sõnajärge enda kätte saades, et tema ei kavatse piirduda üksnes kolme minuti kõneajaga, kui teiste riikide esindajad on viie minuti kaupa ühepoolselt Valgevene võime rünnanud.

Poljanski sõnul esindas Valgevene meediavabaduse kaitseks korraldatud kohtumine selget provokatsiooni ja räiget sekkumist iseseisva riigi siseasjadesse.

“Mind üllatas ka meie Eesti võõrustaja kokkuvõte, mis näitab, et te ei taha selles küsimuses mitte avatud diskussiooni, vaid pigem illusiooni rahvusvahelisest ühtsusest ja samal seisukohal olevate riikide ühendkoori,” ütles Poljanski. “Kas te meelega võtate rääkida ühe riigi siseasjadest, mis mitte kuidagi ei ohusta rahvusvahelist rahu ja turvalisust?”

Ta teatas, et teise riigi valimistulemuste süüdistamine kallutatuses ja võltsimises ei ole sugugi harv nähtus, tuues näiteks USA presidendivalimised. Poljanski küsis, miks ei arutata hoopis selle riigi presidendivalimiste tulemuste võimalikku võltsimist. Ta nimetas USA ja Valgevene valimistulemuste erinevat käsitlust räigete topeltstandardite rakendamiseks.

“Kas kusagil on olemas nimekiri “halbadest” riikidest, mille puhul lääne kolleegid vaikimisi toetavad valitsusvastast tegevust ja proteste, ja “headest”, kus võimulolijatel on alati õigus? Miks te pöörate liialdatud tähelepanu sellistele ilmingutele ainult teatud riikides, aga eirate USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Saksamaa ja, muide, ka Eesti enda puhul?” küsis Poljanski.

Ta tõi esile, et lääneriikide väide, nagu oleks Svjatlana Tsihhanovskaja saanud Valgevene presidendivalimistel 80 protsenti häältest, on tõendamata.

Lisaks süüdistas ta lääneriike mõnede Valgevene meediakanalite varjamatus toetamises.

“Kuidas te ei mõista, et selline toetus kallutab neid sõltumatusest kõrvale? Kas selline teguviis oleks tolereeritud teie riikides?” küsis Poljanski.

Seejärel võttis ta ette Eesti, süüdistades riiki Vene meedia tagakiusamises. Tema väitel ei saa venekeelne kodanikkond avaldada ajakirjanduses oma tõelist meelt ning väljaütlemised on tugevalt tsenseeritud. Näiteks tõi ta möödunud aastast suletud telekanali Sputnik, mis on tema hinnangul näide sõnavabaduse suukorvistamisest.

“Vene meediakanalil on sisuliselt võimatu avada Eestis pangaarvet,” teatas ta seejärel ja teatas, et Venemaa ajakirjanikele ei anta Eestisse sisenemiseks luba.

Lisaks teatas ta, et Eesti jõuametkonnad kutsuvad venekeelsete kanalite esindajaid repressiivsetele selgitavatele vestlustele. Ta nimetas, et Sputniku ajakirjanike tagakiusamise tõttu tuleks rahvusvahelist tähelepanu hoopis Eesti meediavabadusele pöörata ning teatas, et Eestis toimub venekeelse rahvusvähemuse õiguste räige rikkumine, nimetades, et Eestis on suurim hulk kodakondsuseta inimesi, kel pole õigusi käia valimas või minna sõjaväkke.

“Valgevene kallal haukumine on teile lihtsam kui kodus asjade kordategemine. Ükski riik pole täiuslik,” teatas Poljanski lõpetuseks.

BNS

7 kommentaari
  1. Sergei 4 aastat ago
    Reply

    Soovitan Venemaa , Valgevenel üles otsida talumees ja tuua maailma avalikkuse ette demokraatiast EL-is
    Venemaa president, Riigi duuma omab täis paketi tõendus materjale ( EV võimud teavad seda). Inimõiguste piiramisest on lisandunud täiendavad tõendid
    Meil piuksutakse ka Hiina , Korea, India vastu- Aga võimalik avada silmad ka USA, EL- i kodanikel.
    Valgevene , Venemaa kodanikel on õigus teada saada- kuidas käitutakse rahvuskaaslasega EL-is- kes toetas EV taastamist- ja kuidas ta ise seda alustas.
    avalikud dokumendid VT : Põhiseaduse vastane sõda maamehe vastu.

  2. Muidugi 4 aastat ago
    Reply

    Ma imestasingi et kuidas Venemaa nii rahulikult talub meiepoolseid alatuid vihavaenu ilminguid. Eestil pole vaja sekkuda Valgevene poliitilisse ellu. Kuidas võib tunda kaasa inimestele kes korraldavad tänavarahutusi. Kaasa peaks tundma nendele meie poliitikutele keda on reformierakondlased valesüüdistustega üle külvanud.

  3. Ohoo 4 aastat ago
    Reply

    Ratas on viimasel ajal välispoliitikas käitunud nii nagu ta polekski keskerakondlane. Kas ehk tahab Brüsselisse. Navõlnõi pärast on inimesed tänaval ka lapsed on sea, nend seas olid ka koroonahaiged.Kogunemine oli keelatud.Navalnõi koht on vangis. ta on ka varem olnud alatute tegude pärast olnud karistatud..Riikide rahu segatakse väljaspoolt. Alatud on need inimesed kes veel õigustavad rahutuste tegijad. Lapsed ei saamud arugi miks neid tänavale aeti. Navalnõi on kurjategija. Valgevenes taheti ka valitsusvahetust korraldada. Ja seda veel õigustatakse. Verisele ja ebaseaduslikule võimuvahetusele tunti ka kaasa. Jube oli vaadata mis toimus USA-s valimista ajal. Ju oli kadedus suur et Venemaal rahulik oli ja seda pidi väljaspoolt ka juhendama et nii ei oleks. See on see nina toppimine võõraste riikide siseasjadesse aga eks see viib mõtted mujale oma riigis toimuvast.

  4. harry 4 aastat ago
    Reply

    Saalomoni tarkuseraamat6

    Valitsejad taotlegu tarkust
    1 Kuulge siis, kuningad, ja mõistke;
    õppige, ilmamaa kohtumõistjad!
    2 Pange tähele, rahvahulkade valitsejad,
    ja kes olete uhked paganate jõukuse pärast!
    3 Sest teie valitsus on Issanda antud,
    ja võim on Kõigekõrgemalt,
    kes teie tegusid kaalub ja kavatsusi uurib.
    4 Sest kuigi te olete tema kuningriigi teenrid,
    ei ole teie õigesti kohut mõistnud
    ega Seadust valvanud,
    ei ole teinud Jumala tahte kohaselt.
    5 Kohutavalt ja äkitselt astub ta teile vastu,
    sest ülemusi tabab karm kohus.
    6 Väikseimat küll vabandatakse halastuse pärast,
    vägevaid aga katsutakse vägevasti läbi.
    7 Sest kõigi Valitseja ei karda kedagi
    ega tagane jõu ees.
    Tema ise on ju teinud väikese ja suure
    ning kannab ühtviisi hoolt kõigi eest.
    8 Vägevat ootab aga range läbikatsumine.
    9 Teile siis, ainuvalitsejad, on minu sõnad,
    et te õpiksite tarkust ega eksiks.
    10 Sest kes pühadusi pühaks peavad,
    neid pühitsetakse,
    ja kes neis on õpetust saanud,
    neid kaitstakse.
    11 Paluge seepärast minu sõnu,
    igatsege neid, siis teid õpetatakse!
    Tarkus on leitav
    12 Hiilgav ja kadumatu on tarkus,
    hõlpsasti nähtav neile, kes seda armastavad,
    ja leitav neile, kes seda otsivad.
    13 Juba ette ta annab ennast tunda neile,
    kes teda nõuavad.
    14 Kes seda varakult teeb, ei tarvitse vaeva näha,
    sest ta leiab selle istumas oma ukse ees.
    15 Jah, selle peale mõtlemine on mõistuse tipp,
    ja kes selle pärast on valvel, on peagi muretu.
    16 Sest tarkus ise käib ringi, otsides eneseväärseid,
    ilmutab ennast neile lahkesti nende teedel
    ja kohtab neid igas nende mõttes.
    17 Sest tarkuse tõeliseks alguseks on õpihimu,
    hool õppida oleneb aga armastusest.
    18 Ent armastus on tarkuse seaduste täitmine,
    seaduste tähelepanemine omakorda tagab surematuse.
    19 Surematus aga annab, et ollakse Jumala lähedal.
    20 Järelikult viib tarkuseihalus Jumala riiki.
    21 Kui nüüd teile, rahvaste valitsejad,
    meeldivad aujärjed ja valitsuskepid,
    siis austage tarkust,
    et saaksite igavesti valitseda!
    Tarkuse iseloomustus
    22 Aga mis tarkus on ja kuidas see on sündinud,
    seda ma kuulutan ega varja teie eest saladusi,
    vaid jälgin seda selle sündimisest alates
    ja teen selgeks selle äratundmise
    ega lähe tõest mööda.
    23 Ka ei taha ma käia koos näriva kadedusega,
    sest sellel ei ole tarkusega midagi ühist.
    24 Aga tarkade rohkus on maailma lunastus
    ja tark kuningas on rahva tugevus.
    25 Seepärast võtke õpetust minu sõnadest,
    siis te saate sellest kasu!

  5. Kesk-eestist 4 aastat ago
    Reply

    Mida on asja Reinsalul Valgevenega ja sealse sõnavabadusega? Kas meil on valimised ausad,kas e- hääli saab kontrollida? Kas eestis saab rahvas presidenti valida? See,et eestis on sõnavabadus ajab lihtsalt naerma. Nüüd jäi siis Venemaa ette? Olen kindel,et see klähvimine lõpeb meile kurvalt. Loodan,et litaka saaks just meie poliitikud.

  6. Enn 4 aastat ago
    Reply

    Meil topitakse oma nina teiste riikide siseasjadesse. oli rahulik elu Valgevenes enne teiste riikide sekkumist. No mis see teiste asi on. Küllap Valgevene saab ise hakkama.Aga meil on Tänavarahutuse ässitajad tuleb vastutusele võtta.Meil on tõepoolest kannatlik rahvas taludes pidevalt reformierakondlaste valesüüdistusi mida meie meedia veel täiendab. Mina ei suuda enm ammu lugeda peavoolumeedia valesid ega kuulata päevauudiseid. Reformierakond võis kõike teha karistamatult ja võimule saadi kasutades alatuid võtteid aga meie arvustame teisi riike.

  7. Tohoh 4 aastat ago
    Reply

    JÄTKE OMETI JÄRGI OMA NINA TOPPIMINE TEISTE RIIKIDE SISEASJADESSE . IGA RIIK OTSUSTAB ISE MIS TELLE HEA ON. Meie maal toimuv ebaõiglus on hullem.Nüüd ei jäeta Venemaad ka rahule, sinna on ka ässitajad saadetud ja nende alatu tegevus heaks kiidetud. See on nagu kunagi saadeti Lenin Venemaad nõrgestama.Need riikide rahu rikkujad nagu ka seda on Navalnõi peaksid vangis olema et ei rikuks inimeste rahu.See stsenaarium mis tehti mürgitamise süüdistuseks on vägev ja oskuskik ja mõned jäidki uskuma. Mida kõpke ei tehta selleks et võimule saada ja eks meie teame seda kõige paremini. Meil ei tulda tänavale müllama vaid stsenaariumiks on valesüüdistused inimeste suhtes kes teel ees võimule.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.