Tallinnas Lasnamäel mälestati holokaustiohvreid

Foto: Lasnamäe linnaosavalitsus

Lasnamäel peeti 1944. aastal Tallinnasse deporteeritud Prantsuse juutide mälestuskivi juures rahvusvahelisele holokaustiohvrite mälestuspäevale pühendatud üritus.

“Holokaust on kuue miljoni juudi genotsiid,” ütles Eesti Juudi Kogukonna esinaine Alla Jakobson. “Massimõrvad ei toimunud vaakumis. See oli kontrollimatu ja jõhkra viha ning miljonite kõrvaltvaatajate ükskõiksuse tulemus. Iga aastaga väheneb holokaustis ellujäänud inimeste arv, kes olid selle tragöödia tunnistajateks. Meie kõigi ülesanne on koguda ja hoida nende mälestusi ning austada hukkunuid. Sellest traagilisest ajaloosündmusest õppides saame üles ehitada parema tuleviku.”

“1944. aastal küüditati Tallinna umbes 300 Prantsuse juuti. Paarkümmend inimest saadeti Lasnamäe laagrisse kohaliku sõjaväelennuvälja hävitatud lennuradasid üles ehitama, kuid kõige rohkem saabunuid tapeti vangis. Me ei pea holokausti meenutama kui ühe rahva abstraktset tragöödiat, vaid teadma selle tragöödia konkreetseid episoode, mis mõjutasid meie linna, meie riigi elanikke. 27. jaanuar tuletab meile meelde, mida viha ja sallimatus kaasa toovad,” ütles Lasnamäe linnaosavanem Vladimir Svet.

Holokausti ohvrite rahvusvahelise mälestuspäeva tseremoonial osalesid Prantsuse Suursaatkonna Eestis suursaadik Éric Lamouroux, Eesti Juudi Kogukonna juht Alla Jakobson ja nõukogu liige Aavi Dobrõš, Tallinna volikogu liige Aleksandr Zdankevitš ja Lasnamäe valitsuse esindajad eesotsas linnaosavanem Vladimir Svetiga. Kohalolijad asetasid pärja mälestuskivi juurde ja austasid vaikuseminutiga traagiliselt hukkunute mälestust.

Mälestuskivi Tallinna deporteeritud Prantsuse juutidele avati Lasnamäel, Narva maantee ja Lavamaa tänava nurgal 2014. aastal. Mälestuskivi püstitati vana lennuvälja põhjaossa, kus sunniti tööle Konvoi nr 73 küüditatud Prantsuse juuti.

Linnaosavalitsuse andmetel elab Lasnamäel endine getovang ja holokausti üle elanud Aleksei Brener. Ta elas Ukrainas ja II maailmasõja alguse ajal oli ta 11-aastane poisike. Aleksei perekond hukkus holokaustis, ta ise jäi imekombel ellu. Pärast sõda elas ta lühike aeg Moldovas, misjärel kolis Eestisse kauge sugulase juurde elama.

6 kommentaari
 1. Kas 1 aasta ago
  Reply

  roomad olid ka kutsutud? Või nemad on vähämväärtuslikud?

 2. Natsionaal sotsialismi looja on juut Nietzsche.

  • Kurb aga kindel 1 aasta ago

   Ei tohi vaidlustada halakausti.

 3. Tuntud vene kirjanik Aleksander Solnzenitzyn kirjutas:”
  Bolshevistlikud juudid tapsid Venemaal 66 miljonit inimest “.

 4. Juutide perekond Rothschildid organiseerisid Prantsuse revolutsiooni mille abil tapeti miljoneid inimesi.

  Juutide perekond Rothschildid organiseerisid ameerikas kodusõja millega tapeti sadu tuhandeid inimesi.

  Rothschildi perekonnale kuuluvad kõik keskpangad ja nende kaudu juhivad inimkonda.

 5. robert 1 aasta ago
  Reply

  Muidugi ei saa õigustada sakslaste indu tappa üht kindlat rahvust Olin 2 aastane kui saksa sõdur sulges mind hobusetalli nalja pärast Minu jaoks pole sakslased inimesed Teisalt on mõistmatu et üks rahvus laseb end nagu lambaid tappa Ja muidugi on eestlastel õigus küsida miks vene terrorivalitsuse koosseisus oli nii palju juute Ka NKVD ülekuulajaid kes eestlasi Siberisse vormistasid Ajalugu vajab ausat tõlgendamist

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.