Liimets: oluline on näidata jätkuvat toetust Valgevene rahvale

Valgevene rahvuslipp ja riigilipp 1991–1995

Välisminister Eva-Maria Liimets märkis pühapäeval, Valgevene solidaarsuspäeval, et oluline näidata, et rahvusvaheline kogukond toetab demokraatlikke protsesse Valgevenes ning ei ole Valgevene rahvast unustanud.

Eesti, Läti ja Leedu välisminister tegid pühapäeval ühisavalduse, milles väljendasid samuti Valgevene rahvaga solidaarsust ning kutsusid Valgevene võime üles meelevaldselt kinnipeetud inimesi vabastama. Samuti rõhutati avalduses poliitilise dialoogi alustamise olulisust, mille tulemuseks oleksid uued, vabad ja demokraatlikud valimised.

Reedel pidas välisminister Liimets videokõne Svjatlana Tsihhanovskajaga ja rõhutas Eesti jätkuvat toetust Valgevene rahvale. „Valgevene inimesed on pool aastat seisnud rahumeelselt vabaduse, demokraatia ja enda põhiõiguste eest. Eesti ei saa leppida inimõiguste rikkumise ja demokraatliku opositsiooni jõhkra mahasurumisega,“ kinnitas Liimets, lubades hoida Valgevenes toimuv rahvusvaheliste organisatsioonide päevakavas.

Eesti on viimase poole aasta jooksul tõstatanud Valgevene teema korduvalt nii Euroopa Liidus kui ka teistes rahvusvahelistes organisatsioonides. ÜRO Julgeolekunõukogus on Eesti eestvõttel Valgevene inimõiguste ja meediavabaduse teemal toimunud kaks kõrgetasemelist Arria-formaadi virtuaalistungit.

Samuti on Eesti suurendanud toetust Valgevene kodanikuühiskonnale. Eelmisel aastal eraldas Eesti Valgevene kodanikuühiskonna ja vaba ajakirjanduse toetuseks ning psühholoogiliseks abiks valitseva režiimi vägivalla all kannatanutele 100 000 eurot. Lisaks toetas välisministeerium 50 000 euroga Valgevene üliõpilaste õpinguid Eesti valitsuse stipendiumitega Euroopa Humanitaarülikoolis Vilniuses ning 20 000 euroga Eluliini fondi tegevusi Valgevenes, et aidata kaitsta vabaühendusi valitsusvõimu tagakiusamise eest. Samuti toetas välisministeerium Valgevene projekte 50 000 euroga Euroopa demokraatia rahastu (EED) kaudu.

Aastatel 2021–2023 Valgevenes ellu viidavaid arengukoostööprojekte rahastab välisministeerium kokku 800 000 euroga. Projektid keskenduvad kõrghariduse, eriti tehnikahariduse ja Valgevene sõltumatu meedia toetamisele. Samuti on plaanis teadlikkuse suurendamine demokraatia, õigusriigi põhimõtete ja tervise vallas.

Välisministeeriumi maja fassaad on pühapäeval kell 16.30–23 valgustatud valge-puna-valgelt.

 

11 kommentaari
  1. Kuidas õieti. 4 aastat ago
    Reply

    Meid kutsutakse toetama Valgevene vähemust. Nii oleks õige.
    Rahulolematuid on tõesti vähe. Vaadake ikka järele kui suur on Valgevenes rahva arv.

  2. Saadetakse streikiatele meie 4 aastat ago
    Reply

    raha. Keegi rahvalt ei küsi luba. Meil endil asi halb.

  3. vana 4 aastat ago
    Reply

    Väga õige, ka Valgevene rahvas ja president toetavad üksteist.

  4. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    Valgevenes oli seni rahulik kuni saadeti väljaspoolt naine Valgevene rahu rikkuma. Kogu aeg sekkutakse teiste riikide siseasjadesse. Mina tunnen ka Valgevene rahvale kaasa et nende rahu rikutakse. Ah Liimets topib isegi siia oma nina ehkki temast ei olene midagi rapsib niisama et pugeda Brüsseli ees. Keskerakonda see naine küll ei sobi.Välisminister võiks jätta teiste riikide poliitika rahule ja seadma sisse head kaubandus- ja kultuurilisi sidemeid
    sõbralikud suhted. Inimene kes käis 2 aastat tagasi Valgevenes oli vaimustuses nende rahulikust elust ja enamus elab keskmiselt, vaeseid ja rikkaid oli vähe. Mingisugune hasart on tekkinud teiste riikide rahu rikkumisel. Presidendi valimine peab olema rahulik ja väljendama rahva tahet, teised ei tohi sekkuda.Aga nüüd on moodi läinud välismaa sekkumine mis viib verisele tänava mässule. USA valimisi ei seganud küll keegi aga see oli kohutav mis seal toimus ja USA õpetab veel teisi riike kuidas valida.Tunnen kaasa nendele inimestele kes tänavarahutustes viga said. Navalnõil on mitmeid kuritegusid hingel aga teda toetati väljaspoolt. vaevalt et rahvas oleks teda valinud isegi vaatamata USA ja EL-u survele. Viimases hädas kutsus ta õpilased möllama. Tal oli ükskõik et nad tulid maskideta kui koroonaviirus ründas inimesi. See mees on ka varem kuritegude pärast kohtu all olnud ja tema koht on vanglas. Pealegi on see Venemaa siseasi. Ma tunnen kaasa meie välisministrile et ta on nii õelust täis ja topib oma nina sinna kuhu pole vaja.

  5. Nii 4 aastat ago
    Reply

    Kõige parem toetus on kui jätate Valgevene rahvas rahule ja toetate meie inimesi.

  6. Eve 4 aastat ago
    Reply

    Sain teada et LIIMETS POLEGI KESKERAKONDLANE. Läks natuke kergemaks sest ta ei sobi Keskerakonda. Muidugi ta astub sinna. Kuidas sai keegi kõrvaline praeguse valitsuse ministriks saada. Oli ju jaotatud et pooled ministrikohad saab Reformierakond ja pooled Keskerakond. Nojah eks Ratas soovitas mille üle mul on kurb meel. Ratas hakkas ka viimasel ajal imelikku välispoliitikat ajama aga varem oli ta tõeline keskerakondlane.

  7. ei aja naerma ka enam 4 aastat ago
    Reply

    SEE KOGUKONNA MÕISTE ON HAKANUD HIRMSASTI HÄIRIMA.
    TAVALISELT nn. ROHU TASANDILT ON SEE KARI VÄSINUD LAMBAID, KEDA KAMANDAB MÕNI LÕUAPOOLIK, KES POEB SELJA TAGA SEISVALE PEREMEHELE. MÕNI LOLLUST , VÕIMUIHA JA ENESEÕIGUST LÕHKEMISENI TÄIS EIT
    VÕI VOLINIKUPINKI NÜHKIV MEESINIMENE. NII ON SEE KA PARTEIDES, AINULT NEIL ON TARVIS VEEL SUUREMAID RAHASID, MEEDIAT JA LUBA LOLLUSTEKS SUUREMATELT PEREMEESTELT.

  8. to autor 4 aastat ago
    Reply

    Kust sina tead, mis OLULINE on ?
    Kesse ütles sulle?

  9. Enn 4 aastat ago
    Reply

    Pole vajagi kellelgi öelda mis oluline on. See on niigi selge. Oluline on mitte sekkuda teiste riikide siseasjadesse.

  10. Oh 4 aastat ago
    Reply

    Väljaspoolt topitakse riiki mingi president keda rahvas pole valinud. Ei tea kas see on meie cälisministri tuttav võiet ta tunnab talle kaasa ja mässajatele. Korralikud valgevenelased iei mässa, nad on rahul oma eluga janeid on enamus. Mässude organiseeriate koht on vanaglas ja ipoliitikud kes sekkuvad teiste riikide siseasjadesse peaksid mõtlema et kas nad ikka sobivad olema oma ametipostil.

  11. ussuke õunas 4 aastat ago
    Reply

    Tänapäeval ei häbene ka riietes ja katsuvad need võimalikult kiiresti maha kiskuda. Ja nüüd on Issandal kurb meel, sest ükski loom ,peale putukate, pole siginud ega sigi edasi kui inimene.
    Homoseksuaalsus on ainult väike piisk pääsemaks sigimisuputusest.
    Õuna sees istub ikka veel saatan ussikese kujul ja sosistab valesid a-le ja E-le kõrva, oi mis koledaid valesid ja poliitikud trükivad need ära, loevad ja levitavad.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.