Valitsus otsustas omavalitsuste toetuseks eraldatava 46 miljoni jaotuse

Foto: Rahandusministeerium

Valitsuskabinet kinnitas eile riigi 2021. aasta lisaeelarve vahendite jaotamise ja kasutamise tingimused, mille alusel jaotatakse omavalitsustele toetusfondi vahendeid. Samuti kinnitati investeeringutoetuste põhimõtted, mille järgi eraldatakse toetust piirsumma ulatuses vastavalt omavalitsuste esitatud projektidele. Eeldatavasti jõuavad esmased lisavahendid omavalitsuste käsutusse juba aprilli lõpus.

„Oleme lühikese ajaga ette valmistanud abimeetmete tingimused ja jaotuse, kuna piirkondades oodatakse toetust pikisilmi ja rahaline abi on täna hädavajalik,“ sõnas riigihalduse minister Jaak Aab. „16 miljonit eurot toetusfondist jaotatakse baassumma ja elanike arvu järgi. Ida-Virumaale, kus negatiivsed mõjud omavalitsuste tuludele on olnud suuremad, arvestatakse toetus elaniku kohta 1,5-kordselt.“

Toetusfondi eesmärk on leevendada osaliselt tulude vähenemist ja kulude suurenemist. Summast üks miljon eurot on mõeldud õpilaste kodudes internetiühenduse ja digiõppematerjalide kättesaadavuse parandamiseks distantsõppe perioodil, et oleks tagatud õpilaste võrdne ligipääs haridusele. Raha jagatakse kooliealiste laste arvu alusel, omavalitsus otsustab täpsema kasutuse üle ise. Toetusfond jaotatakse valitsuse määrusega, seega on 16 miljonit eurot võimalik ära jagada kohe pärast lisaeelarve jõustumist aprilli lõpus.

Investeeringutoetuse 30 miljonist eurostarvestatakse igale omavalitsusele toetuse piirsumma. Jaak Aabi sõnul on baassuurus omavalitsuse kohta 50 000 eurot, ülejäänud osa jaguneb elanike arvu alusel. „See raha võimaldab linnadel ja valdadel teha oma äranägemise järgi vajalikke investeeringuid – näiteks parandada ventilatsioonisüsteeme, ehitada ja rekonstrueerida hooneid, lammutada vanu hooneid, soetada IT turvanõuetele vastavaid servereid,“ tõi minister näiteid. Toetuse miinimumsuurus projekti kohta on 30 000 eurot, väikesaartel 10 000 eurot. Omavalitsused esitavad projektide nimekirja hiljemalt 1. detsembriks.

Investeeringutoetuse eesmärk on edendada kohalikku tööhõivet ja majandust. Toetuse piirsummad ja taotlemise reeglid määratakse riigihalduse ministri määrusega, mis jõustub pärast COVID-19 üldmääruse jõustumist eeldatavasti aprilli lõpus.

3 kommentaari
  1. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Hea et keskerakondlased on valitsuses sest sisepoliitilises elus toimub palju head.

  2. Ameerika on muutumas kommunistlikuks 3 aastat ago
    Reply

    USA ekspresident Donald Trump ütles, et Ameerika on muutumas kommunistlikuks, kui sotsiaalmeediast võeti maha tema intervjuu minia Lara Trump’iga.

    Trump hoiatas, et Ameerika on muutumas kommunistlikuks riigiks koos range tsensuuriga. Lara Trump rääkis Donald Trumpiga teisipäeval. Eemaldamine oli seotud Donald Trumpi kontode eemaldamisega sotsiaalmeedia kanalitest, vahendab Daily Mail.

    74-aastane Trump ütles, et selline tegevus on šokeeriv. Ta ütles, et mitte keegi poleks eales uskunud, et sellised asjad Ameerikas juhtuvad. „See on täielik tsensuur,” ütles Trump.

    Trump on lubanud avada omaenda sotsiaalmeedia kanali, kus saab kõigest rääkida.

  3. Iraagis sündis poiss kolme peenisega 3 aastat ago
    Reply

    Iraagis Mosuli ligidal Duhokis sündinud poisil oli kolm peenist. Asi tuli välja siis, kui laps arsti juurde viidi.

    Arstide arvates oli tegemist esimese teadaoleva trifallia ehk kolme peenise juhtumiga. Peenisest oli toimiv ainult üks, ülejäänud kahel puudus kusejuha, vahendab Daily Mail.

    Üks lisapeenis oli põhipeenise küljes ja teine munandikoti all. Kuivõrd kaks lisapeenist polnud toimivad, otsustati need kirurgilisel teel eemaldada. Poiss oli eemaldamise ajal 3-kuune. Operatsioon kulges probleemideta.

    Mitu peenist on küllalt haruldane, seda esineb ühel juhul 5-6 miljoni hulgas. Maailmas on seni registreeritud ligi 100 difallia ehk kahe peenise juhtu, aga mitte ühtegi trifallia ehk kolme peenise juhtu.

    Iraagi poisi juhtumi kohta avaldati uuring teadusajakirjas International Journal of Surgery Case Reports.

    Poisi vanemad avastasid, et lapsel on munandikott paistes ning viisid ta arsti juurde. Seal selgus, et üks väike, 2-sentimeetrine peenis on põhipeenise küljes ja teine veel väiksem 1-sentimeetrine oli munandikoti all.

    Arstid tegid kindlaks, et lapse vanemad polnud kokku puutunud narkootikumidega, samuti polnud perekonnas teadaolevalt selliseid geneetilisi iseärasusi.

    Teadlaste jaoks on selline mitme peenise esinemine siiani mõistatus. Samasse kategooriasse kuuluvad juhtumid, kus vastsündinul on kaks munandikotti või pärakut. Varasemast on teada juhtumeid, kus poistel on olnud toimivad kaks peenist. Antud juhul polnud lisapeenised toimivad, tänu millele oli nende eemaldamine lihtsam.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.