Hanna Sepp: oleme nakatumistasemega jõudnud jõulude-eelsele perioodile

Vaktsiin Foto allikas: Sotsiaalministeerium

Terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepp märkis esmaspäevasel pressikonverentsil COVID-19 olukorra kohta, et Eesti on jõudnud oma nakatumistasemega jõulude-eelsele tasemele. 

Sepa sõnul on koroonanakatumisi toodud sisse Egiptusest. “Reisilt tulijatel tuleb püsida isolatsioonis 10 päeva ning selle aja lühendamiseks on võimalik teha kuni 72 tundi enne riiki saabumist test ja kuus päeva pärast saabumist veel üks test,” märkis ta. 

“Terviseamet on teinud tugevat tööd, et tuvastada uusi tüvesid. Koostöö käib Tartu ülikooliga ja Synlabiga ning fookus on sissetoodud juhtude sekveneerimisel,” selgitas Sepp. 

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ütles, et kuna viiruse leviku olukord on paranenud, siis on kätte jõudnud piirangutest väljumise faas.

“Vaktsineerimisvõimalust tuleb igal juhul kasutada. Eestis kasutatavad vaktsiinid on tõhusad tõsiste nakatumiste ja surmajuhtumite vähendamiseks. Esimesel võimalusel tuleks inimestel end vaktsineerida,” ütles Kiik. 

Kiige sõnul peaks sel nädalal saabuma rekordiline AstraZeneca vaktsiinitarne ning järgmistel nädalatel on tulemas ka suured vaktsiinnitarned. “Vaktsiinitarned mais ja juunis saavadki olema oluliselt kõrgemad,” kinnitas Kiik. 

“See tähendab, et meil on võimalik vaktsineerimisplaani eesmärke täita ning liikuda edasi kiires tempos. Praegu tuleb üle vaadata vanuserühmad, et ei tekiks vaktsiini ülejääki,” selgitas ta. 

Kiige sõnul on viimastel nädalatel on olnud vaktsineerimistempo 30 000-40 000 doosi ning lähikuudel ongi vaktsiinide elanikeni jõudmine võtmeküsimus.

Kiik pani inimestele südamele, et praegu ei ole tervemõistuslik sõita puhkusele eksootilistesse riikidesse, kuna pole teada, mis tüved seal levivad. “Meil on praegu veelgi suurem vastutus oma tegevuste üle,” märkis ta. 

BNS

1 Kommentaar
  1. sorteerija 3 aastat ago
    Reply

    KAS TERVEMÕPSTUSLIK OLI AVADA LENNULIINID JA TEKITADA VÕIMALUS SÕITA EGIPTUSESSE.?
    TEADA ON, ET LAV TÜVE VASTU VAKTSIINID EI KAITSE. KA BRASIILIA TÜVE VASTU: LAV OLI MEIL JUBA SEES AGA VAJA OLI VEEL TUUA JUURDE.
    ME JU NÄEME, ET ON ABSOLUUTSELT EGOISTLIKUD INIMESED, KES OMA LÕBUDE NIMEL ON VALMIS JALGE ALLA TALLAMA ELUSID. NÄEME, ET ÄRIMEESTE FIRMADE KASUMID ON TÄHTSAD, TÄHTSAMAD KUI VIIRUSE TÜVEDE LEVIK JA VÕIMALUS UUSI TEKITADA.
    SELLINE LAHTI -KINNI-LAHTI POLIITIKA EPIDEEMIA AJAL KÜLL EI KAITSE. SEDA ON NÄIDANUD JU TEISTE MAADE PRAKTIKA. EI OLE IISRAEL ENAM ESIKOHAL HAIGEST.VÄHESUSEGA. NII KUI KOHVIKUD JM.AVATI
    ALGAS HAIGESTUMINE TAAS. SEDA TEEB ARVATAVASTI LAV TÜVI. TA POLEKS SAANUD NII LEVIDA KUI PIIRANGUD SÄILUNUKS: AUSTRAALIA ON OLNUD TUBLI JA PIIRID KINNI HOIDNUD. NÜÜDNE LÕDVENDAMINE TOOB NEILEGI KAASA UUED HÄDAD. SEE ON JU VALITSUSTEL JA VIROLOOGIDEL TEADA. ÄRIMEESTE SURVE ILMSELT. INIMKOND EI SAA IKKA ARU, ET KOGU MAJANDUS JA HALDUSSÜSTEEM TULEB ÜMBER KUJUNDADA.POLIITIKUD EI OSKA EGA TAHAGI SEDA TEHA, NEMAD MÄNGIVAD OMA MÄNGE.AGA VUNDAMENTI, EETILIST VUNDAMENTI, MILLELE RAJANEB UUS KULTUUR – POLE ! NII EI SAAGI MUUD TEHA KUI PRÜGI SORTEERIDA JA SELLEGA “RAHUL” OLLA. MÄNGUASI SÜDAMETUNNISTUSEGA INIMESTELE.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.