Ratas väljendas kohtumisel Eesti toetust Ukraina ametikaaslasele ja Ukraina rahvale

Foto: Erik Peinar, Riigikogu Kantselei

Riigikogu esimees Jüri Ratas kohtus täna videosilla vahendusel Ukraina Ülemraada esimehe Dmõtro Razumkoviga ning avaldas igakülgset toetust Ukrainale, eriti olukorras, kus sõjategevus separatistide kontrollitud Ida-Ukraina piirkonnas on intensiivistunud.

„Venemaa agressiivne käitumine on ohtlik,“ ütles Ratas. „Me tunnustame Ukraina erakordset vaoshoitust Venemaa provokatsioonide taustal ja kinnitame, et toetame sajaprotsendiliselt Ukraina püüdlusi euro-atlandi integratsiooni suunal.“

Riigikogu esimehe sõnul väärib tunnustust ka asjaolu, et Ukraina on vaatamata seitse aastat kestnud vaenutegevusele suutnud jätkata suuri ja keerukaid reforme. „Ukraina on ette võtnud  keerulise kohtureformi ja korruptsiooniga võitlemiseks on vaja tõsiseid jõupingutusi, kuid me oleme kindlad, et saate edukalt toime tulla kõigi väljakutsetega.“

Ratase sõnul on Eesti valmis jagama oma kogemusi ja toetab Ukrainat igakülgselt, olgu selleks näiteks haavatute ravi, keeleõppe tunnid või küberkaitse koostöö. „Ukraina on Eesti jaoks arengukoostöö prioriteetne riik,“ ütles Ratas. „Samuti on Riigikogu valmis parlamentaarse koostöö raames vahendama oma kogemusi, näiteks digitaalsete lahenduste juurutamisel.“

Ratas viitas Eesti otsusele eraldada Ukraina sisepõgenike ja konfliktis kannatanute olukorra leevendamiseks pool miljonit eurot. Riigikogu esimees lisas, et Eesti soov on aidata eelkõige konfliktipiirkondades elavaid lapsi ja haavatud inimesi.  

Kohtumisel puudutati ka Läänemere põhja kavandatud gaasijuhtme Nord Stream 2 projekti, mille kohta Ratas märkis, et Eesti koos teiste Balti riikide ja Poolaga on olnud algusest peale selle vastu.

Videokohtumisel räägiti veel Venemaa tegevusest Ida-Ukrainas, Krimmi veevarustusega seotud probleemidest ning COVID-19 olukorrast nii Eestis kui Ukrainas ning parlamentide tööst tervisekriisi ajal.

13 kommentaari
  1. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Mina tunnen kaasa Ukrainas elavatele venelastele keda Ukraina sõjavägi pidevalt ründab hävitades nende kodusid ja inimesi. Väga paljud Ukrainas elavad venelased on põgenenud Venemaale.Neil keelati isegi emakeelt rääkida. Venemaal elab väga palju ukrainlasi ja nendesse suhtutakse hästi.

  2. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Olin 2 aastat tagasi Peterburis külas ühel seal elaval eestlaseljatutvusin seal ühe ukrainlannaga kes tuli Ukrainast elama Peterburgi oma tütre juurde. Ta rääkis et saab Ukrainast meie rahasse ümber arvestades 80 eurot vaid. Ukrainas ei hoolitseta inimeste heaolu eest. See ebaseaduslik ja verine võimuvahetus mis toimus kunagi Kiievis oli jube. VAHEPEAL OLI JUBA RAHULIK AGA BIDENI TULEKUGA VÕIMULE HAKKAS KÕIK JÄLLE KÄÄRIMA. Ma tunnen kaasa neile Süüria elanikele kes said surma USA rünnaku tõttu. Kas tahetakse sõda või. Ukraina peab jätma Donbassi rahule ja Krimmi nagunii tagasi ei saa. Kunagi kinkis ukrainlasest Venemaa valitseja Nikita Krimmi Ukrainale aga enne ta oli Venemaa osa. Ehk polekski vaja olnud Krimmi Venemaale tagasi võtta aga peab sellega leppima sest kui tuleb sõda siis selle tagajärjed on kohutavad. Aga Ratase kaastunne ei aita kedagi.

  3. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Mina tunnen kaasa USA rahvale kes said viga kui Bideni-vastastes tänavarahutustes ja Kapitooliumi ründamisel- Ja õigusega nad ei tahtnus seda presidenti sest ta on sõjaõhutaja. Kade meel on ju ka ei Venemaal toimusid valimised rahulikult suure enamusega. Raskel koroonahaiguse leviku ajal õhutatakse vihavaenu. Ei jäeta rahule Valgevenet kus oli varem rahulik elu. Iga riik tegelegu oma asjadega ja jätku teised rahule. Brüsselis tegeldakse peamiselt vihavaenu õhutamisega.

  4. Kas 3 aastat ago
    Reply

    Jurka ütles ka välja, millal meie ründevägi läheb Krimmi vabastama? Paljast mulast ju kasu pole.

  5. Ahah 3 aastat ago
    Reply

    Jüri Ratasel pole üldse vaja toppida oma nina teiste riikide siseasjadesse. krimmi elanikud läksid vabatahtlikult Venemaa koosseisu ja on varemgi seal olnud kuni ukrainlasest Venemaa valitseja Nikita Krimmi ebaseaduslikult Ukrainale kinkis. Krimmi rahvas on väga rahul oma eluga praegu aga Ukraina suur osa rahvast kiratseb vaesuses. Ja nagunii midagi ei muutu ning see uus vihavaenulaine on USA uue presidendi tekitatud. Ei tea kas tahtis Krimmi oma sõjaväge paigutada koostöös EL-uga.

  6. Enn 3 aastat ago
    Reply

    Mina tunnen ka kaasa pensionäridele kes saavad imrpisikest pensioni.. Tunnen kaasa ka inimestele kes seal hukkuvad tänu vastikule presidendi poliitikale. Tunnen kaasa inimestele kes ei saa parimat Venemaa vaktsiini sest vihavaen on tähtsam ja EL ei luba ka. Ukrainas ei hoolita rahvast.

  7. Lollidemaa 3 aastat ago
    Reply

    Tunneb kaasa ja annab raha Ukrainale kus Venemaa on okupeerinud suure tüki maad. Ja sealsamas tahab see ahverist anda Venemaale 5,2% Tartu rahujärgsest eesti territooriumist. Miks see inimene ei lähe arsti juurde? Ei ole ju sellel inimesel mõistusega kõik korras või on ta vene agent.

  8. Oi 3 aastat ago
    Reply

    Keegi ei anna kellelegi maad vaid see on juba nii ja oleks absurdne seda teisiti nõuda. See sõjaõhutamine on nii vastik. Tuleb ikka leppida olukorraga ja mitte nõuda võimatut. See mis toimub Venemaa ja Ukraina vahel pole üldse meie asi. Meil on endal palju probleeme.

    • Sulle "oi" 3 aastat ago

      Kirjutad,et see mis toimub Ukraina ja venemaa vahel pole meie asi. Aga ütle siis seda oma Ratasele. Aga see mis puududab eestit on ka minu asi ja sinusugused töllmokad ja äraandjad võiksid vait olla.

  9. robert 3 aastat ago
    Reply

    Kunagi ütles Savisaar maidani kohta etega valitsus mis sai võimule molotovi kokteilide ja kurikate abil valitseda oska USA l oli vaja Ukraina vastandada Venemaale Presidentnehk teekski midagi rahu kehtestamiseks aga bandeeralased oma provokatsioonidega ei lase Ega Donbass Kiievisse ihka ikka Ukraina armee tapab tsiviilisikuid sh lapsi Aga Jürkale see korda ei lähe Loodan et kesikute punt järgmistel valimistel Riigikokku ei saa Vargaerakond peab istuma paraski juures mitte seadusi treima

  10. Ele 3 aastat ago
    Reply

    Keskerakond saab tingimata ka järgmine kord võimule sest on parim. Mis puutub aga välispoliitikasse siis vist nad teisiti ei saa kuna teised erakonnad on täielikult pühendunud Venemaa-vstasele tegevusele ehkki praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud.Vastik on vaadata seda vihavaenu õhutamist mis on löönud lõkkekle eriti peale Bideni tulekut. Olen arvamusel et paljud keskerakondlased ei jaga nende vihavaenu väljendusi aga ega välja näidata ei tohi.EL-us olemise suhtes olen nõus ekrelastega.

  11. kakab minu õuele 3 aastat ago
    Reply

    Ukrainas pidada olema USA biolabor. Ukraina,mis on alati kuulunud Venemaa võiualasse ja selline värk.
    No mida peab vaene Putin teie arvates tegema.?
    Ukraina on Eestile lähemal ka kui Ameerika. Kommid tulevad sealt .

  12. uskmatu-toomas 3 aastat ago
    Reply

    Ratas elab minevikus sest kunagi oli Ukraina riik aga tänapäeval toimetavad seal Batka Mahno sarnased tegelased keda rahva hulgas lokkav vaesus põrmugi ei huvita !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.