Riigikogu esimees Euroopa ametikaaslastele: e-lahendused on kriiside lahendamise võti

Kohtumiste foto autor: Erik Peinar, Riigikogu

Riigikogu esimees Jüri Ratas osales videosilla vahendusel Euroopa Liidu parlamentide esimeeste konverentsil ning kohtus kahepoolselt Poola Sejmi marssali ja Sloveenia Rahvusassamblee esimehega.

Ratas keskendus konverentsil peetud sõnavõtus digitaliseerimisele. Tema sõnul usub Eesti, et e-lahendused ja digisuhtlus on kriiside lahendamise võti. „Suutlikkus nendes valdkondades on avaliku sektori ja ühiskonna hoidmiseks ülitähtsad,“ ütles Ratas.

„Pandeemia on oluliselt suurendanud digitaaltehnoloogia kasutamist ja parlamendid peaksid õigusaktide ettevalmistamisel pöörama rohkem tähelepanu tehnoloogia kiirele arengule,“ ütles Ratas ametikaaslastele. „Digipoliitika tuleb Euroopas kooskõlastada. Läbimõeldud otsustega saavad inimesed sellest kasu, kuid ebaõnnestumise korral võivad mõned tunda enda kõrvalejäetuna.“

Ratas märkis, et Euroopa Komisjon on seadnud digitaliseerimise üheks oma peamiseks prioriteediks kuni aastani 2024. „Euroopal on jõudu ja tahet paremat tulevikku kujundada,“ sõnas Ratas. Tema sõnul hõlmavad prioriteedid hõlmavad digitaliseerimise edendamist, aga ka ohtudega tegelemist.

Riigikogu esimees rääkis oma ametikaasalastele, et Euroopa ettevõtted peavad saama kasu digitaalsest turust, mis hõlmab kaitset kõlvatu konkurentsi eest ja klientide turvalisust. Samuti peab tema sõnul andma kodanikele suurema kontrolli oma andmekasutuse ja sotsiaalmeedia platvormide üle.

„Kui tahame jääda globaalseks liidriks, peame Euroopa Liidu liikmetena nendes küsimustes veelgi rohkem koostööd tegema ja veenduma, et meie reeglid ja määrused oleksid kooskõlas,“ ütles Ratas. Ta lisas, et Eesti on valmis vahetama kogemusi praktiliste digitaalsete lahenduste osas, olgu selleks roheline pass, digi-haridus, kaughääletused või digi-tervishoiusüsteem.

Parlamentide esimehed leidsid, et tehnoloogiline innovatsioon on meie ühine kohustus ning Euroopa Liit peab olema kodanikele kättesaadav ka siis, kui füüsilised kontaktid on piiratud. Nad rõhutasid vajadust hoida ühiskonnad ka digitaalses maailmas sidusad ning jälgida, et võltsnarratiivid ja libauudised ei saaks levimiseks soodsat pinnast.

Kahepoolsetel kohtumistel Poola Sejmi marssali Elżbieta Witekiga ja Sloveenia Rahvusassamblee esimehe Igor Zorčičiga tõi Riigikogu esimees välja parlamentaarse suhtluse olulisuse. Ratas kutsus oma ametikaaslasi osalema tänavu juunis Eesti korraldataval parlamentide esimeeste Kolme mere algatuse (3SI) foorumil.

1 Kommentaar
  1. Eesti teab 3 aastat ago
    Reply

    E- lahendused on valimiste võitmise võti.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.