Keskerakonna juhatus: presidendikandidaadi otsingud jätkuvad

Riigikogu hoone. Foto: Erik Prozes / Scanpix

Eesti Keskerakonna juhatus arutas tänasel koosolekul muude küsimuste kõrval ka presidendikandidaadiga seonduvat ja otsustas järgmist:

“Eesti Vabariigi president peab olema rahvast ühendav, murekohtadele tähelepanu juhtiv, kuid lugupeetud ning lahendusi otsiv. President saab olla inimene, kelle puhul tunnetab suur osa ühiskonnast, et tegemist on väärika persooniga, kes on oma tegevusega riigis pälvinud Eesti inimeste lugupidamise ning toetuse, keda tuntakse ja kelle põhimõtteid teatakse.

Täna, mil Eesti rahvas ei saa valida presidenti otse, on Riigikogul ja kõikidel erakondadel tugev roll ja vastutus leidmaks kandidaat, kes saaks toetuse parlamendis nii, nagu seadusandja on ette näinud. See tähendab, et presidendikandidaadi nimetamiseks on vaja teha laiapõhjalist koostööd. Täna ei ole veel kandidaati, kelle osas valitseks erakondadel selge üksmeel. Seetõttu leiab Keskerakonna juhatus, et enne erakonna võimaliku kandidaadi nimetamist, tuleb jätkata erakondade vahelisi konsultatsioone leidmaks Eestile parim võimalik riigipea. Keskerakond kaalub kandidaate nii erakonna seest kui ka väljastpoolt. Tulemust tuleb eelistada kiirusele.”

7 kommentaari
  1. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Ei tea miks EL meile sanktsioone ei kehtesta kuna rahvas ei saa presidenti valida. Kus siis see demokraatia on. Keegi ei nurisenud kui meil oli presidendiks Ilves ke tegelikult oli vaid Reformierakonna president ja vaatas rahulikult pealt kõike halba mis toimus. halba.

  2. mnjah 3 aastat ago
    Reply

    Kas ma saan õigesti aru, et Keskerakond on otsustanud et Kaljulaidi jätkamist ei toetata ja otsitakse ikkagi täiesti uut persooni. Kui nii, siis minu lugupidamine. Ise ei kujuta hästi ette, kes meie ärapanemisest tulvil ühiskonnas üldse julgeb oma kandidatuuri avalikustada, sest Riigikogus on ju salajane hääletamine ja seal võib kõike juhtuda. See mida Ratasega praegu tehakse on ikka päris võigas vaatepilt. Kas mitte meelega ei taheta näidata, et ükskõik kelle KE välja käib, selle auklikuks laseme ja lõpuks leiate ennast olukorrast kus ametis jätkab Kaljulaid, sest keegi ei tahagi oma nina tulle pista peale buratino enda. Igatahes ärge alahinnake oma koalitsioonipartnereid, nemad on rahul ainult sellega kui tuleb neile lojaalne inimene. Üks sellistest võib näiteks olla Ülle Madise, esmapilgul oleks päris hea kandidaat, aga kunagi ei tea kuidas asjad edasi kulgema hakkavad kui juba Kadriorus istutakse. Keeruline olukord ja loodan väga et EV saab järgmise presidendi ikkagi omade hulgast, mitte kusagilt piiri tagant.

  3. Parimad 3 aastat ago
    Reply

    kandidaadid on need, kes ei vihka rahvast nagu Kersti on seda teinud.

  4. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Õiguskantsler Ülle Nadise on muidugi tark naina aga ma ei mõista miks meie riigis puudub õiglus.Reformierakondlased mõtlesid välja igasuguseid valesüüdistusi keskerakondlaste suhtes et neid kõrvaldada teelt võimule. Moodi läksid korruptsioonisüüdistused.Agareformierakondlased millegi pärast süüdi kunagi polnud ja laimasid karistamatult.Lõpuks jõuti Rataseni välja ja tal ei jäänud muud üle kui ühineda Reformierakonnaga Aga ehk muidu oleks teda tabanud Edgar Savisaare saatus. Mõned Postimehe ajakirjanikud kirjutasid kunagi et neile öeldakse ette millest peavad kirjutama ja keda laimama eriti Savisaart. Minu meelest on ka demokraatiast valesti aru saadud sest laimamine, valesüüdistustega ülekülvamine, pole sõnavabaduse ilmingud. Aga kui Mart Helme avaldas oma arvamust geide. EL-u või USA presidendi kohta sai ta noomida. Ei tea kas ta pidi valetama või kui talle esitati selline küsimus muidugi meelega. Eks EKRE sai ka omajagu laimu osaliseks karistuseks et võttis ära võimu reformierakondlastelt. Ansip ju ütles et teeb kõik et see valitsuskoalitsioon laiali ajada. Ja selleks ei valitud vahendeid. keskerakondlastest ajakirjanikud kes on õiglased ja ausad sõna ei saa. Tuletame meelde suurepärase ja ausa ajakirjaniku Ummelase saatust. Ma tahaks teada mida on teinud õiguskantsler õigluse nimel ja mida teeb edaspidi et selliseid asju enam ei juhtuks.

  5. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Ratase valikuid ma eriti ei usalda enam sest ta soovitas välisministriks ebaõiglase inimese kes seisab ja avaldab kaastunnet teiste riikide rahurikkujatele millest pole kellelegi kasu.

  6. Almar Glustsenko 3 aastat ago
    Reply

    “Tulemust tuleb eelistada kiirusele”…

    Kevade tsaaririigi Palamuse kooli õpetaja Lauri sõnade kohaselt, siis järelikult…

    “tee (määra taas) 1/2 –toobise presidendi rehkendus, aga tee korralikult”

    Mu 7.10.2016 Valimiskomisjonile saadetud põhjalikus presidendi määramise analüüsis juba kirjutasin sellest,

    (petitsioon.ee/astutagasikk, pikad kommentaarid)

    kuis,

    kuna Edgari aus Keskerakond oli mäletatavasti kuni 2016. aasta valimisteni sisult kuritegelikult ja kõrgeima võimu vaenulikult ülejäänud Riigikogult nõudnud vähemalt 12 korral PRESIDENDI OTSEVALIMISTE KEHTESTAMIST ja Riigikogu on sisult siiani seda takistanud ja sellega järjekindlalt hoidnud OLUKORDA, NAGU PÄTS ALATES OMA 1934 AASTST HOITUD VAPSIDE TAPMISE RIIGIPÖÖRDEOLUKORDA, MIS LUBAS PÄTSIL JÄTTA EESTI JUUTIDE POSTTSAARIIMPEERIUMLIKU SULATUSKATLA VALDUSSE JA KÕNGEDA ENDAL JÄMEJALAS,

    juba 2016 võinuksid (juhul kui nad Eesti kõrgeima võimu soovidest ehk rahva soovidest lugu peavad) Riigikogu erakondade ladvikud kokku leppida, et laiendavad Eesti presidendivalimisteks kas

    err.ee/l/praesidendivalimised

    või

    praesident2016.ee

    2016. aasta rahvaküsitlused.

    Muidugi seejuures oli 2 nüanssi:

    Kas Edgaril oli tegelikult õigus keelduda presidendiks valitavusest olukorras, kus ta on olnud paarikümne aasta ja kogu sajandi ajaloogi vältel Euroopas valija kohta kõige popim poliitik, olukorras, kus korruptiivse rahvusvahelise (ütleksin, et ADL-sionistliku) poliitkokkuleppe alusel on ta füüsiliselt sandistatud ja sellega põhjendatult keeldutakse teda peaministriks laskmast, kuid kus erakond on kogunud tema toetuseks ligi 40 000 toetushäält?

    Kas Mart Helmel on õigus selles olukorras õigus keelduda presidendiks kandideerimisest läbi oma toetajate abil mõlemas rahvaküsitluses oma presidendiks valimist korraldamata, kui ta on valitud neis mõlemas küsitluses on 5-8 kandidaadi seast vähemalt 63,63%-ga juba presidendiks (arvestades Kreeka nn väikelinna demokraatia põhimõttega, et valivad need, kes arvavad heaks oma häält väljendada ja et avalikku arvamust kajastav meedia ei hakka seda demokraatlikku valimist varjama ega takistama nii, nagu ERR hakkas varjama omaenda poolt 2016 korraldatud küsitlust)?

    Ja kas Mart Helme ei ole niisuguse oluorra kordumisel, nagu 1934 (mil vapside presidendikandidaat, Vabadussõjalasest kindral Larka sai ka rahvaküsitluses 63,63% häältest, Laidoneri 22%, Pätsi 11% ja sots Rei mõne % vastu) versus 2016, kohustatud lähtuma seejuures rahvuslaste poolt omale pandud ootustest, materjaal-poliitkarjääriliste (et mitte öelda vabamüürlike) eesmärkide saavutamisele suunatuse asemel,

    loobudes vähemasti soodustamast käesolevat pärismaalastelt Rockefeller-2010-„covid-19”-pandeemmajanduskaaperduse olukorda?

    Et mitte täpselt samal põhimõttel korrata seda, mida tegid Mardi praeguse eurodiplomaadist endise kolleegiga ja praeguse EKRE kaas-tippideoloogiga, Toivo Tasaga ühte, Napoleonile Venemaa sh Eesti vallutamise volituse korraldanud (nüüdsesse Rottsildi-Macroni-Kallase –Ilvese) Prantsuse Auleegioni Ordenisse (ordusse) kuuluvad vabamüürlased Laidoner ja Päts, kui kehtestasid 1934 vaikiva ajastu?

    Muuseas, neist nutuvabamüüri ordu sidemetest ja nimedest ilmneb näiteks selgelt, miks 2011 Riigikogus oma riigi loomisel abi palumas käinud tuareegid „pikalt” saadeti. Nagu mäletatavasti juba 2011 aasta rahvuslikteataja.ee kirjutas, siis Malis on avatud Prantsuse tuumakaevandused (2018 andmetel on Prantsusmaale vaja palju tuumakütust, kuna ta on juhtiv tuumaelektrijaamade eksportija maailmas ja ta saab 70% oma tuumakütusest just Mali kaevandustest). Seega on ka Prantsuse Võõrleegion otseselt Auleegioni Ordu käepikendus ja Aafrikasse saadetud ESPLA kõrilõikajad-kahuriliha on põhimõtteliselt samas seisus (ainult, et NATO-le ja ÜRO-le avalikult endiselt soodsama näilise lugupeetavusega), kui võõrleegioni nime kandvad üksused.

    „Täna, mil Eesti rahvas ei saa valida presidenti otse…” on ikka juba üsna tüüpiliselt ümar rataslik lause, millega ülimalt naiivselt arvatakse avalikuse eest varjavat seda, et rahvas saab ja tahab valida presidenti otse,

    aga NUTUVABAMÜÜRI ALLA END MÄSSINUD RIIGIKOGU EI TAHA, ET RAHVAS VALIKS OMALE SOBIVA PRESIDENDI OTSE. MIKS EI TAHA?

    LOOMULIKULT, KUNA SELLE LIIKNED ON OTSUSTANUD OLLA PEREMEESRAHVUSE SUHTES JA TEGELIKULT IGA OMAL LOODUSLIKUL ALGMAAL PEREMEHETUNNET SÄILITADA SOOVIVA RAHVUSE SUHTES VAENULIKUD JA (Kaljulaidi ja Tarmo SOOMERE POOLT SISSEOSTETAVATE) RAHVUSIIBETAPJAIST LGBT JA TULNUKATE SUHTES SOOSIVAD.

    Juba on mõnegi teadja käest kostnud jutte, et Rooma vabamüürlaste klubi liige ja selle volitusega Maakogu luua üritanud Kaupo Vipp ning Jaani kiriku vabamüürlaste ordu juht Jaan Tammsalu olla tahtnud või olla vabamüürlaste rahvustevaenulikest sektidest välja astunud. Et Tauno Kangro olla oma õnnetut saatust vabamüürlasena kurtnud ja oma käesolevale Laste Maailma suurnäitusele, vastuvõtu päevale 25.05.2021 lausa tulemata jätnud. Selle näituse, ilmselt spetsiaalselt vabamüürlastele mõeldud, eelavamise päeval saabusid sinna sireenidega 4 politseinikku ja ma astusin sisse ja ütlesin Kangrole, et näed, laenasid Grabtsenkole oma separiideid, et ta läheks (ajakirjanduslikult) lolli (vabamüürlaste TV) Esse saatesse ja, et nüüd tulid politseinikud sulle seetõttu järele).

    Ratas võiks hakata taipama, et see on kõik väga presidendilik ja edgarlik, et ta valitsuste ajal antakse tagasi KOV-idelt alates 2009 poliitröövitud maksutulust mingi osa ja lastakse Seedritel tagasi anda mingi osa süsteemsest ka pikaajalisest poliitilistest pensioniraha vargustest, lisaks ilkuda vähe e-valimiste kallal (kuni sellega ei saavutata taas Riigikogus poliitilist konsensust, et mis summade kaupa ja kuis tehniliselt enamuse e-häälte ostmine erakondade vahel käima hakkab).

    Aga see ei lähe kohe mitte, et meelitatakse,omarahvushävitusliku MRP-Rail Baltic-Skyway-TalSinki lootuses, hiinlastele seni kasutuid dollareid ja eurosid ja kasutatakse selleks kohalikku „Tshingis Khaani”, kel lastakse hävitada Tallinna normaalsete hindadega turud, Tallinna TV, LiPo, MuPo ja kantida, seni riikliku eriõigusega Securitasest, ilmselgelt Olümpiakomitee nõukogu Eesti peavabamüürlasele, Toomas Tõnisele kanditud Forusele, läbi Pushinjanina paadialuse seljakotimehena LHV-„Covid”-pandeem riigiabistatud juutlale Patarei rannas reklaami tegeva Säärumaa turvaimpeeriumi, Tallinna tasuta ühistranspordi valvamise raha, selmet see jääks kohustuslikult ühiskondlikult läbipaitvate eelarvetega MuPo või politsei palkade säilitamiseks.

    Üldiselt olid näotuteks ja nimetuteks küborgist rohemehikesteks sunnitud politseinikud 11.04.2021 Vabaduse väljakul ilmselt ise hulga rohkem shokeeritud, kui nende poolt tol päeval röövitud 5 meeleavaldajat, kuigi nad oleksid mu selles shokiseisundis peaagu ära lämmatanud.

    Selmet hilisemal päeval Toompeal omarahvusriigi hävitamise seadustamise vastu juba pea 2 kuud võidelnud vabaühenduste esindajandest tunni jooksul 3 korda kalasilmselt mööda sõita ja endiselt mitte huvituda, miks me pole rahul käesoleva poliitgenotsiidiga, oleks Ratas võinud tulla ise Kaja Valitsuse tehtud rahvusgenotsiidi etendust 11.04.2021 ära jätma, sest tema kõrval omaarust riiki tippjuhtivad 2 naist kohe kindlasti niisuguse etenduse ärajätmisest huvitatud ei ole.

    Ja miks mitte parem varem aru saada, et mingist ADL-i poolt kavandatud kodusõja ärajätmisest huvitumisest ja rahulikest presidendivalimistest ei saa juttugi olla, kuni Riigikogu ja esimehe heakskiidul uhavad nutuvabamüürlased sundüürnikele mõeldud kümneid miljoneid oma kirikutesse, Maakri tänavale on kerkinud nende 3-nurksete juudi ülemvõimu sümbolitega pilvelõhkuja, Olümpia hotelli vastast on Pandeemlikus vangistuses protestijate puudumisel võetud maha hiievääriline puistu, et ehitada teist samasugust klaaskolossi ja kogu Eestis toimuvad kaubamagalate ehitused 7 600 000 tulnuka majutamiseks (Konservatiivide Vaba Sõna, 4/ 2018, lk 10, Põlluaas), mille m2 ehitushind on 800 eurot m2. Aga võõrpankadelt pigem tulnukatele antavate hüpoteekide hind 2200 eurot m2, seega kokkuvõttes läheb poliitkorrumptantide rehnungi järgi kokku 7 600 000 x 30 m2 x 1400 eurot = 319,2 miljardit eurot vaimusilmas ehk illuminaatide kõikenägevas silmas jagamisele nutuvabamüürlaste, ehitusoligarhide ja nende poliitorjade vahel ja sellest jääks üle ka mõnesaja ostetava presidendi jaoks.

    Kas Ratasel pole, kõrgema võimu ehk rahva poolt oma riigivanema otse ja avalikult valimise avapauguna mõistlik teha end seni kamandanud nutuvabamüürlastele poliitmõõdapääsmatult selgeks, et kui Vipp, Tamsalu, Kangro, Sõõrumaa, Sinisalu, Luman (mõlemad Auleegionile KaPo Luise tn kõigejälgimiskeskuse ehitajad) või kasvõi Tõnise ise tahavad sionistliku Uue Maailmakorra varemeilt meie ugri rahvuslaste looduskestlikkuse varju tragasi roomata, siis nad peavad esmalt meie (rahvushõimude) juturingi, Vabaduse väljakule omalt poolt varastatu tagasi tooma ja me hiislarite ees peremeesrahvusele püha avaliku tõotuse andma.

    Et loobuvad igaveseks oma kuritegelikkusest ja tunnistavad nutuvabamüüri pärismaisuse vaenlaseks, aga tunnistavad sellegipoolest pärismaalased endiste nutuvabamüürlaste suhtes mõistvalt sõbralikeks.

  7. Lilia 3 aastat ago
    Reply

    Minu soovitus presidendikanditaadiks oleks :
    Enn Eesmaa, või Indrek Neiveldt.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.