Riigikogu esimees kinnitas Kosovo presidendile Eesti toetust pürgimisel Euroopa Liitu

Kohtumise foto autor: Erik Peinar, Riigikogu

Riigikogu esimees Jüri Ratas kinnitas tänasel kohtumisel Kosovo presidendi Vjosa Osmani-Sadriuga Eesti tugevat toetust Kosovo riigi pürgimisel Euroopa Liitu ja viisavabaduse saavutamiseks.

„Eesti on alati olnud Kosovo riigi tugev toetaja ja me jätkame sellega,“ kinnitas Ratas. „Üks meie roll Euroopa Liidus on jätkata tööd selle nimel, et Kosovo saaks viisavabaduse Euroopa Liiduga. Teame kui oluline on avada uksi ja murda jääd. Pole mingit kahtlust, et Eesti toetab jätkuvalt Kosovo püüdlusi, kuid peame mõistma, et Euroopa Liidus sellest üksi ei piisa ja tuleb saavutada kõigi liikmesriikide heakskiit ning kõigi kriteeriumite täitmine.“

Ratas meenutas, et Eesti tunnustas Kosovo iseseisvust 2008. aastal. „Oma ajaloolisest kogemusest mäletame hästi, kui oluline oli demokraatliku ühiskonna loomise varajane rahvusvaheline tunnustamine ja toetus,“ ütles Ratas. „Eesti on paar aastakümmet tagasi teinud läbi üsna keerulisi sotsiaalreforme ja teab, kui raske see võib olla. Nüüd oleme valmis Kosovo reformiprotsesse toetama.“

Ratase sõnul on Eesti valmis jagama oma kogemusi Euroopa Liiduga integreerumise ja reformiprotsesside vallas, eriti õigusriigi, hea valitsemistava ja e-riigi teenustega seotud valdkondades.

Ratas kõneles, et 16 aastat tagasi alustas Eesti e-valimistega ja on praegu valmis jagama oma aastatepikkust kogemust. „Ka meie ettevõtted on valmis jagama oma teadmisi ja tehnoloogiat, näiteks lahendusi, mis põhinevad digitaliseerimisel või tehisintellektil,“ lisas Ratas.

Rääkides majandusest, tõi Ratas välja, et ka majanduslikult on Eesti ja Kosovo väga sarnased. „Oleme mõlemad nii väikesed kui ka ekspordile orienteeritud. Samuti oleme mõlemad hästi teadlikud digitaalmajanduse potentsiaalist,“ kõneles Ratas. „Väikese riigina teame omast käest, kui oluline on hoida ärikliima investorite sõbralik ning pakkuda neile vara haldamiseks läbipaistvat ja turvalist õigusruumi. Digitaliseerimine on selleks otstarbeks muidugi kasulik abivahend.“

Kosovo president tänas Eestit toetuse eest oma riigi iseseisvusele ja ütles, et Eesti on neile eeskujuks oma demokraatliku iseseisva riigi ülesehitamisel. Ta tõi välja, et riik on aastatega palju arenenud ja muutunud. Kosovo elanikkond on tema sõnul noor ja Euroopa-meelne. Oma riigi strateegiliste eesmärkidena tõi ta välja püüdluse kuuluda NATOsse ja Euroopa Liitu.

4 kommentaari
  1. Venemaal kasvab kliiresti koroonaga nakatumine 3 aastat ago
    Reply

    Venemaale on jõudnud uus koroonalaine, mistõttu kasvab kiiresti nakatumiste arv. See võib mõjutada Soomet.

    Venemaa uue koroonalaine põhjus on inimeste väsimine piirangutest ning vähene usaldus võimuorganite suhtes. Venemaa koroona olukord on kiiresti halvenenud viimase kuu aja jooksul. Nakatumiste arv pole veel nii suur kui aastavahetusel, aga 10 000 uue nakatumise piir ületati esimest korda peale märtsikuud, vahendab Iltalehti.

    Samal ajal on Venemaal väga madal vaktsineerimise tase. Maailma terviseorganisatsiooni WHO andmetel on Venemaal saanud esimese vaktsiinidoosi vaid 11,3 protsenti elanikest, seda vaatamata Vene enda vaktsiini Sputnik-V olemasolule.

    Venemaal on seoses koroonaga liikvel palju erinevaid teooriaid ja uskumusi. Paljud inimesed ei usu koroona olemasolu, vaid peavad seda tavaliseks gripiks. Vaktsineerimine ei õnnestu, kuna inimesed ei usalda oma vaktsiini. See tähendab, et isegi kui vaktsiin on olemas, seda ei võeta. Osalt on põhjus selles, et väljaspool Moskvat ja Peterburgi pole vaktsiini eriti saada.

    Kokkuvõttes on Venemaa otsustajad saanud tagasi selle, mida nad on aastaid soovinud: süvendatud on võõrviha ja rassismi ning ähvardatud välismaise ohuga. Selle kõrval on antud täielikult katteta valimislubadusi, mis on õõnestanud usaldust võimude suhtes. Paljud inimesed ei usu seetõttu valitsuse juttu.

    Teiselt poolt suhtutakse koroonasse üleolevalt ning leitakse, et riik on hullemastki välja tulnud, näiteks maailmasõdadest. 1990ndad oli Venemaal mitmes mõttes karmim aeg kui praegune. Seetõttu on ühiskonnas olemas teatud vastupanuvõime sellistele kriisidele.

    Venelased peavad ühtlasi tähtsaks individuaalseid vabadusi. Kontserdid toimuvad ja kinod on inimesi täis. Venemaal peetakse hulludeks soomlasi, kes arutavad, kas söögikohad võivad olla tund aega kauem lahti.

  2. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Paljudes riikides on koroona levik palju suurem kui Venemaal. vaktsiini on küllaldaselt. Mul on tuttav eesi rahvusest arst Peterburis tööl ja teda ma usun rohkem kui Venemaa laimajaid.kord oli nakatumise oht suus kui Venemaa rahu saadeti rikkuma Navalnüi ja kes kutsus õpilased tänavale protestima.

  3. Soo 3 aastat ago
    Reply

    kui hea meel mul oli kui Ratas võttis ära võimu reformierakondlastelt aga müüd sattus samasse võrku ühinedes keskerakondlaste laimajatega. Ta pani välisministriks ebaõiglase naisekes seisab ja tunneb kaasa teistesse riikidesse saadetud rahurikkujatele. See naine ei sobi Keskerakonda. Väluspoliitikas on Ratas hakanud käituma inetult.

  4. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Miks Ratas soovitab Kosovo presidendile halba. Miks peab riik kaotama iseseisvuse. Ma tahaks kangesti teada mis on meil paremaks läinud EL-us olemise ajal. Kõik oleneb oma riigi valitsusest. Ansipi valitsemise ajal vaesus aina kasvas, pensione ega abirahasid ei tõstetyd kordagi, majandus seiskus, arstiabi saamise võimalus kaotati ära kohapea, meditsiinile ega haridesele raha ei jätkunud aga teisi riike saadi küll abistada ehkki vajasime ise abi.Wl-us tegeletakse peamiselt vihavaenu ‘hutamisega Venemaa ja Valgevene vastu ehkki need riigid pole EL-us ja saavad ise hakkama. Bideni tulekuga suurenes vihavahu õhutamine ei tea kas tahab sõda või mis ta eesmärk on. Ta tuli võimule suure skandaaliga omal maal ja kohe läks Süüriat pommitama. Ta pojal on hingel mitmeid kuritegusid aga kunagi ta kaotas kaks last millest on muidugi kahju. Aga tigestunud on see mees küll aga ma arvan et tal pole mingit õigust sekkuda Venemaa ellu ja Ukraina omasse ka. Ehk oleks ta tahtnud Krimmi oma sõjaväed paigutada või . Igatahes tema tegevus ajab hirmu nahka ja ei ole kasulik rahu säilitamisele. Väikestest riikidest nagu meie ei olene midagi. Venemaa, Hiina ja USA peaksid üksmeeles tegutsema.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.