Kersti Sarapuu: Reformierakonna maksuplaan tooks kaasa veel suuremad kärped

Kersti Sarapuu

Kersti Sarapuu, Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees

Mul on hea meel, et rahandusminister on tulnud kaasa Keskerakonna algatatud initsiatiiviga kaasajastada Eesti maksusüsteemi. Reformierakonna ühe juhtivpoliitiku sotsiaalmeedia postitus on küll pikk, kuid paraku ei anna see tõstatatud ideega kaasatulevatele probleemidele vastuseid. Samas oleme ühes asjas sama meelt – kohalike omavalitsuste tulubaasi ja otsustusvõimekust tuleb suurendada. Tunnustan Reformierakonda, kes on varasematest vigadest õppinud ja küpsemaks muutunud. Mäletame ju selgelt, kuidas 2009. aastal kohalike omavalitsuste tulubaasi kärbiti. Seda kõike selleks, et saaks tasakaalus Exceli tabelile otsa vaadata.

Keit Pentus-Rosimannuse mõte vähendada üldist tulumaksumäära 13-15%-ni ja suunata kogutav summa täiel määral kohalikele omavalitsustele tundub esmapilgul sümpaatne (loe: populistlik), kuid rehkendus on poolik. Minister jätab mainimata, mille arvelt keskvalitsus puuduoleva osa kompenseerib. Kui Reformierakonna plaan peaks sellisel kujul jõustuma, tooks see kaasa veel suuremad kärped riiklikul tasandil. Sel juhul võib tõusta päevakorda tasuta kõrghariduse kaotamine, eesliinitöötajate palgatõusu külmutamine ja tasuta arstiabi asendamine ravikindlustusega, mis oleks eriti suur löök just eakamatele inimestele.

2022. aastaks prognoosib rahandusministeerium praeguse maksumudeli juures 1,934 miljardit eurot füüsilise isiku tulumaksu laekumist, sellest 1,381 miljardit kohalikele omavalitsustele ja 553 miljonit riigieelarvesse. Rahandusministri poolt olnuks aus välja tuua, kuidas on Reformierakonnal kavas 553 miljoni euro suurune tühimik, millega pole riigieelarvestrateegias arvestatud, täita. Ja eks praegunegi ministri mõte keskendub peamiselt olemasoleva tulu ümberjagamisele.

Keskerakonnal on aga konkreetne plaan olemas, kuidas liikuda heaolu- ja solidaarsema ühiskonna poole, kus tähelepanu pööratakse kõikidele inimestele. Selleks tuleb kehtestada astmeline tulumaks põhimõttel, et madalapalgaliste sissetulek ei väheneks. Samuti tuleb taastada ettevõtete tulumaks ja maksustada sotsiaalmaksuga ettevõtetest palgana väljavõetavad dividendid. Saadava tulu arvelt on võimalus vähendada ravijärjekordi, tõsta eesliinitöötajate töötasusid ja teha palju muudki inimeste heaks.

3 kommentaari
  1. lihtne lahendus 3 aastat ago
    Reply

    Ei usalda enam seda erakonda.

  2. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Reformierakonna plaanides pole konkreetsust ja midagi kindlat paremuse poole siit välja ei loe. keskerakondlaste hoolitsus meie rahva heaolu saavutamise eest on muljetavaldav. Kui kogu aeg oleks võimul olnud keskerakondlik valitsus siis oleksime võinud öelda et sellist Eestit me tahtsime. Aga kahjuks Laari, Ansipi ja Rõivase valitsused ei teinud midagi meie rahva elatustaseme tõstmiseks vaid vaesus aina kasvas ja ebaõiglus valitses. K. Kallas on siiski parem kui need ja ta on tubli ja targa mehe tütar kuid ega ta pole oma otsustes üksi sest juhendamine tuleb arvatavasti Reforki tagatoast. S.Kallas tahtis nii mõndagi teha olles valitsuses koos E.savisaarega aga omad ajasid ta laimuga minema ja tuli asemele Ansip karastatud mees nõuka ajast. Keskerakondlik valitsus tegi väga palju vigade parandusi ja suure töö sisepoliitikas. Rahandusminister peaks olema keskerakondlane ja siis saaks kõiki suurepäraseid kavatsusi ellu viia mis tõstaks pljude inimeste elatustset.

  3. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Meeldiv on näha tublit ja hoolivat poliitikut Kersti Sarapuud siin ja lugeda tema õiglast juttu. Tuletan kurbusega meelde parimast parimat poliitikut Arvo Sarapuud keda ei ole enam meie seas. kui hea oleks meie elu vabas Eestis kui kõik poliitikud oleks sellised. Kahju et teda pole enam. Suurepärane inimese hooliv, töökas ja aus ta oli ja jääb sellisena meile meelde. Miks sellised inimesed lahkuvad meie juurest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.