Jaanus Karilaid: Eesti rahva toetus presidendi otsevalimistele aina kasvab

Jaanus Karilaid

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid ütleb, et teist puhku järjest presidendivalimiste ümber toimuv on vaid süvendanud Eesti inimeste umbusku praegusesse süsteemi. “Presidendi otsevalimise eelnõu on Keskerakond algatanud juba õige mitu korda, kuid iga kord on Riigikogus parajasti võimutsev koalitsioon meie algatuse tagasi lükanud. Siiski paistab nüüd, eriti seoses eelmiste presidendivalimiste tulemusega, et rahva toetus otsevalimiste ideele aina kasvab. Keskerakond peab hakkama seda toetust haldama,” kinnitab Jaanus Karilaid.

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon usaldas Sulle juuli lõpus esimehe koha. Sellele eelnes vestlus erakonna esimehega. Millised on tema ootused Sinu suhtes?

Usaldus seostubki ootustega. Muidugi ei ole Riigikogu fraktsiooni esimees ainult erakonna esimehe ega juhatuse valik. Usaldus altpoolt on sama tähtis, ainult sellele saabki toetuda. Aga lähenevate valimiste eel on nüüd esiteks tarvis tugevnenud eneseusku ja teiseks nähtavamaid tegusid.

Uuelt juhilt küsitakse tavaliselt, et milliseid muudatusi on oodata?

Kindlasti tuleks suurendada iga fraktsiooniliikme isiklikku panust ja vastutust Riigikogus ning Eesti elus üldisemalt. Keskerakond ei jää varju, ammugi veel mitte halba varju. Eelkõige peab muutuma töö inimestega niihästi Riigikogus kui ka väljaspool.

Millistest põhimõtetest juhtimisel lähtud?

Organisatsiooni juhtimise põhimõte on lihtne – informatsiooni antakse alt üles ning ülesandeid antakse ülevalt alla. Iga erakond, kes ei valda informatsiooni kohtadel toimuvast, kobab pimeduses. Poliitiline pimedus, poliitiline kanapimedus viib erakonna hukuni. Ja teiseks tuleb konkreetsete ja jõukohaste ülesannetega aktiveerida meie kogu arvukas liikmeskond. Seda ei saa teha üleöö, aga edasi lükata seda tööd kah ei tohiks.

Fraktsiooni esimees peab tihedalt suhtlema teiste parlamendierakondade fraktsioonide esimeestega. Kui head on Sinu suhted nendega?

Riigikogus töötavad poliitilised vastased, mitte vaenlased. Erinevad huvid ühitatakse kas kompromissi teel, kus lepitakse kokku ainult selles, mida pooldavad kõik osapooled, ning igaüks peab millestki soovitust loobuma, või siis konsensuse teel, kus lepitakse kokku selles, mille vastu ei ole ükski osapool, ning igaüks saab soovitust midagi rohkem. Fundamentalistidega kompromissi sõlmida pole võimalik, aga konsensus on võimalik alati ja kõigiga. Seda õpetab poliitiline loogika.

Presidendivalimiste ümber toimuv näitab taaskord, et Eesti rahval on poliitilistest tagatubamängudest villand ja soovitakse üle minna otsevalimistele. Kas Keskerakonna fraktsioon koostab vastava eelnõu?

Presidendi otsevalimise eelnõu on Keskerakond algatanud juba õige mitu korda, kuid iga kord on Riigikogus parajasti võimutsev koalitsioon meie algatuse tagasi lükanud. Siiski paistab nüüd, eriti seoses eelmiste presidendivalimiste tulemusega, et rahva toetus otsevalimiste ideele aina kasvab. Keskerakond peab hakkama seda toetust haldama.

Kuidas võiks presidendivalimiste protseduur välja näha?

Niisamuti nagu nägi välja Eesti Vabariigi põhiseaduse rahvahääletus. Iseküsimus, kas hääletada peaksid saama ainult õigusjärgsed kodanikud. Ilmsemalt kui kunagi varem vajab Eesti kogu rahva presidenti. Meie põhiseadus piiritleb küll presidendi juriidilise tegevusruumi, aga peale selle on tal ka oma moraalne tegevusruum. Lennart Meri ning Arnold Rüütel tajusid seda, pärastised Toomas Hendrik Ilves ja Kersti Kaljulaid enam mitte. Just see ongi alla kiskunud Eesti Vabariigi Presidendi institutsiooni maine, nii et potenstiaalsed kandidaadid pakutava ameti üksteise järel ära põlgavad.

Riigikogu sügisistungjärgu üheks teravaimaks küsimuseks kujuneb ilmselt 2022. aasta riigieelarvega seonduv. Oled kritiseerinud Reformierakonna kavandatavaid kärpeid ─ kui suureks hindad tõenäosust, et soodsate majandusnäitajate tingimustes õnnestub kärbetest loobuda?

Mis siin hinnata! Kui majandusnäitajad muutuvad soodsaks, milleks siis kärbetest kinni hoida? Kui tervis tagasi tuleb, siis pole mõtet ravikuuri lõpmatusse venitada. Kõik kärped on sama ajutised kui majanduskasv. Ka seda teada on poliitiline tarkus.

Oled oma väljaütlemistes suhteliselt otsekohene. Kas fraktsiooni esimehena pead võtma diplomaatilisema hoiaku?

😊 Aeg tõestab ja õpetab. Poliitiku sõnum peab olema selge. Otsekoheselt väljendatakse emotsionaalseid hoiakuid ja neidki ei saa vältida ─ poliitikat teevad inimesed. Aga kui on tarvis Gordioni sõlm läbi raiuda, siis tuleb ta läbi raiuda. Ei tohi rahvast uinutada “diplomaatilise” keerdkõne labürinti. Põrgutee on ka poliitikas sillutatud heade kavatsustega. Sealt tulenebki poliitiline juhtlause: ära tee seda, mida lubad, vaid luba seda, mida teed. Kui sa midagi teha ei suuda, ei taha ega kavatse, siis ära lase kõnemulle!

Kohalike omavalitsuste valimised toimuvad 17. oktoobril. Keskerakonna Haapsalu linnapeakandidaat on Haapsalu Linna Algkooli direktor Malle Õiglas. Mis on tema tugevad küljed?

Igat organisatsiooni võib mõtestada või mudeldada mingi analoogi toel. Näiteks kui Tallinna linnapeaks sai Tallinna Keskraamatukogu direktor, Reformierakondlane Ivi Eenmaa, siis juhtis ta linna nagu raamatukogu. Edgar Savisaar püüdis linna juhtida nagu Rahvarinnet. Tänane Eesti peab õppima uutes keskkonna- ning ühiskonnaoludes elama. Halastamatu, aga tõsi: me kõik peame edasi liikuma elukooli järgmisesse klassi. Õõvastav oli lugeda teadlaste hoiatust, et endine maailm ei tule enam iial tagasi. Samamoodi ei tea mitte keegi, mis saab maailmast praegu käimasoleva geopoliitilise ümberjaotuse käigus. Meil on tarvis tundlikku ja kannatlikku õpetajat, elukestva õppeprotsessi suunajat. Haapsalus on selleks koolidirektori kogemusega Malle Õiglas. Tal on, mida inimestele anda.

Sina oled valmis jätkama Haapsalu Linnavolikogu esimehena?

Jah, ka Riigikogus on minu üks tähtsamaid missioone Haapsalu ääremaalt välja tuua. Paljud ei taha aru saada, et Haapsalu raudtee taastamine ei ole mitte transpordialane, vaid regionaalarengu projekt. Keskerakond on seda mõistnud ja võtnud Eesti sotsiaalse ühisruumi taastamise oma südameasjaks. Endine peaminister Jüri Ratas väärib siin ausat kiitust.

Milliste lubadustega läheb Keskerakond Haapsalus kohalikele valimistele?

Puud tuntakse tema viljast. Peame laiemalt teadvustama, mida oleme seni ära teinud. Linn ei ole ainult heakord, silmale ilus vaadata. Muide, peatänav ääristatakse veel tänavu kolme meetri kõrguste pihlakatega! Linn on suhtlusvõrgustik, kuhu on kaasatud igas vanuses haapsallased ja külalised. Oleme Haapsalu saanud pärandiks tema ajaloo sajanditelt. Kahekümne esimene sajad peab olema selle ajaloo vääriline jätk. Haapsalus olgu uhke elada!

Epeevehkleja Katrina Lehis tõi Haapsallu Tokyo olümpialt individuaalse pronksi ja naiskondliku kulla. Kas püstitate talle ausamba?

Ausambaid püstitatakse ikka surmajärgselt. Soovin vahvale Katrina Lehisele pikka iga ja palju-palju metallisäravaid saavutusi spordis. Meeles pidamata ta igatahes ei jää. Haapsalu oskab oma kangelasi hinnata.

Sa ise oled kirglik tennisefänn. Miks just tennis ja mida see mäng Sulle annab?

Tennises tuleb õigel ajal olla mänguväljaku õiges punktis ja pallile mitte ainult pihta saada, vaid ka selle lendu kontrollida. Kas poliitikas pole mitte samamoodi? Tennis arendab operatiivset tegutsemist. Male, mu teine meelissport, arendab strateegilist mõtlemist.

Suure tõenäosusega peame ka tänavu sügisel ja talvel toimetama piirangute tingimustes. Kas toetad karme piiranguid või usaldad rohkem inimesi ja talupojamõistust?

Ka valitsus koosneb inimestest. Aga inimeselt ei ole eksimise võimalust ning isegi eksimise õigust mitte keegi ära võtnud. Vaatan skeptiliselt valitsuse viimatisele otsusele, et ühistranspordis peavad kõik just sellest ajahetkest kandma näomaski. See otsus võeti vastu teadusnõukogu selja taga ning epidemioloog Nelli Kalikova kirjutas, et säärane meede on mõttetu. Aga Kaja Kallas pidi näitama, et kui ta puhkuse katkestab, siis peab rahvale demonstreerima resoluutset tegutsemist. See oli möödalask.

Millised eesmärgid oled endale algavaks poliithooajaks seadnud? Milliste töövõitude üle tahad kevadel uhkust tunda?

Poliithooaeg ei lõpe kevadel. Aga Haapsalu raudteed rajatakse kindlalt edasi, silmnähtav töö käib. Ma ei ole lubaduste inimene. Peaasi on iga päev veenduda, et me samm-sammult läheneme oma linna ning Eesti inimeste paremale, jõukamale ning hoolivamale tulevikule.

 

JAANUS KARILAID

Seadus, mida kohe muudaksid?

Presidendi valimise seadus – otsevalimised.

Lemmiksöök?

Kõik, mis hästi tehtud.

Roger Federer või Novak Djokovic?

Esimene.

Raamat, mida soovitad lugeda?

Briti Entsüklopeedia.

Tegevus, mida oled pidevalt edasi lükanud?

Briti Entsüklopeedia 😊😊

5 kommentaari
  1. Toetagem Põlluaasa! 3 aastat ago
    Reply

    Ainus tark valik!

  2. Jannu 3 aastat ago
    Reply

    ja Jurka on kanged otsevalimise pooldajad aga kui läheb hääletamiseks, on just nemad need kõige suuremad takistajad. Kahepalgelised müüdavad rotid!
    Tahaks näha ja kuulda, kuidas nad kuu aja pärast esitavad riigikogus otsevalimise kava. CVean kihla, et poevad rukkisse – meil on palju vajalikumaid asju arutada, küll me seda ka jõuame. Jne jne, kuni uus valimine nina ees, siis “enam ei jõua”.

  3. Ratas pukki saamisel ütles avalikusele otse ekraani ees, et otse valimist ei tule. 3 aastat ago
    Reply

    Meile on valetatud, varastatud jne. <tänaseks on selge, et Ameerika on valetanud. Makstud meie marjonetidele.et kaagutaksime nende kaitseks ikka edasi. Tegelikult on ameerika positsioon on tuginenud NATO-le. Üksi nad ei suuda midagi. Nüüd on ka teiste riikide silmad avanenud ja suured vargussuures sõjas ilmnesid. Miljardeid peideti, tegelikult niisuguseid palgasõdureid ei olnud. Rahad aga kõrvaldati. Enam ei taha teised riigid lakkuda ameeriklaste varbaid vaid kaovad NATO-st kiiresti. Ameeerikat ootab tasumise tund. Said peksa ja nüüd süüdistavad teisi. Ka meie valitsuse osa liikmetest , paistab , rikastusid. Kõik tuleb välja. Kaua aega enam ei lähe.

  4. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Minule meeldiks kui president oleks teadlane. Reformierakond muidugi ei taha et rahvas valiks presidenti sest nad valisid enda jaoks presidendiks enda jaoks ILvese teiseks ajaks. Karilaid sobiks küll ka presidendiks ja arvn et rahvas teda valiks. Aga ka ühes artiklis soovitas Karilaid ühte teadlast presidendiks. Lauri Laats sobiks hästi presidendiks sest ta on õiglane, töökas ja aus.
    Ratase valikuid ma enam ei usalda kuna ta soovitas välisministriks ebaõiglase inimese kes meie riigi heaks midagi ei tee.

  5. Karilaid on Ratta taguotsa teine kannikas. 3 aastat ago
    Reply

    Vaadake kuidas ta pildistamisel surub ühte käevart alla, et jõulisem paista. Ahvib Ratase maneere. Siga ja kägu on ikka ühte nägu. Vanasõna.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.