Eesti Keskerakonna avaldus “Presidendi otsevalimiste toetuseks”

Keskerakonna volikogu

Eesti Keskerakond on aastaid seisnud presidendi otsevalimiste eest. Sellist soovi on käimasolev kohati arusaamatu ja pikaleveninud valimisprotsess ainult võimendanud. Inimesed saavad aru, et jutt “rahva presidendist” pole täna veel piisavalt veenev. Muudatust on vaja, et erakonnad Riigikogus, fraktsioonid ja saadikud arvestaksid tulevikus just eelkõige rahva soovi. Presidendi otsevalimised sunnivad poliitikuid rohkem väljuma erakondlikust egoismist.

Iseseisvuse taastanud Eesti Vabariigi presidendi kuvandi lõi Lennart Meri, kes sai aastal 1992 Arnold Rüütli järel teisena järgmisesse valimisvooru. Paraku nende, 29 aastat tagasi toimunud valimistega piirdubki rahva osalus protsessis kaasa rääkida. Sellele võõrdumistendentsile saab lõpu teha üksnes valimiskord, mis annab hääleõiguse rahvale. Aeg on teha oma riigi suhtes aus ning õiglane otsus ja muuta põhiseaduslikku presidendi valimise korda. Anda Riigikogu eestvõttel rahvale tagasi tema hääl.

Eesti kõrgeim võim on rahvas. Kahjuks pole usaldanud riigijuhid rahvast endale riigipead valima. Samuti tänavused presidendivalimised ning seda ümbritsev segadus on selgelt näidanud, et presidendi valimiskord vajab muutmist. Keskerakonna hinnangul tuleb anda rahvale õigus presidenti otse valida. Oleme veendunud, et rahva poolt valitud president tunnetab paremini riigijuhile pandud ootusi. Aeg, mil president ainult erakondade tasemel kokku lepitakse, peab jääma möödanikku.

Erinevad arvamusküsitlused näitavad, et suurem osa Eesti kodanikest toetab presidendi otsevalimisi. Presidendi valimise õiguse rahvale andmine suurendaks riigipea sidet Eesti inimestega ning lähendaks riiki ja rahvast. President peab suutma kõnetada kõiki Eestimaa elanikke, andma oma lisapanuse ühiskonna arengusse ning esindama tasakaalukalt riiki rahvusvahelisel tasandil.

Levinud vastuväide, nagu rahvas ei oskaks väärikat presidenti valida ning langeks odava populismi lõksu, on täiesti sisutühi. Hea näide on võtta Läänemere põhjakaldalt – Soomes on inimestel võimalus otse oma arvamust avaldada. Presidendil pole seal täidesaatvat võimu, kuid ta on oluline arvamuse kujundaja ja ühiskonna liitja.

Keskerakonna Riigikogu saadikud on varasemalt korduvalt teinud ettepanekuid presidendi otsevalimiste algatamiseks. Erakondadel tuleb saavutada Riigikogus selle rahva jaoks olulises küsimuses suurem üksmeel. Praegune valimiskord ei soosi avalikku kampaaniat ega laiapõhjalisi arutelusid. Kui meil kehtiks presidendi otsevalimised, algaks kandidaatide esitamine oluliselt varem ning me näeksime kindlasti tõsist debatti Eesti sõlmprobleemide ja tulevikusihtide üle. Presidendikandidaadid avaldaksid arvamuslugusid, annaksid intervjuusid ning osaleksid väitlustel ja rahvakohtumistel kõikjal Eestis. Seeläbi saaks ka inimesed neile oma mõtteid, küsimusi ja ettepanekuid esitada.

Eesti Keskerakond kutsub kõiki erakondi üles ühinema seadusalgatusega anda riigipea valimise õigus kõigile Eesti Vabariigi kodanikele. Eesti rahvas väärib sellist usaldust. Keskerakonna fraktsioon algatab presidendi otsevalimiste seaduseelnõu Riigikogu sügisistungjärgu alguses.

9 kommentaari
 1. Habemetu 3 aastat ago
  Reply

  Tuleks puhtaks ajada.

  • See kandidaat tahab olla alfa isane. Sellepärast ka karvane lõust. 3 aastat ago

   Karvad raskendavad ja näost tema mõtete lugemist. Samas ta on elukas. Ta on mitme vallaslapse isa ja sellega näitab mida arvab perekonna tugevusest ja puhtusest. Gei pooldaja ja ehk ise ka sama.
   Seda meest ei saa usaldada.

  • KOIDAS KUSAGIL. ? lisaks 3 aastat ago

   Huvitav. Kuidas minu kirjutatule lisandus sõna ” LÕUST”. See sõna ei ole minu kirjutatud.
   Mina suhtun Ratasesse umbusuga. Sellepärast, arvan, et tema soovitatud Karis kaotas hääli.
   Presidendi valimine peaks täna Karise kasuks tulema. Kõigile erakondadele: Lõpetage punnimine ja saame täna presidendi. See mees on väga hea sellele kohale j a veab välja.

 2. Seni 3 aastat ago
  Reply

  on aga järjekindlalt oldud otsevalimise vastu. Sest ettepaneku tegid VALED tegelased. Kuid ega ka nüüd ei saa kindel olla, sest kisma hakkabpresidendi õiguste üle ja siis hakkab keskbande tagant taas üles viskama.

  • uskmatu-toomas 3 aastat ago

   Lihtsa Eestlase jäoks kama kaks kas Karis,Kolja Kükametsalt või muumia,vahe ainult selles,et viimase ülalpidamine on odavam.

 3. Jah 3 aastat ago
  Reply

  Õige otsus aga ma ei usu et see läbi läheb.

 4. Eve 3 aastat ago
  Reply

  Eks kardetakse et valitakse selline president kes ei vasta mõne erakonna ootustele. Loomulikult peaks rahvas saama valida presidenti sest see on äks demokraatia ilming. Rahvas saab presidendi valimisega palju paremini hakkama. Eelmised presidendi valimised olid nagu tsirkus ja et Ilvest saada presidendiks lavastati orgia eelmise presidendi lapselastele. Aga Reformierakond sai oma tahtmise ja siis sai endale presidendi keda rahvas minu arust poleks valinud. President võiks olla teadlane kes on samas ka õiglane ja austustust vääriv.

 5. Nii 3 aastat ago
  Reply

  Palun kirjutage siia kas Eesti on ainuke riik kus inimesed ei saa presidenti valida või on mõni veel.

 6. See kandidaat tahab olla alfa isane. Sellepärast ka karvane lõust. 3 aastat ago
  Reply

  Karvad raskendavad ja näost tema mõtete lugemist. Samas ta on elukas. Ta on mitme vallaslapse isa ja sellega näitab mida arvab perekonna tugevusest ja puhtusest. Gei pooldaja ja ehk ise ka sama.
  Seda meest ei saa usaldada.
  Ratas nimetas teda kristallpuhtaks. Temal neid puhtaid hulgi, Kiik, Reps, Simson, Priske jne.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.