Välisminister Liimets: Afganistani inimesed vajavad rahu

Eva-Maria Liimets Foto: Välisministeerium

Eile, 27. augustil toimus välisminister Eva-Maria Liimetsa telefonikõne Afganistani rahvusliku ühtsuse nõukogu juhi Abdullah Abdullahiga, kes andis ülevaate Afganistani julgeolekualasest ja poliitilisest olukorrast. Eesti on praegu ÜRO julgeolekunõukogus Afganistani teemajuht.

Välisminister Liimets avaldas esmalt sügavat kaastunnet kõigile Afganistani inimestele seoses neljapäeval Kabuli lennujaamas toimunud terrorirünnakuga ning kutsus kõiki pooli üles lõpetama vägivald, tapmised ja terrorirünnakud. Samuti rõhutas Eesti välisminister, et eri osapoolte vahelised läbirääkimised laiapindse kaasava poliitilise lahenduse leidmiseks on väga olulised.

Liimetsa ettepanekul toimunud telefonivestluse eesmärk oli saada ülevaade Afganistani hetkeolukorrast ja saata selge sõnum, et Eesti ja kõigi Lääneriikide jaoks on ülimalt oluline, et riik säilitaks viimaste kümnendite edasiminekud inimõiguste vallas. „Ühiskondliku arengu ja inimeste heaolu jaoks on väga vajalik võimaldada naistel ühiskonnaelus aktiivselt osaleda ning tüdrukutel hariduse omandamist jätkata. Samuti loodame, et riigist lahkuda soovivatel inimestel see võimalus säilib ja humanitaarabi jõuab takistusteta kõigi seda vajavate elanikeni,“ rääkis ta.

Välisminister avaldas lootust, et ÜRO missioon saab Afganistanis oma tööd jätkata, sest humanitaarabi vajadus on äärmisel suur ja et veel Afganistanis töötavad või kohapeal viibivad rahvusvahelise kogukonna liikmed saaksid tööd jätkata turvaliselt. Ta lisas, et Eesti peab võimalikuks teha koostööd üksnes valitsusega, mis on katkestanud kõik sidemeid rahvusvaheliste terrorirühmitustega.

Eesti on ÜRO Julgeolekunõukogus koos Norraga Afganistani teemajuht, vedades Afganistaniga seotud läbirääkimisi, ning valmistab ette ÜRO Afganistani missiooni UNAMA mandaadi pikendamist septembris.

14 kommentaari
  1. Petmine jätkub 3 aastat ago
    Reply

    Mis on meil pistmist Ameerika sõjaga?

    • Olid loetavad lood 3 aastat ago

      Vene aegu võideldi rahu eest. Ka ahvidestanis.

    • uskmatu-toomas 3 aastat ago

      Mis on meil pistmist Ameerika sõjaga? Muidu NATO ei kaitse meid st.kui asi sitaks keerab siis ei aidata meie ülikuid siit põgeneda !

    • Allachi vastu ei saa 3 aastat ago

      Usk on võidukas võit!

  2. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Vajavad küll aga Liimets ei saa neid mitte millegagi aidata ja raiskab ilmaaegu sõnu- Parem teeks midagi head meie riigi jaoks. Ta tegutseb mättetult.

  3. Enn 3 aastat ago
    Reply

    Kuidas ma tahaksin siin näha hoopis teiste naispoliitikute nägusid, loomulikukult on Keskerakonnas palju tublisid naisii. eesti ei saa kuidagi aidata ja USA keeras seal käki kokku.

  4. Ega 3 aastat ago
    Reply

    siis mingi ametniku kõnest saa teada tegelikku olukorda. Selleks on vaja kohapealsedi teateid ja ülevaateid.
    EevaMariia pole sellisest viisist vist kuulnudki.

    • Pole teie asi 3 aastat ago

      See mutt võiks oma karbi ka Valgevene kohalt kinni hoida.

  5. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Küllap saab Afganistan rahu kui USA ei sekku enam. Talibilased ei tee Afganistanis lihtrahvale midagi halba. Aga ehk tahetakse osa saada rikastest maavaradest mis Afganistani maapõues on. Ega praegu pole hullem kui siis kui USA sõjavägi oli sees.

  6. Kas 3 aastat ago
    Reply

    ajud nii pehmed, et alles nüüd saadakse aru, et ei tohi teiste siseasjadesse sekkuda?
    Kuid võin kihla vedada, et kui natokad taas kuskile sisse tungivad “rahu” valvama, hääletab keskbande nagu 1 mees meie palgasõdurite sinnasaatmise poolt. Saab või pappigi, persse need kohalikud oma elude ja tavadega.

  7. Tohoh 3 aastat ago
    Reply

    Kui naiivne võib olla üks nine kes leiab et toppides oma nina teiste riikide siseasjadesse teeb midagi kasulikku. Ta võib rääkida ja tunda kaasa palju tahab aga temast ei olene midagi, mitte midagi. mul läheb kohe tuju halvaks kui ma ta nägu näen siin kus peaksid olema parimate keskerakondlaste arvamused nagu see on kunagi nii olnud. Südamest on kahju saatest Meedia keskpunkt kust sai teada mis tegelikult toimub.

  8. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Parandan vea peab olema mõttetult.

  9. Pildi 3 aastat ago
    Reply

    järgi on tegu nagu mingi pattu teinud koolipliksiga, kes nüüd paludes andestust palub.

  10. robert 3 aastat ago
    Reply

    Imestan mis on saanud kunagisest Urmi aegsest Kesknädalast Armetu kesikfirma kiiduplagu Aiva omad kiidukuked teisi lollitamas oma ego silitades Ei arutelu ega poliitilist väitlust No nii armetu on see kesikute punt pärast Savisaart

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.