Tõnis Mölder: kõrge elektrihind pole rohepööre

Tõnis Mölder. Foto allikas: Keskkonnaministeerium

Inimeste vaated muutuvad kiiresti. Paistab, et eriti kiiresti muutuvad need Isamaal, mis oli alles Keskerakonna koalitsioonipartnerina rohepöörde vedaja rollis. Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi meelemuutuse puhul tuleb muidugi vaadata kalendrisse ja meenutada valimiste lähenemist.

Seisime hiljuti üheskoos muutuse eest, mis toob kaasa ohutumad ja kauem kestvad tooted, puhtama õhu, inimsõbralikuma linnaruumi, väiksema hulga jäätmeid, energiasäästlikumad hooned, tagasihoidlikuma vajaduse kütte ja kütuste järele ning elurikkama looduse.

Olen Seederiga nõus, et kliimapoliitika eesmärgid peavad olema mitte ainult mõistlikult täidetavad, vaid ka võimetekohase hinnaga tehtavad. Just selliste eesmärkidega läheme ka meie Euroopa Liidus kliima- ja energeetikapaketi läbirääkimistele.

Praegune elektrihind ei tee kellelegi heameelt ja see mõjutab meid kõiki. Vastus kõrgetele hindadele on pikemas vaates meie energiasüsteemi süsteemne arendamine rohelise energia suunal ja senise tegutsemise kiirendamine. Kõrged hinnad pole rohepööre, vaid näitavad meile praeguseid kitsaskohti nii energiasüsteemis kui ka poliitikakujundamises.

Oleme tegemas Eestis mitmeid tähtsaid samme, et taastuvenergia osakaalu suurendada, muutes näiteks tuuleenergia arendusi kohalikele atraktiivsemaks, leides lahenduse pikalt probleemiks olnud õhuseire radarite ja tuuleparkide kooseksisteerimise probleemile, investeerides uutesse tehnoloogiatesse nagu vesinik ja planeerides koostööprojekte naaberriikidega. Lühemas vaates oleme elektrihinna leevendamiseks astumas olulisi samme.

Isamaa esimehe esitatud ettepanekud ülikõrge elektrihinna kompenseerimiseks on juba Keskerakonna poolt välja käidud ja on ka valitsuses arutelu all. Nagu olen ka varem öelnud, tuleb Eesti perede toetuseks astuda samme, et neile hinnatõusu leevendada.

Üks meede, mida saab kiirelt rakendada, on elektriaktsiisi külmutamine ka järgmiseks aastaks, mis hoiab ära täiendava, ligi viieprotsendilise hinnatõusu tavatarbijale. Samamoodi on kõne all idee peatada ka diislikütuse aktsiisi tõus.

Teise meetme jaoks soovime kasutada CO2 heitmekvootide ülelaekunud tulu. Käesoleval aastal on riigieelarvesse laekunud prognoositust ligi kaks ja pool korda rohkem süsinikukvoodist tulenevat raha, mille abil saaks Eesti leibkondi aidata.

Seadus võimaldaks anda seda raha tagasi keskmise ja väikse sissetulekuga leibkondadele. Me võiksime kompenseerida nendele inimestele täies mahus taastuvenergia tasu, mis võiks alandada nende elektriarvet ligi seitsme protsendi võrra.

Samuti oleme astunud olukorra parandamiseks sammu Euroopa Komisjoni suunas. Majandus- ja taristuminister Taavi Aas pöördus Euroopa Komisjoni poole ettepanekuga vaadata üle CO2 kauplemissüsteem ja selle hinnapoliitika, kuna kõrgest elektrihinnast suure osa moodustavad kõrged keskkonnatasud.

Rohepöörde puhul peame nägema nii võimalusi kui kitsaskohti. Võimalustest peame kinni haarama, kitsaskohtadele tähelepanu juhtima ja nendega tegelema.

6 kommentaari
  1. Tehtud! 3 aastat ago
    Reply

    Loomulikult pole KE ministrid milleski süüdi. Nemad on alati targad,ilusad ja armastavad rahvast. Eriti armastavad nad meie 300000 vaest.

    • vana 3 aastat ago

      Vaesus ei ole kuritegu – väidetavalt kuritegu on miiniumpalk, milline ei võimalda töötaval inimesel vastavalt meie hindadega inimväärselt elada ja perekonda toita.
      Keskerakonna ministrite süüdistamine võiks minna mõttepuuduse alla, sest nemad ei ole riiki juhtinud ja saanud oma meile kõigile teadaolevat inimväärset programmi ellu viia.

  2. Kõigepealt 3 aastat ago
    Reply

    tuleb ausalt üles tunnistada, mis oli selle hinnatõusu põhjustajaks. Ja kes selle sünnitasid. Ning miks makstakse EE juhtidele üüratuid palku, kui nad pole ülesannetega hakkama saanud, et hinda samal tasemelgi hoida?
    Kes keda siis juhib, kas Tõnis elektritootjaid või vastupidi, EE teeb ise valitsusevastaseid otsuseid?
    KUI süüdi on EE, siis pekske see juhtkond minema. Kui aga valitsus, siis astuge tagasi. Aga ärge jätkake rahva nöökimist.

  3. Lihtne inimene. 3 aastat ago
    Reply

    Nov 2016,- jaan 2021 a oli J Ratas peaminister. Siis koos kaporatuuriga tehti riigipööre. KE on siiani valitsuses ja nüüd teha nägu nagu KE pole taolisel rumalusel nagu rohepööre kaasosaline on lolli jutu rääkimine. Aga ilmselt peetaksegi rahvast lolliks Ehk nagu ütles kõrge keskerakondlane “poliitikas tehakse nalja”. Naerge rahvas nüüd!

  4. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Eks kellelgi on kasulik elektrihinda tõsta. Need kes seda teevad on alatud sest siis läheb kõik kallimaks aga meil on vaeseid inimesi kes vajavad abi. Välisminister saadab mõnedele riikidele raha mis on seal nagu tilk merepõhja aga meie vajame seda ise. Välisminister on nagu võõrkeha Keskerakonnas.

  5. Nii 3 aastat ago
    Reply

    Venemaalt saaks odavat elektrienergiat aga meie raiskame aega vihavaenu õhutamiseks Venemaa vastu ehkki praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.