Jüri Ratas kõneles Ungari parlamendi esimehega energeetika ja julgeolekuteemadel

Riigikogu esimees Jüri Ratas kõneles kohtumisel Ungari parlamendi esimehe László Kövériga regiooni aktuaalsetest välispoliitilistest ja julgeoleku küsimustest, energeetikast ning arutas heade kahepoolsete suhete tihendamise võimalusi.

Rääkides Valgevene hübriidkriisist, leidsid pooled, et sellele tuleb leida kohene ja toimiv lahendus Euroopa Liidu tasandil. „On vastuvõetamatu, et kolmandad riigid kasutavad migrante poliitilistel eesmärkidel, nagu see praegu Valgevenes toimub,“ ütles Ratas. „Olukord Euroopa Liidu välispiiril – Poolas, Leedus ja Lätis – pole mitte ainult rändekriis, vaid ka julgeolekumure ja hübriidrünnak kogu Euroopa Liidu vastu.“

Kohtumisel rõhutati ka kahe riigi häid suhteid. „Eesti ja Ungari vahelised kultuurisidemed on väga head, kindlasti on siin olulisel kohal soome-ugri dimensioon,“ ütles Ratas.  Samuti on väga hea kaitsealane koostöö, kuid kahepoolsed majandussuhted võiksid olla tihedamad. Ratas tunnustas Ungari panust Balti riikide julgeolekusse ja tänas NATO õhtuturbemissioonil osalemise eest.

Seejärel tegi Riigikogu esimees visiidi Ungari presidendi János Áder’i juurde, kellega räägiti  Glasgow kliimakonverentsi tulemustest ja Euroopa Liidu taastekava rahastamise Eesti eesmärkidest.

Ungari visiidi esimesel päeval kohtu Riigikogu esimees justiitsminister Judit Vargaga, kellega räägiti digitaliseerimise ning küberturvalisuse teemadel. Samuti vahetati kogemusi COVID-kriisi ja vaktsineerimisega seotud teemadel. Veel räägiti Euroopa Tuleviku konverentsi tööst ja võimalikest tulemitest. Mõlemad pooled avaldasid muret Poolas ning Leedus EL piiril toimuva üle.

Eilsel kohtumisel Ungari-Eesti sõprusrühma esimehe Attila Tilkiga arutati parlamendirühmade vahelise koostöö küsimusi. Kohtumisel aukonsuli András Bereczkiga, kes on ühtlasi soome-ugri keelte õppetooli juhataja Budapesti Loránd Eötvösi Ülikoolis, räägiti eesti keele ja kultuuri õpetamisega seonduvast.

Kohtumistel osales ka Eesti-Ungari parlamendirühma esimees Anti Poolamets. Selle aasta sees on kavas parlamendirühma visiit Ungarisse.

Visiidi fotod. (Erik Peinar, Riigikogu kantselei)

5 kommentaari
 1. KUUM: Venemaal keelatakse vaktsineerimata inimestele alkoholi müük 4 kuud ago
  Reply

  Venemaal, kus ollakse hädas pandeemia aja suurima nakatumiste laviiniga, tahetakse ära keelata alkoholi müük vaktsineerimata inimestele.

  Praegu on vastav alkoholi müügi keeld kehtestamisel Sverdlovskis, et panna inimesi vaktsineerima. Vastav ettepanek on välja käidud juba varem, vahendab Vesti.ru.

  Alkoholi müügi keeld vaktsineerimata inimestele motiveeriks neid vaktsineerima ja ühtlasi paneks inimesed vähem alkoholi tarvitama.

  Praegu on Venemaal paljud kohad avatud ainult vaktsineeritud inimestele. Mõnedes piirkondades on vaktsineerimine muudetud kohustuslikuks üle 50-aastastele.

  Kuigi Venemaal alustati vaktsineerimisega esimesena maailmas, on vaktsineerituse tase madal, vaid 35 protsenti elanikest. Võrdluseks, Eestis on vastav tase 58 protsenti ja Soomes 72 protsenti. Venemaal on vaktsineerituse tase madal, kuna inimesed ei usalda kohalikke vaktsiine ega ka valitsust.

 2. müüja rääkis, et saab sõita 350 km, tegelikult sai sõita 90 km 4 kuud ago
  Reply

  Elektriauto ostjale räägiti Soomes, et sellega saab sõita ühe laadimisega 350 kilomeetrit Kotkast Helsingisse ja tagasi.

  Tegelikult aga nii ei läinud. Autot pidi laadima juba Porvoos. See tähendab, et elektriautoga Peugeot e-2008 GT sai sõita vaid 90 kilomeetrit, vahendab Ilta-Sanomat.

  Ostja sai enne auto ostmist müüjalt kinnituse, et autoga saab sõita 350 kilomeetrit ja talvel 310 kilomeetrit. Maaletooja kodulehel oli kirjas, et auto läbisõit ühe laadimisega on lausa 450 kilomeetrit.

  Müüja oli teadlik, millist autot on ostjale vaja ja kinnitas, et kõik toimib. Kõik aga ei läinud nii, nagu vaja. Lisaks ei saanud autot kodus korralikult laadida

 3. Eve 4 kuud ago
  Reply

  No ja mis sest rääkimisest kasu oli- Kõige agressiivsem riik milleks on USA meid ei ründa pealegi oskame pugeda selle riigi ees. Venemaa nadunii ei ründa kuigi oleme väga palju seda riiki ärritanud ja toppinud oma nina Venemaa siseasjadesse. Hea suhtumine Venemaasse on aga veel kindlam garantii et meil pole midagi karta. Venemaa tahab meiega hästi läbi saada ja ma ei mõista miks me samaga ei vasta. Praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud ja meile oleksid kasulikud majanduslikud ja kultuurilised suhted Venemaaga. Aga ehk tahetakse venelaste vastu vihavaenu õhutamisega kõrvale juhtida meie tähelepanu meie kitsaskohtadest.

 4. Sergei 4 kuud ago
  Reply

  Venemaa koos Ukraina , Valgevene , Läti, Leedu ,Kaukaasia jpt. poisid kaitsesid -tagasid julgeolekut – see teile ei kõlvanud- . Nüüd otsitakse kaitset neilt kes toppisid inimsugu krematooriumi, pildusid napalm pomme näit. Vietnamlastele, või on kasutanud ainsana maailmas tuumapommi, või kes mõnikümmend a, tagasi kasutasid Jugoslaavias grafiidi, uraaniga rikastatud pomme, kes vale süüdistustega on läinud paljudele väike riikidele kallale Iraak Liibüa ,Süüria, 1945 -2021 on neid intsidente 30+jagu Kes jätkuvalt toetavad Fašistlikku riigipööret Ukrainas ja soovivad seda Valgevenes ja ka Vene Föderatsioonis. Nendelt jäledatelt otsitakse kaitset.

 5. uskmatu-toomas 4 kuud ago
  Reply

  Ungarist peaksime me eeskuju võtma agaselleasemel kostub meil vastupidiseid hääli.Kui meie valitsus pööraks näo oma rahva poole aga mitte pugejalikult ainult valge isa ja Brüsseli poole lootes seal tulevikus soojale kohale istuda !
  Nagu näha ka sealne soe koht võib olla mõistusele liiga soe või on Ansip jälle seeni söönud !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.