Balti siseministrid: Valgevene paneb migrandid ebainimlikku olukorda

Leedu-Valgevene piir. Foto allikas: Riigikogu

Eesti, Läti, Leedu, Poola ja Austria siseministrid allkirjastasid reedel ühisavalduse, milles juhivad humanitaarorganisatsioonide tähelepanu hübriidkriisis kannatavate migrantide olukorrale Valgevene piiri ääres ja paluvad oma tegevuses lähtuda ainult ametlikust informatsioonist.

„Valgevene on täna kasutamas relvana Euroopa Liidu vastu inimesi kolmandatest riikidest, keda sunnitakse jõuga ületama Euroopa Liidu piiri. Tänane kriis on julm ja ebainimlik ning seetõttu vajame ka rahvusvaheliste abiorganisatsioonide toetust, et keerulist olukorda Euroopa Liidu välispiiril lahendada,“ ütles siseminister Kristian Jaani.

Oma kirjas rõhutavad ministrid, et olukorra on kunstlikult loonud Valgevene režiim, et avaldada Euroopa Liidule ja selle liikmesriikidele poliitilist survet. Valgevene võimud on viimastel kuudel meelitanud kolmandate riikide kodanikke Valgevenesse, väljastanud neile turistiviisad, toonud neid Euroopa Liidu ja Valgevene piirile ning sundinud ebaseaduslikult Läti, Leedu ja Poola piiri ületama.

Lähenevale talvele viidates paluvad siseministrid, et abiorganisatsioonid suhtleksid Valgevene võimude ja teiste vajalike osapooltega, et abistada neid inimesi, kes on Valgevene võimude korraldatud kriisis pandud ebainimlikesse tingimustesse. Ka Läti, Leedu ja Poola võimud jätkavad inimestele võimalusel humanitaar- ja meditsiinilise abi pakkumist.

„Mulle ja mu kolleegidele on käesoleva kriisi lahendamisel oluline, et võimalikult palju lähtutaks ametlikust informatsioonist, et inimestele nii lähteriikides kui ka Valgevenes jõuaks kohale objektiivne ja korrektne teave, mitte Lukašenka režiimi levitatav desinformatsioon,“ rõhutas siseminister Jaani.

Kiri on adresseeritud ÜRO pagulasametile UNHCR, Rahvusvahelisele Migratsiooniorganisatsioonile IOM, UNICEF-ile, rahvusvahelisele Punasele Ristile ja Piirideta Arstidele.

14 kommentaari
  1. Häda Soomes elektriautoga: müüja rääkis, et saab sõita 350 km, tegelikult sai sõita 90 km 3 aastat ago
    Reply

    Elektriauto ostjale räägiti Soomes, et sellega saab sõita ühe laadimisega 350 kilomeetrit Kotkast Helsingisse ja tagasi.

    Tegelikult aga nii ei läinud. Autot pidi laadima juba Porvoos. See tähendab, et elektriautoga Peugeot e-2008 GT sai sõita vaid 90 kilomeetrit, vahendab Ilta-Sanomat.

    Ostja sai enne auto ostmist müüjalt kinnituse, et autoga saab sõita 350 kilomeetrit ja talvel 310 kilomeetrit. Maaletooja kodulehel oli kirjas, et auto läbisõit ühe laadimisega on lausa 450 kilomeetrit.

    Müüja oli teadlik, millist autot on ostjale vaja ja kinnitas, et kõik toimib. Kõik aga ei läinud nii, nagu vaja. Lisaks ei saanud autot kodus korralikult laadida.

    • uskmatu-toomas 3 aastat ago

      Oledki tegelikult …. !

  2. Tom 3 aastat ago
    Reply

    Milles küsimus? Mis see ministrite asi on mis Valgevenes toimub? Kas tahate neile tekke ja patju saata? Veel parem ,ehitAge neile majad ja söötke- jootke oma rahaga.

  3. Kuidas 3 aastat ago
    Reply

    Jurka seda lubas? Tal ju koostööleping Kremliga, toda tuleb ikka tietada. Varsti kellegi pead lendavad.

  4. Jane 3 aastat ago
    Reply

    Ebainimlikku olukorda panevad praeu poliitiliselt kõige hullemad riigid nagu Poola, Leedu ja ukraina. Nad ronivad teiste riikide siseasjadesse jättea oma rahva viletsusse. Eks meiegi riik püüab kaasa rääkida aga ega sellest ei sõltu midagi. Muidugo on agressivsust tunda ka USA poolt aga nad võiksid ka hoopis oma asjadega tegeleda.

  5. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Mul käis hiljuti tuttav Valgevenes sest ta mees on valgevenelane ja sugulased elavad seal. Nendele väga meeldis Minskis.Sealsed inimesed on rahul oma eluga ja keegi ei olnud märganud mingit ebaõiglus. Väga palju ebaõiglust on meie riigis. Tuletagem meelde neid reformierakondlaste valesüüdistusi tublide inimeste kohta kes olid teel ees nende võimule. Aga see karjuv ülekohus mis tehti Edgar Savisaarele meenutas stalinistlikke kuritegusid. Jätkem Valgevene rahule.

  6. Soo 3 aastat ago
    Reply

    Aga see pole üldse meie asi mida Valgevene teeb. See on küll alatu et USA laevad on võõras meres ja natolased püüavad ka sõjaõhutamist mängida. valgevene oli enne vahele segamist tore ja rahulik riik.

  7. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Ei ole meil vedanud siseministri ja välisministriga. Nad tegelevad asjadega mis pole üldse nende asi ja meie riigile mingit kasu ei too.

  8. Ja 3 aastat ago
    Reply

    Ja mida Valgevene teha saab, kui teisedki riigid pole migrantidest jagu saanud? Ikka tuleb neid üle piiri ja igal pool. Ja kui ei lasta n.ö. ustest, tulevad akendest. Seega – migrandi- ja pagulasprobleemi tekitaja ei ole Valgevene. Probleem on riikidevaheline materiaalne ebavõrdsus. Kui rikkad riigid meelitavad vaestest riikidest enda juurde targemaid ja tugevamaid, siis ebavõrdsus aina suureneb ja sõdadeni viivad konfliktid on paratamatud. Rikastel lääneriikidel tuleks hoopis peeglisse vaadata ja mõelda, mida nad ise valesti teinud on. Kui ilma võõrtööjõuta hakkama ei saada, tuleb nende kohaletoomist paremini korraldada. Kui aga isegi piirivalvet ei taheta või ei suudeta enam kusagil n.ö. piiripidavalt organiseerida, tuleb ka migrantide, pagulaste ja ka kuritegevuse tohutu kasvuga rahul olla.

  9. Ohoo 3 aastat ago
    Reply

    Kuidas te kirjutate lollusi sest pole Ratasel mingit kokkulepet Kremliga ja kui olekski see oleks parem kui kokkulepe USa, Ukraina või Poolaga.

  10. Enn 3 aastat ago
    Reply

    Hoopis Poola on kõiges süüdi.

  11. Sergei 3 aastat ago
    Reply

    Nende migrantide kodude segi peksmisest on osa võtnud ka EV. Üle 2000 Polla sõduri hävitas Iraaki. Kurjategijad on meie endi riigi juhid . Üks kurd väitis, et nemad olevat 1942 a. poola põgenikke vastu võtnud, on ka eesti rahvast tol ajal igal pool vastu võetud. Ja milles üldse probleem- neid tuleb kogu aeg euroopasse – ise on propageeritud Lääne kultuur, inim õigused jne. Ainult seekord lubati vabale maale Valgevenesse neil sõita ja sealt võisid nad ise tagasi,edasi rännata. Tsihanovskaja kõlbas vastu võtta. See näitab NATO ja EL okupatsiooni kavatsusi – Afgaanid tublid -ajasid välja . Ukraina justkui prostituut viskus ise …… alates 2014 a Ukrainast 9 000 000 nn. põgeniku SH Eestisse ( Venemaa majandust arendavat 3 milj. ukraina kodaniku.)- need olevat Ukraina endi andmed. PeAASI ET SAAKS LÕUGU LÕKSUTADA- JA JAMASID MAAILMAS KOKKU KEERTA- Iraak, Liibüa Afganistaan, Süüria- viimast( Euroopa ristirüütlid rüüstasid seda maad juba siis, kui tuldi ka Eestit anastama)

  12. Sergei 3 aastat ago
    Reply

    Olen veendunud , et on ehitatud neljas reihhi riik ( Fašistlik impeerium) EL , NATO lipu all. Kuidas on toetatud Jugoslaavia segi pommitamist grafiidi , uraaniga rikastatud pommidega- Ukraina maidaani toetamine ja natsi poliitikat Ukrainas
    Milliseid seadusi seal vastu võetakse. Terrrorismi vastase sõja nime all teostatakse terrorit Donbassis jm. Kingiti , ANTI ALTKÄE MAKSUKS TOONANE PIIRKOND NN. UKRAINA NSV LOOMISEKS hiljem ka KRIMM- nüüdseks soovib nn. hummaane ,üllas lääs ja USA seda endale okupeerida. Ka Valgevene on hambus- Pole mina Valgevenes tatilärakaid tänaval näinud, aga Pariisis millised tänavad.., ,või Šveitsis ( Genfi Ekspoo hallide ees murule on võimatu pikali visata). VABADUS DONBASSI, LUGANSKI RAHVALE – ELAGU ISESEISEV VALGEVENE.
    KA MINA OLEN FAŠISTIDE OHVER seda teavad paljud EV ametnikud- kes pole kaasa aidanud justiits terroristide tegevust paljastada ( kuriteo kaas osalised. EIK ja ÜRO on vaikselt EL riikides toimuva maha vaikinud !!!!

  13. uskmatu-toomas 3 aastat ago
    Reply

    Migrantide voolus Prantsusmaalt Inglismaale ei räägita sanktsioonidest,samas ka üle Vahemere tulnutest aga läbi Valgevene vaat see on oht meie julgeolekule ?
    Kahepalgelisuse ja topeltmoraali meistriklass – pommitame teie kodud puruks,lõhume kogu infrastruktuuri,külmutame teie riigi rahad meie pankades ja siis imestame …… !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.