Kiik vaktsineerimistõendist: üheksal kuul on palju pooltargumente

Tanel Kiik. Foto: Scanpix

Euroopa Komisjoni välja pakutud üheksa kuud vaktsineerimistõendi kehtivusajaks on mõistlik, nüüd on vaja leida Euroopas kokkulepe ka ühiseks läbipõdemistõendi kehtivusajaks, ütles neljapäeval ETV uudistesaates “Aktuaalne kaamera” tervise- ja tööminister Tanel Kiik.

Euroopa Komisjon tekitas neljapäeval segaduse teatades, et vaktsineerimistõendi kehtivusaeg on üheksa kuud. Eestis on see 12 kuud.

“Tegelikult segadust ei ole, sest algusest peale oli teada, et kellelgi ei ole kindlat teadmist, kaua esimesed vaktsineerimised mõjuvad. Oli riike, kes kehtestasid 12 kuu piiri, mõned riigid jätsid tähtajatuks. Ma arvan, et sellel üheksal kuul on väga palju pooltargumente,” rääkis Kiik.

“Hetkel arutelu käib, aga vaadates, et umbes poole aasta peal hakkab enamike vaktsiinide kaitse langema, eriti eakatel, kes kindlasti vajavad tõhustusdoosi, aga ka teistel täisealistel, kellel on samuti viiruse kõrge leviku tingimustes mõistlik tõhustusdoos ära teha, siis jätta periood kuue ja üheks kuu vahel, millal on võimalik tõhustusdoos teha, nii et tõend kehtib ja ka kaitse on tagatud, see on päris loogiline,” jätkas minister.

“Praegu on Euroopas kokku lepitud kuue kuu reegel. Kui mõni riik tahab endale teha teistsugust reeglit tõendi kohta, on see võimalik, kuid Euroopas reisides see tõend kaalu ei oma pärast kuue kuu möödumist. Praegu on Euroopas debati raskuskese vaktsiinitõendi juures, samal ajal käivad diskussioonid ka läbipõdemistõendi osas. Siin oleks samuti mõistlik võimalikult ühetaoline lähenemine ja praktika. Mõistlik on kokku leppida, sest viirus on sama, vaktsiinid on samad, inimese suhteliselt sarnased,” lisas Kiik.

BNS

9 kommentaari
  1. KUUM: vaktsineerituid ohustav koroona tüvi on teel Euroopasse, Ühendkuningriik tühistas Aafrika lennud 3 aastat ago
    Reply

    Vaktsineerituid ohustav uus koroona tüvi levib kiiresti Aafrikas, mistõttu tühistati Ühendkuningriis üleöö lennud kuude Aafrika riiki.

    Ühendkuningriigi terviseameti andmetel on uuel viirus tüübil üle 30 mutatsiooni, mis teeb sellest senistest palju ohtlikuma koroona variandi. Teadlaste hinnangul vähendab uus tüvi vaktsiinide tõhustust vähemalt 40 protsendi võrra, vahendab Daily Mail.

    Uuel variandil, teadusliku nimega B.1.1.529 on kaks korda rohkem mutatsioone kui maailmas praegu möllaval Delta variandil, mille vastu on vaktsiinid samuti vähem tõhusad.

    Alates tänasest reedest tühistatakse kõik lennud Ühendkuningriigi ja Lõuna-Aafrika, Namiibia, Lesoto, Botswana, Eswatini ja Zimbabwe vahel. Need riigid pandi punasesse nimekirja. Ühendkuningriigile järgnes Iisrael, mis pani samuti need riigid punasesse nimekirja. Enne seda polnud Ühendkuningriigis ühtegi riiki punases nimekirjas.

    Praegu pole Ühendkuningriigis veel ühtegi uue tüve juhtu avastatud, aga kõigil neil, kes saabusid viimase 10 päeva jooksul Lõuna-Aafrikast palutakse võtta kontakti ja testi tegema minna.

    Praegu sõidab Ühendkuningriigi ja Lõuna-Aafrika vahel igapäevaselt 500-700 inimest

    • KUUM: Uue Aafrikast alguse saanud super-mutant koroona hirmus tahetakse kehtestada reisipiiranguid 3 aastat ago

      Uus paljude mutatsioonidega koroonaviirus levib kiiresti Aafrika lõunaosas. Teadlaste väitel võib see olla eriti nakkav ja ei allu vaktsiinidele.

      Uue mutatsiooni teaduslik nimetus on B.1.1.529 ning seda on mõne nädala jooksul tuvastatud juba 100 korral kolmes riigis. See näitab teadlaste väitel viiruse eriti kiiret levikut, mistõttu kutsub Maailma terviseorganisatsioon WHO homme reedel, 26. novembril kokku kriisikoosoleku, vahendab Daily Mail.

      Lõuna-Aafrika terviseminister Joe Phaahla nimetas uut tüve eriti suureks ohuks, hoiatades, et see tüvi on riigi koroonaplahvatuse põhjus.

    • Jurakas 3 aastat ago

      See uus tüvi ilmus täpselt õigel ajal. (Nagu) Tellimise peale.
      Siis, kui kõigile sai selgeks, et olemasolevate tüvede eest ei paku vaktsiini mitte s!ttagi kaitset!
      Hullemgi veel:
      Proportsionaalselt (arvestades vaksimise %, vanusegruppide kaupa) sureb vaksikuid rohkem kui vaksimata inimesi.
      S.t. et vaktsiinist on rohkem kahju kui kasu.
      NB. Sellise arvutusmetoodika puhul ei ole oluline, millesse inimene suri. Mistõttu surma põhjuste võimalik ebaõige kajastamine ei mängi rolli.

    • Kas uue mutant-koroona mõju? Soomlased läksid massiliselt vaktsineerima 3 aastat ago

      Kas koroona uue tüve hirmus või mitte, aga Soomes kasvas viimase ööpäevaga plahvatuslikult esimese vaktsiinidoosi saajate hulk.

      Võrreldes eilsega kasvas täna reedel, 26. novembril esimese vaktsiinidoosi saajate hulk 7286 võrra. Võrdluseks, eelneva nädala aja jooksul kasvas esimese doosi saajate hulk kokku 16 437 võrra, see tähendab päevas keskmiselt 2348 doosi.

      Kokku anti Soomes viimase ööpäevaga 51 264 vaktsiinidoosi. Kaks doosi on Soomes saanud ligi 4 miljonit inimest ehk 81,6 protsenti üle 12-aastastest. Esimese doosi saajaid on Soomes 4,24 miljonit ehk 86,6 protsenti üle 12-aastastest.

      Kolmanda doosi saajaid on Soomes ligi 234 000 ehk 4,8 protsenti üle 12-aastastest.

    • To Kas uue mutant-koroona mõju? Soomlased läksid massiliselt vaktsineerima 3 aastat ago

      Imelikud inimesed need sommid!
      Igal pool kirjutatakse, et (olemasolev) vaktsiin uue tüve eest ei kaitse. Et vaksikud haigestuvad omicroni vaat-et kergeminigi kui vaksimata isikud! (vaks nõrgestab immuunsüsteemi!)

  2. Jane 3 aastat ago
    Reply

    Eestlased on rändrahvas ja isegi epideemia ajal ei püsi kodumaal. Bussid ja rongid on rahvast täis isegi päeva ajal sõidetakse ringi. Toimuvad kogunemised ja paljud on vaktsioneerimata. EL-ust abi pole vaid kõik oleneb inimestest ja muidugi iga riigi valitsusest.

  3. ei keegi 3 aastat ago
    Reply

    seltsimees vahib aina vaktsiinivaimustuses brüsseli käsulaudade poole selle asemel et ise ettepanekuga esineda ja läbipõdenute tunnistusele vaktsineeritu omast pikemat kehtivusaega nõuda; efektiivse kaitse annabki läbipõdemine, mitte need lihasesse süstitavad kõrvalnähte andvad hädavaktsiinid (mõjutada tuleks kõigepealt limaskesti kust infektsioon algab); ajavahemikus 1.07.2021 – 10.11.2021 sümptomaatilise COVID-19 haiguse tõttu hospitaliseeritutest oli varasemalt haiguse läbipõdenuid 0 ja eelnevalt vaktsineerituid 1007

  4. Jurakas 3 aastat ago
    Reply

    Kolmel kuul on veel rohkem pooltargumente:
    Võimaldab meie valitsusel-viletsusel piuhtast lollusest ostetud hiigelkogusest vaktsiinidest lahti saada!
    Kokku osteti ju 6 (mõnedel andmetel küll ainult 4) miljonit doosi. Elanikke, imikd kaasa arvatud, on Eestis 1,3 miljonit!
    Igale 7-8 sutsu!
    Tappev kogus!

  5. lugeja 3 aastat ago
    Reply

    kõik käib a.gen.da järgi https://manaratas.ee/uue-maailmakorra-loomise-kasikiri-2019-2022-a-jatkame-voi-keeldume/
    praegu siis toome uue tyvi ja peidame tysistused ja s.urm.ad selle alla.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.