Jaanus Karilaid: Reformierakond, kogunege uuesti, käibemaksu alandamine on jätkuvalt laual

Jaanus Karilaid

Soovitan Reformierakonna fraktsioonil koos ministritega uuesti energiakandjate käibemaksu langetamise küsimuses koguneda, sest kaalul on inimeste toimetulek ja hakkamasaamine, ütles Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid, kommenteerides koalitsioonipartneri vastuseisu käibemaksu ajutisele langetamisele 9 protsendile.

“Eesti inimesed ei pea kannatama aastaid tagasi langetatud energiapoliitiliste otsuste tõttu. Ka peaminister möönis valitsuse pressikonverentsil, et ülikõrged elektrihinnad tekitavad inimestes ebakindlust. Seega, meie mure on ühine. Elektri käibemaksu praegusel tasemel hoidmine tõstab inflatsiooni veelgi ja ainuke võitja on riik, kes oma elanike taskust tulusid suurendab,” rääkis Jaanus Karilaid.

Jaanus Karilaidi sõnul toetab Keskerakond kütteperioodi ajaks ehk jaanuarist kuni 30. aprillini gaasile, elektrile ja toasoojale rakendatava käibemaksu langetamist, mille tulemusel väheneksid tarbijate igakuised arved keskmiselt 10% võrra. “Küsimus ei ole ainult leibkondades, vaid majanduses tervikuna – energiakandjate järsk hinnatõus mõjutab muuhulgas töökohti, kulutusi transpordile ja toiduainetele. Toetavaid meetmeid tuleb kasutada paralleelselt, et kriisi efektiivselt juhtida,” rõhutas ta.

Jaanus Karilaid lisas, et Keskerakonna initsiatiivil on juba vastu võetud mitmed toetusmeetmed. “Peatasime elektrienergia, diislikütuse, eriotstarbelise diislikütuse, maagaasi ja kütteainena kasutava vedelgaasi aktsiisitõusu, vähendasime võrgutasu kaks korda ja otsustasime maksta hinnatõusu hüvitist vähese sissetulekuga inimestele,” loetles Jaanus Karilaid.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.