Välisminister Liimets välisasjade nõukogul: Euroopa Liidul tuleb vastata Venemaa võimalikule agressioonile Ukraina piiril

Foto allikas: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets osales 13. detsembril Euroopa Liidu välisasjade nõukogul, kus arutati Eesti jaoks olulisemate teemadena Ukraina piiril toimuvat ning olukorda Valgevenes ja Kesk-Aasias.

Välisministrid kõnelesid päevakajalise teemana Ukraina julgeolekuolukorrast. „Venemaa sõjaline eskalatsioon Ukraina suunal ohustab lisaks Ukrainale selgelt ka terve Euroopa julgeolekut, mistõttu tuleb liikmesriikidel vastata võimalikule agressioonile ühiste vastusammudega, vajadusel sealhulgas majandussanktsioonidega. Avaldasin täna toetust Euroopa Liidu välisasjade kõrge esindaja Josep Borelli ettepanekule arutada liidu võimalikke tegevusi eesoleval ülemkogul ning samuti kinnitasin üle, et Eesti seisab kindlalt Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse eest,“ ütles Liimets.

Olukorrast Valgevenes rääkides tõi välisminister välja, et võimude vastaste sanktsioonide vastuvõtmine oli liikmesriikide ühise pingutuse tulemus, aga probleemid Valgevenes jätkuvad. „Tähelepanu tuleb hoida sealsete repressioonide ohvritel ja kodanikuühiskonna toetamisel, kellele avaldasin Eesti tugevat toetust ka eile Borrelli kokku kutsutud kohtumisel Valgevene kodanikuühiskonna esindajatega,“ sõnas välisminister. Liimets lisas, et Eesti ja teised liikmesriigid jälgivad ka homme Gomelis toimuvat kohtuprotsessi valimistel üheks presidendikandidaadiks pürginud blogija Sergei Tsihhanovski üle.

Kesk-Aasia olukorra arutelul rõhutas välisminister, et EL jätkuv humanitaarabi Afganistanile on oluline. „Peame jätkama jõupingutusi, et tagada inimestele vajalik abi väga keerulises olukorras ja astuma samme, et vältida humanitaarkriisi süvenemist ning sellest tingitud migratsioonivoo suurenemist. Seda tuleb teha muidugi viisil, mis ei legitimeeri Talibani võimu,“ sõnas Liimets. Ta lisas, et seetõttu on tähtis ka EL koostöö tihendamine Afganistaniga piirnevate Kesk-Aasia riikidega.

Välisasjade nõukogul arutati lisaks Ukraina ja Valgevene küsimustele ka Varoša suletud linna ja Etioopia olukorra teemal.

10 kommentaari
  1. ei keegi 3 aastat ago
    Reply

    kui Ukraina ründab Minski kokkuleppeid rikkudes Donbassi pole „eskalatsioon“ tõepoolest välistatud, vast selleks need väed (ca 100 000 mõlemal pool) seal lähikonnas ongi;

    Valgevene küsimuses on aga „liikmesriikide ühised pingutused“ viinud vaid selle iseseisvust säilitada püüdnud riigi sügavamale Moskva rüppe langemiseni, tulemus, mida meie välisminister tundub saavutuseks pidama

  2. Las meie minister kraaksub. 3 aastat ago
    Reply

    Varsti lendab ametist. Viru vahel saab tööd kuhjaga.

    • Ei saa. 3 aastat ago

      Vaevalt et teda keegi tahab.

  3. Eve 3 aastat ago
    Reply

    See pole üldse Liimetsa asi ja temast ei olene midagi. Venemaa ei tee midagi kui teda ei provotseerita. USA president ja Ukraina ülemus on ise süüdi. Jätku Venemaa rahule ja kõik laabub.

  4. Ohoo 3 aastat ago
    Reply

    Venemaal elab palju ukrainlasi ja kindlasti on neil parem elu lui Ukrainas. Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi. Enne pandeemiat käisin Peterburis ja sain tuttavaks ühe ukrainlannaga kes tuli elama oma tütre juurde Venemaale. Ta ütle et saab Ukrainast pensioni kui eurodesse ümber arvestada 80 eurot. See pole üldse meie asi mida teised riigid teevad, meil on omal palju probleeme ja ebaõiglust. uSA president võiks ka oma riigi probleemidega tegeleda sest peaaegu pooled USA elanikud ei tahtnud teda ja toimus verine ülestõus. Aga kogu aeg valab õli tulle. Venemaa on ümbritsetud NATO-st ja loomulikult kaitseb ta oma rahvast. ma ei kujuta ette kui Venemaal olks kommunistlik partei võimul kas nad oleksid nii kannatlikud nagu praeguse Venemaa juhtlond.

    • Aleksander 3 aastat ago

      nu täpselt. Imestada saab. Tundub et tsaar Putinil on vaskjuhtmete tugevusega närvid et sellisele provokatsioonile senini kaalutletult siiski toimib. USA harrastab aga alati pidada oma sõdu ja invasioone võõrriigi territooriumil, ning igale poole mujale oma luurebaase paigutada. Miks nad ei võiks luuret teostada oma riigis? 😉 Miks nad peavad seda baltikumis tegema? Me oleme ju USA poolt OKUPEERITUD sisuliselt — nende sõdurid on meil sees. LIsaks on globalistide pangad — ka rahaliselt siis okupeeritud. Käsud tulevad Brüsselist kuhu ka George Soros nina topib, ja suunab, ning USA käsutavad hoopis teised jõud… kuidas nii et ajakirjanik Junkistanis võib kritiseerida kõike, ka presidenti, ning samas välisriikide poliitikat, AGA kui ta ütleb kasvõi ühe halva sõna iisraeli kohta siis on ta karjääril kriips peal?! Kes siis Junkistani/USA tegelikult valitseb? Tehkem järeldused.

  5. Jane 3 aastat ago
    Reply

    Varem oli Kesknädal tore ajaleht kuhu said kõik kes tahtsidoma arvamust avaldada. Nüüd seda lehte enam pole . Olid tublid peatoimetajad ja sõna võtsid parimad keskerakondlased. Isegi arvutisse ei kirjuta enam keskerakondlastest ajakirjanikud. Pole enam Tallinna TV-d aga on palju kanaleti mida ma kunagi ei vaata.Väga kahju on saatest Meedia keskpunkt kust saime teada mis tegelikult toimub. LIIMETS VÕIKS KUSKILE OMANIMELISE SAATE TEHA JA SEAL TOPPIDA OMA NINA TEISTE RIIKIDE SISEASJADESSE JA LAS SIIN KIRJUTAVAD TUBLID JA ÕIGLASED KESKERAKONDLASED. Liimets enamuse ajast tegeleb selliste küsimustega mis teda üldse ei puuduta, mitte keegi temaga ei arvesta lihtsalt viidab aega. Võtku eeskuju Soome välisministrist kes tegeleb nende küsimusteda mis on Soome rahvale soodsad.

  6. Aleksander 3 aastat ago
    Reply

    Milleks hirmutada venemaaga kui on sellised lurjused koalitsioonis praegu kes täidavad EU käske?! Vaja on EU-st välja hoopis astuda et lõppeks see nõme Junkistani kummardamine. Pigem kui nüüd venelased tuleks, siis oleks nad s6na otseses m6ttes vabastajad. Löödaks välja nii europeded koos nende transade ja sookvootidega, abielu ikka mehe ja naise vahel saaks olema. Loodan et löödaks minema ka need kes koalitsioonis on.
    Küll siis kaob ka karoona ja neegrid.

    • Ameerika saatkond jagab meie juhtidele juhiseid. 3 aastat ago

      Ei tea kui prisket tasu nad meie reeturitele tasuvad reetmise eest? Ükskord see välja tuleb.

  7. Oi 3 aastat ago
    Reply

    lIIMETS ON HAKANUD SÕJAÕHUTAJAKS. Ma tahaks teada mis ta meie riigi heaks teeb. Ta võib rääkida mida tahab aga temast tõepoolest ei olene midagi. Venemaa on kannatlik olnud vaatamata Ukraina, USA ja EL-u vihavaenu avaldustele.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.