Liimets vestles Hiina välisministriga riikide koostööst ja kahepoolsetest suhetest

Hiina lipp

Välisminister Eva-Maria Liimets pidas täna, 17. jaanuaril videokõne Hiina välisministri Wang Yiga, et arutada Eesti ja Hiina kahepoolseid suhteid ning tänas kolleegi koostöö eest ÜRO Julgeolekunõukogus.

Ministrid tähtsustasid vestluses ÜRO Julgeolekunõukogu tööd rahvusvaheliste kriiside ohjamisel ja konfliktidele rahumeelsete lahenduste leidmisel, et leevendada nende tagajärgi elanikkonna jaoks. Seepärast tõstis Liimets esile ka Eesti tegevust ÜRO Julgeolekunõukogu Afganistani teemahoidjana ning selle käigus saavutatud kokkulepet ÜRO Afganistani missiooni mandaadi üksmeelseks pikendamiseks nõukogu liikmete poolt.

Eesti jaoks on Julgeolekunõukogul keskne roll rahvusvahelise õiguse põhimõtete, riikide suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse rahumeelsel tagamisel, millega oma liikmesuse jooksul tõsiselt tegelesime. Samuti peame me väga oluliseks pöörata nii ÜRO-s kui ka laiemalt üha enam tähelepanu küberjulgeoleku teemale. „Küberohud ja nendega võitlemine on tänapäeva globaalse julgeoleku oluline element ja nõuab sarnaselt teistele ohtudele nõukogu tähelepanu,“ ütles minister Liimets.

Ministrid tõdesid ühiselt, et Eesti Vabariigi ja Hiina Rahvavabariigi vaheliste diplomaatiliste suhete kolme kümnendi jooksul on meie kahepoolsed suhted stabiilselt arenenud ja kaubavahetus kasvanud. Välisminister Liimets avaldas ka Eesti poolset valmisolekut minna edasi hea koostööga põllumajandustoodete alase kaubanduse vallas.

Pooled nentisid, et Eesti ja Hiina suhted on osa Euroopa Liidu ja Hiina vahelistest suhetest ning avaldasid lootust Euroopa Liidu ja Hiina edukaks tippkohtumiseks märtsis. Minister Liimets tõi esile ka Eesti huvi 27+1 formaadis kohtumiseks, mis oleks oluline kõigile selle osapooltele.

Välisminister Liimets tõstatas vestluses ka inimõiguste temaatika ning rõhutas, et Eesti jaoks on tegemist meie ühiskonna alusväärtuste küsimusega, kus järeleandmisi teha ei saa. Ministrid tõdesid, et vajalik on sellekohane dialoog nii EL ja Hiina vahel kui ka rahvusvahelistes organisatsioonides. Välisminister Liimets väljendas Hiina kolleegile Eesti solidaarsust oma Balti naabri Leeduga.

Lõpetuseks avaldasid ministrid lootust vastastikkustel visiitidel kohtuda ning Liimets soovis Wang Yi-le head saabuvat Hiina uusaastat ning edukaid Pekingi taliolümpiamänge.

6 kommentaari
  1. oo õudus 3 aastat ago
    Reply

    lohe lõugade vahele saavad kaduma eesti mullad, loomad vaesed, metsad -kõik mida ahne eestlane rahaks teha s aab.eetika kui seda veel õldse siinmail on läeb takka järele. järele jääb päris võsatsuhnaa, see on kui keha võtab hinge kuju ja näitab olemust. kirju mürgise hiina nänni vastu.hakkate ka koeri jälle nülgima ja kasse keetma? ju siis sobib .

  2. Nii 3 aastat ago
    Reply

    et aitame Hiinal Taivanit vallutada.

  3. Soo 3 aastat ago
    Reply

    liimetsal pole inimõigustest aimugi ja nüüd ronis juba Hiinasse. hiinal on sõbralikud suhted Venemaaga ja mitte USA-ga ega EL-uga. Nii et asjata vaev. Venemaal elab plju hiinlasi ja nad on oma eluga rahul seal. Õnneks pole Hiina käinud pommitamas teisi riike nagu seda on teinud USA. Ja ega see naine ei läinud kõnelustele Hiinaga et majandussuhteid arendada vaid ikka vihavaenu õhutamise eesmärgil. Liimets topib oma nina pisevalt sinna kuhu pole vaja. Aga ega keegi temaga nagunii ei arvesta.

  4. Eve 3 aastat ago
    Reply

    Hiina on kiiresti arenev riik ja ei lähe kaasa ja loota on et ta provokatsioonidega kaasa ei lähe. Kuidas küll selline õel ja ebaõiglane naine sattus Keskerakonda. ta ei tee midagi head meie riigile ja kui vahest tundubki et midagi teeb siis on see vaid vihavaenu õhutamine.

  5. Ohoo 3 aastat ago
    Reply

    Tegelegu parem agitatsiooniga koroonaviiruse tõkestakise saavutamiseks et EL aitaks alandada elektrihindu jne aga jötku vihavaenu ühutamine või igatseb ta ka sõda. Õrgu sekkugu poliitikasse kui on teada et temast ei olene midagi.

  6. Nojah 3 aastat ago
    Reply

    Liimets võiks meile Hiina käest rahalist abi paluda et elektritõusu kinni maksta võiksime. Muidu saadab meie raha teistele riikidele aga nüüd on meie kord abi paluda pealegi me pole rokkamad riigid kui need kuhu ta on raha saatnud.Aga ehk ta tahab lõhestada Venemaa ja Hiina sõbralikke suhteid siis see tal läbi ei lähe.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.