Erki Savisaar: Tuumaenergia on üks alternatiiv energiajulgeoleku ja varustuskindluse tagamiseks

Keskkonnaminister Erki Savisaar osales täna rahvusvahelisel uue põlvkonna tuumaenergia konverentsil, mida korraldab Eestisse väikereaktorit rajada sooviv Fermi Energia. Mõned mõtted ministri sõnavõtust:

Oleme hetkes, mida iseloomustab ühelt poolt energiadefitsiit ning elektri- ja gaasi hindade tõus, teisalt aga vajadus kliimasõbraliku elektritootmise järele. Lisaks pandeemiast tingitud tervisekriisile tuleb tegeleda ka kliimakriisiga, sest tegevusetuse mõjud on ulatuslikud, pikaajalised ja pöördumatud.

Euroopa rohelise kokkuleppe raames oleme seadnud eesmärgiks vähendada heitkoguseid 2030. aastaks vähemalt 55% ning saavutada kliimaneutraalsus 2050. aastaks. Eesti jaoks tähendab see muuhulgas ka uusi lahendusi põlevkivienergeetikale.

Põlevkivienergeetikast saame väljuda vaid siis, kui suudame tagada energiajulgeoleku ja varustuskindluse mõnel alternatiivsel ja soodsamal viisil. Peame leidma viisi, kuidas tagada Eesti elanikele ja ettevõtetele kliimasõbralik elekter igal aastaajal ja iga ilmaga. Meil on vaja uusi tootmisvõimsusi, mis suudaksid olla turul võimalikult madala hinnaga.

Uue põlvkonna tuumaenergia kasutuselevõtt, on väga ambitsioonikas, kuid üks võimalikest lahendustest energiajulgeoleku tagamiseks.

Fermi Energia tegevus näitab väga ilmekalt, et Eesti ettevõtted on innovaatilised ja uuendustele avatud ning soovivad kliimaeesmärkide saavutamisse panustada. Seejuures on oluline tagada omavaheline teabevahetus, sest suhtlemine on iga ülemineku puhul võtmetähtsusega.

Samas peame olema teadlikud ka kõigist uue tehnoloogia kasutuselevõtmisega seotud riskidest ning viisidest, kuidas neid maandada. Suurimaks väljakutseks on kahtlemata tuumajäätmete küsimus ning tuumareostuse risk. Just seetõttu tuleb tuumaenergeetika puhul kõik riskid ja väljakutsed läbi analüüsida, alustades inimlikust rumalusest kuni reaktori või jäätmehoidla otsetabamuseni raketiga. Ainult läbi teaduspõhise lähenemise, tuginedes põhjalikele analüüsidele ja uuringutele, saame leida Eestile parima lahenduse.

Me ei saa kuidagi tagaplaanile jätta riiklikku vastutust. Peame mõistma, millised kulud riigile tuumaenergia kasutuselevõtmisel kaasneksid, võttes arvesse fakti, et Eestil puudub selle energialiigiga varasem praktiline kogemus. Enne tuumaelektrijaama rajamist peab riik arendama tuumaenergia ja -ohutuse kompetentse, välja töötama õigusliku raamistiku ning tagama järelevalvemehhanismid.

2021. aasta aprillis alustas tööd tuumaenergia töörühm, kelle ülesandeks on kujundada seisukohad tuumaenergia kasutuselevõtmise võimaluste kohta Eestis ning esitada oma lõplikud järeldused ja ettepanekud otsuse tegemiseks Vabariigi Valitsusele järgmise aasta teisel poolel.

10 kommentaari
  1. oh issand, anna jaksu ! 3 aastat ago
    Reply

    dumat nado fedja ,dumat ! jah, eks seda pea ka oskama.
    kas paned martiniga leivad ühte kappi ?
    vot seal, kus hoitakse rahuaja vajaduste ,mitte tuumajaamade, kirigavaid jääke, noh meditsiinilisi näit. ,on nende
    mõjuulatus 30 km .vähk jne. mõned ehk mäletavad veel saku ja männiku vahel olevast hoiukohast pisinublaka varastanud meest, kes elas kiisal. viis selle koju ja tappis sellega koera, oma pere ja iseenda. paari päevaga.maja kiirgab siini.
    naabritele tegi karuteene, pidid välja kolima omadest majadestki.
    oh jumal, ära anna tikke lapse ja ,,,,,, kätte.

    • seal saku taga 3 aastat ago

      Sinna sai naistesse käidud ja tõuseb teine siiani!

  2. Sergei 3 aastat ago
    Reply

    Vladimir lubas Soomele vesinikku
    .Üks kõrge Venemaa diplomaat väitis, et euroopale läheb gaasi torusid tulevikus vaja, et seda mööda vajadusel vesinikku transportida. NSVL saatis mööda torusid enam kui pool sajandit tagasi Föderatiivsele Saksamaale maagaasi.
    USA toppis ka toonal oma nina vahele, aga NSVL oli tugev ja jänkide köhimine ei tähendanud.
    NSVL sai vastu tehnikat (Võibolla ka midagi muud-) ise näinud (mõnel töötanud kunagi). Magirused Saksamaalt , mujalt Komatsu , aga Caterpillar ju USA -st jne, need Siberis, Kaug Idas olid NSVL ajal väga lugupeetud abilised. NSVL ja USA toona ka kosmoses koos ja nüüd aina sanktsioonid . Oma inimõigusi jalge alla tallava poliitikaga võiks püüda kõikide naabritega koostööd teha ( Ukrainlastele parem koos vastu kukalt anda( sellega on nats hiljaks jäädud ))
    Naabril ( Vene Föderatsioonil ) olevat põhjas ujuvaid tuuma jaamu- Kui palju ja mida vaja ?,- või vesinikk väikesele riigile.- kaugele teadus jõuab ???
    Kummaline- kunagi töötas siin kandis vesi (vilja)veski ja saeveski-Ka NSVL algusaegadel .Olid ka tuule veskid.
    Mõista ,et tammidel jahu keegi enam ei jahvata, aga mini hüdro -kas EL-s kasutatakse mini jaamu ( sellega kaasneb ka kala majandus)

  3. ei jõua lollust ära imestada 3 aastat ago
    Reply

    Vüike riik ei saa tuumajaamaga hakkama. Venemaa võib seda endale lubada, kuigi ei peaks.
    Vesiniku vastu pole mul midagi, aga kus see vesinikust energiatootmine on siis ???
    Väikseimagi sõjalise konflikti korral küntakse see tuumajaam üles ja ei tõuse sealt enam midagi.
    Polegi tarvis jäätmeid ladustada. selleks pole raha ja teadmisi nagunii.
    Need hüdrokad on kalade nuhtlus ja tõusikute uhkus. nn.kalamajandus tähendab vangistatud kalu sundtiigis ja
    vabade kalade rändeteede ja kudemispaikade äralõikamist. Ka parasiite tähendab see.

  4. Almar Glustsenko 3 aastat ago
    Reply

    Hiroshima, Nagasaki, Tshernobõlj, Eestigi kõrilõikajatega Prantsuse Mali ja Fikushima, Erki. Ja muidugi sellesama Prantsuse Auleegioni vabamüürlaste ordu liikme, Liive poolt temaarust Eestile poliitostetav jaam, mis akadeemiku jutu järgi on järelikult nüüd ettenähtud talle ohu korral järgi kukkuma. Kas kukub nii ohutult kiiresti, kui näiteks Erki poliitilised ja majanduslikud võimed siin seda teevad?

  5. uskmatu-toomas 3 aastat ago
    Reply

    Julgeolek,julgeolek ja veel igat sorti julgeolek ! Selle deviisi taha koguneb igasugune kirju seltskond meie ladvikust ja hakkab sooja õhku võngutades rahvast hirmutama.Kui püüaks natukenegi vähendada oma naabri vastast tegevust ja suhteid parandada olekski julgeolek missugune ! Kui naaber aga vastu tegutseb siis reageerime paniliselt-pane kinni,keelame ära jne.
    Niigi on täna näha kuhu see suur julgeoleku kindlustamine meid viinud on ja mis suunas see jätkub !
    Kuulus kirjanik kirjutas “Häda mõistuse pärast” aga meil on häda mõistuse puudumise pärast sest otsime üha uusi ja uusi võimalusi,et maailma vägevate ees seebita pugeda ! Vahva sõdur juba ütles Ta soove loen silmadest !

  6. to uskmatu 3 aastat ago
    Reply

    soove luges küll telepaatiliselt ja peale täitmist vastutas oma nahaga kui tarvis.

  7. Sergei 3 aastat ago
    Reply

    Väidetavalt ROS ATOM teostab 80 % maailma tuumajaamade ehitamist (või nende tehnoloogia- ) asjaga on mindud tehnoloogias kaugele -. Ka Prantsusmaa sõltub ROS ATOM-ist.
    Purjus Ukrainlastest ei taha rääkida- ka meil külas jäi üks katlakütja magama. Kui ärkas oli katel kuiv- kohe oli vaja vee kraan avada jaa katel läbi silikaat seina lendaski !!!

  8. to sergei 3 aastat ago
    Reply

    Venemaa on territooriumilt kõige suurem riik maailmas -ikka veel. Ja hiinlane limpsab keelt ta järele.
    Seega võib Venemaa ROS ATOMIT pidada, kui ühes kohas õhku lendab on teises elu varsti jälle kombes.
    Nii loodetakse. Tehnikad küll arenevad, aga ikkagi on sellised asjad tikud laste käes. Inimesed pole eetiliselt nii kaugele arenenud, et loobuda sellistest hüvetoojatest ,saati siis neid kasutada!

  9. Kaarel 2 aastat ago
    Reply

    tuumajaam, nujah, 20 aasta pärast saame siis lugeda esimestest toodetud megavatt-tundidest… kas ta teab ka kui kaua ehitatakse seda? Energia hinda saaks alla tuua praegu ja kohe teiste meetmetega, sest seda on vaja teha praegu ja kohe.

    räägitakse hinnatõusust elanikele…
    aga poes ja tööstuses hinnad tõusevad, kes selle kompenseerib?! Tehased panevad uksed kinni, tekib töötus.
    parem jätta need arved maksmata üldse, sest sedasi ehk vältida igasuguse raamatupidamisele koormust (s.t. mingu need 30 börsetavat energiamüüjat abisaamise järjekorda, selle asemel et saata 40 000 majapidamise elanikud kerjama). Samas kui maksta ära need elektriarved, siis pigem näitame kahjuks et oleme hinnat6usuga n6us.

    (m6ne jaoks tähendab arve kahekordistumine 20 euroopa rubla pealt 40 peale minekut, teisel aga 300 pealt 600 peale minekut, kuid tehastes on need arved sageli miljonites).

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.