Sotsiaalministeerium astub samme perearstiabi kättesaadavuse parandamiseks

Foto allikas: Sotsiaalministeerium

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks ja saatis Riigikogule arutamiseks esmatasandi tervishoiu tugevdamise eelnõu. Lähtetoetuse tingimusi muudetakse paindlikumaks ja noortele perearstidele antakse võimalus alustada väiksema nimistuga. Olulise muudatusena antakse õdedele õigus avada töövõimetuslehti. Muudatuste eesmärk on parandada perearstiabi kättesaadavust ja nimistute teenindamise järjepidevust.

„Esmatasandi arstiabi kättesaadavus kõigis Eesti piirkondades ja igale inimesele on riiklik prioriteet. Panustades esmatasandisse saame tuua terviseteenused inimestele lähemale, sekkuda varem, et ennetada haiguste süvenemist, pakkuda õigeaegset ravi krooniliselt haigetele, hoolitseda inimese eest kogu elu vältel,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik. „Oluline on, et noorte perearstide sisenemine peremeditsiini oleks sujuvam, teisalt peame enam toetama ja hoidma ka juba töötavaid perearste. Kavandatud muudatustega tugevdame esmatasandi tervishoidu, et tagada ka edaspidi perearstiabi kättesaadavus kõigis Eesti piirkondades.“

Eelnõuga reguleeritakse täpsemalt peremeditsiini eriala arst-residentide võimalused oma nimistule kandideerimiseks. Samuti muudetakse paindlikumaks lähtetoetuse taotlemise tingimusi: pikendatakse taotluse esitamise perioodi, luuakse alus, et vajadusel maksta lähtetoetust senisest suuremas summas ning lähtetoetuse osaliseks kasutamiseks.

Eelnõu annab võimaluse arstiabi tagamiseks ka olukorras, kus avalikud konkursid perearsti leidmiseks on korduvalt luhtunud või nimistu jääb ootamatult arstita. Muudatus võimaldab sarnaselt ajutisele asendajale määrata nimistu teenindajaks tervisekeskuses tegutseva üldarstiabi osutaja. Kui nimistule siiski perearsti ega ajutist lahendust asendaja või tervisekeskuse näol ei leita, saab haigekassa anda perearstita jäänud nimistusse kuulunud inimeste teenindamise erandjuhtudel ajutiselt haiglavõrgu arengukava haiglale, et oleks tagatud üldarstiabi kvaliteedile vastav arstiabi kuni uue perearsti leidmiseni.

Samuti võimaldatakse ajutiselt kinnitada perearstile väiksema patsientide arvuga nimistu, kui tegemist on esmakordselt nimistuga tööd alustava perearstiga ja piirkonnas on ka teisi inimestele avatud nimistuid.

Seaduse eelnõuga laiendatakse ka õdede õigusi. Kavandatavate muudatustega laiendatakse piiratud ulatuses ravimiretseptide väljastamise õigust lisaks pereõdedele ka eriõdedele. Ühtlasi antakse õdedele õigus avada töövõimetuslehti.

Lisaks täpsustatakse kavandatavate muudatustega perearsti nimistusse registreerimise aluseid ja nimistu teeninduspiirkonna määratlust. Edaspidi võivad end nimistusse registreerida ka elamisõiguse alusel või ajutise viibimisalusega Eestis viibivad välismaalased. Perearsti teeninduspiirkond määratletakse kohaliku omavalitsuse üksuse, linnaosa või osavallana, mille tulemusena kaovad maja- ja tänavapõhised teeninduspiirkonnad.

Perearsti tegevuskoha muutumisel nähakse ette kohustus teavitada nimistusse kuuluvaid inimesi vähemalt kuus kuud ette. Muudatuse eesmärk on võimaldada patsiendil vajadusel vahetada perearsti või teha ettevalmistusi elukorralduses, et harjuda perearsti uude tegevuskohta liikumisega.

Lisaks näeb eelnõu ette perearstiabi korraldamise üleandmise terviseametist haigekassasse alates 1. juulist 2022.

5 kommentaari
  1. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Tanel Kiik on hoolitsev ja õiglane, tõeline keskerakondlane. Kõik on õige mida ta teeb ja ei raiske aega vihavaenu õhutamise peale. Kõige tähtsam tegevus peabki olema töö meie inimeste heaks.

    • Soome valitsus hakkab inimestele hüvitama kütuse ja elektri hinnatõusu 2 aastat ago

      Soome rahandusministeerium andis teada, et inimestele hakatakse hüvitama kütuse ja elektri hinnatõusu.

      Energiahinnad on Soomes ja laiemalt mujal Euroopas viimase aasta jooksul oluliselt tõusnud. Soomes on energiahinnad tõusnud vähem kui euroalal keskmiselt, kuid siiski oluliselt. Valitsus on visandanud sihipärased meetmed energiahindade tõusule reageerimiseks.

      Rahvusvahelisel energiahindade tõusul on mitu põhjust. Nõudlus energiatoodete järele on suurenenud, kuna tarbimine on taastunud ja koroonakriisi hullem faas on möödas. Samas kannatab energiatootmine endiselt mingil määral koroonakriisi algfaasis toimunud tootmisvõimsuste vähenemise tõttu. Energiahindade tõusule on kaasa aidanud ka ilmastikuolud ja ebastabiilne geopoliitiline olukord.

      Kütuste tarbijahindade kõikumist mõjutavad eelkõige toornafta maailmaturuhindade kõikumised. Koroonakriisi alguses langesid kütusehinnad nõudluse vähenedes. Nõudluse kasvades on toornafta hind järsult tõusnud. Siiski eeldatakse, et toodangu kasv vähendab järk-järgult ülespoole suunatud survet.

      Valitsus on visandanud sihipärased meetmed energiahindade tõusule reageerimiseks. Meetmed keskenduvad eelkõige transpordile ning on suunatud kodumajapidamistele, transpordi- ja põllumajandusettevõtjatele. Tegevused hõlmavad nii lühi- kui ka pikemaajalisi tegevusi.

      Elektri osas on valitsus varem samme astunud. 2021. aasta algusest langetati tööstuse, masinate ja põllumajanduse elektriaktsiis EL-i miinimumtasemele. Selle aasta jooksul laieneb madalam elektriaktsiis teatud soojuspumpadele, elektriboileritele ja suuremale hulgale masinatele. Tarbijate olukorda elektriturul on parandatud elektri ülekandetasude arenguga tegelemisega. 2022. aastal saab klientidelt küsida ligikaudu 370 miljonit eurot vähem elektri ülekandetasusid kui 2020. aastal.

      Töölesõidu maksusoodustust suurendatakse teatud ajaks

      Kodu ja töökoha vaheliste sõidukulude maksusoodustuse maksimumsummat tõstetakse 2022. aasta maksustamisel 7000 eurolt 8400 eurole. Lisaks tõstetakse ajutiselt 2022. aastaks sõidukulude kilomeetripõhist maksusoodustust oma autoga sõites, määrates selleks 0,30 e/km (varem 0,25 e/km).

  2. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Kiik on mudugi hooliv ja tubli aga kas kõik arstid seda ka on ei tea. Selle asemel et oma rahvast ravida lähevad mõned välismaale sest raha on tähtsam. Mustamäe polikliinikus ei jätku arste ja inimesed peavad sõitma Lasnamäele. kas arstid lähevad sinna kus saab rohkem raha. Aga ega arstide elu pole ka kerge sest paljude haiguste jaoks pole ravimeid ja nad saavad vaid leevendada haigusi. EL-u tegelasi see ei häiri. Brusselis ei püüta lravimite leiutamisele kaasa aidata. Vähi ravimit pole siiani. Toidud on säilitusaineid täis, isegi jogurtites ja kohupiimakreemides on värvained ja maitseained nagu marjad ei annaks värvi ja maitset. Rikutakse laste tervist. isegi teraviljatoodetes on säilitusaineid või paksendajaid jne. Brüsseli EL-u tegelased on hõuvatud sanktsioonide väljamõtlemisega, vihaaenu õhutamisega Venemaa vastu. stsenaariumide koostamisega saatmiseks mõnedesse riikidesse lõhestajaid.

  3. Soo 2 aastat ago
    Reply

    perearsti juurde on tõepoolest raske saada. nende rööpäev on minu teada vaid 6 tundi päevas ja kodukülastusi pole, palgad on ka enam-vähem normaalsed. Kõige parem tasu peaks oleama see kui haige terveneb. aga mõned otsivad ikka tasuvamaid kohti kuigi arsti eetika seda ette ei näe.mustamõel näiteks ehitait suurepärane tervisekeskus aga arste seal napib. Ei tea miks see nii on.

  4. to jane to soo jt. 2 aastat ago
    Reply

    EUROOPA JUST NIMELT ANDIS KÄSU KIRJUTADA TOIDUAINETELE KÕIKIDE KOOSTISOSADE NIMEKIRJA.
    MUIDU EI OLEKS TOOTJATE =KASUSAAJATE TOIDUAHEL SEDA IIALGI TEINUD!
    NÜÜD SA SIIS TEAD, AGA PAREMAT POLE KUSAGILT VÕTTA. SEE ON RAHAMAJANDUS-TURUMAJANDUS
    JA ILMA SÜDAMETUNNISTUSETA ELAMINE. JA VASTAVAD SELLELE TEISED, TAPPES KA OMA SÜDAMETUNNISTUSE. JA TAPAVAD ÜKSTEIST KÕIK SEADUSLIKULT. ÄÄRMUSLUST EI OLE.
    PEREARSTE POLEGI JU VAJA.ERIARSTE ON VAJA. SEST KUI PEREARST SUUDAB PANNA DIAGNOOSI JA RAVIDA, SIIS POLE ERIARTSTE VAJA. AGA NAD ES SUUDA METTE. LÄBINUD ESMATASANDI, KESKTASANDI JA KÕRGTASANDILE JÕUDNUD /kes jõuab kes mitte/ ON HAIGUS JUBA RAVIMATU VÕI TEKITANUD TEISED HAIGUSED.
    ÕENDUSEGA TAHETAKSE ASENDADA NEEDKI ARSTIRIISMED, KES VEEL ON = OLEME JÕUDNUD VELSKRIRAVI TASANDILE NAGU OLI KOLHOOSI ALGUSAEGADEL:
    TULETAN MEELDE, ET NÕUKAAJAL POLNUD ERIARSTILE SAAMISEGA MINGIT PROBLEEMI -SAMAL PÄEVAL, MAX 3 PÄEVAGA SAI. ONKOLOOGIASSE, KÕRGTASEMELE SAI MAX ENNAST NÄITAMA 2 NÄDALAGA, TEGELIKULT VAREM. EI MINGIT SAATEKIRJA !
    TULETAGEM MEELDE NENDE TEGELASTE NIMED, KES SELLE SÜSTEEMI JA TRÜ MEDITS.OSAK. ARSTIDE TEKITAMISE RAHA NIMEL NÄSSU KEERASID JA RAIUGEM NAD RAAMATUSSE – TULEVASTELE PÕLVEDELE.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.