Tugevdatud piirikontroll annab võimaluse Ukraina kodanikke aidata

Eesti kagupiir Foto: Reelika Riimand, PPA
Eesti tugevdas piirikontrolli välispiiril. Politsei- ja Piirivalveamet kontrollib põhjalikult Eestisse saabuvaid sõidukeid ja inimesi ning annab piiripunkti saabuvatele Ukraina kodanikele infot, kuidas suunduda edasi Eesti kaudu kodumaale või kuidas Eestis hakkama saada.

Siseminister Kristian Jaani sõnul on meie piir hästi valvatud, meie avalik kord ja põhiseaduslik kord tagatud ning Eestile otsest sõjalist ohtu ei ole. „Me oleme arvestanud, et siia võib tulla sõja eest ära ukrainlasi, sh neid Ukraina kodanikke, kes tahavad Eestit transiitriigina kasutada, et koju tagasi jõuda. Eesti on praegu üks võimalikke riike, mille kaudu ukrainlased kodumaale soovivad minna, sest lennuliiklus Ukrainaga ei toimi,“ märkis siseminister, kelle sõnul on praegu olukord meie piiripunktides rahulik ning töörütm tavapärane.

Kui Eesti-Vene välispiirile tulevad ukrainlased, kes soovivad kodumaale jõuda, siis selgitavad piirivalvurid neile, kuidas Ukrainasse liikuda. Kui Venemaalt tulevad ukrainlased, kes soovivad Eestisse jääda, siis on neist enamikel selleks võimalus.

„Eestisse saavad Ukraina kodanikud tulla üldjuhul viisavabalt. Seega ei vaja nad siin viibimiseks rahvusvahelist kaitset, sest nad saavad viibida Eestis muudel seaduslikel alustel. Üheks Eesti eesmärgiks Ukraina kodanike vastuvõtmisel on toetada siin viibivate ja siia saabuvate Ukraina kodanike iseseisvat hakkamasaamist,“ selgitas Jaani.

Siseministri sõnul on vajadusel võimalik taotleda ka rahvusvahelist kaitset. Loomulikult soovivad iga riigi kodanikud rahus oma kodumaal elada. Mõistame, et see ei ole alati võimalik ja sel juhul tuleb neid mingil perioodil aidata. Rahvusvahelise kaitse vajaduse puhul antakse tähtajaline elamisluba, mis tähendab, et tegu on ajutise abistamisega.

11 kommentaari
  1. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Venemaal elab väga palju ukrainlasi kes ei läheks mingil juhul Ukrainasse elama sest nendesse suhtutakse hästi. Venemaal elab palju rahvusi aga Ukrainas tapetakse venelasi, hävitatakse nende kodusid. Venemaal elavad inimesed ei saa isegi oma emale raha saata aga Ukrainas on pensionid imeväikesed sest seal inimeste heaolu eest ei hoolitseta.

  2. Enn 2 aastat ago
    Reply

    Putin on rikas mees aga sanktsioonid Venemaa vastu puudutavad rahvast kelle seas on ka palju ukrainlasi kes on Venemaal sündinud või hiljem sinna põgenenud. Nad ei läheks Venemaalt kuhugi sest neid koheldakse hästi. Eks ka venelased põgenevad Ukrainast et pääseda tapatalgust.

  3. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Ma pole Putini pooldaja aga mulle meeldib vene intelligents kes on kõrgel tasemel ja tahaks et nende elu oleks ka edaspidi hea ja rahulik. Biden on paar korda juba pannud sõjategevuse tähtajad paika aga esimene kord ei toimunud midagi ja teine kord läks läbi. Ässitati Ukraina väed Ukrainas elavaid venelasi tapma ha teati et Putin seda välja ei kannata ja läheb oma rahvale appi. Venemaal polnud sead kavas varem olgem usad.

  4. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Putin pole süütu kuid seekord läks ta oma rahvast kaitsma. Selgelt on näha et Bidrn tahab sõda ja tal on ehk endal mingid plaanid Ukraina suhtes. Naftariigid on juba varem läbi pommitatud ja tulles võimule kui paljud olid tema vastu ja toimus isegi Kapitooliumi ründamine lasi ta kohe Süüriat pommitada. Loomulikult ta ässitas ulrainlasi tapatalguid korraldama andes sõjamoona. Ässitajad olid teisedki. Ilma selleta poleks praegu verevalamist Ukrainas elavad rahvad saaksid rahulikult elada. Krimm on nüüd Venemaa osa ja et verevalamist poleks tuleb sellega leppida ja üssitamine lõpetada. Krimm on olnud ka varem Venemaa osa aga ukrainlasest Nikita kes soovitas maisi kasvatada kinkis selle Ukrainale ja enesemääramise õigusega läks ta Venemaale tagasi. Kas see on õige või vale pole meie otsustada peaasi et verevalamist ei tule ja jätke provotseerimine. Biden ärgu toppigu oma nina teiste riikide siseasjadesse ja siis kaob ka sõjaoht. Kedagi ei huvita et sureb palju inimesi mitmesugustesse haigustesse sest pole avastatud ravumeid ja arstid saavad vaid leevendada haigusi. Tegeldakse stsenaariumide koostamisega et saata mõnesse riiki lõhestajaid, sekkutakse teiste riikide siseasjadesse jne. Jube mis toimub.

  5. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    KÜLL ON ALATUS PEATATI VENE KANLID KUST TULID HEAD SAATED. KAS TAHATE ET PUTIN TULEKS MEIL ELAVAID VENELASI KAITSMS. EESTI KANALITEST POLE PEAAEGU MIDAGI VAADATA JA PEAVOOLUMEEDIA ON REFORMIERAKONNA HÄÄLETORU VALETAB JA VASSIB. Saite oma tahtmise ja provotseerimine kandis vilja putin läks ukrainasse oma rahvast kaitsma. Eks seda teati ette et kuhu muidu need sanktsioonid panna oli ikka suur vaev neid koosteada ja kõik muu jäi tegemata. BIDEN SAI OMA SÕJAÕHUTAMISEGA HAKKAMA.

  6. Mina ei ole Putini pooldaja kuid antud asjas on temal õigus. 2 aastat ago
    Reply

    Pidi olema vabadustega vaba riik. (???). Nüüd on piiratud sõnavabadus. Mõtlemise vabadus. Kummardame ameerika vanurit ja pimesi täidame tema soove. Piiratakse televisjooni ja vabadust arvutis vaadata seda mida vajalikuks peame. Las me kujundame oma arvamust ise, jälgides maakeral toimuvat. Meie riik ajab inimesi ise valitsuse ja presidendi vastu vihale. Mis õigusega piiratakse meie vabadust?
    Kas paneme Baideni pildid üles ja kummardame seda kuju? Jätke juba järgi totruste tegemine.

  7. ????????????????????? 2 aastat ago
    Reply

    Ja kuidas jääb koroonaga ? Seda nagu polekski? Kui rahal pole rahvust, egas haigustel ka pole…
    Astu aga lahkelt üle läve.
    Mingid karantiinid ja isoleeritud kulgemised läbi Eesti ikka on ka ??????????????

  8. imelikud kommijad siin osa 2 aastat ago
    Reply

    Tundub olevat osa lausa alghariduseta, võiks pisut lugeda ajalugu ja saaksid selgeks kui suur oli tegelik Ukraina. Kuidas teda jagati iseseisvuse lammutades ja kuidas juhuse läbi ÜRO liikmeks sai 1945.
    Järgmisena räägivad siinsed ajalugu teadmata töllakad, et äkki on ka Soomel äravõetu Karjala olnud õige? Või Eesti Tartu rahu piiride vähendamine olnud õiglane?
    ……….
    Praegu, selle lahke lubadusega siinses artikklis, kas ei pruugi juhtuda- et osa põgenikena siia saabuvad võivad olla Putini mängurid? Mõne tegevuse reklaamiga pakutakse meil üle, piisab kui oleks öeldud väga lihtsalt – Eestis tööloa ja elamisluba omavatel peredel lubame liituda.

    • uskmatu-toomas 2 aastat ago

      Kui sa nii hästi ajaloos orienteerud siis tead kindlasti kui suure koguse hõbeda eest Peeter rootsi kunnilt Eestimaa ostis.
      Miks meie ajaarvamine peab algama Tartu rahust ?

  9. sergei 2 aastat ago
    Reply

    Meedia kanalite sulgemine üle kõige Russian Today töö ,info edastamise keelustamine läänes so. kõrgete sõnade demokraatia – mingid sumbuursete õiguste kaitse.
    Püha kirjas : tõde ei solva, tõde salvab.
    Kui oponendil topitakse suu kinni – siis tema seisukohti kardetakse- eelkõige omade eest !
    Olin minagi kunagi russofoob ja Jugoslaavia sõja õigustaja. Ärkamine tuli hiljem. Venemaa -palju rahvuseline riik on sajandeid pidanud oma piire kaitsma . Ka Ukraina piirkond Vene slaavi rahvas on pidanud Osmani impeeriumi, Austria -Ungari, Poola, ikke all elama. Aga teda ei lasta vabaks . Suurepäraselt on osatud sealset rahvast mürgitada ja neist on saanudki relv oma juurte vastu. Mürgitamine käib ka nende naabri (venemaa) kodus. Kui meil Eesti rahvas näeks mõnda sealset , kes peab ennast eliidiks , – siis tal tuleks okse peale- kes küll värdjale piima andis.
    Selle toetaja (USA ,EL )eesmärk on üks . Olla maailmas hegemoon ja mitte tappa vaid lasta vaikselt lutikest imeda sellist piima (väärtusi) mis jootjale meeldib.
    Kui meil on demokraatia- siis avaldage täispikkuses Vladimir Putini Münheni kõne 2007 a. ja ka hilisemad -avaldusi laske inimestel mõelda kaaluda omi mõtteid- Muidu kõrgeimal tasandil mingi sumbuurne demokraatia Euro väärtuste kaitse loosungid.
    Ukraina rahvas peab kodumaale naasma- neid ootavad põllud ja tehased, mida sealne reziim on nn. oma liba toitjate toetusel suutnud aastate jooksul seisma panna. Kaineks saamist kõigile.

  10. maalt 2 aastat ago
    Reply

    Mehele: Mina Ei Ole Putini Pooldaja , Kuid Antud Asjas On Temal Õigus.
    Vene tippajakirjanik väidab , et lapsena pidas Inglise kallakuga koolis vande andma Ameerika lipule – Ja nii iga päev koolitundide alguses- Seda mingis Venemaa väikelinna koolis. Eesti Vabariik rahvas müüs oma hinge maha ilma igasuguse vande andmiseta- . Millised mürgised kommentaarid küll Naabri Presidendi vastu.
    Vaadake Putini vastus juba 20 a.tagasi Astrid Kannelile- Selgelt öeldud: Hukka mõistetud, vaja lehekülg pöörata ja eluga edasi minna –
    Minult : Me olime suur rahvas – kahjuks meilt võeti oma rumalusega Venemaa ära ja iga päev kaevatakse meie vahele üha sügavamat kraavi.- Seda püüti ka Ukrainaga teha !!!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.