Keskkonnaminister kutsus linnurahu teemal tasakaalu otsima

Chaffinch_(Fringilla_coelebs), Foto/allikas: Andreas Trepte/Wikipedia
Keskkonnaminister kutsus eile kokku ümaralaua, et kuulata ära huvigruppide arvamused linnurahu teemal. Minister Erki Savisaare sõnul peavad linnurahu järgimisel olema kaetud nii looduse kui Eesti inimeste vajadused.

Keskkonnaminister Erki Savisaar ütles linnurahu teemalist kohtumist sisse juhatades, et seadused ei ole võrreldes eelmise aastaga muutunud, küll aga kogu maailma julgeolekuolukord. „Pean oluliseks, et saavutaksime linnurahu rakendamisel võimalikult laialdase kokkuleppe, kus oleks kaetud nii Linnudirektiivi mõte kui Eesti inimeste vajadused. 80% Eesti kodudest sõltub puuküttest,“ rääkis Savisaar.

Tänasel Keskkonnaministeeriumi ümarlaual osalesid Keskkonnaameti, RMK, Ornitoloogiaühingu, MTÜ Päästame Eesti Metsad, Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu, Erametsaliidu ja Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu esindajad.

Eesti Ornitoloogiaühingu juhataja Kaarel Võhandu toonitas, et üldise linnurahu kehtestamine on üks oluline lüli pikas ahelas, mis aitab peatada metsalinnustiku populatsiooni juba 35 aastat kestvat langustrendi ning seepärast pooldab ühing jätkuvalt linnurahu kehtestamist nii riigi- kui erametsas.

Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu juhatuse esimehe Andres Taukari sõnul on nende ühing Eesti metsasektori suurklient ja seetõttu mõjutavad selles valdkonnas tehtud muudatused nende tööd väga oluliselt. „Selle talve energiahindade tõus on viinud selleni, et kaugkütte ettevõtetel varusid praktiliselt enam ei ole ja köetakse otse metsast tulnud märja puiduga. Linnurahu kehtestamine tähendab meile suurt survet üleminekuks puidult gaasile, mis omakorda mõjutab tarbija rahakotti,“ tõdes Taukar.

MTÜ Päästame Eesti Metsad koordinaator Liina Steinberg ütles, et loomulikult tuleb tagada, et meie oma inimestel oleks kodus soe. „Aga me ei pea kütma Taanit, Hollandit ja Ühendkuningriiki. Kui meil on oma vajaduste katmiseks toorme hankimisel raskusi, tuleb piirata eksporti. Selles, et riik on jätnud küttepoliitika strateegiliselt planeerimata, ei ole süüdi linnud,“ sõnas Steinberg.

RMK juhatuse esimees Aigar Kallas teatas, et RMK peab linnurahu ka sel aastal ning veelgi enam –  pikendab seda kahe nädala võrra kuni juuni lõpuni. „Üraskitõrjeks vajalikud raietööd kavatseme tänavu lõpetada enne linnurahu,“ lubas Kallas.

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Henrik Välja tegi ettepaneku, et selle kevade linnurahu ja pikemaajalisi plaane tuleks vaadelda eraldi. „Kevadisel perioodil on võimalik metsa vastutustundlikult majandada ja praeguses olukorras on kohaliku tööstuse toorainega varustatuse tagamine ülioluline, et hoida Eesti majandus võimalikult tugev ning vastupidav,“ rääkis Välja.

Targale ja vastutustundlikule metsamajandamisele kutsus üles ka Erametsaliidu juhatuse esimees Ando Eelmaa, kelle sõnul on liit alustanud metsaomanike vabatahtlikkusele suunatud kampaaniat pesitusperioodil, kus antakse kuus tõhusat soovitust metsaomanikele. „Kohustuslikku linnurahu Erametsaliit ei poolda,“ ütles Eelmaa.

Keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra kinnitas, et raierahust tuleb ka sel aastal kinni pidada. „Meie metsalinnustik vajab kaitset, sest nende arvukus on kiiresti vähenenud. Samuti on mõnekümne aastaga muutunud metsatöös kasutatavad masinad ja meetodid ning nende mõju loodusele,” ütles Vakra. “Looduskaitseseaduse alusel on keelatu looduslikul esinevate lindude tahtlik häirimine, eriti pesitsemise ja üleskasvamise ajal. Selle meeldetuletuse lisasime ka juba jaanuaris kõikidele raieteatisele,” lisas ta.

Keskkonnaminister Erki Savisaar ütles ümarlaua vestlust kokku võttes, et ministeerium pakub lähinädalatel välja nii lühi- kui ka pikaajalise plaani linnurahu pidamise kohta.

9 kommentaari
  1. palun valitsusel ebasobiv minister asendada 2 aastat ago
    Reply

    KESKKONNAMINISTER TULEB VÄLJA VAHETADA !!! KUI KOGU MAAILMA JUGEOLEKUOLUKORD ON MUUTUNUD, SIIS PAAR PÄEVA ENNE SEDA KUULUTAB KESKK. MINISTER, ET EESTI VAJAB TUUMAJAAMA !!! VAJADA VÕIB PALJITKI, NARKOTSI VÕIB KA VAJADA. SEE ,ET EESTI MAJAP. 80% SÕLTUB PUUKÜTTEST ON VIGA ! VAREM KÜLL EI SÕLTUNUD, OMETI OSATI 30 a NIHKERDADA NII, ET ON.
    KUI METSA JUBA MAJANDATAKSE, SIIS EI OLE JUTTUGI VASTUTUSTUNDEST EGA SÜDAMETUNNISTUSEST EGA MINIMAALSESTKI EETIKATASEMEST. MÖLLAVAD KUI MÖIRGAVAD TROLLID LOODUSES.
    EETIKAGA JA VASTUTUSTUNDEGA, SÜDAMETUNDEGA ON NAGU RASEDUSEGA = TA KAS ON VÕI TEDA EI OLE !
    EESTI MAJANDUS EI OLE ! TUGEV JA ISESEISEV KUI KASUTATAKSE PUITU !!! SEE ON AGRAARMAJANDUS .TAGASIMINEK 200 a TAGASI. ÄRGE PUGEGE NII PALJU , KÜTKE ÄRA OMA PÕLEVKIVINATUKE JA VIIGE SISSE PRÜGIPÕLETAMINE. ELEKTRIJAAMADES.
    TÕESTI, MA EI TEADNUDKI, ET EESTIS OLLAKSE NII PRIMITIIVSED, ET LINNURAHUGI POLE VEEL KEHTESTATUD!!! TÄÄKIMATA METSARAIEST KUI SELLISEST.
    KOHUSTUSLIK LINNURAHU ON EETIKAKÜSIMUS. PRAGMAATIKULE JA AHNELE EI TÄHENDA EETIKA MIDAGI.
    AGA EETIKA ON BAASTURVALISUSE ALUS = TA ON SELLE KESKKONNA LOOJA, MILLES ELAME, MILLES ON MEIE EMOTSIONAALSE TURVALISUSE EELKÕIGE /millele rajanevad psüühika ja vaimne tasakaal/, VAIMSE, ÖKOLOOGIL JA KA MAJANDUSLIKU /sest valedel alustel majandus hävitab baasturval. ja tervist ja majand. turvalisust pikemas plaanis/ jne. TURVALISUSE ALUS. JA JUURED.MEIE TEADUSE, HALDUSE, SOTSIAALIA jms. JUURED PÕHINEVAD OLEMASOLEVAL EETIKATASANDIL.
    LINNUD EI OLE MINGID ÜHIKUD, MALENUPUD, MIDA VÕIB LIIGUTADA NAGU DEKORATS. VASTAVALT TUJUDELE JA KASUMILE.
    SEE INIMENE EI SOBI MITTE KESKKONNAMINISTRIKS.!!!
    VAKRA SOBIB .

  2. Eve- 2 aastat ago
    Reply

    Natuke värskust siin vihavaenu õhutavate inimeste asemel. Ilus limmule selle õela ja sõjaõhutaja nõo asemel. Linnulaul on ilus ja seda meenutavad ka parimad keskerakondlased aga vihavaenu-ja sõjaõhutajad meenutavad rohkem vareste kraaksumist.

    • Lähivaate pikemas perspektiivis 2 aastat ago

      jäeti Linnurahva huvigrupp kutsumata,
      kuigi osa Linnurahvast on juba meie metsadesse saabunud ja pesitsema asunud.

  3. Jane 2 aastat ago
    Reply

    ma loodan ikka et elektrihinna tõus kompenseeritakse ka edaspidi. Mul ei ole võimalik ahjukütet kasutada vanemate majas keda pole enam. Meil on pandud tervesse majja elektrikütus, mees on surnud ja mina pean seda maksma oma pensionist. Jätke teistesse riikidesse raha saatmine sest nagunii ei lähe see abivajajatele . Meie maksumaksja raha mingu vaid meie rahva elujõrje parandamiseks. Pole kellegi peale loota ja peame ise hakkama saama.

  4. imelikud asjad 2 aastat ago
    Reply

    Ei paista küll, et ka parimad keskerakondlased meenutavad linnulaulu. Siis ei oleks sääraste vaadetega minister
    pukis. Ega ühelgi muul kohal.
    Tekitab palju küsimusi, kuidas see juhtus ja miks see nii on ?

    • Erakonna lemmiklind 2 aastat ago

      sm. Solovjov lennutati idapiiri taha, tema laksutamist saab vaid satelliidi kaudu nautida.

  5. mis raierahu ?! 2 aastat ago
    Reply

    raierahu oleks õigustatud kui järgitaks hoopis vajalikumat.
    Alles mingid tattnokad nõudsid , et võtame Tartus selle pargi maha ja asemele muuseum ja raamatukogu ja kohe järgmisena , Estonia – park maha ja teatrikast ….
    Ja nii käibki. Vaadake seda Tallinnast väljasõitu , vasakul ja paremal – Rae vald , Peetri , Mõigu-Rae raba, Rae, Põrguvälja, …jne., samuti Ülemiste -Järveküla alune… Näide , kuidas on lastud arendajatel ka endiste põllumassiivide vahel olnud kaldapääsukeste pesitsused, puumassiivid ja ei nõuta arendajailt ehitiste vahele teatud madal või kõrgrinde puistut….
    Vaadake , mis on Vääna-Jõesuus, Murastes(ei ole kõik lagedal ehitised olnud) , Suurupis , Kloogaranna, Laulasmaa jne. Tohutud alad on raiutud ehitiste jaoks (mitte taastuvad alad!), millisega koos on valgusreostus nii tohutu, et floora ja fauna taandub iseenesest. Edaspidi Savisaar tahab ehitada veekogust kuni ….. elamuteks , seega saab veelgi rikutud elustik- tekib võsastumine ja teatud linnud kaovad nt. kullilised, rähn jt., sest ka pohl, kanarbik, mustikas jms. kaovad …..

    Küll on aga üks nõmedus – et oma õuel(teatavasti elamu juurde kuuluv osa, millise eest ei tasuta maamaksu registris oleku järgi) oleva puu saagimisel tuleb luba vormistada – see on suurim nõmedus, see puudutab KÜ eriti väike-krt.elamute puhul, kus kellegi poliitikute võimuolijate perselakkujad on loaandja tuttavad ja elades majas, lihtsalt naudivad – et kasvõi puult kukub igal aastal elamu katusele suuri oksi või on puu lääpas, järgmise tormiga kukkuv või kinnistul maja elektriliinist on veel jäänud 2 m … jne. – keelavad mahavõtta aga pärast täiendavaid kulusid pressivad juhtumi korral jälle kellegi perset lakkudes, nõudes võrdselt kõigile. See probleem tekkis(vaikselt tõmmatakse neid puid maha) siis kui KOV juurde loodi keskkonnaspetsialistide ametid ja võeti metsnike käest õigus anda lubasid… Hullem on veel, kus KOV istuvad topeltliimitud küüntega baabad ja kas nad üldse teavad midagi maastikuhooldusest, raievajadusest ja seda enam kui istutatakse samal kinnistul puu asemele või et neil “hobustel” on vastaspooleks tegelikult seda ala tundev – ja siis need tätoveeritud, lakitud ja värvitud …. Otsustavad ja peedistavad . Jälkus .

  6. ! 2 aastat ago
    Reply

    Jätke see k…rradi puuderaiumine ükskord järele -olgu metsast või pargist või koduõuelt.Nõukaajal oli ka metsavahi luba vaja, et õuest puud ei raiuks. Väga õige! Meil kasvas õuel väga jäme ja vana korralik kask.
    Küll vaenasid teda naabrid ja kahtlustasid omad, et äkki imeb maast rammu välja.Loll jutt. Kasel juured hirmsügaval ei kahjustanud tema õunapuid ega maasikaid. Mu lapsepõlve armas kaaslane. Kui maja ära müüdi
    raius uus omanik kase maha. Oli see aia ainus ilmestaja. Tsaariajal käis vanaisa seal suvitamas ja kase all muna keetmas.
    Üks loll teeb ees ja räägib lolli juttu ja kohe teised järele. See meeletu niitmine, trimmerdamine, puude köndistamine. Nüüd lisandus veel uus mood püramiidküpresside toppimine talumajade ja muidu ilutu aehitektuuriga majade juurde.Küpress on kalmistupuu kui sedagi. Ta ei sobi Eestimaale. Meil pole losse ega mägesid mida esile tõsta tema abil. Aga maitsetus, esteetiline harimatus lubab kujutleda, et elatakse teab mis lossis või väärtmajas ja see annab õiguse loodust rüüstata.

  7. kellele 2 aastat ago
    Reply

    Kellele mu laule veel on vaja …?
    kaugelt kõmab kahurite kõu
    Mets ja linnulaul on nüüd mu kodumaja,
    sellesse ma vaiselt vajun
    linnulaulus hajun , hajun …. (umbes nii suutsin meenutada minule tundmatu autori värsse)
    Ilusad,,eks ole? Ei austa te midagi, harvester-rahatrollid. Pole teil hajuda mujal kui prügilas.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.