Riigikogu esimees kõneles Itaalia kolleegiga Venemaa agressioonist Ukraina vastu

Riigikogu esimees Jüri Ratas kohtus täna videosilla vahendusel Itaalia parlamendi alamkoja esimehe Roberto Ficoga

Riigikogu esimees Jüri Ratas kohtus täna videosilla vahendusel Itaalia parlamendi alamkoja esimehe Roberto Ficoga, kellega räägiti Venemaa agressiooniga Ukraina vastu ja selle peatamiseks kasutusele võetavatest meetmetest.

Ratase sõnul on ta olnud ühenduses oma Ukraina kolleegiga, kes jagas ka mobiilivideoid, kuidas Venemaa ründas täna Harkivit ja kus hukkus kümneid inimesi. „See pilt on kohutav,“ ütles Ratas. „See on kõige hirmsam aeg Euroopas pärast teist maailmasõda.“

„Praeguses olukorras on kõige tähtsam toetada Ukrainat igakülgselt ning jääda ühtseks,“ ütles Ratas. „Mul on hea meel näha, et Euroopa Liidu ja NATO liikmed on ühtsed ja euro-atlantiline koostöö toimib, meiega on täna nii Ameerika Ühendriigid, aga ka juba Austraalia ja Jaapan, kes on ühinenud sanktsioonidega.“

Ratas rääkis Itaalia kolleegile ka eilsest kohtumisest Riias Baltimaade ja Rootsi parlamentide juhtidega ning kinnitas, et Ukrainal on kõikide riikide tugev toetus. Ta tõi näiteks, et Rootsi, kes on olnud kaua neutraalne riik, otsustas samuti toetada Ukrainat relvaabiga.

„Me peame jääma ühtseks,“ tõdes Ratas ja lisas, et ühtselt tuleb nõuda ka Venemaa liikmelisuse peatamist rahvusvahelistes organisatsioonides. Veel rõhutas ta, et tegu ei ole vene rahva sõjaga, vaid Putini sõjaga. Rahvuste-vahelise tüli õhutamistest tuleb rangelt hoiduda, ütles Ratas.

Itaalia parlamendi alamkoja esimees nõustus täielikult eelöelduga ja rõhutas ka omalt poolt, et ühtehoidmine on praeguses olukorras eriti oluline. Ka tema sõnul ei soovi Venemaa inimesed sõda. Seda sõda juhib ja otsuseid teeb väike osa võimuladvikust.

Ühiselt kinnitati, et Ukraina on iseseisev ja suveräänne riik, mille territoriaalne terviklikkus ei ole läbiräägitav ning liitlased toetavad Ukrainat.

Ratas andis ülevaate ka Eesti panusest Ukraina toetamisel ja märkis, et Eesti on andnud nii relvaabi kui humanitaarabi ning võtab vastu sõjapõgenikke.

Riigikogu esimees tänas ka Itaaliat panuse eest Läänemere regiooni õhuruumi kaitsmisel ning kinnitas, et Eestil ja Itaalial on väga head kahepoolsed suhted, samuti on tugev meie koostöö NATOs.

6 kommentaari
  1. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Riigikogu esimees muudkui kõneleb. igasugustel teemadel mis teda üädse ei puuduta ja millest pole ka mingit kasu. UKRAINAS TPOMUVAS SÕJAS ON SÜÜDI BIDEN JA EL OMA ÄSSITAMISTEGE. 8 AATAT KESTNUD UKRAINAS ELAVATE TAOMINE SAI HOOGU JUURDE TÄNU SELLELE ET SINNA HAKATI SAATMA SÕJAMOONA. VENEMAA POLEKS SISSE TUNGINUD KUI SEAL ELAVATE VENELASTE TAPMINE OLEKS LÕPETATUD. PUTIN LÄKS OMA RAHVAST KÄITSMA JA SÜÜDI ON BIDEN KES IHKAB ELAMISI JA EKS TAL ON OMAD HUVID MÄNGUS KUIDAS MUIDU SEDA SELETADA. EL-u tegelased on ka nii hasarti läinud et ei märkagi kui vähe on nad teinud inimeste heaks. Aga ehk nende poolt organiseeritud tapatalgud hoiavad onomeste meeled eemal sellest mida nad peavad tegelikult tegema.

    • Venemaa „taastab oma ühtsuse” ja sissetungiga Ukrainasse „lahendab Ukraina küsimuse 2 aastat ago

      Venemaa „taastab oma ühtsuse” ja sissetungiga Ukrainasse „lahendab Ukraina küsimuse”, oli kirjas Vene riiklikus meediakanalis RIA Novosti avaldatud arvamusartiklis, enne kui see kiiresti maha võeti. Artikkel on aga salvestatud interneti arhiivi.

      „Meie silme ees sünnib uus maailm,” kirjutab artikli autor Pjotr Akopov. „Vene sissetung Ukrainasse on uue ajastu algus – ja seda korraga kolmes mõõtmes. Ja loomulikult ka neljandas – siseriiklikus. Siit algab uus periood nii ideoloogiliselt kui ka meie sotsiaal- majandusliku mudeli järgi.”

      Peegeldades Vene presidendi Vladimir Putini varasemaid sarnaseid sõnavõtte kirjutab Akipov, et 1991. aasta Valgevene ja Ukraina iseseisvusdeklaratsioonid olid „kole katastroof” ja „ebaloomulik eraldumine”.

  2. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Venemaa kanalid pandi kinni, vist kardetakse et saame tõtt teada. Eesti peavoolumeedia on reformierakondlaste hääletoru ja mina pole juba ammu vaadanud nende poliitikasaateid. Sõda Ukraunas oleks juba ammu lõppenud kui välaspoolt ei provotseeritaks . Muidugi tahab Venemaa rahu aga see endine näitleja kes juhib Ukrainat on Bideni ja mitmete ebaõiglaste riikide mõju all. Venemaa ei tahtnud sõda aga teda sunniti selleks.

  3. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    Mis õigusega saadetakse meie raha Ukrainasse. Kas selleks et Ukraina ekstremistid jõuaksid rohkem seal elavaid venelasi tappa. Või Zelinski saab omale ja ei lõpeta verevalamist ja on sõnakuulelik käsutäitja sest paistab et Biden ega El-u tegelasedeitaha sõja lõppu ja provotseerivad edasi.

  4. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Hoopis on toimunud Ukraina agressioon seal elavate venelaste vastu ja peasüüdlased on Biden , ukraina eksremistid, EL Ja lõpuks see ebaõiglane ja vihast värised Zelinski kellel ei lasta sõjategevust lõpetada .

  5. Tean 2 aastat ago
    Reply

    kuidas see lobisemine kulges: mõistame hukka, tunneme kaasa aga appi ei lähe! Las aga tapab.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.