Välisminister Liimets: Ukraina vajab meie täielikku toetust, sest ukraina rahvas sõdib kogu Euroopa eest

Välisminister Liimets Välisasjade nõukogu kohtumisel. Foto allikas: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets osales täna, 4. märtsil Euroopa Liidu välisasjade nõukogu erakorralisel istungil, millega ühinesid USA välisminister Antony Blinken, Kanada välisminister Melanie Joly, Ühendkuningriigi välisminister Elizabeth Truss ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Videokonverentsi teel osales ka Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba. Välisasjade nõukogu kohtumisel koordineeriti Ukraina abistamist ning Venemaale sõjategevuse lõpetamiseks veelgi tugevama rahvusvahelise surve avaldamise võimalusi.

„Ukraina vajab meie täielikku toetust, sest ukraina rahvas sõdib kogu Euroopa eest,“ rõhutas välisminister Liimets kohtumisel. „On oluline anda Ukrainale Euroopa Liidu kandidaadi staatus. Tugevaim vastus Venemaa sõjalisele agressioonile on ühtne ja hästi koordineeritud Euroopa Liidu ja NATO tegevus nii sanktsioone kehtestades kui ka sõjas kannatavale Ukrainale tuge ja abi pakkudes.“
Sõja rahastamist takistavaid sanktsioone kehtestades on Euroopa Liit välisminister Liimetsa sõnul tegutsenud väga resoluutselt. „Finantssanktsioonide hulgas on olnud oluline roll Venemaale SWIFT-süsteemile ligipääsu piiramisel. Sellegipoolest arvame, et sanktsioone tuleb laiendada,“ ütles välisminister. „See, et Euroopa Nõukogus jõuti kiiresti otsusele Venemaa liikmelisus organisatsioonis peatada ning ÜRO Peaassamblee hääletas ülekaalukalt Ukraina sõja lõpetamise resolutsiooni poolt näitab, et Venemaa sõjaline rünnak on rahvusvaheliselt hukka mõistetud.“

Välisminister rõhutas, et Eesti toetab Ukrainale selge Euroopa Liiduga liitumise perspektiivi ja kandidaatriigi staatuse andmist ning peab oluliseks lisaks Ukrainale ka teiste partnerite toetamist. „Peame oluliseks, et Euroopa Liit ning partnerid jagaksid oma toetust ka Moldovale, kes on lisaks Venemaa survele vastu võtmas suurel hulgal sõjapõgenikke Ukrainast,“ ütles välisminister Liimets.

Seekordse kohtumise eesmärk oli koordineerida seisukohti olulisemate NATO partnerite – USA, Ühendkuningriigi ja Kanada – välisministritega ning vaadata, mida me veel saame teha Ukraina toetuseks. Euroopa Liidu välisasjade nõukogu toimus samal päeval kui NATO välisministrite kohtumine, kus olid kohal ka Euroopa Liidu esindajad.

7 kommentaari
  1. Sõda laieneb märtsis 2 aastat ago
    Reply

    Kremliga lähedalt seotud analüütik Jevgeni Satanovski ütles intervjuus väljaandele Vzgljad, et Venemaa sõjaline operatsioon ei piirdu üksnes Ukrainaga.
    Eesti sõjatargad eksivad paljus.

  2. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    Jälle see õel mutt oma lobaga. Saatke aga hraha sinna ehkki rahvas seda ei saa naguni Liimets oma paksu rahakotiga tahab meie rahva päris nälga jätta.Parem hoolitsegu selle eest et oleks ravimeid. Inimesi sureb terves maailma paljude ravimatute haiguste pärast sest ardtid saavad vaid leevendada aga lõpptulemuseks on surm. Liimets jätku vihavaenu õhutamine ja hakahu tegelema sellega mis toob kasu meie riigile.

  3. Ni 2 aastat ago
    Reply

    Aga ehk polekski sõda Ukrainas kui poleks tapetud Luganskis ja Donetskis elavaid venelasi. Seda tehti ka varem aga hullemaks läks siis kui väljaspoolt hakati ässitama ja Ukraina juhtkond lubas Venemaale saata aatomipommi. Ukrainas on 5 aatomielektrijaama ja kui üks neist lõhkeb siis on katastroof suur. USA võis rahulikult pommitada naftariike kus hukkus tuhandeid inimesi. Biden tahab Venemaad nõrgestada ja eks tal on omad huvid Ukraina suhtes. Aga miks peab vene rahvas kannatama . Ega rahvas süüdi pole. Ka meie vemnelased on surve all sest ei saa vaadata vene telesaateid, ei saa vahetada rublasid, ka Venemaal elavad eestlased ei saa tulla Eestisse. Ega meie telekanalid vähem propagandat ei edesta kui veme omad. Aga on inimesi kes tahavad näha huumorisaateid, kontserte kõrgel tasemel nagu Venemaa näitab.

  4. iga rahvus ei ole mõrvar. 2 aastat ago
    Reply

    Sakslased mõrvasid miljoneid inimesi. Venelased peksid nad puruks ja päästsid miljoneid inimesi. Mõrvarid. Poeme sakslastele ja venelastele ei ütle aitäh.

  5. Kas Ameerika ei ole mõrvar? 2 aastat ago
    Reply

    Massiliselt rahva hävitamine ja röövimine algas indiaanlaste maade varastamisega ja nende hävitamisega. Veel paar aastat tagasi lugesin, et indiaanlaste poomine siiani. Indiaanlased ei ole seda okupantidelt tagasi saanud. Ameerika armastab inimesi. Surnud inimene on tõeline inimene. Nii viskas kaks tuumapommi Jaapanisse. Vietnami läks tapma – kuid sai häbiväärselt tappa. Afganistani läks okupeerima. Tapeti, poodi, piinati ja trambiti inimeste õigused põrmu. Kahjuks loll meie valitsus liitus seal okupantidega. Sellest meiie juhid ei räägi. Süürias Ameerika tapis ja sugugi meie loetud tapetud lapsi kokku. Kõikjale on trüginud meie rahuvõitlejad okupantidega kaasa.
    Mõelge.

  6. Ameerika kasutas Vietnamis NAPALM pomme. Sellega Vietnamlased põletati. 2 aastat ago
    Reply

    Kahju, et meie juhid ei taha seda mäletada.
    Kus siis tõde ja õigus!

  7. uskmatu-toomas 2 aastat ago
    Reply

    Kas kellegil on ka aimu palju ukraina valitsuses on üldse etnilisi ukrainlasi ? Samuti tuleks lahtimõtestada kes teenib nende sanktsioonide pealt kõige rohkem ?
    Siililegi on selge,et kõige rohkem kaotavad väikese majandusega riigid ja nende riikide kodanikud aga see teema on nii tabu,et tuleb mõelda pimedas teki alla nagu Laar omal ajal Eesti lippu vaatas .

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.