EESTI KESKERAKONNA VOLIKOGU AVALDUS: Peame toetama inimeste toimetulekut kriisiajal!

Pensionärid vajavad turvatunnet. Foto: Pixabay

Eesti Keskerakonna eesmärk on majandusliku ja sotsiaalse kihistumise ohjamine, ebavõrdsuse vähendamine ning sidusa ühiskonna ehitamine. Riigi majandusnäitajad on aastaid paranenud, kuid see ei saa olla siht omaette, seda peab tundma iga Eestimaa pere. Inimeste heaolu ja sotsiaalse turvatunde toetamine on veelgi olulisem kriisiajal.

Paraku on kiirenev hinnatõus toonud palju toimetulekuraskusi – kütus, elekter, gaas, teenused ja kaubad kallinevad pöörases tempos – mis paneb kõige haavatavamad inimesed ja ettevõtjad majanduslikult veelgi keerulisemasse olukorda. Valitsus on astunud mitmeid samme, et hinnatõuse leevendada, kuid peame jätkama tööd sotsiaalse kihistumise vähendamiseks ja inflatsiooni tõrjumiseks ning toetama eeskätt neid, kes kõige rohkem abi vajavad.

Eesti Keskerakond toetab toimetulekutoetuse tõstmist 200 euroni, mis on otsene rahaline abi puuduses elavatele ja toetust vajavatele inimestele läbi kohaliku omavalitsuse. Tarbijahindade tõusust hoolimata on toimetulekutoetus püsinud viimased kolm aastat muutumatuna. Toetuse tõstmine on vajalik, et aidata töötuid, osalise või puuduva töövõimega inimesi, üksi elavaid eakaid, üksikvanemaid ja teisi abivajajaid.

Peame kriiside negatiivset mõju tasandama ka aktsiisi- ja käibemaksupoliitika kaudu. Teeme ettepaneku üle vaadata toidukaupade maksumäär ja kütuseaktsiisid, et hinnatõuse pidurdada. Tarbimismaksude alandamine tooks märkimisväärse võidu neile inimestele, kes peaaegu kogu oma sissetuleku kulutavad toidu- ja esmatarbekaupadele ning kodukuludele.

Eesti riigi areng sõltub otseselt inimeste heaolust ja meie inimeste tervisest. Meil tuleb vähendada ebavõrdsust tervises, et ka majanduslikult kehvemal järjel olevad väiksema sissetulekuga inimesed saaksid elada kauem tervena ning panustada aktiivselt ühiskonda. Seetõttu peame üle vaatama tervise- ja sotsiaalvaldkonna rahastuse tervikuna. Elanike ootused tervishoiule ja sotsiaalteenustele kasvavad, samas on riik aastakümneid panustanud neisse valdkondadesse märkimisväärselt vähem kui Euroopa Liidus keskmiselt.

Valitsusel tuleb tervise-, energia- ja julgeolekukriiside negatiivsete mõjude leevendamiseks aktiivselt tegutseda. Eesti Keskerakond peab vajalikuks riigi lisaeelarve koostamist, et toetada kolme kriisi ajal meie inimesi ning Ukraina riiki ja rahvast, sh siia saabuvaid sõjapõgenikke. Peame tagama kõigile inimestele, sõltumata rahvusest ja emakeelest, Eestimaal sotsiaalse turvatunde ja väärika elu.

7 kommentaari
  1. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Peame muidugi toetama oma rahvast ja jätma teised rahule. Meie maksumaksja raha peab minema meie rahvale sest kui saata teistele siis nagunii see ei lähe nendele kes seda vajavad. Las poliitikud saadavad oma raha. EL-u poliitikud Brüsselis las panevad raha kokku ja saadavad, neil ju raha küllalt, suured palgad aga mitte midagi pole tehtud inimeste heaolu nimel.

  2. toimetulek 2 aastat ago
    Reply

    MIKS ÜLDSE PEAB TÖÖSTAAZIGA VANADUSPENSIONÄR MAKSMA PRAKTILISELT KOGU PENSIONI KOMM.TEENUSTE ,ELEKTRI, TEENUSTE (viimased alla igasugust kriitikat ega arvesta soove ega vajadusi tegelikult,sagli selliseks tööks mittekõlbulikud isikud toimetavad eakatega,kes ei julge midagi öelda ega oska kurta kuhugi, et probleemid saaks lahendatud, ministeeriumi referendid seisavad kindlalt,ka siis kui kodanik tuleb ettepanekutega, kodaniku ja Riisalo või Kiige vahel, nii et nendega rääkimine võimatu. Isegi kui keegi tahaks ? midagi parandada ei tunne ta tegelikkust. )jms EEST JA “ELAMA” TOIMETULEKUSUURUSEST SUMMAST ???!!!

  3. Johannese evang. 2 aastat ago
    Reply

    KUI SA NOOREM OLED,
    VÖÖTAD END ISE JA LÄHED, KUHU SA TAHAD
    VANAS EAS
    SA SIRUTAD OMA KÄED
    JA TEISED VÖÖTAVAD SIND
    JA VIIVAD, KUHU SA EI TAHA…

    NII ÜTLES KRISTUS INIMESTE PATUSE MAAILMA KOHTA, MITTE ET NII OLEKS ÕIGE VÕI ET NII PEAKSKI OLEMA.

  4. Lepaleht 2 aastat ago
    Reply

    Minu arust peaks siiski valitsus seisma näoga rahva poole mitte seljaga nagu see ei oleks üldse tema kohus.Mida toob kaasa julm hinnatõus?Seda,et inimeste kogutud nn matuse rahad muudetakse lepa lehtedeks millede eest vist arveid tasuda ei ole võimalik.Ja miks?Sest pankurite kasumeid kasvatada.Nagu teame siis raha trükk käib täis tuuridel selleks,et pankuritel oleks mida välja laenata ja siis protsente teenida…

  5. ????????????????????? 2 aastat ago
    Reply

    Kas selle 50 euriga, mida hr.Ratas ühes siinses artiklis lubas toimetulkule lisada,sest ka vanaduspensionärid elavad ,üle poolte neist, toimetulekusuurusest summast 150 eur, mis jääb neile kätte peale arvete maksmist –
    KAS SELLET RAHAST PEAVAD NAD MAKSMA KA MAJADE RENOVEERIMISE EEST/mis sellest, et Kredex annab võlgu, ka võlg tuleb tasuda ja omaosalus, kuitahes suur see ka poleks,/ mIDA NEILE HOMMIKUST ÕHTUNI KAELA MÄÄRITAKSE.Kuigi neile pole seda enam vaaja ja ei suuda nad rahakotilt võistelda jõukamate naabritega -jõukamad on kõik! ja nende tahtmistega.
    ET KAS SELLEST TOIMETULEKULE LISATUD SUMMAST PEAVAD ÜKSIELAVAD MEMMED-TAADID NÜÜD MAJU KA RENOVEERIMA HKKAMA ?????????????????????????????????
    ITAALIAS KUULDAVASTI MAKSTAKSE NEILE /või kõigile elanikele?/ 110% RENOVEERIMISHÜVITIST. St. ET SAAVAD SELLE TASUTA + KOMMIRAHA 10% ,ET SELLEGA NÕUS OLEKSID. VAAT SEE ON EUROOPALIK KÄITUMINE JA VÄÄRTUS ARVESTADA TEISE INIMESEGA.

  6. Kodanik 2 aastat ago
    Reply

    Taolist möla lollidele oleme kuulnud igal aastal aga midagi pole eriti muutunud. Nüüd kui kõik hinnad tõusevad ja pension ega palgad tavainimesel ei tõuse on vaeste arv selle aasta lõpuks ilmselt 500000+!

  7. Niisugust VABARIIKI Rahvas ei tahtnud. 2 aastat ago
    Reply

    Rammusaks, ilusaks ja võimukaks on meie kulul söönud meie kurnajad. Vaja ülestõusu. Nüüd läheme kaigastega.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.