EESTI KESKERAKONNA VOLIKOGU AVALDUS: Toetades Ukrainat kaitseme Euroopat

Ukraina lipp

Eesti Keskerakond mõistab otsustavalt ja üksmeelselt hukka Vene Föderatsiooni poolt ja Valgevene kaasabil teostatud sõjalise sissetungi iseseisva ja demokraatliku Ukraina riigi ja rahva vastu. Koos mõttekaaslastega teiste riikide liberaal-demokraatlikest erakondadest toetame ÜRO Peaassambleel ja Euroopa Parlamendis vastu võetud sisuliselt üksmeelseid agressorit kritiseerivaid seisukohti. Toetame Ukraina rahvast nende otsustavuses oma riiklikku iseseisvust ja territoriaalset terviklikkust kõigi vahenditega kaitsta. Euroopa Liit ja NATO on teinud palju, et Ukrainat abistada. Selles töös, mis iga päev jätkub, on aktiivselt osalenud ka Eesti.

Samas tahame rõhutada, et sõda Ukrainas peetakse Venemaa agressorist riigijuhi president Vladimir Putini, mitte vene rahva otsusel ja tahtel. Järjest enam näeme protestivaimust kantud tänavaaktsioone ning üksikisikute, loomeliitude ja eri organisatsioonide sõjavastaseid avaldusi ka Venemaal. Need avaldused toovad kaasa vabadele inimestele karmi karistuse.

Keskerakond on seisukohal, et peame andma Ukrainale kiire ja selge Euroopa Liiduga liitumise perspektiivi ja kandidaatriigi staatuse. Ukraina ei võitle täna mitte ainult enda, vaid kogu Euroopa vabaduse eest. Eesti riik peab Ukrainat Euroopa Liiduga liitumise teekonnal igakülgset aitama ning jagama enda kogemusi. Eesti toetab Ukrainat aktiivselt mitmel tasandil. Eesti riik on andnud Ukrainale relvaabi, Javelini rakette, õhutõrje moona, laskemoona, meditsiinivarustust ja isikuvarustust. Oleme alustanud sõjapõgenike vastuvõtmist, majutamist ning inimestele konkreetse abi andmist. See loob uue olukorra ka siseriiklikul tasandil.

Julgeolekuolukord on radikaalselt muutunud kogu Euroopas. Praeguste sündmuste valguses ei tohi me liitlaste toetuse kõrval aga ära unustada iseseisva kaitsevõime ning elanikkonnakaitse arendamist. Lisaks Kaitseväele on meie tugitaladeks vaprad kaitseliitlased ja tublid naiskodukaitsjad. Keskerakond on aga seisukohal, et meil tuleb senisest jõulisemalt panustada sõjalise võimekuse täiustamisse. Toetame mõtet ehitada kiirendatud korras üles Eesti keskmaa õhutõrje ning tugevdada tankitõrje võimekust. Peame oluliseks anda täiendavad lisarahastust kaitseliidule oma varustuse uuendamiseks. Lisaks soovime suurendada investeeringuid küberjulgeolekusse. Selle teostamiseks tuleb tõsiselt kaaluda lisaeelarve koostamist või riigikaitselaenu võtmist. Otsused selle osas tuleb võtta vastu lähiajal.

Olukorras, kus Eestis suureneb igapäevaselt sõjapõgenike hulk, peame jätkuvalt oluliseks kõigi meil elavate rahvusrühmade samaväärset kohtlemist, olenemata emakeelest või kodakondsusest. Kriisiolukorras on eriti oluline, et inimesed aitaksid üksteist, et jääksime ka keerulistes oludes ühtseks. Eesti on koduks eri rahvusest inimestele ja siin peavad saama ennast turvaliselt tunda kõik meie inimesed.

10 kommentaari
  1. Vähe 2 aastat ago
    Reply

    Ukraina toetamisest, vaja on kõlavalt olla Venemaa vastu.

    • Kesknädala kommenteerijad... 2 aastat ago

      …on suures osas Bideni-sugused nõdra mõistusega isendid.Kui sellised veel otsustajateks meil Eestis oleks…

  2. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Teie toetuse tagajärjel ei muutu midagi. Toetades meie rahvast, päästes teda näljast toetate Eestit. Peale selle kui USA käis pommitamas naftariike otsustasite otsustasite aidata vaid Süüriat mida lasi pommitada segast juttu ajav Biden. Ainult et raha kohe kindlasti ei lähe nndele kes seda vajavad ja Ukrainale saadetav abi ka ei lähe. Ukraiba ekstremistid on palju aastaid tapnud Ukrainas elavaid venelasi ja nüüd välaspoolt tulevate ässitamiste tõttu on asi läinud käest ära ja tapatalgud muutusid nii ägedaks et tuli neid rahustama minna. Pealegi ähvardas Ukraina Venemaad aatomipommiga ja kui see veel päris vaömis pole siis USA-st on saanud maerjali küll ja omal on ka vanast aatomojaamast mis lõhkes.

    • Eve, 2 aastat ago

      …kas te olete mõistuse juures?Sellist jama võib ajada vaid seniil.Räägite Bidenist, aga ise olete samasuguse nõdra jutuga.

  3. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Ukrainas elavatel venelastel oli keelatud rääkida emakeeles, neile tehti ka muid takistusi ja mõned elasid kaevikutes kartes tapmist. Miks teil neist kahju ponud. Sanktsioonid Venemaal puudutavad rahvast kes pole milleski süüdi. Ei saa aidata Eestis elavaid vanemaid sest rublasid ei vahetata. Eestlased kes on töötanud Venemaal ei saa pöörduda kodumaae kuna saavad pensioni Venamaalt ja vahetada ei saa raha. Ma ei armasta poliitikasaateid sest mõlemal pool vassitakse aga mina enam telerit lahti ei teegi sest ei näe toredaid saateid mis teevad meele rõõmaks.

  4. Enn 2 aastat ago
    Reply

    Mina teeks ettepaneku et valitaks uus Keskerakonna esimees kes tegeleks meie probleemidega ja jätaks teised riigid rahule sest meil on omal palju probleeme riigis.

  5. Aja Lugu 2 aastat ago
    Reply

    Ukraina on vaid kahurilihaks Hiina+Venemaa käes, et tõugata USA maailma liidripositsioonilt.Varem või hiljem, kui vaja siis ka tuumarelvadega “kolmandate riikide” territooriumitel, sunnitakse NATO taganema Venemaa piiridelt. “Kolmandate” riikide hulka kuulub muuseas ka Eesti. Kui USA võib loota , et tema raketitõrje võtab maha Venemaa ballistilised raketid, siis tema rannikuvetesse paigutatud tuumalaengutega allveedroonide “Poseidonite” vastu puudub igasugune kaitse.Ühe nupuvajutusega sööstab USA rannikulinnade suunas sajakonna meetri kõrgune hiidlaine mis pühib põik oma teelt.Ohverid loetakse sel juhuk kümnete miljonitega.Lisaks välistab veeall toimunud tuumaplahvatuse saastapilv aastateks igasuguse põllumajanduse pilvedealusel pinnal.Järelikult ei ole Venemaal karta, et temapoolsele tuumarelva kasutusele järgneks vastulöök tuumarelvadega.

  6. Karl Saare 2 aastat ago
    Reply

    Tere,
    lähipäevil toimub Putini reziimil kollaps. Ukraina rahva kangelaslik vastupanu päästis euroopa ja ülejäänud maailma rahvad fasistlikust ohust. Uuralite nõukogudeaegsesse mäe sisse rajatud tuumakindlasse punkrisse peitunud Putler ähvardab küll ukraina rahvast taktikalise tuumarelva kasutamisega, kuid vene ohvitseri au ei lase seda kasutada.
    Putleriga ja tema reziimiga on biz- -ts. Loodame, et venemaa järgmine juhtkond on demokraatlik. Võib-olla Medvedevi kaaskonnast. Euroopa ja muu maailm peaks alustama ukraina ülesehitamisega. Tuleks käiku lasta nn. Marshalli plaan.
    Tõõd jätkub kõigile. Ukraina tuleks vastu võtta erandkorras EU -sse ja NATO-sse. SLAVA UKRAINE!

  7. to ajalugu ära nüansseeri 2 aastat ago
    Reply

    Ära unusta, et Hiina on hõivanud pea pool Siberimaad. Kui sigivusmasin jälle tööle pannakse, siis …!
    Kui Venemaal tõesti nii võimas relv vee all on, mis saab siis NATO äärealadest., kuidas saab siis USA veel Hiina vastu? Sealt tuleb see hegemoonia ja maailmavallutus. Venemaa nõrgenemine on kasulik Hiinale tulevikus.ka olevikus.
    Kui USA -l saavad Hiinaga käed tööd täis Vaikse ookeami ääres ei jaksa ta praegusi võimupiirkondi hoida.
    Austraalia ja Jaapani sõjalsed võimsused pole olulised. Mobilisats. ei aita USA-d Hiina vastu, viimane võib mobilisats. välja panna 300 milj + regulaararmee 2,5 milj. Tema teehnika tegelikkusest pole meil aimu. USA ise aitas Hiina sellisele tehnilisele tasemele tõusmisel ,et saada NSVL vastu.No ja nüüd ?!
    NATO sõjalised võimsused ilma USA-ta pole tõsiseltvõetavad Hiina vastu. Venega suudaksid mingit konflikti vinnutada kui Vene seda laseks. Alles olime 3.sõja äärel. HIINA ON VÄGA PRAGMAATILINE MAA. Ainus, mida sealt õppida ON AUSTUS JA HOOLITSUS VANEMATE INIMESTE EEST. VÄHEMALT TAVADES võib-olla pealtnäha ,vastavalt parteipropagandale ja tegelikuke tegelikkusele. MEIL siin on sellest KÕVASTI VAJAKA. EHK SAADABKI AEG SEDA ÕPETAMA SELLISE HINNAGA.

  8. Karl Saare 2 aastat ago
    Reply

    Tere,
    95% ukraina piiriäärde koondatud Vene Föderatsiooni (Putini) sõjaväest (ja see on võitlusvõimelisemad vene väeosad) on käiku lastud ja vene vägede jõud raugeb.
    Arvan, et sel nädalal või järgmisel nädalal ei jää venelastel muud järgi kui oma allesjäänud sõjajõud ukrainast välja tõmmata.
    Algab ukraina ülesehitustöö.
    Kes on järgmine Vene Föderatsiooni president? Putinist hullemat olla ei saa.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.