Välisminister Eva-Maria Liimets: Rünnakud ajakirjanike vastu on rünnakud inimõiguste ja demokraatia vastu

Välisministeerium Foto allikas: Välisministeerium

Eesti koos teiste meediavabaduse koalitsiooni liikmetega mõistab ühisavalduses hukka Venemaa ettekavatsetud ja täiesti põhjendamatu rünnaku Ukrainale ning tsensuuri kehtestamise tegeliku olukorra varjamiseks.

„Kuu aja eest, kui Eesti korraldas Tallinnas meediavabaduse koalitsiooni aastakohtumise, andis Nobeli rahupreemia laureaat Dmitri Muratov ülevaate üha halvenevast meediavabaduse olukorrast Venemaal,“ märkis välisminister Eva-Maria Liimets. „Nüüd oleme tunnistajateks Venemaa täielikule hoolimatusele inimeludest ning paanilistele püüdlustele oma rahva eest tõde varjata. Rünnakud ajakirjanike vastu on rünnakud inimõiguste ja demokraatia vastu,“ lisas ta.

Meediavabaduse koalitsiooni avaldusega mõistetakse üheselt hukka nii Venemaa sõda Ukraina vastu kui ka Valgevene osalus selles. Ühisavalduses tuuakse esile, kuidas Kreml blokeerib juurdepääsu sotsiaalmeediaplatvormidele ning vähestele veel alles jäänud Venemaa iseseisvatele meediaväljaannetele. BBC, TV5 Monde, CBC/Radio-Canada, CNN, CBS, ABC News, Bloomberg, Raadio Vaba Euroopa, Radio Liberty ja paljud teised on peatanud tegevuse Venemaal uute tsenseerivate seaduste tõttu.

„Putini administratsiooni ajakirjanike vastase hirmutus- ja survekampaania eesmärk on Venemaa inimeste teadmatuses hoidmine ebaseaduslikust tegevusest Ukraina vastu,” rõhutatakse ühisavalduses. Lisaks mõistetakse hukka Venemaa pikaaegne tegevus eksitava ja valeinformatsiooni kampaaniate läbiviimisel. Koalitsioon tunnustab samme, mis on suunatud propagandakanalite sanktsioneerimisele. Samuti mõistetakse hukka Venemaa rünnakud ajakirjanike vastu ning tuuakse esile Ukraina telekanali LIVE kaameramehe brutaalne tapmine ning rünnakud Sky News, Ekstra Bladet, RSF ja Alaraby TV ja teiste vastu.

Juulis 2019 loodud meediavabaduse koalitsiooni, millel on praeguseks 50 liikmesriiki, eesmärk on kaitsta meediavabadust, tagada ajakirjanike turvalisus ja võtta vastutusele need, kes ründavad ajakirjanikke selle eest, et nad teevad oma tööd. Koalitsioon jälgib aktiivselt meedia ja väljendusvabaduse olukorda maailmas, teeb tõsiseimate olukordade kohta avaldusi ning proovib aidata seal, kus olukord on kõige.

13 kommentaari
  1. Enn 2 aastat ago
    Reply

    Millal see õel ja valelik naine hakkab ometi meie riigi kasuks töötama. Kaua ta ajab tühja tuult taga sest temast ei olene midagi. Saab lihtsal oma vihast nõretavat iseloomu rahuldada. Millal hakkavd Kesknädalas ilmuma ausate ja andekate Keskerakonna ajakirjanike artiklid.. Millal saavad siin sõna parimad Keskerakondlased kes hoolivad meie rahvast ja meie riigi arengust. Liimets võiks eraldi ajalehe endale muretseda ja jätta reisid teistesse maadesse maksumaksja raha eest. Las lõbutseb oma raha eest.

    • Vaata Enn 2 aastat ago

      Äkki mõnele meeldib see kaunis ja riigi rahaga meigitud naine? Mis teha, see keegi võib jällegi olla keegi rehwide keskelt. Nii need käpad käsa pesevad.

  2. Nonoh 2 aastat ago
    Reply

    Biden kasutab Ukrainat relvaks Venemaa vastu, tahtes Venemaad nõrgestada. lõhestaja sissesaatmine ei ünnestunud ja nüüd oli vaja katsetada midagi muud. enne Bidevi tulekut oli Uktainas enam-vähem rahulik ehkki ukrainas elavate venelaste ahistamine käis juba mitu aastat. Peamiselt Bideni ässitamise tulemusena hakati sealseid venelasi tapma. Küllap Biden teadis et Putin ei kannata seda välja. Zelenski on vaid ettur tema käes kes täidab tema läske. Enne verist ja ebaseaduslikku võimuvahetust Kiievus oli Ukrainas rahulik.

  3. Ajakirjandus Eetika 2 aastat ago
    Reply

    No küll valetab nii et suu suitseb.Kas meil tohib keegi kirjutada või öelda nagu ise õigeks peab?Ei tohi,see on keelatud aga kiida järgi ja lisa veel vängeid sõnu ka sisse oled paljukiidetud ja tubli.Ah jaa meil pidavat olema demokraatia,kus on sõna usu ja meelsuse vabadus?Ei tea kas meil veel “Pikri” taolist ajakirja on?Oleks väga vaja kus saaks muiata nagu varem Baskini esinemisi kuulates.

  4. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Liimetsal pole demokraatiast aimugi. Ukrainas olid rünnakud seal elavate venelaste vastu aastaid, isegi vene keelt ei tohtinud seal rääkida. Praegu on rünnakud samktsioonidena Venemaal elavate rahvuste vastu kes pole süüdi Putini ega Bideni tegudes. millal ometi hakatakse mõtlema meie rahva heaolu peale ja jäetakse teised riigid rahule.

    • ....kust sina tead, mis seal oli ? 2 aastat ago

      kui sa Eve sellist jama ajad , siis kirjuta täpselt, kus andmed pärit ja millistes kohtades nii oli ?
      Pane siia ametlikud viited, loeks ka

  5. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Siin on inimeste arvamused. Enne koroonat illes Peterburis ühe eestlase peres turtvusin ma ühe ukrainlannaga kes oli tulnud Venemaale oma poja juurdr elamakuna sai imeväikest pensioni. Teme vend elab Ukrainas, See naine rääkis mulle sündmustest ebaseadusliku võimuvahetuse ajal. Mina saan teateid inimestelt ka nendelt venelastelt kes on Ukrainast põgenenud kuna neid on aastaid ahistatud Ida-ukrainas ja isegi pole lubatud rääkida oma emakeeles. Ma ei vaata ega kuula uudiseid telerist sest propagandat on nii seal kui siin. Ma ei õigusta sõda ja see on minu isiklik arvamus et sõda lõpeks kui kõikidest rahvustest inimesed saaksid rahus elada ja väljaspoolt poleks ässitamist.Sanktsioonid puudutavad valusalt rahvast. See et rublasid ei saa vahetada puudutab valusalt ka meil elavaid inimesi. Ka Venemaal elavad eestlased ei saa tulla Eestisse pensionipõlve pidama, samuti ei saa aidata Venemaal elavad ia töötavad lapsed oma vanemaid kes elavad Eestis. Ma ei vaata poliitikasaateid juba ammu.Aga seda ma oleti tean et USA käis naftariike pommitamas ja sellest võib järeldada et teda huvitab ka ühe suurima naftariigi Venemaa nõrgestamine. Ametlikud viited on et Janukovitsi valitsemise ajal oli Ukrainas rahulik ja rahutused tekkisid oeale uue valitsuse võimule tulekut ja see pole ametlik teade aga inimeste käest saadud teave et venelasi hakati Ukrainas ahistama. See oli küll ametlik teade kunagi et ka Valgevenesse saadeti kord lõhestaja aga õnneks see ei toiminud. Jama ajavad paljud sest ei taha tõde tunnistada aga mitte mina.

  6. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Kas sina tead mis seal oli ei tea isegi mis seal oli ja oma arvamust ka pole. Eks usub propagandat.

  7. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Palun kirjutage kust sina tead mis seal on sellest mis kasu meie riigile ja rahvale teeb Liimets oma süitudega mööda maailma ja vestlustega sõja teemadel ja kas sellest muutub midagi. Kas kasulikud majandus-ja kultuurisuted poleks paremad. Üldiselt ma olen aru saanud et siia kirjutavad inimesed oma arusaamistest olukorrast ja mitte pealesunnitud faktidest.Oli kord saade Meedia keskpunkt mida võis sajaprotsendiliselt uskuda.

  8. Sergei 2 aastat ago
    Reply

    Kõigepealt blokeeriti Venemaa meedia kanalid. Ka meile tehti kätte saamatuks. Venemaa teeb kõik vastu.
    Muratov – ja ka teised kes Venemaa vastu on nn. demokraatlikus läänes omad poisid. Kaua võivad mädad isendid riiki õõnestada- töötada võõra heaks.?
    Juhuslik surm pole teadlik tegevus- aga võibolla on selle USA ajakirjaniku tapmise taga UKR natsid
    Parem rääkige , kuidas demokraatlikus UKR riigis suleti järjest meedia kanalid. Kui paljud ajakirjanikud tapeti. mõned said UKR riigist jalga lasta. Ei tohi isegi oma emakeeles rääkida -tapetakse.
    Soomes soome ja rootsi keel riigi keeled !!!
    Ja veel – ei räägi (avalda) need mainitud riigid (meediakanalid) , mis konkreetselt avaldavad kahe riigi juhid (Vene Föderatsiooni ja Valgevene ) Äkitse nende sõnad panevad inimesed mõtlema !!!

  9. maalt 2 aastat ago
    Reply

    Pole Ukrainas 30 a. rahu olnud. rahvuslik viha ja võitlus ( natsism ) on võtnud üha hoogu (Banderloogid)
    Eestis oli see tühine hüsteeria – venemaa sööb paljaks jne. Aga pole loogiline , et kilo kapsa eest peab saama mitu tonni metalli !
    Venemaa on väga huvitatud, et maailm saaks teada ,mis Ukrainas on tegelikult aastakümneid toimunud.
    Meil sellest ei räägita- ei näidata. Kummaline üks nn. Janukovitši meelne Vene keele toetaja hakkas mõne aja möödudes juba hoopis teises keeles ja Ukraina lippu lehvitades mööda Euroopa Parlamenti märatsema.
    Ka meil mõned tulihingelised kommunistid muutusid äkitse ……….

  10. Tubli välisminister 2 aastat ago
    Reply

    Liimets on tubli minister, ajab õiget asja ja on professionaalne. Mulle meeldib ja ma toetan teda.

  11. küsimus kommijatele 2 aastat ago
    Reply

    Mina ei saa sellest aru, kuidas meil räägitakse, et Venes ei jatku sõdureid ja juba relvi ka osalt ? Vene regulaaramee suurus on 2,5 miljonit. No pool miljonit on oletame, abiteenistus.Kuidas tal siis ei jatku 3x rahvaarvult äiksema maa jaoks? Viletsad sõdurid. See võib olla, aga kui suur on ukraina regulaaramee+abistajad.
    Mitte et s oleks poolivaliv küsimus, aga närvidele käib kui pidevalt antakse mõista, et vaenlane vilets ja nõrk
    kui ometi meil peaks olema objektiivne info reaalstes asjades selles meediavabaduses, Mitte ei meeldi kui sind nii enesestmõistetavalt lobedalt lolliks peetakse. Kuigi ma seda kahtlemaia olen, sest siin kommenteerin!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.