Riigikaitsekomisjonis käsitleti täna elanike kaitsmist kriisi või sõjalise rünnaku korral

Foto allikas: Riigikogu

Komisjon sai täna Siseministeeriumilt ülevaate elanikkonna kaitse ja riigikaitse ülesannete täitmise plaanidest.

Riigikaitsekomisjoni esimehe Enn Eesmaa sõnul on Eesti ohustsenaariumid alati ette näinud valmisolekut sõjaliseks konfliktiks, kuid Ukrainas toimuva pealt näeme, et tuleb valmis olla ka sõjakuritegudeks. „Sõjakuriteoks loetakse tsiviilelanike ja -objektide vastast sõjalist rünnet, mida Venemaa juba rohkem kui kuu vältel süsteemselt Ukrainas rakendab. On väga oluline, et kui selline stsenaarium peaks korduma Eesti pinnal, siis Eesti elanikud oleksid evakueeritud ohututesse kohtadesse, et nad oleks ohtudest teavitatud, et neil, oleks, kuhu varjuda ning meie päästjatel oleks olemas võimekus päästa inimesi rusude alt ja tegeleda lõhkemata lõhkekehade ohutuks tegemisega. Ühtlasi tuleb tagada teenuste jätkusuutlikkus elektri, sooja ja sidekatkestuste korral. Kõik need olulised ülesanded on Siseministeeriumi valitsemisala koordineerida,“ kommenteeris Eesmaa istungil käsitletud värsket elanikkonna kaitsmise plaani.

Siseministeeriumi pääste, hädaabi ja kriisivalmiduse asekantsler Viola Murd märkis, et sõjalise kaitsevõimekuse kõrval on oluline ka elanike kaitsmine ja päästmine sõjalise rünnaku korral. „Ukraina sõda näitab selgelt, et riigikaitse laia käsituse oluline osa on ka elanikkonnakaitse.“ märkis Murd. „See on ajalooline otsus, et valitsus eraldas eelmisel nädalal Siseministeeriumile 86 miljonit eurot elanikkonnakaitse ja sisejulgeoleku tugevdamiseks. Nüüd peame võimalikult kiiresti selle summa eest ka esmatähtsad võimekused looma. Tänastes tingimustes on see tõsine väljakutse, sest praeguses olukorras hangivad kõik samu vahendeid. Elanikkonnakaitse ja sisekaitse püsikulud ning edasised võimalikud võimearendused peavad olema püsivalt kaetud, meil on arendusvajadusi ja püsikulusid ligikaudu 50 miljoni euro eest aastas. Riigikaitse rahastamine peab olema ühtne tervik,“ selgitas asekantsler.

Töös on kaasaegne asukohapõhine mobiiltelefonidele suunatav ohuteavitus ning veel tänavu kuulutatakse välja hange täiendavate sireenide paigaldamiseks, mis kataks 16 suuremat linna.

Plaani järgi valmistab Päästeamet ette ja tähistab Tallinnas, Tartus, Narvas ja Pärnus suve alguses avalikud varjumiskohad. Varjumiskohtadeks sobivad hästi ka paneelmajade keldrid ning tõdeti, et majaomanikke ja korteriühistuid tuleb üles kutsuda oma keldreid korda tegema. Meie päästjad teevad tihedat koostööd kohalike omavalitsustega ja üksteise võimetest ja vajadustest ollakse teadlikud.

Täiendavaid vahendeid on kindlasti plaanis suunata varingupäästevõimekuse arendamisse. Selle aasta lõpuks peaks varingupäästevõimekusega kutselisi päästekomandosid olema kolm ning plaanis on soetada varustust nii, et igas regioonis oleks vähemalt üks varingupäästevõimekusega komando ja varustust oleks ka vabatahtlikel

10 kommentaari
  1. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Kui meid sõjaliselt rünnatakse on süüdi meie vihavaenu õhutajad ja ässitajad. Venemaa ei ründa sõbralikke riike.

  2. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Arvatavasti poleks Venemaa rünnanud ka Ukrainat kui väljaspoolt poleks ässitatud. Venemaad ümbritsevad natolasedd, taheti ju Valgevene ka muuta Venemaa vaenulikuks riigiks ja saadeti sisse lõhestaja. Ettevalmistus käis ka Venemaa nõrgestamieks mis on minu meelest Bideni peamine soov. Enne sõja algust saadeti ka relvi Ukrainasse et muuta veel halvemaks Ukrainas elavate venelaste elu.

  3. Soo 2 aastat ago
    Reply

    sõda ei saa õigustada aga ei saa ka õigustada ässitajaid. Ma tahaks teada mis kasu on toonud näiteks need kõnelused sõjateemadel mida harrastavad mõned meie poliitikud. Vastan ise mittemingisugust . Aga meile need küll kasuks ei tule. Tuleks rohkem hoolida meie inimeste heaolust ja jätta teised riigid rahule. Ei ründa meid keegi kui jätta lärele vihavaenu õhutamine ja siis pole vaja mõelda välja riigikaitse võimalusi vaid mõelda välja et kõik eestimaalased saaksid elada inimväärset elu.

  4. Eve 2 aastat ago
    Reply

    Meie Eesti poliitikud ei suuda isegi kriisi tekitada aga nende eest teevad selle töö ära Brüsseli tegelased oma sanktsioonidega Venemaa vastu mis mõjutavad ka meid. Sõjalist rünnakut ei tule kui jäetakse järgi ässitamine ja isegi sellisel juhul kui see jätkub ei tule mingit rünnakut sest meil ei ahistata venelasi nagu on seda aastaid tehtud Ukrainas ja järjelikult pole Venemaal neid kaitsta vaja. Pole mõtet aega raisata juttude peale ja tegutseda meie rahva heaolu nimel. Meie karistame ennast kuna puuduvad meile kasulikud majandus-ja kultuurilised suhted Venemaaga Ega rahvas pole süüdi et neid karistatakse.

  5. uskmatu-toomas 2 aastat ago
    Reply

    Meil ei ole varjendeid ega varjumiskohti sest meie oleme otsustanud – kriisi korral me evakueerime kriisi st.sõja tsoonist inimesed ? Aga kuhu jääb selgusetuks ?

    • Iga 2 aastat ago

      maja juurde pannakse silt teatega, kus on lähim kalmistu. Mure murtud.

  6. Kõik 2 aastat ago
    Reply

    need keldrid vajavad terasturviseid, muidu nad ei pea vastu.

  7. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Vanad dok. kaadrid. Biden: Mina nõudsin mina käskisin Jugoslaaviat rünnata- toona olin rumal ja ise ka arvasin, et Gorba võiks Ameerika poistele appi minna ( vt. ajalehete). Aga nüüd olen kardinaalselt USA poliitika vastane – väga alatu riik.- süstemaatiliselt relvadega äärmuslaste aitamine Pidevalt nõrgestab nii EV ja EL suhteid naabriga ,praktiliselt keegi ei julge ringist välja astuda. Riigikaitse peab korras olema, päästeteenistus , politsei tasemel olema. Kuid teatud relvastusega ja välispoliitikaga üle võlli me minna ei tohiks. Põlgan hüsteeriat, ise oleme ka antud jamas
    sabarakkudena süüdi !!!
    Siiski oleme sõltuvuses toormest ja keegi meile soodsamalt tarneid ei asenda !!!

  8. lugeja 2 aastat ago
    Reply

    mul on häbi sõjaõhutajate pärast…naabritega tulekx osata suhelda, mitte näidata oma jäärapäisust, yleolekut, kohati lausa alatut ja häbematut kõnepruuki….mis maa see on, kus käpikud on minetatud talupojatarkuse….meid ei kaitce mitte keegi…yxainus rakett muugale, ja pyssirohutynn pyhib maamunalt kogu riigi (sai lugeda yhte arvamust)

  9. pole üldse huvitav 2 aastat ago
    Reply

    Pole kalmistut vajagi. Kes meid sealt keldrist ikka välja kaevama tuleb ? Olgu maal-kes üldse teab,et seal oled,mastid maas ju ,kust need jõud võetakse? võt linnas, kus 9 kordne maja kaela kukub.Ja need klaastornid, kui need pritsima hakkavad klaasi! Siin pole vajagi mingit vaakum või keemiarelva.
    Ja mismoodi nad sinna ära mahuvad?!
    Jah, aga nõukaaegsed varjendid ja tsiviilkaitse oli naeruasi.Tõtt – öelda, on väikese pensioniga vanaduspenskari elu juba praegu nii mõru, et kas ta sellist segadust üle elada tahabki. Aga milline see surm tuleb …
    Teadmiseks sõjavarude kogumise entusiastidele ütlen, et kuivained kui kartulid on toit, mida eeldiabeetikud ja diabeetikud tarvitada ei saa.Ravimeid nagunii siis ei jatku. Eakamad aga on enamuses eel – või pärisdiabeedis.
    Seega on mõistlikum hoiduda sõdadest ja keel hammaste taga oma väljaütlemistes.Milleks nüüd on juba muidugi hilja. Aga ega ütlejaid siis siin polegi kui rahvas eludega maksab.
    Ei näe ka laua taga istujate nägudelt entusiasmi ja häid ideid paistab, et koosolek pole munenud ühtki kuldmuna.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.