Liimets: Ukraina tuleb üles ehitada Venemaa enda raha eest

Eva-Maria Liimets Foto: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets rõhutas kolmapäeval, et Ukraina tuleb taas üles ehitada Venemaa raha eest ja seetõttu tuleb Venemaale EL-ist suunatud energiamakse ajutiselt hoiule panna. 

Liimetsa sõnul on neljapäeval täitumas viis nädalat sõja algusest. Eesti jätkab Liimetsa sõnul sõjaga seoses kolmes suunas – need on Ukraina toetamine, Venemaa osas agressiivsuse hinna tõstmine, sealhulgas poliitiline ja majanduslik isoleerimine, ja enda julgeoleku tugevdamine.

“Viimastel päevadel kahjuks ei ole näinud Ukraina sõjas suuri muutusi. See tähendab, et kõikide nende rahvusvaheliste pingutustega sõja lõpetamiseks peame aktiivselt jätkama,” ütles Liimets.

Tema sõnul kannatavad haavatavad ja süütud inimese ning sellele tuleb lõpp tuua. “Kindlasti on väga tähtis ka see, et näeme küll läbirääkimisi, kuid edu neis pole olnud. Ja Ukraina peab neid läbirääkimisi surve tingimustes,” ütles Liimets, rõhutades, et kindlasti tuleb saavutada relvarahu ja humanitaarolukorra parandamine.

Läbirääkimiste tulevikule mõeldes on Liimetsa sõnul tähtis see, et Ukraina säilitaks territoriaalse terviklikkuse ja vabaduse oma tuleviku osas ise otsustada. “Ukraina saatus üle tohivad otsustada vaid Ukraina inimesed,” ütles Liimets.

Tema sõnul peab sõjategevuse hind olema Venemaa jaoks väga kõrge, mistõttu ka EL kärbib fossiilsete kütuste tarnet Venemaalt aasta lõpuks kahe kolmandiku võrra. “Aga et kohest mõju avaldada ja panna Venemaad ka maksma Ukrainas tehtu eest, tegi Eesti peaminister möödunud nädalal ettepaneku panna Venemaale suunatud gaasi- ja naftamaksed ajutiselt hoiule ja kasutada neid Ukraina ülesehitamisel,” ütles Liimets.

Mis puudutab kolme Eesti diplomaadi väljasaatmist Venemaalt, märkis Liimets, et tegemist oli rahulikult oma tööd teinud ametnikega, kelle väljasaatmine näitab, et Venemaa ei austa rahvusvahelisi kokkuleppeid ja Viini konventsiooni.

17 kommentaari
  1. Täitsa 2 aastat ago
    Reply

    haige lootus. Voova keerab kraani kinni ja ongi kõik. Kuidas saavad sellised uduluulutajad ministriteks?
    Pealegi kui rahukokkulepe sõlmitaksegi, siis sellises sõnastuses, et Venemaa pole vastutav eriopi käigus toimunu eest. Ja Zelenski peab rahu huvides sellega leppima.
    Parem juba igalt EL-i liiduvabariigilt sisse nõuda osa allesjääva Ukraina osa ülesehitamiseks. Meilt miljard, teistelt vastavalt majanduslikule seisundile.

    • Oh Issad tule appi 2 aastat ago

      On ikka ajulagedus paberile pandud!

    • E ole see Uk nagu peegeldatakse.raina president nii tunnustatud ja süütukene 2 aastat ago

      Vene läks karistama ja ega kuriteod karistuseta jää. Üks makaroni sööla ütleb, et vene peaks Ukraina kaotused tasuma. Miks tema aga ei nõua saksalt kahjutasu. Kas siiani hirm nii suur ?Kahju, et meil ei lasta komme kirjutada? Miks pall ühte väravasse? Ajuloputus Ameerka käsul käib. Kas meie juhid on kinni makstud? Mõned organid peaks seda uurima. Meiie sõjardiid karjuvad ja kes räigemalt, siis saab parema tasu?
      Meie vanasõna on, “Hea sõna võidab võõra väe.

  2. Ele 2 aastat ago
    Reply

    Ah et Liimets kamandab ja kohe täidetakse . Ilmaaegu raiskab aega ja sõnu. Temaga ei arvesta keegi. Tahaks teada mida ta on teinud meie riigi heaks, Kui Biden poleks sekkunud poleks ka sõda ja sel mehel on oma huvid Ukraina suhtes mis on seotud ka teme poja huvidega ja las nad siis ehitavad Ukraina üles kui muidugi ei tule hullemat sõda Bideni õhutusel. Tema kõige suurem unistus on Venemaa nõrgestamine pehmelt öeldes. Enne Ukraina sõda toimus ettevalmistustöö ja saadeti mees Venemaad lõhestama mõeldes välja mürgitamisstsenaariumi, Valgevenesse saadeti lõhestama naine aga Valgevenet ei saadud oma kontrolli alla. Ukrainas hakati venelasi ahistama suuremal määral jne. Ettevalmistus sõjaks oli tugev ja ässitamine käis. Kuigi peale verist võimuvahetust Kiievis tulid võimule mõnede jaoks sobivad isikud oleks ilma väljaspoolt mõjutamiseta kokkuleppele jõutud ja sõda poleks olnud.

    • Peale seda jama peaks kokku koguma kõik poliitilised prostituudid ja avama nendest rahvale 2 aastat ago

      lõbumaja. Teenitud raha saadame meditsiini taastamiseks. Ukrainasse.

    • Kalluta aga 2 aastat ago

      Ja räägi, mida sina, Ele, puutini kõnts oled Eesti heaks teinud? Käid siin, v*rdjalehm, ainult tema kuritegusid õigustamas.
      Kust küll Eestis on selline Ele sugune inimrämps võetud? Savisaare pärand?

  3. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Mul on kahju et Keskerakonnas on selline naine kellest pole meie riigile mingit kasu kes loobib sõnu millest keegi ei hooli. Meie poliitikud võiksid tefeleda nende probleemidega mis puudutavad meie riiki ja rahvast. Kui USA käis pommitamas mitmeid riike kus said surma tuhanded inimesed sekkumist polnud kuna teati et USA vastu ei saa. Nüüd on Bidenil eesmärk asuda Venemaa kallale mis on kõva pähkel aga Ukraina sündmused aitavad. Eks Krimmi ehk tahtis oma relvalao teha ikka lähemal Venemaale ehk ka kuskile mõned biolaborid jne. See et NATO ümbritseb Venemaad oli ka väljakutse sõjale. Eks Biden tunneb et omal maal tal poolehoidjaid jääb ikka vahemaks ja tuli ta ju ka võimule rahva rahutuste taustal. .Aga peaasi et uut maaimasõda ei tuleks.

  4. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Aga minul on Bidenist kahju. Ta n nii vana ja tal on olnud juba 2 ajuoperatsuooni ja seega võib talle palju andestada. kui ei usu kugege tema elulugu arvutist. Poeg on tal teinud seadusevastaseid tegusid nung poolehoidjaid oma riigis jääb ikka vähemaks -seega võib talle paljugi andestada. Aga ma ei mõista mida püüavad saavutada mõned meie poliitikud nagu Liimets ja kahjuks nüüd ka Ratas ning mitmed reformierakondlased oma vihavaenu õhutamisega. See võib meile vaid häda kaela tuua. Siis veel valmistutakse õhutõrjeks ja muudeks sõjalisteks operatsioonideks. Kas tahetakse sõda või kuid mitte mingi ettevalmistus ei aitaks sõja lorral-seega on parem jätta vihavaenu õhutamine ja ässitamine ja tegeleda oma rahva heaolu kindlustamisega. Hea läbisaamine kondlustab rahu. Muidugi sõda ei tule meie maal aga kui tulekski siis Bideni abile pole mõtet loota sest meie väikesest riigist pole tal mingit kasu ja maavarasid siin ka pole. kui ainult veetleb ehk Venemaa lähedus aga see ei tasu vaeva ära.

    • Lugesin ja vaatasin fotot. Ukraina lipuga kaunistatud aken visati kiviga sisse. 2 aastat ago

      >Korteri omanik on kivide asjatundja. <seal lähedal ei ole kusagil niisugust kivi. Arvan, et toodi Fotol pilt aknast. Aken terve ja lipp alles. Miks niisugune vale ja kellele see kasu toob?

    • eie sõja õhutajad võtku teadmiseks, et ükskord saabub tund kui kannate kariistust. 2 aastat ago

      >>>>>>Kui meil pommid langevad ja teie olete oma vene sõimamisega, solvamistega jne pommitamistes süüdi siis tänaval võivad meie endi inimesed teid maha lüüa. See tegu õigustab end.
      Meil on tekkinud igasugused asjatundjad sõjanduse alal. Suured spetsialistid krossi sugused. Kaja Kallas, Liimets jne. Tema peaks mõne mehega voodisse trügima ja ehk hommikuks rahuneb maha. Arusaamatu, kuidas saab üks inimene teistele nii vastikuks muutuda?

  5. Karl Saare 2 aastat ago
    Reply

    Tere,
    püüan siin kontrollida igat oma sõna sest eestlaste isiklikud arvamused kohe kustutatakse. Arvan, et Ukraina ülesehitamisel tuleks kasutada nn. Marshalli plaani nagu tehti ka sõjajärgse saksamaa taastamisel. Venelased viisid ju saksamaa tühjaks kõigist mida sai paigalt lahti kangutada. Mõni võidukindral kohe mitme raudteevaguni kaupa. Oi, nüüd vist kindlasti kustutatakse! Palun väga vabandust – läksin liiale.
    Kui vaadata pisut ajalugu tagasi siis saksamaalt lepinguga lahkunud vene sõjaväelastele ehitati saksa riigi rahadega vähemalt 5 uut linna kogu infrastruktuuriga. esimene Peterburist 25 km Vsevolozsk-i naabrusesse (endisse ingeri-soome linna Myllyoja) pindalaga 5*10 km. Ehitati elamud, lasteaiad, koolid. Muide see Myllyoja on ka tuntud selle poolest et sealt küüditasid venelased Põhja-Ingeri soomlasi Siberisse 1930.aastatel. Oi jälle unustasin – küllap tsensuur kustutab minu üllitise. Teine linn ehitati Moskva lähedale Saikovkasse, kolmas Kurskist põhja poole, edasi Jaroslavi ja Kemerovo lähedale. Üheksakümnendatel sai seal tööd ka mitmed eesti firmad: Kontek-Int, Eesti Ehitus.
    Kui sai ehitada saksa riigi rahadega – saab ka kogu euroopa riikide rahaga ka Ukraina riigi üles ehitada. Alustada saaks Vene Föderatsiooni kullavaru (viidi enne sõja alustamist lennukitega Inglismaale) käikulaskmisega. Samuti tuleb Vene Föderatsioonilt nõuda kontributsiooni. Nafta ja Gaasi müügilt saadav raha nagunii vene rahvani ei jõua
    (läheb oligarhide taskusse). Vene rahvas sellega ei kaota midagi. Vast saavad ka eesti ehitusfirmad omale tööd – ainult kui ukraina ilusad tüdrukud meie poisse üle ei lööks. Vot selline oht on olemas. Lõpetan sest hakkasin suurepärase ukraina borsi lõhnu unistustes tundma. Iga ühe asja lõpp on ikka uue asja algus. Tervist kõigile.

    • Mitte 2 aastat ago

      kontrubutsiooni, vaid reparatsiooni. Kui tahad just võõrmõisteid kasutada. Kuid võid ka eestikeeli öölda: sõjakahjuhüvitist.
      Kontributsiooni võib nõuda Venemaa. Et tema kallaletung tõi kahju ka talle endale ning rünnatu peab selle hüvitama.

    • uskmatu-toomas 2 aastat ago

      Marshalli plaaniga ei tule välja sest plaan toimis edukalt saksamaal tänu nendelt endalt sõjasaagiks saadud kullale mis tagantjärgi maksti veel kord kõrgete intressidega takka järgi kinni.See tähendab kõik sai tasutud topelt !

  6. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    ASTUSIN VIST KÕVASTI VARBALE- Panin nats USA konkreetsemad teod kirja ja minu kommentaar kustutati.
    Aga laske samas vaimus edasi- ise selle kõik korraldasite !!! Ka EV rahvas -majandus peab teie tegude tõttu nüüd kannatama !

  7. Karl Saare 2 aastat ago
    Reply

    Tere,
    väga vabandan, õige on reparatsioon ehk sõjakahjuhüvitis. Palun andeks, olen 74 aastane suviti veel tööl käiv spetsialistist pensionär. Peale Tallinna 1.Keskooli õppisin Tallinnas 5 aastat venekeelses õppeasutuses tehnilisi õppeaineid ja töötasim eesti ettevõttes kus praktiliselt eestlasi ei olnud ja kogu asjaajamine käis vene keeles. Kui juhtusid mõne eestlasega eesti keeles suhtlema siis venelase juurdetulekul pidime üle minema vene keelele. TPI -sse sisseastumiseksameil palusin ühel tütarlapsel kirjandi kirjavahemärgid õigesse kohta panna ja vajadusel ka vead parandada. Töö tõttu pidin suurema aja välismaal viibima ja oma kogemustele toetudes väidan et tollasesse NL -u ja seega venelastesse suhtusid positiivselt vaid prantslased. Aastaid tagasi olin ülemaailmsel oma eriala spetsialistide kokkutulekul Stokholmis (eestist 4 inimest) ja seal toimunud banketil (olime parajalt svipsis) küsisin venemaa delegatsiooni esindajalt (Moskva linnavalitsus) et kas on võimalik et Vene riik oleks nagu Soome. Vastus oli momentaalne – mitte iialgi. Ta oli aastaid töödanud vene firma Soome esinduses. Üle saja aasta on venemaa rahvaste ajusid pestud – ilmselt läheb rohkem kui üks põlvkond ennem kui aru saadakse et teistmoodi saab paremini elada. Üldiselt olen positiivne – noored vene neiud teeninduses räägivad vabalt eesti keeles – väga meeldiv. Noored vene tehnikaspetsialistid räägivad eesti keeles, vene arstid suhtlevad eesti keeles – asi edeneb. Kahjuks on möödunud ka üle 30 aasta. Tervist kõigile.

  8. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Liimetsa sõnad on tühi loba millega keegi ei arvesta. Aga ehk kõige suuremad ässitajad ehitavad Ukraina üles nagu USA ja mõned Euroopa riigid.

  9. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    USA pole küll ühtegi riiki üles ehitanud kus ta on käinud pommitamas aga Ukrainat ehk ehitab üles sest tema ässitamise tulemusena sõda algas ju. Aga kui ta jõuab veel enne ümbervalimisi midagi hullemat teha tuleb palju üles ehitada.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.