Ratas Asutava Kogu mälestustahvli avamisel: toonaste saadikute töö elab edasi

Foto: Erik Peinar, Riigikogu kantselei

Riigikogu esimees Jüri Ratas tänas täna Asutava Kogu mälestusmärgi avamisel toonaseid, suurt ajaloolist vastutust kandnud rahvasaadikuid, kelle tehtud töö ja otsused elavad tänaseni edasi.

Ratas ütles täna Estonia kontserdimajas peetud kõnes, et 103 aastat tagasi kogunes samas kohas avaistungile Eesti Vabariigi esimene rahvaesindus. „Vabadussõja ajal loodud vabariigi esimese parlamendi ehk Asutava Kogu eesootavad ülesanded olid aukartustäratavad. Eestile tuli luua oma riigikorraldus. Täna mõistame, et see oli väga suur asi, et Eesti sai just sel hetkel aru, et nüüd on aeg tegutseda,“ rääkis ta.

Tema sõnul nappis rahva valitud 120 rahvasaadikul mõistetavalt varasemat parlamendikogemust, kuid neil oli sügav teotahe. „Toonased rahvasaadikud teadsid, et ees ootab suur töö iseseisva riigi põhialuste määramisel, mis nõuab julgeid otsuseid. Vastu võeti Eesti Vabariigi põhiseadus, mis andis Eesti diplomaatidele juriidilise aluse võitluses Eesti Vabariigi tunnustamise eest. Töötati välja maaseadus, millest kujunes oluline majandusliku ja sotsiaalse reformi alus, ning võeti vastu avalike algkoolide seadus, mis pani aluse haridusreformile,“ ütles ta.

Ratas märkis, et pärast Eesti Vabariigile vajalike aluste loomist ja tuleviku kindlustamist jätkas rahvaesinduse ja seadusandliku võimuna juba Riigikogu I koosseis. „Sealt saati on iga parlamendikoosseis olnud oma nägu ning andnud olulise panuse Eesti arengusse, toetudes eelkäijate tööle ja ehitades edasi omariiklust. Just ajaline distants aitab meil tõeliselt väärtustada Asutava Kogu ning sellele järgnenud demokraatlikult valitud rahvaesinduste ettevaatavaid otsuseid ja tööd,“ ütles ta.

Esimene iseseisvas Eestis rahva valitud esindus – Asutav Kogu – tuli kokku 23. aprillil 1919. Riigikogu tähistab sel puhul oma sünnipäeva traditsioonilise lahtiste uste päevaga.

Fotod mälestustahvli avamiselt (Autor: Erik Peinar, Riigikogu kantselei)

4 kommentaari
 1. Ajalugu võib korduda. 4 päeva ago
  Reply

  Teades, milliseid hirmutegusid tegi hävituspataljon, muude kõrilõikajate hulgas kirjanike liidu liikmed Uno Laht, Erni Hiir, August Alle, Paul Kuusberg, Max Laosson, Ants saar, Luise Vaher, Paul Rummo, Endel Sõgel ja Mart Raud, siis tuleb ka Vaheri ja Koffi avaldusi võtta enam kui tõsiselt – süvarahvas on rääkinud, küllap asub ta taas esimesel võimalusel tegevusse. Veel veidi kannatust.

 2. Jah 3 päeva ago
  Reply

  Keskerakond on palju head teunud iseseisva Eesti arenguks ja oleks veel rohkem teinud kui Edgar Savisaare juhitaval erakonnal oleks olnud mäni samaväärne erakond kellega oleks saanud ühineda. Tänane Eesti pole selline nagu sai unistatud.

 3. ja veel 3 päeva ago
  Reply

  hävituspataljonlane oli ka Pärnu EKP I sekretär Jan Ganzen , hilisem alates 1978.a. – 1987.a. 31.dets. ,A.Sommerlingi nim.sovh. direktor, Pärnus kohalt tagandatud tulistamiste ja joomiste eest. Isegi Karl Vainole muutus tülgastavaks….
  ————————————————
  Need KGB nimekirjad oleks nüüd aeg kõik avalikuks teha –
  praegu on selleks kiirkorras õige aeg , mitte jälle lasta aega mööda nagu Isamaaliit mõkitas selle Tundmatu sõduri eemaldamisega Tõnismäelt.
  *Siis poleks vajalik võidelda sümboolikaga, vaid oleks teada otsesed kihutajad ja nende suguvõsa istumine meie riigiga seotud asutustes.

  Ukrainas, Vene poolt läbiviidav pole genotsiid vaid holokaust – mis tähendab, et hävitatakse kõik elavad ja valimata vahendeid, samas ei tea keegi – palju on elusalt maetud!?
  Seda kasutas Vene ka oma riigis LEVAŠOVOS oleval KGB poolt hukkamispaigas ja nimetas oma rahvast oma riigis reeturiteks
  https://et.wikipedia.org/wiki/Leva%C5%A1ovo_memoriaalkalmistu

 4. harry 20 minutit ago
  Reply

  Juudit7

  Olovernese ähvardus
  6
  1 Kui nõupidamise juures olnud meeste lärm oli vaikinud, ütles Olovernes, Assuri sõjaväe ülempealik, kõigi muulaste juuresolekul Ahiorile ja kõigile Moabi poegadele:
  2 „Kes sa õigupoolest oled, Ahior, ja kes on need Efraimi palgalised, et sa meie keskel ennustad nagu täna, ja keelad sõdimast Iisraeli soo vastu, et nende Jumal ei hakkaks neid kaitsma? Ja kes muu on jumal kui mitte Nebukadnetsar? Tema läkitab oma sõjaväed ja hävitab nad maa pealt ning nende Jumal ei päästa neid.
  3 Sest meie, tema sulased, lööme nad maha nagu üheainsa mehe, ja nad ei suuda vastu panna meie hobuste rammule.
  4 Sest hobustega me tallame nad ära, nõnda et mäed joobuvad nende verest ja nende väljad on täis nende laipu. Ühte sammugi ei suuda nad seista meie vastu, vaid hukkuvad sootuks, ütleb kuningas Nebukadnetsar, kogu maailma isand. Jah, tema on nõnda ütelnud, ei lähe tühja tema kõneldud sõnad.
  5 Aga sina, Ahior, Ammoni palgaline, kes oled rääkinud neid sõnu oma patupäeval, ei näe enam minu palet tänasest päevast alates, kuni ma olen kätte maksnud tollele Egiptusest tulnud rahvale.
  6 Siis minu sõjaväe mõõk ja minu abimeeste vägi torkab läbi su rinna ja sa langed nende haavatute sekka, kui ma tagasi tulen.
  7 Minu sulased viivad su jälle mäestikku ning panevad mõnda mägitee äärsesse linna
  8 ja sa ei sure enne, kui sind hävitatakse koos nendega.
  9 Aga kui sa oma südames arvad, et neid ei vallutata, siis ära seda looda – mina olen rääkinud ja ükski minu sõna ei lähe tühja!”
  Ahior antakse Iisraeli laste kätte
  10 Olovernes käskis oma sulastel, kes seisid tema telgis, Ahior kinni võtta ja Betuuliasse viia ning Iisraeli laste kätte anda.
  11 Ja tema sulased võtsid ta kinni ning viisid leerist välja lagendikule. Ja lagendikult läksid nad mäestikku ning tulid nende allikate juurde, mis olid Betuulia all.
  12 Aga kui linna mehed mäeharjalt neid nägid, siis haarasid nad oma sõjariistad ja tulid mäeharjal olevast linnast välja. Ja kõik mehed, kivilingutajad, võtsid oma valdusesse nende ülestuleku tee ning heitsid nende peale kive.
  13 Otsides mäe all varju, sidusid nad Ahiori kinni ja jätsid ta jalamile heidetuna maha ning läksid tagasi oma isanda juurde.
  14 Aga Iisraeli lapsed tulid alla oma linnast, astusid tema juurde ja päästsid valla ta köidikud, viisid ta Betuuliasse oma linna ülemate ette,
  15 kelleks neil päevil olid Ussija, Miika poeg, Siimeoni suguharust, ja Habri, Otnieli poeg, ja Karmi, Malkieli poeg.
  16 Ja need kutsusid kokku kõik linnavanemad. Ka kõik nende noored mehed ja naised jooksid kokku rahvakogu juurde. Ja nad panid Ahiori seisma rahva keskele ning Ussija küsis temalt, mis oli sündinud.
  17 Tema vastas ja andis neile teada, mis oli öeldud Olovernese sõjanõukogus, ja kõik need sõnad, mis ta ise oli rääkinud assüürlaste peameeste keskel, ja kuidas Olovernes oli hoobelnud Iisraeli soo vastu.
  18 Siis rahvas heitis maha, palvetas Jumala poole ja hüüdis:
  19 „Issand, taeva Jumal, vaata nende ülbust ja halasta meie õnnetu rahva peale ning näe meie palet, kes me oleme täna sinule pühitsetud!”
  20 Nad trööstisid Ahiori ning kiitsid teda väga.
  21 Siis Ussija võttis ta rahvakogust ära oma kotta ning valmistas vanemaile pidusöömingu. Ja nad hüüdsid kogu öö Iisraeli Jumalat appi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.