Välisminister Liimets ÜRO Inimõiguste Nõukogus: Eesti mõistab hukka Venemaa sõja, pettused ja valed

Eva-Maria Liimets Foto: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets ütles täna, 12. mail ÜRO Inimõiguste Nõukogu 34. eriistungil peetud kõnes, et Eesti mõistab hukka Venemaa sõjategevuse Ukrainas, aga ka meie kõigi vastu suunatud pettused, valed, eksitamise ning tõe moonutamise. Ta lisas, et Venemaa veebruaris alustatud täiemahuline provotseerimata sõda Ukraina vastu rikub rängalt rahvusvahelist õigust ja toob iga päev endaga kaasa loendamatuid kannatusi süütutele inimestele.

„Venemaa on järjekindlalt eiranud ÜRO Peaassamblee, inimõiguste nõukogu ja teiste rahvusvaheliste kehamite üleskutseid vaenutegevuse peatamiseks. Samuti Rahvusvahelise Kohtu korraldust agressioon lõpetada ning viia oma väed ja sõjatehnika viivitamatult Ukraina territooriumilt välja,“ ütles minister.

Minister Liimets rõhutas, et peaassamblee tegi aprillis ainuõige otsuse, kui peatas ülekaaluka toetusega Venemaa kuulumise inimõiguste nõukokku. „Venemaa toime pandud kuriteod Ukrainas ei jätnud rahvusvahelisele kogukonnale mingit muud valikut. Kahjuks pole kõigist seni tehtud sammudest veel piisanud, sest humanitaarkriis ja pealesunnitud ränne jätkub ning Ukraina inimesed kannatavad sõja tõttu kohutavalt.“

Ministri sõnul toetab Eesti riigisiseste ja rahvusvaheliste uurimiste läbiviimist, mis oleksid läbipaistvad, sõltumatud ja kiired ning keskenduksid kõigile inimõiguste ja rahvusvahelise humanitaarõiguse rikkumistele. „Selle juures on väga tähtis töö, mida sõltumatu rahvusvaheline Ukraina uurimiskomisjon on juba teinud. Sama olulised on ka Rahvusvahelise Kriminaalkohtu uurimine ja teised sõjakuritegusid uurivad algatused,“ lisas ta.

Välisminister Eva-Maria Liimetsa kõne ÜRO Inimõiguste Nõukogu 34. eriistungil SIIN.

6 kommentaari
 1. ! 4 päeva ago
  Reply

  Kena, reibas skaut kutsub kohtusse !

 2. ei keegi 4 päeva ago
  Reply

  See tüdruk võiks endale ka natuke tuhka pähe riputada. Et miks ta ja tema eelkäijad õigel ajal Minski lepete täitmise eest hea ei seisnud. Kaheksa aastat venitati nendega, tulevahetust peeti üle kontrolljoone. See on nihuke vormel nüüd, et “provotseerimata sõda”, mille ta pähe on õppinud. Päriselt see nõnda polnud. “NATO HAUKUMINE VENEMAA LÄVEPAKUL” võis teda provotseerida, nagu paavst väljendada suvatses. Loe selle kohta tema intervjuust (Intervista a Papa Francesco: …) väljaandele Corriere della Sera.

 3. Uskmatu-Toomas 4 päeva ago
  Reply

  Nii nagu krimi maailmas on lihtsalt vargad ja ausad seaduslikudvargad nii meie maailmas on head sõjardid ja pahad sõjardid ? Kas iga suveräänsesse riiki sissetund ja inimeste mõrvamine teise suveräänse riigi territooriumil peaks olema hukkamõistetav kuritegu ? Või on õigustatud sõjad ja õigustamata sõjad ?
  Kahepalgelisuse ja topeltmoraali külvamisel puudub igasugune õigustus!

  • ei keegi 3 päeva ago

   Nii kuritegelik kui tsiviliseeritud maailm on killustunud, vastavalt gängideks, riikideks ja blokkideks, kes omavahel konkureerivad. Kuid isegi kriminaalses maailmas püütakse enne “madratsitele” minekut kokku leppida. Seepärast olnuks ka Minski lepete täitmisel oma sõda ärahoidev roll. Üldiselt võitlevad aga nii gängid kui ka riigid kas hegemoonia nimel (nagu USA), või lihtsalt oma koha eest päikese all. Kõik me teame, kuidas üks tsivilisatsioon (kultuur) on lausa ametlikult kaks teistsugust oma vastasteks (loe vaenlasteks) kuulutanud. Sõjad on sellise suhtumise tagajärg.

 4. Sergei. 4 päeva ago
  Reply

  Urmas Paet teab ,kes ja millega toimusid 2014 tulistamised Kiievis ( jäi teine telefoni kõnega vahele).
  USA okupatsioon toimub täiega. Nende relvad ei tee pauku. Relvi veeti kõik see aeg ja mingeid Minski leppeid ( ÜRO poolt heaks kiidetud ) ei olnudki kavas täita ja pole ühtegi kaadrit näidatud, kus nn. demokratlik lääs oleks nõudnud leppe järgimist. Nüüd Ukraina natside tüdrukud käivad Rooma paavsti palumas ja ise nurga taga itsitavad ja on pildis zik -hai käeviipega. Putin on poisike teiste maailma pättide kõrval. Aga loputage inimeste ajusid – kohtu alla kõigepealt endid, kes käisid 2014 Maidanil kargamas ja võimu esindajaid põletamas, Odessas inimesi elusalt põletamas präänikute jagajad ,jne, jne,

 5. ??? 3 päeva ago
  Reply

  SÕJAD ON SUURÄRIMEESTE HUVIDE TAGAJÄRG, RAHA ON SEE JUMAL .mida sõda teenib.
  Lausa uskumatu, kuidas meie meedia maha vaikib /näit.paavsti reakts. HAUKUMISEST/ samas teatas uudise, et paavst karanud sussidega üles täis püha viha, kuuldes Venemaa uuest mingist pealet.plaanist ja keeldunud
  Putiniga või kelega kokkulepit. vestlusest.Umbes midagi taolist oli.
  Väga kena. MEELITANUD SOOME JA ROOTSI NATOSSE ,NORRA JUBA ON, moodustub kindel maaüksis, võimeline kontrollima Venemaa vastu Balt merd jms. Tõtt-öelda, ega Baltimaid sel NATO-l eriti enam vaja sis polegi. Venemaal aga küll sõjalisel otstarbel -ei muuks. Et MIS OLUKORD SIS NÜÜD ON TEKTATUD?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.