Omavalitsused saavad sõjapõgenikele antud esmase abi eest 1,1 miljonit

Jaak Aab

Kohalikud omavalitsused saavad mais kätte riigi esimese toetusraha Ukraina sõjapõgenikele osutatud vältimatu abi kulutuste hüvitamiseks – esialgu makstakse perioodi eest 24. veebruarist kuni 30. aprillini 1,1 miljonit eurot.

„Omavalitsused puutuvad tänase kriisisituatsiooniga kõige vahetumalt kokku just Ukraina põgenikele teenuseid osutades. Riik on väga tänulik, et linnad ja vallad on põgenikevoolu algusest alates esmase abistamise koormast suure osa enda õlule võtnud,“ lausus riigihalduse minister Jaak Aab.

Väljamakseid tehakse omavalitsuste esitatud tegelike kuluandmete alusel, mis kogutakse perioodi jooksul kokku kaks korda – 15. maiks ja 30. septembriks. Hüvitamine toimub määruses kehtestatud kindlate piirmäärade ulatuses. „Omavalitsuste jaoks moodustavad peamise väljamineku majutus ja toitlustus, ent kompenseerime ka hädapäraste esmatarbeesemete, transpordi ja muud kulud, mis esimese ringiga teeb kõik kokku üle miljoni euro,“ sõnas Aab.

Välismaalaste rahvusvahelise kaitse andmise seaduse kohaselt on sõjapõgenikele ajutise majutuse tagamine Sotsiaalkindlustusameti ülesanne, ent kui isik satub esimesena omavalitsusametniku juurde, korraldab majutuse vastav omavalitsus.

Vältimatu abi andmine algab põgeniku Eestisse saabumisel ja lõpeb, kui elamisloa andmise otsuse või rahvusvahelise kaitse menetluse lõpliku otsuse kättetoimetamisest on möödunud 30 päeva. Enamasti on isikul selleks ajaks ravikindlustus ja püsiva elupinna olemasolul on ta hakanud saama toimetulekutoetust. Pärast toimetulekutoetuse määramist on inimesele loodud eeldused iseseisvaks toime tulemiseks ning omavalitsuse poolt vältimatu abi osutamine ei ole enam vajalik.

1 Kommentaar
  1. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Meie ei peaks kedagi abistama sest vajame ise abi. Sõjamoona Ukrainasse saatmise asemel võiks selle raha abistamiseks loovutada.USA PEAB ABISTAMA SEST BIDENI ÄSSITAMISE TÕTTU SÕDA ALGAS. ILMA VÄLJASPOOLT TULEVA ÄSSITAMINETA POLEKS SÕDA ALUSTATUD JA UKRAINA PRESIDENT OLEKS KRIMMI JÄTNUD VENEMAALE. USA-L ON OMA HUVID MÄNGUS JA PEAMINE PÕHJUS ON SELLE SÕJA KAUDU VENEMAAD LÕHESTADA. peab ikka olema naiivne arvates et Biden tahab aidata. Naftariigid on USA poolt pommirünnakuid saanud ja eks Venemaa on ka naftariik aga Venemaad oli tal tarvis kuidagi teisiti alstada sest muidu võib alata uus sõda. VASTIK ON MEIE MÕNEDE POLIITIKUTE PUGEMINE BIDENI EES JA KA EL-U EES. ALATUD ON NEED KES EI LASE SÕJAL LÕPPEDA JA SAADAVAD IKKA UUSI TAPARIISTU. VENEMAA JA UKRAINA OLEKS ILMA TEISTE ÄSSITAMISTETA AMMU SÕJA LÕPETANUD VÕI SEE POLRKS ALANUDKI.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.