Jaanus Karilaidi avaldus

Jaanus Karilaid

Jaanus Karilaid, Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees

See, et Reformierakond kasutab peretoetuste eelnõu sisulise arutelu asemel obstruktsionist, näitab nende nõrkust ja suutmatust sotsiaalmajanduslike probleemidega sügavuti minna. Lastetoetuste tõus kajastub Keskerakonna valimisprogrammis ja intensiivsemalt oleme sellele keskendunud viimased poolteist kuud. Riigimehelikud saadikud otsinuks seepeale poliitilist üksmeelt – tänusõnad kõikidele, kes eelnõule allkirja panid -, kuid reformierakondlased valisid teise tee. Keskerakonna fraktsioon jääb endale kindlaks ja on valmis sisutühjad muudatusettepanekud ükshaaval läbi hääletama. Millise hinnangu annavad säärasele tegutsemisele lastega pered, on juba omaette teema.

Tabavalt kirjeldas oma avalikus pöördumises paljulapseliste perede olukorda Aasta ema, nelja last kasvatav Aage Õunap, kelle sõnul tuleb tihtipeale lahendada võrrand, kus piimarahast peab jaguma nii pudru keetmiseks kui ka lapse kooliekskursiooni eest tasumiseks. Kavandatav muudatus viiks lastetoetused uuele tasemele, näiteks üht last kasvatavale perele lisanduks aastas ligi 500 lisaeurot, ning üksikvanem saab praeguse 19 euro asemel 40 eurot kuus. See ei lahenda küll kõiki muresid, kuid pakub praeguses olukorras suuremat kindlustunnet. Kriitikute jutt, et mitut last kasvatavad pered üleöö rikastuvad, on aga lihtsalt pahatahtlik.

Lastetoetuste tõstmise kõrval tuleb kiiremas korras leida lahendus ka rekordeid püstitavatele kütusehindadele. Keskerakond on valmis langetama aktsiisi Euroopa Liidu miinimummäärani. Nüüd tuleb sõnadest ka tegudeni jõuda. Bussifirmad, logistikaettevõtted, põllumehed ja loomulikult igapäevatoiminguteks autot kasutavad pered ei pea peadpööritavale hinnarallile vastu. Erimärgistatud diislikütuse aktsiisimäära suutsime pärast pikki vaidlusi alla tuua, sama peame tegema ka bensiini ja diisliga.

Enamik Euroopa Liidu riike on võtnud kasutusele erinevaid meetmeid, et oma elanikele hinnašoki tingimustes leevendust pakkuda. Inimestele abikäe ulatamist on pidanud oluliseks muuhulgas Soome, Rootsi, Saksamaa, Läti ja Poola. Asjatundjad prognoosivad, et hinnalagi ei ole veel käes ning 20-protsendiline inflatsioon võib meid saata terve suve. Meie sõjaprintsess aga vaikib…

7 kommentaari
  1. Hakake vastu 2 aastat ago
    Reply

    Ärge minge saali, kui need rehvlased jonnivad. Jooge õlut!
    Küll mõistus kodu tuleb.

  2. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Reformierakondlased pole kunagi hoolinud meie inimeste heaolust. Võimuahnus sundis neid valesüüdistustega kõrvale lükkama tublisid poliitikuid Nüüd võtab aega vihavaenu õhutamine, sekkumine teiste riikide siseasjadesse ehkki neist ei olene midagi, pugemine Brüsseli tegelaste ees, samuti Bideni ees kes on palju halba teinud ja brüsseöi tegelased pole ka midagi head kellelegi teinud. Kõik oleneb valitsusest ja keskerakondlased rteevad tublit tööd ehkki reformierakondlased takistavad neid.

  3. Uskmatu-Toomas 2 aastat ago
    Reply

    Eelmise valitsuse keerasite pekki ja nüüd saite kooki moosiga ! Egasjata vanasõna ütle “Loll saab kirikus ka ….. “.

  4. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Karilaid on hoolitsev ja tubli poliitik. Tema meenutab endist suurepärast ajalehte Kesknädak kus olid tublid peatoimetajad . Aga praegu ei tohi EL-u ega Bideni kohta midagi halvasti üelda selline on meie demokraatia. Helmed ärge olge solvunud kunagise kriitika eest kui te arvamus EL-u ja Bideni kohta valeks tunnistati ehkki teil oli õigus ja ma tahaks väga teie koostööd Keskerakonnaga mis oleks palju edukam kui praegu.

  5. Ilma asjaliku ajaleheta pole erakonnal tulevikku! 2 aastat ago
    Reply

    Keskerakonnal puudub oma ajaleht kus saaks ka lihtliikmed sõna võtta ja erakonna edasiseks käekäiguks ettepanekuid teha. Puudub igasugune parteile kohane arutelu. Praegune “Kesknädal “koosneb vaid Liimetsa ja mõne teise juhtiva erakondlase eduteadetest.

  6. Uut 2 aastat ago
    Reply

    valitsust on kerge moodustada. Hääled on koos Martinil, Jaanusel ja Heliril. Peaministriks saab Jaanus Karilaid.
    Kuid kindlasti ei tohiks valitsusse võtta Jaanit, Liimetsa, Aasa, Aaba, Savisaart, Kiike. Need on nõrgad ja sahkerdavad tegelinskid.
    Samuti peab kohe lepingusse lülitama nõuded: tühistada pedestamisseadus ja piirileping. Need on meie elu häbiplekid ja neist tuleb lahti saada.

  7. nujaa 2 aastat ago
    Reply

    Reformikad keerasid teistkorda valitsuse pekki, kõik inimlik on neile võõras aga mis teha, Kallas ju ütles: minu vanemad tulevad küll välja :::::::)

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.