Eurosaadik Yana Toom on mures Venemaa kodanike kinnisvara pärast

Fotol: Yana Toom

Euroopa Parlamendi liige Yana Toom tunneb muret, kuidas peaksid Venemaa kodanikud Eestisse sissesõidu keelu ajal toimina oma siinse kinnisvaraga ja tasuma kommunaalmakseid ning saatis vastavasisulised teabenõuded majandus- ja taristuminister Riina Sikkutile, Eesti Korteriühistute Liidule ja Ida-Virumaa Omavalitsuste Liidule.  

“Minu ja minu Eesti büroo poole on pöördunud mitmed venemaalased ja Venemaa kodanike grupid, kes on tõsiselt mures,” seisab eurosaadiku pöördumises. “Kuna neid Eesti väljastatud Schengeni viisaga riiki enam ei lubata, ei saa inimesed aru, kuidas peaksid nüüd tasuma kommunaalmakse ja üldse oma kinnisvara haldama. Tagajärg on see, et ka Eestis, eriti Ida-Virumaal asuvad korteriühistud ja muud kinnisvara objektid sattuvad keerulisse olukorda, aina kasvatades oma võlakoormat,” märkis Toom pöördumises.

Minister Sikkutilt palus Yana Toom teavet selle kohta, kui palju kinnisvara objekte kuulub Eestis venemaalastele. Veel tahab ta teada, kas enne seda, kui venemaalastest kinnisvara omanikud jäeti viisa taotlejate nimekirjast välja, oli tehtud vastav kinnisvara analüüs Ida-Virumaal.

Lisaks küsib Toom ministrilt, kas ministeerium prognoosib võlakoorma suurenemist Eesti korteriühistute jaoks seoses venemaalastest omanike võimetusega oma Eestis olevat kinnisvara hallata ning kas valitsusel on kavatsus leida võimalus kompenseerida korteriühistutele ja teistele kinnisvara objektidele sanktsioonist tulenevad võlad ja kaotused.

Veel pärib Toom kas minister isiklikult peab vajalikuks, et ka Eestis kinnisvara omavad venemaalased saaksid Eesti väljastatud Schengeni viisat taotleda.

Europarlamendi liige Yana Toom palus ka Eesti Korteriühistute Liidu ja Ida-Virumaa Omavalitsuste Liidu hinnangut ning uuris, kas neil on kavatsus pöörduda valitsuse poole taotlusega leida võimalus kompenseerida korteriühistutele sanktsioonist tulenevad võlad ja kaotused.

Eesti keelas alates 18. augustist Eestisse sissesõidu Eestis väljastatud Schengeni viisaga Venemaa kodanikele, kelle Eesti külastamise eesmärk on turism, äritegevus, sport või kultuur. Nende nimekirjast, kes siiski saavad viisat taotleda, jäid välja venemaalased, kes omavad Eestis kinnisvara.

12 kommentaari
  1. Toomile 2 aastat ago
    Reply

    Kinnisvara tuleb maha müüa ja üleüldse on imelik, et siia fašistide riiki “puhtad ja head” venelased mingit vara ostsid ja uskumatu visadusega ikka siia trügivad. Näiteks nagu sm. Toomgi, mis ajab ühe ideelise “Russki Miri” esindaja siin muudkui kannatama ja selliseid masohistlikult “kannatajaid” on siin üle 200000 nde. No on rahvas, kellesarnaseid teisi maailmas ei leidugi, isegi viimane taliib võitleb oma usu ja veendumuste eest oma kodus, venelane trügib igale poole mujale ja siis kukub vinguma ja halama ja oma füürerit appi kutsuma, aga et tagasi koju läheks….no looda sa, see rahvas on kui kitiga kinni võõras kodus, teades vägagi hästi, et teda ei taha siia keegi, ega Toomi ka ei taha, aga siin ta on ja targutab.

    • Vaatlamispiiga 2 aastat ago

      Kinnisvara kuulub rekvireerimisele!

    • OMADE 2 aastat ago

      eest peab ikka hoolitsema. Tuleb ju oma koht välja teenida. Muidu saab Kremlist hundipassi.

  2. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Ometi üks hoolitsev inimene kes tunneb muret inimeste pärast. tahetakse karistada inimesi kes pole milleski süüdi. Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi. aitäh Yana Toomile et tegeleb millegi vajalikuga.

    • Aitäh Janele 2 aastat ago

      Sinu südametuse soojus lausa põletab palet! Muidugi peab ka okupante kaitsma nende vallutusõigustes.

  3. to toomile 2 aastat ago
    Reply

    A te saa hakkama ju venkudeta ! 1 300 000 ära võtta 200 000 on see üldse jätkusuutlik. Arvuliselt oleks küll
    kui oleks tipprasemel diplomaadid. On ju Sveits, Monako, Vatikan, Malta veelgi väiksemad riigid-ikkagi säilitanud oma riigi nime. ja hakkamasaamise.
    Räägin hoopis muust. Minu silmaarst on venelane ja kirurg oli ka. Rääkisid hästi Eesti keelt ja tegid tööd hästi,
    hoolega, südametunnistusega. Lasin üle kontrollida ja kiideti väga heaks. Mida tegime meie terve oma arstindusega?!!!
    Võimalik, et nad on tulnud Moskva, Peterburi v,. teise suurlinna ülikoolidest või seal õpetust saanud juurde.
    Südamearst on samuti venelane. Pole teab mis hoolikas ,aga ega hullem kui mõned väsinud , teadmistenappuses eesti arstidki ta ei ole. Sattusin kord tippkardioloogi juurde kes puhtatõuline eestlane ja tema ülbus oli hämmastav, kasu mulle ei midagi. On neid teisigi olnud. Eks ka venelaste hulgas ,aga seda tuleb pika elu jooksul ikka ette.
    Sillamäe tehastes töötasid venelased ,muldmetallide ja kiirgusohtlike ainetega, kaevandustes, Suurtel ehitustel
    suurte tehaste rajamisel , sest – eestlasi oli paraku liiga vähe.Peale sõda mõtlen. Seeläbi sai seakasvatuse
    najandusest mitmekülgne kõrgtasemel tehastega ja varemete asemel elurajoonidega maa, Sama maal. Nüüd veame kapsast sisse Egiptusest ja Makedooniast !, kurki Hispaaniast, sest eesti kurk liig kallis. Ikka ja alati on kõik liig kallis.
    mis eestlane toodab oma rahvuskaaslastele.
    Vabandan väga, aga KES siis lõpuks 2. Maailmasõja võitis ,kandes tegelikult põhiraskust ?
    Sinu põlev pale on põletatud iseenda elamata elust, sest oled elanud oma vanemate või vanavanemate elu
    ja emotsioone. See oli nende elu. Ei õigusta okupats. ja küüditamist. Aga küsimus : kuidas oleks tol ajal teisiti saanud? KUIDAS? Anda tagasi vallutatud alad neile, kes seda kaitsta ei suutnud? Tuli luua suurriik, võimas
    suurriik.Pidi olema diktaator. Et see diktaator inimesi vihkas, sest nägi neid läbi, on mulle täiesti mõistetav.
    OLi hoolimatu seetõttu nende vastu ja püüdlikud pugejad tegid ülejäänu.
    Ülekohus nõuab ülekohtu hinda. Praegu on OI KUI PALJU ÜLEKOHUT ! mida eestlased üksteisele teevad.
    Midagi õpitud pole. Olen väga hästi informeeritud möödunud aegadest. Nii et minul on õigus sõna võtta sel teemal. Mulle oli sõbraks 20 a. emdine SS-lane, kes 2 korda vangilaagris. Temalt kuulsin SÕJAST üht kui teist.
    Hävituspataljonidest. Jah, SEE oli SÕDA! Praegune Euroopa ehmunud kokkupõrgetest Ukraina .sõjas, mida ta paiguti, ajuti on.
    Teadis ta nii veme hävituspataljonide kui saksa omade. tegusid. Rääkis tõde. Mu isa teadis paljugi. Ka Afgaani veteranidega olen kokku puutunud. Need mehed räägivad vähe, vahel nutavad salaja. Kõigi psüühika rikutud.
    See on SÕDA .kes neid tegelikult alustavad , masse paiskavad siia ja sinna ,- arvates-irvitades kindlad oma õiguses.
    Sina haugud siin neid, keda elu siia sinna paisanud. Kes kititud. Mis on eestlased kes paadiga Rootsi jm.põgenesid ja seal streigimurdjateks hakkasid, peremeestele igati “truud” ja “valmis”,
    Ära unusta, et paljud meie tippinsenerid, arstid, teadlased, kunstnikud jne. on hariduse saanud või seda täiendanud Venemaal, õpetajaks venelased vm. rahvused.
    Võin seda kõike öelda ka, sest olen juurtelt ja rahvuselt eestlane + 25% juuti ? 5% rootslast. Minu esivanemate talu läks vanemale vennale ja õde pidi leidma ,kindlsti mitte armastusest, võimalikult jõuka mehe. Leidiski.
    Oli ilus tüdruk. Kui paljud suguõed käisid Peterburis prostana teenimas endale kaasavara. Seda peiu teadmisel paljud. Sellest lausa uurimus ja raamat. Teised vennad kosisid rikkad naised. Armastusest? Räpane värk see raha.
    Selle vanema venna järglased kartsid veel nõukaajal ,et äkki mina, laps toona, esitan talule pretensioone vanaema nimel ! Vanaemastki räägiti halvustades ta tõelisu häid tegemisi – igaks juhuks.! Minu puhas hing seda ei taibanud. Kui taipas, oleks nagu sülitatud sinna. Rohkem oma jalga sinna tallu ei tõstnud, kus mu esiema oli leelotanud, ravinud ja lõpuks vanas eas linna saadetud jalust ära vanaema kaela 2 toal. lorterisse. Niipalju eestlaste kokkuhoidmisest ja sellest johtuvast jätkusuutlikkusest.
    Sa vaatad läbi makaroni maailma – nii piiratud on su arusaam. Kuigi selleski oma tõde .mida eitada ei saa.
    Õpetuseks jälle venelastele, ka seda on vaja. Vaata ette, et sa oma püha põleva palega tulekahju ei süüta.
    Kahju noortest, kes midagi ei tea ega taipa. Õnneks neid ei huvitafgi, see minevik. Nagu Põhjasõda, Liivi sõda jne. jne.jne.

  4. eelmise järg 2 aastat ago
    Reply

    ühesõnaga, hari oma ja omasuguste kärss enne puhtaks kui teisi tõnguma lähed umbropsu.
    Mitte, et need teised mulle hirmsasti ,jälle umbropsu , kohe kõiges meeldiksid. aga kohalik läga = inimeste valelik ja pealiskaudne, ahne, mõtlematu, halastamatu, rumal meel, kõrk lollus, kiuslikkus, piiratus, matslus, himgeline räpasus ja selle tagajärjed , et minu noorepõlve kosmopoliitsus on taaskord väga tugevat kinnitust leidnud .,et võimatu on inimesi armastada, seda veel rahvuslikkuse järgi liiatigi.

  5. kaitsekõne okupandile esitajale. 2 aastat ago
    Reply

    Mina olen oma kodus ja olen just nii puhta-musta “kärsaga” nagu tahan. Kui oleks võimalik küsida meie esiemade-isade käest ka kui “õnnelikud” nad olid vägisi vabastamise eest, mahalaskmiste eest, küüditamiste eest, kus süüdi nõukogude korra ees, olid isegi sülelapsed, meilt võeti kodud ja kodumaa. Noore inimesena püüdsin maalt linna saada, sest meie jaoks olid ainult sigala ja lehmalaut, kui “spetsialiste” veeti samas Venemaalt ja kui üks kirsa siia maha sai, tuli terve fahmiil järgi. Muide minu isa oli kaevur, kuid õige pea muutus elu eestlastele võimatuks, need lihtsalt söödi venelaste poolt välja, sest Venemaa põhjast tulnud joodik Ivani vend tahtis ka tööd. Purukspommitatud Narva ei lastudki eestlasi tagasi ja Tallinnasse said kortereid Tambovitagused, kellel praktiliselt võti juba Balti jaamas kätte anti. Endise Tallinna majaomanikud kügelesid keldrites või ühes OMA KODU TOAS, venelane laiutas igal pool, mingi “sõjavõitja” õigusega, kuigi ilma Ameerika toiduabita oleks see kuulsusrikas armee nälga surnud. Samuti ilma sellesama vihatud USA, ta ei oleks “sõjavõitja” suutnud olla nii “mobiilne”. Sain töökoha, kuid korterit ei saanudki. Mis puutub arstidesse, siis võin teile tuua hoopis vastupidise näite. Minu väike poeg päris minult lühinägevuse (minul olid lapsena sarlakid) ja vajas prille, kuid kahjuks oli väga raske tollel ajal tema spetsiifilise nägemisnurga korrigeerimiseks prille saada. Arst soovitas läätsi. Saadetigi siis spetsialisti juurde, kellest üldse aru ei saanud ja ülbelt demonstreeris ta oma umbkeelsust maanaise peal. Ka õde ei osanud silpigi eesti keelt, muidugi polnudki ju vaja, see pisike tühine rahvas õppigu vene keel selgeks. Lõpptulemus oli vägagi kurb, läätsed ei toiminud, tegid silmadele kasu asemel kahju ja alles eesti silmaarst leidis talle vajalikud miinusprillid. Nii, et pole vaja siin ülistada inimesi, kes teadsid vägagi hästi, et tulid võõrale maale, võõra rahva kukile nende tunnetest üle astudes ja hoolimatult oma reegleid kehtestades. Las iga rahvas elab oma kodumaal, meie omal olles nii halvad kui tahes ja venelased oma hiiglaslikul kokkutapetud territooriumil olles “head”. Nii on ju kõigil hea ja turvaline, meelepärane ja oma keele ja kultuurikeskne. Meie ei vaja nende puuslikke ja sõjakummardamist, tahame lihtsalt oma väikses kodus rahu ja vaikust, mis meile sobib.

  6. to eelmine 2 aastat ago
    Reply

    Sa ütled meie, Ära teiste eest räägi. Sinul ehk oli kodu Wabariigi ajal, tööd.olid majad ja talu, mille oleksid päranduseks saanud. Paljudel polnud midagi -ei kodu, ei tööd Wabariigi aal. Rändasid ja seisid Jüripäeval
    orjaturul, kust sinu esivanemad neid võtsid aastaks või paariks kui võtsid. Paljud tegid oma pisikeses värkstoas
    tööd, et veri ninast väljas, aga ikka jõukamaks ei saanud. Juhtus haigus tulema või muu õnnetus või liigne laps.
    Paljud töötasid vabrikus varahommikust õhtuni ja vaevu suutsid pisikest korterit või tuba üürida. Olidki tööliste barakid kus tuberkuloos niitis.NSVL suutis rangete meetmetega tuberkuloosi kaotada lõpuks peaaegu. Kas ta nüüd mitte tagasi ei kipu? Ka minu vanaema kui ta poleks suht jõukale, haritud ametnikule Dvigatelis (polnud eesti eetevõte) mehele saanud oleks jäänud oma vanema venna tööorjaks, kellel midagi pole. Oli peene kondiga ega poleks suutnud maatööd tehagi.Ära ütle MEIE. Kui oma emagi saadeti jalust ära.
    Tahame elada vaikuses ja rahus oma väikeses kodus – KES SELLE KODU , KODUMAA TEILE KINDLUSTAKS ?
    TEISED! Loomulikult, sõjaga kätte võideldud maa, kes seda siis enam käest annab, matnud sinna oma sõdurid.? Parimal juhul jäetakse nn.turvatsooniks kahe maailmariigi vahele -kui sealt midagi võtta pole.Ise ei oleks suutnud maad vabastada, hoida ega üles ehitada, Küügitati ca` 10 000 inimest ja paadipõgenikke oli samapalju või rohkem. Tollal elas niigi Eestis alla miljoni. Meestepuudus oli .Sõjas langenud, vangis.
    Kas tollane Saksamaa, kus eestlasi 2.järgu inimesteks peeti ja töölisteks olidki mõeldud pidada (3.järk juudid ja mustlased) oleks parem olnud. Vaevalt su esivanemate varandus siiski sulle pärandunud oleks.Muide, Eestis olid käibel mitte saksa raha vaid nn.piletid või margid, raha asemel, peal pilt eesti naisest, rätik peas – töölisnaisest -seega näidati ära tema koht. Et meelde jääks.
    Jah, see OLI NII NAGU KIRJELDASID. Sissetulnute seas oli palju MATSLUST, TÕUSIKLUST, nagu eestlastegi
    hulgas seda jälle teisel kujul palju oli ja on praegugi. LOomadesse suhtumine toores mõlemal. Saksa parun püüdis küll tallis seda kommet ära harjutada. Samas oleks Eesti jäänudki sõltuvaks peekoni ja kartulitemüügist Imglismaale. Need mõned vabrikud mis siin olid ,olid enamuses tsaariaegse Venemaa vabrikud. Jäänud varemeisse väga pikaks ajaks.Peale sõda ju eestlasi vähe,
    needki laiali paisatud, + küüditamine, paadipõgenikud, ka mujale Venemaale elama asunud ise. Eestlastel on üldse tendents mujale asuda, oli vanasti kus vabatahtlikult Venemaale läksid, Ameerikasse ja on nüüd Norra, Inglimaa jm. Mõtle, et läbi
    aegade, mil NSVL oli, jäid Venemaa paljud külad tühjaks, eided taadid hooleta, arstita, sest asuti suunati ümber, saadi kohad ja korterid. Parim osa neist saajatest muidugi püüdis isa-ema, vennad-õed sealt mahajäänud kohast ära tuua.
    Kuidas sa arvasid, et sõdisid siin ja pärast oleksid pidanud ütlema, et palun, olge lahked, hakake oma väiksel kodumaal vaikselt edasi elama. Meie läheme nüüd minema. Oleme teie eest kaotused kandnud ja võtke heaks? Sõjal on alati hind. Ma EI ÕIGUSTA OKUPATSIOONE, SÕDU ,JULMUST LOOMADE VASTU, INIMESTELE JA LOOMADELE KURJA TEGEMIST – paraku on maailm sellisel ARENGUTASEMEL, asjad lihtsalt toimuvad nii.
    Inimesed on piiratud, nagu sinugi maailmavaade, ainult enese heaolule orienteerit. lergekäelised teisi halvustama kellel ise parasiteerivad -siis oleks südametunnistus “puhas” .
    Ka minu isa sai toa kellegi majas ja omanik pidi leppima 1-2 toaga oma omandist. Sai, kuigi oli eestlane, kuigi pidi peale käima palju ja abiellus ja sündisin mina. Sai, sest Tallinn oli varemeis, sai töö vabrikus 7 t. päevas, 2-3 vahetust. Aga tema ei jäänud sinna, vaid ehitas maja. Ega majaomanik maja tagasi ikka saanud.
    Nüüd on see puumaja lammutatud kesklinnas ja asemel parkimisplats ja plaan näeb ette veel ühe hotelli ehitamise.Minu titapõlve pärn ja kõik haljastus, ka lähipargid on asfalgi all. Kui ilusad nad olid, !
    Miks ainult majaomanikele kaasa tunned kes keldrites kügelesid? Mitteomanikud kügelesid Wabariigi ajal terve elu kui ei suutnud
    üürida. Ka keldri eest tuli üüri maksta !Vaesem rahvas. Mäletan pesunaist, kes terve elu poolkeldris veetis, seda ka NSVL ajl, üksik vanainimene.
    Pensione polnud ja kui majaomanik ka polnud, siis… kus nad siis elasid sinu meelest ? Pensionid tehti siis kui
    baasid juba sees olid. Miks nad just SIIS tehti ?Wabariigi ajal said pensioni ainult raudteelased, riigiametmikud, võimalik et mingit ka suurvabriku ametnikud)Millest need töötüdrukud, teemijad, lapsehoidjad, vabrikutöölised, sulased sinu arust vanaduspõlveraha koguma pidid? Sellele sa ei mõelnud. No ja näed, näidati sulle, sest sarnane energia tõmbab sarnast.
    Minu titapõlves käisid arst koos õega tihtigi kontrollimas elutingimusi ja mu tervist. Eesti keelt oskasid enam-vähem.( Olid sõjaväehaigla arstid, intelligentsed) Olin põdur. Saime soovitusi ja asjatundlikku nõu ja hoidku süsti ja ilusaid värvilisi vitamiine, kalamaksaõli ja kaltsiumitablette.Kirjutati välja piim. Peale sõda oli linnas piimast nappus.Muid toiuaineid jagus
    küllaga. Linnas . Kui jälle tohutu riigi plaanimajandus mingit vimkat ei visanud, et kapsas viidi kõik välja ja arbuuse toodi liiga palju näit. vahel juhtus.Vorstipood oli meie lähedal ja veini ja kommipood ka. Kalamarja ja värsket kala.
    Kes aga sõda keerutasid ja ketrasid. Saksamaa ja USA metallitööstuse kartellid vist sedakorda läksid tülli.
    Nii tekitati Hitler. Venemaa hakkas hirmu tekitama oma suuruse pärast ja relvatööstus vajas verd ja raha.
    Venemaal oli vaja üles ehitada suurriik -tugev. USA muidugi aitas sõjas, teatud maades veidi ,aladel.Inglismaa. Pidigi
    sest Saksa lennukid pommitasid teda.Aitas ka maffia kus sai, sest diktaatorite ajal pole maffial ja spekulats. kohta.

  7. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Imetlen kommentaare. Maailma suurimad okupandid anglo -saksid. Terve maailm kolooniaid täis ja mandreid enda alla võtnud.
    Ukraina huvitab ka neid- see Mendelejevi tabeli poolest rikas ja ka paras pind Venemaa p……
    Soros : Ukraina oli minu projekt
    Bideni tegevus , ja enne seda -kuidas ehitati russofoobset riiki.
    Pole siin midagi rõõmustada nn. vabaduse üle- rumalatelt võeti Venemaa ära ja langev EUR -o kurss Dollari suhtes on kõigile tõestus, et ka EL- nõrgestamiset on USA ,Inglismaa huvitatud-. EL poliitikud ka (Šolts justkui pätajalg- polegi nii nõrka Saksa poliitikut näinud). Rusofoobid ja Janafoobid ei näe ega kuule ,et -USA on alustanud( teostanud peale teist maailmasõda 34 + agressiooni ja ka selle Ukr sõja ta alustas peale NSVL- lagunemist.

  8. Tõnis ajab nii tarka juttu mida on võimeline 2 aastat ago
    Reply

    Toomile kirjutaja mainib, et oleme fassistlik riik. Paistab, et räägib õigust.

  9. stu 2 aastat ago
    Reply

    Yana Toom on ise ka kinnisvara.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.