Ratas kinnitas Ukraina Ülemraada delegatsioonile Eesti jätkuvat toetust

Foto: Erik Peinar, Riigikogu

Riigikogu esimees Jüri Ratas kohtus Toompeal Eestis visiidil viibiva Ukraina Ülemraada ja Žõtomõri oblasti delegatsiooniga, mida juhib Ukraina-Eesti parlamendirühma esimees Arseni Puškarenko.

Ratas ütles kohtumise algul: „ Me mõistame Eestis olukorra tõsidust, mida Venemaa agressioon Ukrainale tähendab.“ Ta lisas, et homme, 14. oktoobril on Ukraina kaitsjate päev. „See on päev, mil me eriliselt tunnustame Ukraina relvajõudude ja rahva vaprust oma riigi kaitsel. See on ka päev, mil mälestame neid, kes Ukraina vabaduse ja iseseisvuse eest on oma elu andnud ja oleme mõtetes nende lähedastega,“ märkis Ratas. „Te olete oma elude hinnaga muutnud maailma paremaks.“

Ratas märkis, et toetudes Ukraina parlamendi üleskutsele, esitasid 85 Riigikogu liiget sel teisipäeval Riigikogu menetlusse avalduse eelnõu „Ukraina territooriumi annekteerimise hukkamõistmisest ja Venemaa režiimi terroristlikuks kuulutamisest“. Avaldus on plaanis vastu võtta järgmisel nädalal.

Ratas toonitas, et Ukraina võitleb nii oma vabaduse eest kui ka Euroopa tuleviku ja kogu demokraatliku maailma eest.  Riigikogu esimees rõhutas, et mõistame karmilt hukka Venemaa barbaarsed rünnakud Ukraina inimeste ja tsiviiltaristu pihta üle kogu Ukraina.

Ratas ütles, et oleme juba täna alustanud Ukraina sõjajärgse ülesehitamisega Žõtomõri oblastis. „Meie fookus on avalike hoonete ja rajatiste taastamine nagu näiteks Ovrutši linnas lasteaia ehitamine,“ märkis Ratas.

Ukraina delegatsiooni juht Arseni Puškarenko ütles, et Ukrainas hinnatakse kõrgelt Eesti panust Ukraina toetamisel nii sõjaolukorras kui ka kavandatud ülesehitustöös. Ta märkis tunnustavalt ära Eesti poliitikute visiidid sõjakeerises olevasse Ukrainasse, millel on olnud suur moraalne tähtsus.

„Eesti toetab NATO avatud uste poliitikat ja Ukraina järjekindlat liikumist NATO liikmelisuse poole,“ märkis Ratas. Ta lisas, et Eesti on valmis Ukrainat toetama teel Euroopa Liitu ja jagama oma eurointegratsiooni kogemust. „Teie motivatsioon, toimivad demokraatlikud institutsioonid ja edusammud samal ajal, kui võitlete agressoriga, on muljetavaldavad,“ ütles Ratas.

Delegatsioonil on olnud kavas veel kohtumised Riigikogu aseesimehe Helir-Valdor Seederi ning Eesti-Ukraina parlamendirühma liikmete, valitsuse liikmete, puidutöötlemise ettevõtete ja Tallinna linna esindajatega  ning tutvus Vabaduse kooli tegevusega.

Kohtumistel käsitleti Ukraina toetamist võitluses Venemaa agressiooni vastu, praegust olukorda sõjakeerises olevas riigis ja Eesti võimalusi Ukraina abistamiseks sõjajärgseks ülesehitamiseks. Samuti arutatakse koostööd Ukraina eurointegratsiooni suunal.

8 kommentaari
  1. uskmatu-toomas 2 aastat ago
    Reply

    Kuna isegi Kiievis ei ole enam ohutu ja suur osa ukrainlastest on kodumaalt lahkunud peaks mõtlema Ukraina Ülemraada kolimist Eesti Vabariiki ?

    • Suhted jahenevad 2 aastat ago

      Soomlased ähvardavad oma Tesla autod maha müüa, kui sai teatavaks, et firma omanik Elon Musk on pidanud Ukraina sõja osas plaani Vene presidendi Vladimir Putiniga.

      Elektriauto Tesla on olnud pikalt eliidi hulgas staatuse sümbol. Nüüd on aga see eliit autofirmas pettunud selle juhi sõnavõttude pärast.

  2. avalduse eelnõu ? 2 aastat ago
    Reply

    101-85 = 16
    16 liiget ei esitanud eelnõu?
    Kes need olid ?

  3. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Ülemraada on niigi rikas aga rahvas on vaene. Parim Ukraina poliitik Murajev ju rääkis et peale riigipööret 8 aastat tagasu hakkas rahvas vaesuma. Mulle rääkis üks ukrainlanna et saab pesioni kui eurodesse ümber panna siis 0 eurot. See in jube mis Ukrainas on toimunud viimase 8 aasta jooksul. Seal elavaid venelasi tapeti, ei lubatud vene keeles rääkida, palka ega pensione ei makstu ja Venemaa pidi aitama. Olen kondel et sõda seal poleks kui väljaspoolt poleks ässitatud.

  4. Nii 2 aastat ago
    Reply

    ratas on ju tark mees aga kuidas ta aru ei saa või õigeini ei taha aru aada et Ukraina pesident poleks sõtta minna venemaa vastu ilma väljaspoolt tuleva survea ja kõik oleks jäänud nii nagu oli. Biden on selle sõja peasüüdlane ja eesmärgiks on tal vaid Venemaa nõrgestamine. Ei oleks sõda ilma väljaspoolt tuleva ässitamiseta ja sõjamoona andmiseta mis oleks ära hoidnud tapatalgu. Praegune sõda on suures osas USA, Inglismaa ja veel mõnede riikide süü kes sundisid Venemaad sõda alustama. Kui teised poleks sekkunud oleks sõda ammu lõppenud või poleks alanudki.

  5. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Meie ei peaks sekkuma ega abi andma sest vajame ise abi. Mitte midagi ei muutu maailmas meie poliitikute sekkumisest . Relvade anmise asemel mis aitavad inimesi tappa oleksid USA, Inglismaa, Prantsusmaa ja teised rikkad riigid Ukrainale materiaalset toetust pakkuda ja jätta kõik nagu oli ning sõda polekski.Need kes seda ei taha mõista poevad Bideni ja Brüsseli ees.Ma arvan et kui USA-l oleks selline president kes tegeleks pma riigi probleemidega jääksid paljud ebameeldivused ära

  6. Ohoo 2 aastat ago
    Reply

    olen kindel et Biden lasi venemaa gaasitoru ära lõhkuda. Arvan ka et sõda poleks toimunud Bideni ässituseta ja arvan ka et USA-s tal poolehoidjaid on väheks jäänud. Muidugi püüab ta Venemaad nõrgestada ja kasutab selleks Ukrinat ja teisi riike. Kuidas küll meie poliitikud sellest aru ei saa või õigemini ei taha aru saada.

  7. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    J. Borell.: Euroopa on aed ja muu maailm metsik dzungel..
    Piiblis: Kui otsust kuriteo kohta ei tehta- kasvab inimlastel julgust kurja teha.
    See kiidetud aed on sajandeid kogu maailma tapatalgutega hävitanud -anastanud. Mitu maailmasõda alustanud ja ka peale viimast 35 sõda napalm, uraaniga rikastatud, keemia ,grafiidi pommidega. Ka selle viimase UKR sõja alustas just NATO blokk- käis 2014 Maidanil kargamas ka Ansip ja Paet uusokupatsiooni eesmärgiga.
    UKR-id tormasid idapoole pommidega kallale .Linnu pommitati fosvor pommidega.
    Kas mina pean sellise reziimi eest seisma, kes on minult võtnud inimõigused- Ka KESK-is on toimikute koopiad ja netis üleval.
    Õelust ja inim vikamise külvajad

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.