Taavi Aas: LNG-laeva Soomele loovutamine oli valitsuse teadlik otsus

Taavi Aas Foto: Albert Truuväärt

Eesti energiajulgeoleku seisukohast lähtuvalt oli LNG-laeva Eestisse jõudmine kriitilise tähtsusega küsimus ja seetõttu on väheusutav, et Riina Sikkut loovutas strateegiliselt niivõrd olulise objekti põhjanaabritele hetkeemotsiooni ajel, lausub Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Taavi Aas. “Olen veendunud, et otsus oli eelnevalt peaministriga kooskõlastatud. Isamaa erakonna ministrid jäeti targu otsustusprotsessist kõrvale, sest teati, et nende poolt ei oleks jah-sõna tulnud,” lausub Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Taavi Aas.

Taavi Aas ütleb, et peaminister Kaja Kallas ning majandus- ja taristuminister Riina Sikkut on varasemalt korduvalt rõhutanud, et peavad LNG-laeva Paldiskisse jõudmist äärmiselt oluliseks. “Viimastel päevadel on toimunud aga oluline meelemuutus ning Kaja Kallas ja Riina Sikkut on asunud justkui ühest suust õigustama otsust ujuvterminal Soomele loovutada. Kummastavalt mõjub ka Riina Sikkuti mõne päeva tagune väljaütlemine, et ta teadis juba 18. juulil, et laev läheb Soome. Ometi andis Kaja Kallase valitsus majandusministri vastutusel 28. juulil 38 miljoni euro suuruse finantsgarantii haalamiskaid ehitavatele eraettevõtjatele,” märgib keskerakondlane.

Taavi Aasa sõnul ei taju minister Sikkut oma tegevusetuse võimalikke tagajärgi. “Eesti energiajulgeolekule on äärmiselt oluline, et ujuvterminal oleks just Paldiskis. Oleme viimase aasta jooksul korduvalt näinud, et kriisiolukorras tegutsevad riigid esmajoones enda elanike huvidest lähtuvalt ning paraku oleme pidanud olema tunnistajateks ka merealuste gaasitorude lõhkumisele. Kõik see vaid süvendab ebakindlust,” nendib Taavi Aas, lisades, et mõistagi on Isamaal põhjust olla solvunud. “Esmalt hääletasid koalitsioonipartnerid Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks Autorollo skandaaliga seotud olnud Keit Pentus-Rosimannuse, nüüd tehti tagaselja kokkulepe LNG-laeva soomlastele loovutamise kohta.”

“Kuna minister Sikkut on keskendunud enda õigustamisele ega ole võtnud poliitilist vastutust, ei jää meil üle muud, kui teda umbusaldada. Avaldus on valmis ja allkirjade kogumine algab esmaspäeval,” lisab Keskerakonna juhatuse liige.

8 kommentaari
 1. uskmatu-toomas 2 aastat ago
  Reply

  Eesti rahvale on valetatud 32 aastat ja valetatakse süüdimatult edasi ! Ei ole vahet milline erakond võimul,katteta lubaduste andmine ja hämamine käib täiega.Uhke ja hää on olla Eestlane kes igas olukorras jääb oma sõna peremeheks st.täna annan sõna,homme võtan tagasi !

  • Toomase valikud 2 aastat ago

   Sa kiida parem Endist Persidenti! Vaat kus oli naine! Elekter oleks juba siis pidanud kallis olema.
   Mida sa muned?

  • Toetan Soomet! 2 aastat ago

   Muidugi on meile koht, kuhu põgeneda sellest riigist.
   Toetagem Soomet!
   Elagu Soome riik ja Valitsus!

  • Aitäh sulle EKRE vihkaja! 2 aastat ago

   Endine president Kersti Kaljulaid, kelle sissetulekud olid presidendina kolossaalsed, sest ta sai lisaks riigipea palgale ka Euroopa kontrollikojast iga kuu ligi 12 000-eurost toetust, jätkab Eesti rahvale näkku irvitamist, öeldes, et elektri hind ongi olnud liiga madal.
   Muide, Kaljulaidi peab praegugi riik üleval, võimaldades talle bürood, sekretäri ja ametiautot koos juhi

 2. Soo 2 aastat ago
  Reply

  Ei või ju unustada et me pole vabad sest oleme jälle liidus ja arvatavasti sealt tulevad käsud kui muidugi aega üle jääb sanktsioonide väljamõtlemisest.

 3. Nii 2 aastat ago
  Reply

  kui kuulsin, et ka Soome tahab laeva omale, olin kohe kindel, et just sinna laev ka läheb. Ootasin vaid, millal meil meie lootus avalikult puruneb.

 4. uskmatu-toomas 2 aastat ago
  Reply

  Küsimus pole enam selles kuhu laev tuleb vaid peaministri ja ühe ministri valetamises ? Kuidas saad usaldada valitsust kelle ministrid kinnitavad veel kaks kuud tagasi,ise juba teades laeva Soome minekust,et kes ennem kai valmis saab sinna ka laev tuleb ?

 5. Jurakas 2 aastat ago
  Reply

  Puudu oli mitte ainult leping laevaga, vaid ka leping TARNIJAGA.
  Kai-laev võivad küll olla, aga kui gaasi ennast ei ole, siis külmume ikka surnuks!
  PS.
  Aga vähemalt külmume surnuks roheliselt, mitte niisama!
  PS. PS.
  Kas ahjude mahalõhkumise ja puuküttest loobumise riiklikku toetust ikka saab?
  Nagu lubati!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.