Keskerakond: lesepension toetab üksikute pensionäride toimetulekut

Tõnis Mölder

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon annab täna üle seaduse eelnõu, mille eesmärk on kehtestada lesepensioni määramise võimalus isikule, kes on vanaduspensionieas ning kelle abikaasa, kellega on isik abielus olnud vähemalt 10 aastat, on vanaduspensioni ajaks surnud.

“Lesepension määratakse eluks ajaks ning võrdub surnud abikaasa arvutatud pensionile. Lesepensionit ei määrata, kui see on isiku enda pensionist väiksem,” lausub Riigikogu liige Tõnis Mölder. “Oodatava eluea kasv on pidurdunud ja naised elavad meestest keskmiselt 8,6 aastat kauem. Kaotades abikaasa kaob ka leibkonna täiendav sissetulek ning toimub järsk elustandardi langus.”

Tõnis Mölderi sõnul on vanaduspensioni saajate sissetulekute ebavõrdsus võrreldes teiste elanikega suur ning üksi elavate vanaduspensioniealiste suhtelise vaesuse määr oluliselt kõrgem kui teistel. “2020. aastal elas allpool suhtelise vaesuse piiri ligi pool vanaduspensionäridest. Üksi elavate inimeste vaesuse määr on aga oluliselt kõrgem. Uuringute kohaselt ulatub üksi elavate 65-aastaste ja vanemate inimeste suhtelise vaesuse määr 80%-ni, kõigi 65-aastaste ja vanemate inimeste suhtelise vaesuse määr on seevastu 36%,” võrdleb Keskerakonna volikogu esimees.

“Lesepensioni võimaldamisega toetame üksikute pensionäride toimetulekut ja austame pikaaegset abielu. Abikaasa surma puhul tuleb silmitsi seista mitte ainult emotsionaalselt raske ajaga, vaid ka elukvaliteedi langusega. Praeguse kõrge inflatsiooni tingimustes oleks lesepensionist suur abi. Lesepension määratakse vaid juhul, kui see on suurem inimese enda välja arvutatud pensionist,” lisab Tõnis Mölder.

Seadus jõustub vastuvõtmise korral 2023. aasta 1. jaanuaril.

6 kommentaari
  1. Raha küllaga 2 aastat ago
    Reply

    Võtke pension kõigile võrdseks! AITAB ERIPENSIONIDEST rikkurite toetamisest!

    • Murega 2 aastat ago

      Too sada €urot jääb südamesse!

    • Ka noalöök ekrele 2 aastat ago

      Ja jääbki südamesse.

  2. to raha küllaga jt. 2 aastat ago
    Reply

    Kah õige!-eelmisele.
    Aga mis saab vaestest vanatüdrukutest ja vanapoistest? Austatakse pikaajalist abielu… ?… Teab kui õnnetoov see mõlemale poolele oligi või kas oligi midagi nn.austusväärset. Tavaliselt üksikud vallalised olid samuti
    kellegagi suhtes ja seejuures väga sügavas suhtes võisid olla ja isegi mitmes suhtes. Ka nende sõbrad on surnud paljudel ja uskuge, see hingevalu ei olnud sugugi väiksem, lein kestab varjatult, lõpetamata siiani ehk.
    Jääb mulje, et püütakse vähendada teatud hädasolevat gruppi arvukuselt, et siis arvudekeeles näidata, et nii väike osa ongi hädas, seega pole mõtet muretseda ja probleemi kui sellist lahendama ei hakatai.
    Kui ei olmid Ukraina sõda ei saadud kuidagi pensione tõsta Europa tasemele, nüüd kui on see sõda jatkub ometi raha kõiksuu abile ja sõjavarustusele nii väljasaatmiseks kui uuendamiseks.
    Elan täiesti remontimata pinnal, mis näeb välja jube. Ei suuda ka koristada seda kroonil.haiguste , ehk ka depressiooni tõttu puudub tahe, ei suuda sundida ennast ,väsimus kiire – eks katsu koristada remontimata pinda. See pole sul närja harjaga sile põrand üle tõmmata.KOV ütleb, et saab aru küll, et mul oleks abi vaja
    aga midagi ei tee, ei tohigi…ülemused hoiavad raha kokku? või initsiatiivi ilmutamine on sama paha kui nõukaajal, kus tegid sellega ainult kahju ametnikule.Initsiatiiviks oli õigus ainult raikomil.
    Eks ela 450 euriga sedasi.
    Räägitakse, et tõstetakse 100 euri. Aga see käib KESKMISE pensioni kohta, mis 627 eur. st. nemad ei pea maksma tulumaksu nende indekseerimine on suurem kui neil kes vähem saavad ja need asjad ongi kokku liidetud ja saadud 100 euri. pensitõusu. INDEKSEERIMINE EI OLE PENSIONITÕUS, SEE ON INDEKSEERIMINE.
    TULUMAKSU ÄRAJÄTMINE EI OLE KA PENSITÕUS. Tegelikult VÄIKESE PENSIONI SAAJAD SAAVAD ALATI VÄHEM KUI MIDAGI JUURDE PANNAKSE v.a. see 20 euri /loe kakskünnend/, mis KÕIGILE VÕRDSELT TEGELIKULT JUURDE PANNAKSE, kui pannakse.

  3. Uskmatu-Toomas 2 aastat ago
    Reply

    Olite valitsev partei aga keerasite endale käki kokku ! Selleasemel,et pidevalt EKRE väljaütlemiste pärast paipoisina vabandada oleks pidanud selja sirgeks lööma ning selgeks tegema,et kontekstist pole vaja sõnu välja rebida ja siis mõtteid moonutada ! Nagu tantsusaates näha saab selga sirgeks ajada küll !
    Nüüd kus olete opositsioonis on hea hõisata teeme nii,teeme naa aga iga sellise hõiskamise peale meenub mulle Teie valitsemise ajast see pensionäride 100€ lugu. Tšingis-khaan olla kunagi öelnud reedab korra siis reedab ka teise st.valetab korra valetab edaspidi !

  4. to uskmatu 2 aastat ago
    Reply

    Jah, nii ta ütles. Ja valetamise ning reetmise palk oli tema juures hukkamine.
    Mis kasu on Bildenbergidel või kellel tahes, kui uskuda vandenõuteooriaid, neist, kes rahvale ei meeldi ?
    Nii et, nii ” tühiste ” olendite, nagu peetakse eakaid, reetmise tõttu sai keskerak. iseenda loodud mentaliteedi poolt nuheldud ja nuheldakse edasi. Vaat siis kui uskumatuid teid mööda võib Kõiksus nuhelda Hoolivuse ja
    Headusega manipuleerimise eest ja kui kiiresti mõnikord veel. Nüüd muretsetakse venelaste toetuse vähenemise pärast. Venelased on enamuses eakad ja need kes pole, tahavad väga ja rohkemgi kui eestlased, et nende babuskad-deduskad ilusasti hakkama saaksid.
    Täna rääkis raadio ilusat juttu majade renoveerimiseks aastaks 2030 peavad kõik olema renoveeritud.
    Riik eraldavat selleks 30 miljardit eurot!!! Eks see raha tuleb ju ka tagasi maksta ! Arvestasin välja, et sellisel juhul tuleb igal Eesti elanikul maksta tagasi, rinnalapsed kaasaarvatud 25000 euri. Kui laen 10 a. peale ,(eakatele ei anna nii suurt summat keegi 10 a), siis aastas tuleb maksta 2500 ja kuus 250 euri. ka. haigetel jms. Et ehitussektor saab tööd ! (kas selleks on riik loodid et ehitussektoril tööd oleks, et energiakriis-mis põhjustati viletsa välispoliitikaga ja laiskuse ja ihnsuse tõttu uute energialiikide avastamise ja väljatöötamise,kaitsmise toetamiseks). Et MIS RAHAST MAKSAVAD ÜKSIKPENSIONÄRID OMA 450 eur PENSIONIST SEDA SOOJUSTAMISE JAMA? (Euroopa käskis, on segaduses ja sahmib umbes) IIsegi kui see summa oleks 5 korda väiksem, siis lubage meenutada, et pensioni BAASOSA TÕSTETAKSE REAALSELT 20.-euri. Pealegi, neile,eakatele, ei lähe seda kõike enam vaja. Peavad siis oma viletsusest veel
    maksma, et KOV-id saaksid pärida ja võileiva eest kohalkele põmmpeadele müüa.?
    Ja MITTE EI TAHA AMETNIKUD LUUA VASTAVAT FONDI, MIS KATAKS KÕIK NEED KULUD EAKATELE, KUSJUURES TA JÄÄB EMDISELT OMANIKUKS KOOS KÕIGI ÕIGUSTEGA – ÕIGUSEGA MÜÜA jms. FONDILE MAKSAVAD PÄRIJAD VÕI OMANIK PÄRAST MÜÜKI.
    EI ole MÕISTUST ei ole TAHET MIDAGIGI PAREMAKS MUUTA.
    Rääkimata majade radoonitasemest, ehitusmaterjalide tekitatud 9tervisekahj.jne. sest need materjalid hoiavad radooni kenasti sees.Isegi keldriaknad müüriti kinni enamasti.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.