Jüri Ratas: Olulised Keskerakonna otsused ja ettepanekud, mida on pensionite tõstmiseks tehtud

Pensionärid vajavad turvatunnet. Foto: Pixabay

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon andis tänasel istungil üle seaduseelnõu, mille kohaselt tõstetakse pensione lisaks tavapärasele iga-aastasele indekseerimisele neljal järjestikusel aastal iga aasta erakorraliselt 50 eurot. Eelnõu eesmärk on pensione suurendada läbi baasosa ja rahvapensioni määra erakorralise tõstmise, mis on planeeritud 2024.–2027. aasta 1. jaanuaril, et jõuda olukorda, kus keskmine vanaduspension ületab 1000 euro piiri.

Keskerakonna ettepanek pensionite erakorraliseks tõstmiseks on väga oluline, sest kõrge inflatsioon ja tarbekaupade, ravimite ning energiahindade hüppeline tõus on pannud Eestis elavad pensionärid olukorda, kus ei ole praeguse pensioni eest võimalik inimväärselt ära elada. Senised pensionitõusud leevendavad küll inflatsiooni mõju, kuid tegelikult pensionäride elu parendamisele kaasa ei aita.

Olulised Keskerakonna otsused ja ettepanekud, mida on pensionite tõstmiseks tehtud:

  • Keskerakonna eestvedamisel on otsustatud kolm erakorralist pensionitõusu ja 2023. aasta 1. jaanuaril tõuseb pension erakorraliselt 20 euro võrra.
  • Keskerakonna eestvedamisel viidi sisse keskmise pensioni maksuvabastus.
  • Keskerakonna initsiatiivi tulemusena tõusis tänavu üksi elava pensionäri toetus seniselt 115 eurolt 200 euroni.
  • Keskerakonna eestvedamisel maksti sel sügisel täiendavalt 50 euro suurust ühekordset toetust igale pensionärile.
  • Keskerakond tegi sel sügisel Vabariigi Valitsusele ettepaneku kaotada üksi elava pensionäri toetuse saamiseks oleva 1,2-kordse Eesti keskmise vanaduspensioni nõue ja lubada sissekirjutust üksi elava pensionäriga samale aadressile veel ühele sugulussidemes olevale lähisugulasele.
  • Keskerakond andis sel sügisel üle seaduseelnõu, mille eesmärk on kehtestada lesepensioni määramise võimalus isikule, kes on vanaduspensionieas ning kelle abikaasa, kellega on isik abielus olnud vähemalt 10 aastat, on vanaduspensioni ajaks surnud.
  • Keskerakond andis üle seaduse eelnõu, mis nägi ette tõsta 1. jaanuaril 2023 erakorraliselt pensione 50 euro võrra.
10 kommentaari
  1. Tõnis 2 aastat ago
    Reply

    Pane oma nokk kinni.

    • Aga kiitma peab! 2 aastat ago

      Kas 7 €urot ei väärigi enam kiitmist? Terve pudel Läti odavat vene viina!
      Tänuga,
      Erakonnast lahkuja.

  2. Tõnis 2 aastat ago
    Reply

    Pane oma nokk kinni. Varem saatnud ei ole.

  3. Kas see ülekohus ka kunagi lõpeb? 2 aastat ago
    Reply

    Räägite siin mingitest KESKMISESTE PENSIONITE tõstmisest. KESKMINE PENSION ON VAID VARASTEL, KES ON SUUREMAT PALKA SAANUD VAESEMA RAHVA ARVELT.
    PENSIONIT EI TOHI ARVESTADA TÖÖTATUD AASTATELT VAID VANUSELT JA KONKREETSE PENSIONÄÄRI VAJADUSELT!

    • ....teadmiseks, et see on praegu õige esitus 2 aastat ago

      Keskerakonna esitatu on vägagi õige , 1000.- ni võiks muidugi valitsus liigutada 1,5 aasta jooksul.

      to……Ülekohus …. – tee omale selgeks, keskmine pension ei ole keskmine palk ja teiseks, tööaastad keskmise palga ja koefitsiendiga 1 = 1 tööaastaga , see on jama.
      Ehk siis tööaastaid nagu varem mainisin siin kuskil ühes teemas, peab olema vähemalt 44….45 ja rohkem! Siis peab olema pension = keskmise palga vähemalt 60 ja üle % , suurune ning maksuvaba.
      Kui aga osa inimesi on meil näiliselt töötanud 45 aastat siis on nad mustalt saanud palka või teevad omale firma- kus tarbivad minimaalpalka(tegelikkuses on üle keskklassi sõidukid ja puhatakse suurte pidudega või mitu korda ülemaailma, sissetulekut pole ju….,pere elab üksikvanema elu….) või FIE -na pole sots.maksu maksnud – aga haigekassa teenust on kasutanud samuti, seega ei pea nad saama 65 aastaselt 45 aastase tööstaaziga keskmise palga suurust pensioni.
      See on ka nähtav pensioniosaku arvestuses – sest riik ei maksa selle osa eest kui ei tööta, pensionifondi täiendust. Seega, kõik ludrijad peale põhikooli lõpetamist(alates 16 a) , jõõstides ja kraapides reiete vahel oma nutti , tuleb tööle hakata ja mitte oodata.
      Sellesse klassi kuulub väga palju Eesti kodakondsuseta ,alalise elamis ja tööloaga sündinuid. Nad kõik on ärimees nossovid ja töötavad ka Soomes – ka seal musta raha eest(Eesti firmad). Seega ei peagi nad saama loorbereid- sest Eestis nad üürivad omale kortereid 600.- ja rohkem eest, makstes ka omanikele mustalt …. Neist üksosa ei teegi rohkem kui saaks korteris s……….. ja naised on sadulas. Lakutakse veini ja õlli ning sünnitatakse lapsi, kes on hiljem samasugused nartssissikesed ja närvihaiged.
      Keskmise palga suurust pensioni peab saama riigimakse tasunud kodanik.

  4. majade reoveerimiskulud 2 aastat ago
    Reply

    Kena kõik, aga MILLEST MAKSAVAD ALLA KESKMISE PENSIONI ÜKSIKUD PENSIONÄRID SUNDUSLIKKE
    MAJADE RENOVEERIMISI. ??? JA NEILE POLE SEDA KA ENAM TARVIS.
    OMA KORTEREID NAD MÜÜA EI SAA, SEST ELAVAD ODAVAKS TUNNISTATUD KORTERITES, MITTE NEUS UUTES PLEKIST JA KLAASIST KOLEMAJADES.
    Jah, PENSIONITÕUSUD ON VAJALIKUD , ET VÕIMALDADA LIGILÄHEDASELTKI EUROOPLASELE SOBILIKULT LIHTSALT ÄRA ELADA, AGA SAMAS SEATAKSE NENDE ETTE SELLINE KOLETU SUNDVÕLG !!!
    SEETARVIS PEAKS RIIK MOODUSTAMA FONDI, MIS TASUB KÕIK RENOVEER.KULUD KUID OMANIK JÄÄB OMANIKUKS ÕIGUSEGA MÜÜA. SIIS TASUTAKSE FONDILE MÜÜGIRAHAST /kui otsustab müüa/ VÕI MAKSAVAD PÄRIJAD /tavaliselt on KOV/ NII ON TAL ROHKEM AEGA KA MÜÜA, SEST MÜÜK VÄGA RASKE KUI KINNISVARATURUL VALITSEB ANARHIA.
    NB! Kommija Kas see ülekohus… püüab igati saboteerida minu sõmu,eid, moonutades neid nii, et jääks mulje nn. täitmatust absurdsest nõudjast. Kuigi minu ettep. ja nõudmised on olnud vägagi mõistlikud ja olukordi valgustavad, (psühhopaatia ?)

    • .... vastuseks 2 aastat ago

      Kui on ametlikult korter sinu nimel , siis on remondifondi alla kuuluv renoveerimiskulu vähese sissetuleku puhul seotud seaduses ja KOV lisanduvate toetuste saamise õiguse osaga. Aluseks on 18+15 m2 ja +15m2 järgneva pereliikme kohta , kes on samas leibkonnas või krt. suurus vist 50 m2 1 -toalisena

  5. to vastuseks 2 aastat ago
    Reply

    SAA ÜKSKORD k….rrt ARU, ET INIMESED ELAVAD ERINEVATE SUURUSTEGA PINDADEL, SEST NÄIT. 1. toal.
    KORTER TALLINNAS ON JA OLI KORDI KALLIM KUI TERVE 100m2 RIDAMAJA BOKS MAAL SEE ON MEIE
    KINNISVARATURU ANARHIA JA BARDAKK. KUI INIMENE KOLIS TALLINNAST ÄRA ,SEST TALLE MEELDIB LOODUS JA HAKKAS SIIS SUVILAID OTSIMA JA VAATAS NEED KÕIK LÄBI JA LEIDIS, ET NEED ÜKS HÄDA JA VILETSUS = VILETS JA RUNALAD EHITUSVEAD, KELDRID MAJAVAMMIGA AUGUD KUI ÜLDSE, KÜLMAD KÕDUNENUD LAGUD, VESI nn.PUURKAEVUST MIDA TEGELT POLE ON VAID TORU MAA SEES JA SEEGI PABERITETA JA NAABRITEGA KAHASSE JA VALESTI TEHTUD- KANALISATS. POLE EGA VASTA EUTONÕUETELE jne,jne.jne. SIIS LÄKS JA OSTIS MAALE BOKSI. EHITATUD ÕIGESTI, SEST PROJEKTEERIS JA KONTROLLIS PROJ.INSTIT. VESI,KANALISATS.OLEMAS. AGA SEDA MÜÜES EI SAA NIIPALJU, ET OSTA VÄIKSEM ELAMINE näit. 20m2 VAGUNELAMU, MOODULMAJA VÕI Tynihouse. SEST LISANDUVAD KRUNDI MAKSUMUS, LIITUMISED, DETAIL-ÜLDPLANEERING JA ELAMISLUBA. jne. JA IGAS KOV-s OMAD NÕUDED ,TUJUD, AMETNIKUD JA NEEDKI VAHETUVAD.
    MIDA SA KLÄHVID OMA 15+ jms.=50m2 INIMESED EI ELA JU NII. NAD EI SAA KA MIDAGI TEHA.
    KOVidele ON ANTUD SUURED ÕIGUSED INTERPRETEERIMISEKS. KUI NÄIT. ELAD ÜKSINDA 100m2 VÕIB KOV TOETADA SIND KATUSEUUENDUSEL 50m2 AGA KA 25m2 SEST KATUSE PINDALA ON 50m2 ja 2 KORRUST.
    ÕELDAKSE, ET TOETAME SIND POOLTE KULUDE OSAS, AGA KUNA 2 KORRUST, SIIS MITTE KOGU KATUSE ULATUSES, VAID POOLE. SAMA KATUS 50m2 KATAB AGA TERVET SEDA 100m2 BOKSI. 50m2 AGA LUBATUD PINDA. 50m2 KATUS ON 50m2 JA MEIE TOETAME 25m2.

  6. järg 2 aastat ago
    Reply

    IGAKUINE RENOV. OMAOSALUS VÕIB MAKSTA PAARSADA EURI KUI PENSION 440.-eir ELADKI SURMANI TOIMETULEKUST !!!´
    SEE 20-eur ja 50.-eur TILGUTAMINE JA SEEGI PALJAS LUBADUS JA AASTATE PÄRAST, ON VAID, ET NÄLGA EI SUREKS JA ROHUD JAKSAKS OSTA – TAVALISELT EI JAKSA. PRILLEGI PLE SEEPÄRAST ET LIIGA KALLID!!!
    SEENEL KÄIA HEAD. AGA NÜÜD SEDA MURET POLE, 5 a. POLE ÜHTEAINUMATKU SEENT.ALATES HETKEST,
    MIL RAIUTI ESIMENE LANG 0.5 km KAUGUSELT. NÜÜD VEEL RAIUTUD. OMETI OLID MEIL LAUSA SEENEKASVAMDUSED. JA KUI RMK TEGI OMA LAUDTEED, KADUSID KA LOOMAD, ISEGI SISALIKUD JA KMALASED.POLE VAADATA MIDAGI EGA KUHUGI MINNA, AUTOT POLE MUIDUGI.
    RIIK VÕIKS HAKATA ERALDAMA RENDITASUTA KRUNTE EAKATELE, KES SOOVIVAD MINIELAMUTES ELADA.
    600m2 MAAD PEAKS EESTIS OLEMA. SUUREMAS OSAS KORRAST, KRUNTE 2-3 P UUD, PAAR PÖÖSAST, KOPP
    TÕMBAB LILLEPEENRALE KOHA – 30 a. max. KAUEM NAD EI ELA JA KUSAGIL PEAVAD SAAMA ELADA.
    SIIS NAD EI KULUTAKS OMA VILETSAT RAHAKOTTI RENOV. JA POLEKS KOHUSTATUD KÜTMA 100m2 MAJU_KORTEREID. AITAMA PEAKS NEID SEEJUURES. AEDLINNADE LINNAKUD TEKITADA. JA KA TEISI, KES SOOVIVAD NII ELADA. TÖÖEALISTELT VÕIB RENTI KÜSIDA KASVÕU MAAMAKSU NÄOL.
    KORTERISSE EI LÄHE ILMAPEALGI.

    • to Järg 2 aastat ago

      Sinu plunimisest suurte tähtedega , näitab -et sa oled mingi lärmaja kes ise ei mõista tuhkagi.
      Pane oma elukoha aadress siia ja mitmekesi oled sisekirjutatud ja mitu leibkonda
      Küll siis arvutame siin sulle selle tegelikkuse ka. Ja saavad kõik teada, kas on sul odra iva jäänud kinni…..

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.