Jüri Ratas: pension peab tõusma erakorraliselt 50 eurot

Jüri Ratas

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni soov on, et riigieelarve teisel lugemisel Reformierakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja Isamaa toetaksid muudatusettepanekut, mille kohaselt tõuseks 1. jaanuarist pension erakorraliselt 50 eurot, ütleb Eesti Keskerakonna esimees Jüri Ratas.

“Valitsuses olles leppisime eelmise aasta alguses kokku, et tõstame alates 2023. aasta 1. jaanuarist pensioni erakorraliselt 20 eurot. Tänase inflatsioonimäära juures ei ole võimalik ainult pensionist ära elada ning inimesed peavad hakkama valima toasooja ning täis kõhu vahel, rääkimata tervislikust eluviisist, heast elukvaliteedist ja väärilisest äraelamisest,” lausub Jüri Ratas. “Pikemas plaanis ei ole ka 50-eurone tõus piisav ja seetõttu seisab Keskerakond selle eest, et tõsta keskmine vanaduspension 2027. aastaks vähemalt 1000 euroni. Selleks oleme algatanud seaduse eelnõu, mis näeb ette tõsta pensioni perioodil 2024-2027 erakorraliselt igal aastal 50 euro võrra.”

Keskerakonna fraktsioon on teinud riigieelarvele 40 sisulist muudatusettepanekut, millest mitmed on Jüri Ratase sõnul seotud kõrgete energiahindade ja inimeste toimetulekuga. “Kohalikele omavalitsustele tuleb leida lisarahastus, et toime tulla kõrgete energiakuludega kaasnevate lisakulude katmiseks. Kohalikke omavalitsusi ei saa jätta enneolematu hinnakasvu tingimustes üksinda,” märgib Jüri Ratas.

Samuti peab Keskerakond oluliseks tõsta koolilõuna toetuse alammäär ühe õpilase kohta seniselt 1 eurolt 1,50 euroni ööpäevas. “Esmaspäevasel täiskogu istungil lõpetati vastavasisulise eelnõu esimene lugemine ja südamest loodan, et Keskerakonna ettepanek leiab toetust ka riigieelarve arutelul. Praeguste kõrgete hinnatõusude juures on selge, et senise sooja koolilõuna kvaliteedi hoidmine ei ole endiste summade eest võimalik. Samuti ei ole võimalik pakkuda koolinoortele mitmekülgset toitu, kui toitlustust pakkuvatele ettevõtetele seab toorainete ostmisel piirangud kõrged hinnad,” nendib Jüri Ratas.

Muuhulgas näevad Keskerakonna muudatusettepanekud ette tõsta koolieelsete lasteasutuste õpetajate palka, suunata lisavahendeid huviharidusse, panustada veelgi jõulisemalt eesti keele õppeprogrammidesse ja parvlaev Estonia uurimise jätkamisse ning leida lisaraha Tallinna Haigla, Rohuküla raudtee, jalgpallihallide ja Piritale Eesti esimese kinnise velotreki ehituseks.

10 kommentaari
  1. Petetu 2 aastat ago
    Reply

    Eelmine 7 rutsine pensitõus alles meeles. Aga lubati 100!?!
    Nüüd jälle jauravad.

  2. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Keskerakondlased püüavad meie rahva heaks kõik mis võimalik ja arvan et ekrelased on nõus. Miks aga nende liit lagunes kuigi oli parim. Arvan et põhjuseks olid reformierakondlaste valesüüdistused mis jõudsid Rataseni.Ta ei saanud teisiti kui ühineda reformistidega.Ratas tegi palju head sisepoliitikkas ja Keskerakond on parim erakond ning keskerakondlaste nõudmised ja ettepanekud meie rahva toimetuleku parandamiseks on suurepärased ja vajalikud.

    • Tõnis 2 aastat ago

      Eve. <on üks pime ja soe koht. Mine sinna.

  3. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Muidugi on Keskeraond parim erakond ja Ratas on olnud parim peaminister. Mulle meeldis kunagi ka Siim Kallas kes sai peaministriks peale väga rasket meie rahva jaoks Laari valitsemisaega ja kutsus valitsusse Edgar Savisaare kes tõstis pensioni 30 protsenti teised reformistlikud valitsused pole kordagi pensione tõstnud. Omad ajasid Siim Kallase laimuga valitsusest minema ja asemele sai Ansip kelle valitsemise ajal ei tehtud midagi õigesti ja meie elatustase veeres viimaste hulka. Siim Kallase tütar erineb väga oma isast ja pole ka mitte midagi meie rahva heaks teinud vaid on selle poolt et võimalikult palju antaks relvi välaspoolt Ukrainale, ei taha näha et sõja peasüüdlane on Biden sest ilma väljaspoolt tuleva sõjamoona andmiseta ja ässitamiseta polekski sõda Ukrainas ja Zelenski oleks pidanud jätma nii nagu on olnud 8 aastat.

  4. rajaleidja 2 aastat ago
    Reply

    Jüri on lõpuks suure ehmatuse peale taad leidnud ÕIGE teeotsa. Et ta vaid seekord rajal püsiks …
    Rohkem võimalusi enam ei tule…

  5. erak 2 aastat ago
    Reply

    EKRE ei tee pensionäride heaks midagi. Nemadon pragmaatiliselt tugevamate poolt. Ammiugi ühine Sotsiaalhartaga.Vanu pole neile nende ambitsioonides lihtsalt vaja nagu teistele parteidelegi.
    Tuletaksin meelde meie parteikestele, parteiidudele ja nn. “eliidile” Igor Volke tsitaati tema raamatust
    “UFO-raamat” Perioodika 1991.a. lk.3
    KES VÕIKS ARVATA, ET HEADUS, MORAALSUS JA ARMASTUS ON LOODUSE FUNDAMENTAALSEADUSTE HULGAST , SEALT, KUST GRAVITATSIOONGI, JA ET VANA MÕISTETESÜSTEEMI LÕPP ON MAAILMA LÕPP.
    UUS ON AGA HELGEM JA PAREM.
    Väga sobiv kõikidele karjeristidele meelespidamiseks.
    Ja wt nahinaid ja itsitamist ära hoida annan teada, et USA ühe ülikooli bioloogia ja filosoofiateadlane,
    nimi ei tule meelde – jättis töö ülikoolis .et uurida Universumi nn.eetilist suundumust = ta on kindel, et Universum ei tegutse nagu masin, vaid tal on eetiline suunitlus, kuhu ta loomes püüab välja jõuda.
    Vähemalt meie ilmamullis…

  6. Jane 2 aastat ago
    Reply

    Kahtlemata on Ratas teinud head tlld ja Keskerakond on parom. kuid ma ei mõista miks ta aru ei saa et sõda poleks Ukrainas olnud kui Biden, Inglismaa ja veel mõned riigid poleks hakanud ässitama ja surmarelvi andma ukrainale.Zelinski oleks jõtnid kõik nagu on ja sõda poleks. Polnud vaja ümbritseda Venemaad NATO-ga. See on selge et Bidenil on oma huvid Ukraina suhtes ja peamine on Venemaa nõrgestamine.USA on käinud pommitamas mitmeid riike ja rumal oleks arvata et tahab aidata.

    • to Jane 2 aastat ago

      Janeke, kirjuta rohkem endast – kes sa oled , kust tuled , vana sa oled ja palju haridust on , ….

      Sinu mõte on nii “terane” , et jääd isegi alla targemale maainimesele https://maaleht.delfi.ee/artikkel/77229962/palju-onne-kunagine-staarlupsja-leida-peips-85
      …et sa Janeke pead kindlasti oma järgmises tekstis haaret laiendama – Norra on olnud rumal ja eriti rumalad on Rootsi ja Soome …., Eestist rääkimatagi….

      Jõudu sulle Janekeke

  7. need on head ettepanekud 2 aastat ago
    Reply

    selle nimel olen ka nõus nagu varem , Jürile valimistel hääle andma

  8. eelmisele 2 aastat ago
    Reply

    kui sa nii ruttu nõus oled, eksib jüri jälle ära
    nii et aita teda vastupidisega

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.