Keskerakond: sõlmime erakondade ülese riigikaitse kokkuleppe

Neeme Väli

Eesti Keskerakond teeb riigikaitse eesmärkide saavutamiseks koostööd kõikide erakondadega ja pooldab erakondade ülese kokkuleppe sõlmimist, seisab parlamendivalimiste kaitsepoliitika peatükis.

“Julgeolekuolukord maailmas on ebastabiilne ja seda mõjutavad muutused sageli kiired ning ennustamatud. Euroopas toimub suuremastaapne sõda ja agressorist Venemaa kasutab oma eesmärkide saavutamiseks kõiki vahendeid, ignoreerides rahvusvahelist õigust,” ütleb kaitsepoliitika peatüki eestvedaja, kindralmajor Neeme Väli. “Soome ja Rootsi liitumine NATOga parandab küll sõjalist tasakaalu regioonis, kuid meie naabri agressiivne käitumine sunnib meid astuma kiireid ja otsustavaid samme laiapindse riigikaitse tugevdamiseks. Seoses kasvanud sõjaohuga peab Eesti tõstma ühiskonna kriisivalmiduse taset ning suurendama investeeringuid kaitsevõimesse.”

Neeme Väli sõnul tuleb üle vaadata kaitseväe toimimise alused, et tagada nende vastavus muutunud julgeolekuolukorraga. “Eesti riigikaitse peab olema korraldatud selliselt, et kriisi ja sõja korral rakendatakse kogu kasutada olev ressurss ühiskonna ja selle liikmete kaitseks. Selleks tuleb teha koostööd kõikide erakondadega, et tagada ühine nägemus riigikaitse eesmärkide saavutamiseks. Pooldame erakondade ülese kokkuleppe sõlmimist,” lausub endine Kaitseväe peastaabi ülem.

NATO peakorteri sõjalises staabis teeninud Neeme Väli on seisukohal, et liitlaste panust tuleb kõrgelt hinnata, kuid iseseisva kaitsevõime kvaliteeti tuleb otsustavalt tõsta. “Õhuturbe üleminek õhukaitseks peab olema sujuv ja kiire. Kiirendada tuleb keskmaa õhutõrje võimekuse arendamist Eestis ning teha selleks koostööd meie liitlastega,” märgib ta. “Kaitseliit on maakaitse selgroog ja väärib kaitseväega võrdset kohtlemist nii varustuse kui väljaõppe osas. Samuti tuleb suurendada väljaõppe läbiviimiseks ettenähtud ametikohtade arvu.”

Keskerakonna volikogu esimees, valimisplatvormi töörühma juht Tõnis Mölder on veendumusel, et kaitsekulutuste maht peab järgmistel aastatel püsima 3 protsendi tasemel SKPst ning seda kohandatakse vastavalt muutustele julgeolekuolukorras. “Elanikkonna kaasamine riigikaitsesse peab olema aktiivsem, et suurendada Eesti kaitsevõimet. Üheks võimaluseks on anda vabatahtlikuks ajateenistuse läbimiseks rohkem valikuvõimalusi. Lisaks seisame selle eest, et riigikaitseõpetus koolides oleks kohustuslik osa õppeprogrammist,” lisab Tõnis Mölder.

12 kommentaari
  1. Külarahva käest kuuldu järele mõeldes… 2 aastat ago
    Reply

    Peamine vale seisneb selles, mida on rääkinud nii Martin Herem kui Riho Terras, nii Jüri Ratas kui Kaja Kallas, nii Toomas Hendrik Ilves kui Kersti Kaljulaid: et Mali missiooniga aitavat me tõkestada terrorismi levikut, massirännet, inimkaubandust ja ei tea veel mida – tegelikult on see kõik just võimendunud.

    • ükski meedia pole üllitanud 2 aastat ago

      et Kaja Kallas kutsus Toompeale millegipärast meie missioonil olijaid mõned nädalad tagasi, etteaste kestis nö. 15 min ja siis mindi laiali. Mis oli eesmärgiks , missioon oli vähemasti juba osal neist ammu-ammu lõppenud.

  2. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Kelle käest kaitsta- suveräänsus maha müüdud. Poliitiliselt on riik tallalakkuja ja ehitanud naabri vastu vaenuliku riigi – kogu Baltikum koos Poolaga. Vihavaenu õhutajad on esimesed, kes siit jama korral panevad plehku ja nende väärakate nimel, käsul kaevikusse ei lähe. Tavakodanikud ajavad omi asju ,mis tahes režiimi ajal. Muu maailm läheb edasi, anglo -sakside maailm mädaneb- nende ülimuslik ideoloogia ja väärtused- põlgus sellele.

  3. to autor 2 aastat ago
    Reply

    Enne kui teete selliseid avaldusi minge ja vaadake, kuidas TEGELIKULT elavad vaesemad inimesed ja need pärisvaesed,
    kes kunagi olid ka nn. KESKKLASS.

  4. Jurakas 2 aastat ago
    Reply

    ” … sõlmime erakondade ülese riigikaitse kokkuleppe…”.
    .
    Eesti riigi (kui rahvusriigi – Põhiseadus!) kõige suurem vaenlane on KajaKatkKallas oma rahvusriiki hävitava poliitikaga.
    Putin võib tulla või mitte tulla – loodan, et ei tulegi – aga Kaja on Eesti riigi hävitamisega juba poole peale jõudnud.
    S.t. et Eesti riiki tuleb ennekõike kaitsta ooravate ja esiorava eest!
    See on praegu riigikaitse peaülesanne.
    .
    Seda aga paraku erakondadeüleselt teha ei saa.

  5. to jurakas 2 aastat ago
    Reply

    kas seda kontrolli ei saaks teha nii, et kes teisele ,arvatavalt nõrgemale /raviasutusse saata/ haiget teeb,
    see saadetakse ise internaati-kasvatusasutusse.
    Kui Harry leiab, et sinusuguste suumulku on vaja pehmelt küürida, teeb ta seda jumalasõna e. vana Piibli
    mütol. abiga. Heast südamest ja kaasategemise rõõmust. Muutruste esilekutsumiseks. Filosoofiliselt ei saaks ta sulle ju midagi selgitada, sest sa ei saaks aru.

  6. j 2 aastat ago
    Reply

    @ to jurakas
    Teemast mööda kirjutamine on alati kommentaariumi solkimine.
    Pikk jutt, sitt jutt. Eriti kommentaariumis. Mistõttu nii mõneski kohas on kommentaari pikkus spetsiaalselt äa piiratud!
    Igal asjal on oma koht. Isegi jumalasõnal!
    Isegi Piiblis on öeldud: “Sa ei pea ilmaasjata Jumala nime – jumalasõna – suhu võtma!.
    .
    Kui mingit asja lolli järjekindlusega peale surutakse, siis muutub see sama vastikuks kui mõni analoogne reklaam.
    .
    Äkki see ongi Harry eesmärk – jumalasõna vastikuks teha, sel moel Saatanat teenida!?!

  7. to J 2 aastat ago
    Reply

    viisakusest loobumine, pealekargamine ja südametus on alati baasturvalisuse solkimine ja seega ühiskonna kooseksisteerimisest kõrvalekalle.
    Alati tuleb mõista, millised asjad on ülimuslikud teiste ees, näit. armetu lehe armetu kommemtaariumi ees on ülimuslikud kõik pisimadki posit. asjad.

    • J 2 aastat ago

      @ to J
      Inimesele tuleb vastata tema enese keeles!
      Ülimalt ebaviisakale, kommentaariumi solkivale Harryle tuleb vastata talle arusaadavas keeles!
      Viisakaid märkusi on ta ignoreerinud, on kommentaariumi solkimist JÄTKANUD!
      .
      Samas kahtlen, kas talle isegi ebaviisakad ütlemised pärale jõuavad ning ta oma solkimise ära lõpetab!
      Või peab mpode sekkuma ja ta ära blokkima.

  8. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    J. Eestlastest ongi saamas saatanad. Kõik lehed on täis kollarohelist- ei ühtki teisiti mõtlejat.
    Eesti rahvale oli antud suur katsumus -olla iseseisvad ja olla suurepärane geopoliitiline sild.
    Põletasid siinsed sulased ( Põhiseaduse järgi ongi rahva teenrid sulased) sillad ja kustutasid sidemed.
    Põle ei meie sadamaid, ega raudteed naabrile enam vaja ( SO meilegi transiiditulu) -küll aga räägib naabergi, et siia on tehtud vaenulik piir !!! Mis kurja ta meile peale NSVL lagunemist tegi ???
    Aga vaatame kuidas Hiina liitub tagasi oma Taiwaniga. Anglo saksid püüavad seal sama korraldada, mis Ukrainaga- kes ka kunagi viskas loosungeid -hakkame hästi ja sõbralikult elama ja oleme sillaks !!!

  9. Soo 2 aastat ago
    Reply

    Julgeolek on kindlustatud kui jätame vihavaenu õhutamise Venemaa vastu, pugemise Bideni ees ilma kelle relvadeta poleks sõda ja EL-u ees kes tegeleb vaid sanktsioonide väljamõtlemisega mis kahjustavad üle maailma inimeste elutingimusi. Noo väike ja vaene riik nagu meie oma peaks tegelema oma rahva heaolu kindlustamisega aga maailmas ei muutu midagi nende vihavaenu tõttu ja abi on nagu tilk merre. Ega Biden meile appi ei tule, Ukrainas on tal mängus oma huvid.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.