Kersti Sarapuu: Reformierakonna maksuplaan teeb rikkad rikkamaks ja vaesed vaesemaks

Kersti Sarapuu

Rõõm on näha, et valimiskampaania stardipakul on Reformierakond ausalt oma juurte juurde naasnud – igaüks, kel rahakott õhem kui väikesel kildkonnal jõukatel, vaadaku ise, kuidas hakkama saab.

Oravapartei plaan kaotada astmeline tulumaks tähendab paraku just seda. Riigis, kus inflatsioon ületab 22 protsenti, ei tähenda Reformierakonna kavandatav niinimetatud maksuküüru kaotamine ehk astmelise tulumaksu hävitamine mitte «keskklassi kaitsmist», nagu oravad on välja hõiganud, vaid kahjuks ainult ebavõrdsuse süvendamist ühiskonnas.

Võidaksid üksnes jõukad

Reformierakonnalt tuleb nõrgemate heaks raha alati küünte ja hammastega välja kangutada. Just nemad pidurdasid eelmises valitsuses järjekindlalt peretoetuste tõstmist ja seisavad nüüd vastu erakorralisele pensionitõusule mahus, mis Eesti inimesi ka päriselt aitaks.

Oma valimisplatvormis tahavad oravad lüüa küüned sisse tulumaksusüsteemile, et teha sellest hästi sihitud toetusmeetme ühiskonna kõige jõukamale kihile. Kõrgenenud energiahindade juures tahavad mõisad ja basseinid kütmist, võib plaani sisu kujundlikult kokku võtta.

Astmelise tulumaksu kaotamisest võidaksid kahjuks ainult inimesed, kelle palganumber ületab 2100 eurot. Võidu suurus oleks 140 eurot kuus ja 1680 eurot aastas. Kui palju neid inimesi Eestis üldse on? Kahe kolmandiku eestlaste sissetulek paraku ühes kuus keskmist palka ei ületa ning ka Järvamaal jäi tänavu teises kvartalis mediaansissetulek alla 1300 euro. Reformierakonna käik oli samas aimatav –- nende valija elab Tallinna ja Tartu kuldses ringis ning väikelinnade ja maapiirkondade käekäik neile korda ei lähe. Vastavat tagasisidet saime ka eelmisel nädalal riigikogu fraktsiooniga Järvamaal kahepäevasel väljasõidul olles. Valitsus ei hooli üürielamute ehitamisest, noorte perede laenugarantiist ega investeeringutest teedesse.

On ka täiesti ennekuulmatu, et Reformierakond, mis väsimatult pasundab riigi rahanduse korrashoiust, ilmub järsku välja ideega, mis läheb aastas maksma 340 miljonit eurot! Katteallikat loomulikult ei avaldata, see oleks liiga keeruline rehkendus. Kuid paratamatult tekib küsimus, kas seda raha ei ole tõesti kuhugi mujale panna. Eestis ei ole enam vaja lõhet suure ja kasina sissetulekuga inimeste vahel rohkem süvendada. See on meil niigi suur. Suhtelises vaesuses virelevad nii pensionärid kui ka üksikvanemad. Ravikindlustussüsteem jätab ligikaudu 100 000 inimest arstiabita.

Parem kulutame sadu miljoneid seal, kus lisaraha on hädasti tarvis, ja ehitame üles riigi, mis päriselt ka hoolib. Maksame pensionäridele vähemalt tuhat eurot kuus, et keegi ei peaks eluõhtul peost suhu elama. Teeme ümber tervishoiu rahastuse, et arstiabile oleks võrdne juurdepääs igal meie inimesel sõltumata sissetulekust. Parandame sotsiaalteenuseid nii, et ükski hädaline ei kukuks süsteemi aukudest läbi. Julgeolekuteemade-lembesele Reformierakonnale tasub veel meelde tuletada, et ka vaesus on julgeolekurisk.

Aitavad ainult astmed

Keskerakond on nõus, et riigi üks alustala on tugev keskklass. Keskklassi, seda kandvat kihti, saab aga kasvatada ainult vaesuse likvideerimise teel, mille juures on üks oluline tööriist just astmeline tulumaks. Meie eesmärk on tõsta viletsamal järjel inimesi üles ja muuta riik seeläbi tugevamaks, mitte upitada jõukaid veel kõrgemale. Seisame seega astmelise süsteemi eest kindlalt, ehkki näeme vajadust astmeid üle vaadata ja ajakohastada.

Tulumaksuvaba miinimumi tõstmist toetab ka Keskerakond. Meie ettekujutuses aga peaksid ühiskonda suurema panuse andma need, kellele on selles ühiskonnas ka rohkem antud – suurema sissetulekuga inimesed. See ei ole kellelegi liigategemine, vaid solidaarsus ja suuremeelsus nõrgemate vastu on väärika Euroopa rahva elementaarne tunnus. Hoolivas riigis ei jäeta kedagi ainult saatuse meelevalda.

Et hoolimine võimalik oleks, tuleb maksusüsteem kindlasti üle vaadata, aga meie plaan on teha seda arukalt ja läbimõeldult. Oma täpse maksureformi kavaga tuleme välja lähiajal.

4 kommentaari
  1. tasuta sõit 2 aastat ago
    Reply

    Nüüd tahavad tasuta bussisöidu pensionäridele ära keelata.!!! Häbi peaks reformiöl olema! Kui ene pensionipäeva nädal aega süüa pole, lähed poodi kasvõi 3.- (loe kolme) euroga, nüüd muidugi enam ei lähe,
    ja ostad kasvõi paljast leiba ja loomale midagigi, siis tänu “tarkadele” läheb see raha bussipiletiks, kui selline
    lollus toime pannakse.
    Olen kohaliku bussiliiklusega rahul ja siis “kui keegi vajab ja ajal kus vajab ja seal kus vajab” -see graafik tööle ei hakka, vähemalt nii, et rahule jääda.
    See oli ainus asi, mile keskid suutsid toime panna ja töötab, vähemalt neile, kellel seda kõige rohkem vaja.
    Aitäh Kadri Simsonile !!!
    Kuulsin raadiost, et Kaja tahab selle ära kaotada.

  2. Sergei. 2 aastat ago
    Reply

    Ref rottidel on nn. po….ui – nad alati irvitanud. Nii isake , kel mälukaotus, kui ka tütreke kes väidab ,et tema isake tuleb küll toime otseselt. Isake ei leidnud sentigi ,et lasta teha Inimõiguste instituudil ekspertiis : kes mis takistab ja mis oleks vaja teha selleks ,et Eestis reaalselt inimõigused toimiksid. Teine toppis suu kinni : Eestis ei rikuta inimõigusi…..
    – Tema puhul küll- aga mees, kes päästis linna rahad kaduvatest pankadest -aeti kohtukulide ( peaministri käsul (Keskis teatakse seda)) poolt hauda.
    Ja , või mees kes üritas nii enda inimõiguste eest seista ja ühtlasi ka päästa välisabi rahad . Riigi masinavärk püüdis ka teda hävitada ( kogu riik) Reformi rottide Justiitsminister : kohtunike tegevus kuulub õigusemõistmise valdkonda
    SO. määruste kooskõlastamine, dokumendi kunstlik loomine ( võltsimine), menetlusreeglite rikkumine jne, jne.
    Harry loobib siin midagi –
    Piiblis ka öeldud: Kui valitseja ( PS järgi Eestis on valitseja rahvas- (nende esindajad)) paneb õukonnas tähele valekõnesid, siis kõik tema teenrid on õelad

  3. Vaagija 2 aastat ago
    Reply

    Juba laulva revolutsiooni aegu, tänaseks ligi 35 aastat tagasi, seadis meie rahvas oma põhiliseks eesmärgiks taasiseseisvuda selle eesmärgi nimel, et hakata elama normaalselt, nagu elatakse demokraatlikus Euroopas, eriti suureks eeskujuks olid meile Põhjamaad – Soome, Rootsi, Norra, ja olime ju enne meie okupeerimist oma põhjanaabri Soomega pea samal heaolu majanduslikul tasemel.
    Meie iseseisvusime, aastad veeresid, aga kaualoodetud majanduskasvu ja lähenemist Põhjamaadele ei paistnud kusagilt… vastupidi, eestlane eelistas hoopis Soomemaale kolida paremale elujärjele ja tekitades noorte lahkumisega oma kodumaale nii isegi julgeolekuriski.
    Kui keegi julges mainida, et kogu Euroopa püüdleb elanikkonna elatustaseme lõhe vähendamise suunas jõukate ja vaeste vahel läbi solidaarse astmelise tulumaksu, millel ka patriotismi tõstmisel oma riigi vastu oluline roll täita on, siis laideti see kohe maha, kahjuks. Nooruke peaminister käis välja hoopis väite, et enne kui midagi nõrgematele jagama hakkame, tuleb meil jõukust koguda (?!). Kogutakse tänaseni ja õõnestatakse riigi julgeolekut, sest kogu rahva patriotismil oma kodumaa vastu on kanda suur roll.

  4. Nojah 2 aastat ago
    Reply

    Reformierakondlasi ei huvita kuidas saavad hakkama meie vaesemad inimesed. Aga reformierakondlased hääli saavad ka ilma töötulemusteta. Neil on palju abimehi rikkamare inimeste näol, nad on osanud peavoolumeedia oma hääleturuks muuta ja on inimesi kes neid usuvad ka vaesemate seast, mõned reformierakondlased saavad raha selle eest et mõtlevad välja valesüüdistusi nendele poliitikutele kes on teel ees võimule. Valesüüdistuste laine jõudis Rataseni välja. Eks ka e-valimised mängisid oma rolli.Praegune valitsus ei ole tasemel. Isa,aa ja sotsid saavad alati vähe hääli ja on vaid kohatäitek la muldugi sõnakuulelikud. Isamaal oli eelmine esimees tubli ja oli nõus töötama koos Keskerakonnaga. Ekrelaste koostöö keskerakondlastega oli väga edukas.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.