Keskerakonna astmeline tulumaks suurendab keskklassi sissetulekut kuni 1740 euro võrra aastas

Tanel Kiik Keskerakonna volikogus 10.12.2022

On aeg liikuda euroopaliku maksusüsteemi juurde, kus maksukoormus sõltub inimese sissetulekust – Keskerakonna pakutav astmeline tulumaks suurendab keskklassi sissetulekut kuni 1740 euro võrra aastas, seisab erakonna volikogu istungil vastu võetud avalduses.

“Keskerakonna astmelise tulumaksu pakett koos tulumaksuvaba miinimumi tõstmisega alampalgani tagab solidaarsema ühiskonna ning suurendab keskklassi sissetulekut kuni 1740 euro võrra aastas. Arvestades, et Eesti on Euroopa üks kiireima hinnakasvuga riike, on iga lisaeuro inimestele abiks. Ühiskondliku jõukuse õiglasemaks ringi jaotamiseks maksustame kahekordset Eesti keskmist palka ületava sissetuleku kõrgema maksumääraga,” lausub Keskerakonna aseesimees Tanel Kiik.

Keskerakonna astmeline tulumaks on Tanel Kiige sõnul lihtne ja õiglane ning koosneb kolmest sammust: tõstame maksuvaba tulu kõigil alampalgani, mis on 2023. aastal 725 eurot; kuni kahekordse keskmise palgani (ca 3400 eurot) kehtib praegune 20% tulumaks ja kahekordset keskmist palka ületavalt summalt tuleb maksta 30% tulumaksu.

“Keskerakonna pakutava muudatuse korral võidavad näiteks alampalka teenivad inimesed võrreldes praegusega 540 eurot aastas,” märgib Tanel Kiik. “Eestis oli käesoleva aasta teises kvartalis alampalka või sellest vähem teenivaid töötajaid üle 52 tuhande, kelle igapäevane toimetulek on rekordilise hinnatõusu tõttu kõige enam löögi all. Ühte kuni kahte keskmist palka teenivate inimeste võit tuleb kuni 1740 eurot aastas. Maksukoormus tõuseb ainult kõige jõukamal 10% ühiskonnast, kelle sissetulek võimaldab senisest enam Eestimaa arengusse panustada.”

Keskerakonna volikogu esimees Tõnis Mölder toob välja, et Keskerakonna maksupakett on õiglasem ja loogilisem kui Reformierakonna ühetaoline lähenemine. “Reformierakonna pakutud maksumuudatustest saavad madalapalgalised vähem kasu ning kõige suurem võit ootab hoopis kõrgepalgalisi. Samal ajal võtaks see jõukaid soosiv lahendus riigieelarvest ligi 100 miljonit eurot rohkem kui Keskerakonna astmeline tulumaks. Seda raha on õigem kasutada pensionite tõstmiseks, ravijärjekordade lühendamiseks ja meie laste haridusse investeerimiseks,” võrdleb Tõnis Mölder.

Keskerakonna juhitud valitsus tõstis 2018. aastal enamike inimeste tulumaksuvaba miinimumi varasemalt 180 eurolt 500 euro tasemele, mis on Tõnis Mölderi hinnangul viimaste kümnendite kõige olulisem maksumuudatus, andes sadadele tuhandetele inimestele igal aastal 768 lisaeurot.

10 kommentaari
  1. Nali või? 2 aastat ago
    Reply

    See on siis oina meelest euroopalik lähenemine, et maksustame inimesed nii,et kõige rohkem kasu saaksid suht rikkad ehk keskklass? Aga 300000 suhtelises vaesuses elavat inimest? Saan aru,et ükski normaalne inimene ei loe taolise inimese kirjutatut aga minul juhtus kogemata niii. Vabandan,et taolist jäma lugesin.

    • Peeter 2 aastat ago

      No nii, no nii, aga kuhu jäi eelmine 100 rubla pensionilisa?
      Pool aastat peeti koosolekuid!
      Kas jälle rahvas on rumal?

  2. ??? 2 aastat ago
    Reply

    Seda tahtsin minagi kõsida, et mis kasu on neil mm.”alamklassil” ,/mille poolest nad küll alamad on, mõistuse poolest õige või? ei mõistnud raha teha, ei pidanud oluliseks/ kes elavad LAUSVAESUSES 150 000 väikese pensioniga ca´` 440.-eur /staaziga/ üksikpensionäri , sest Suhteline vaesus algab meil ju 600.-eur.
    Ka nemad olid kunagi KESKKLASS, keda Vabariigil õnnestus ALAMKLASSIKS teha ja TEMBELDADA,
    Soomes saab 15 a staaziga väikest pensioni 760.-eur, meil 30 a staaziga 450 eur. Selline kõikelubatavus on võimalik vaid seepärast, et ei ühinetud SOTSIAALHARTA SELLES OSAS TÄIELIKULT. Kreeklaste ja Itaallaste jt. nn.VÄIKE PENSION on ca`800.-eur. Ometi NATOGA, EUROLIIDUGA ja KÕIKSUGU MUUDE ÕRITUSTEGA ka UKRAINA ja SANKTSIOONIDEGA, BLOKKIDEGA OLEME ÜHINENUD.
    SEEGA IGA 10-nes INIMENE EESTIS ON LAUSVAESUSES VANAINIMENE!!! HÄBI KUUBIS!!! Neid teisi lausvaeseid on muidugi lisaks. Aga neile pensionäridele ollaKse VÕLGU ! Ja tänu sellele saabki lubada kõiksugu üllitisi ja ehitusi -NENDE ARVELT EELKÕIGE.
    Jüri lubab küll kui teda vaid valitakse ,tõsta 4 aastaga need pensionid ligilähedaselt samale tasandile kui
    Sotsiaalhartaga ühinedes oleks juba ammugi olnud , MIKS aga ei nõua ta siis SOTSIAALHARTAGA ÜHINEMIST ?! KUI TAL TÕSI TAGA ON ???

  3. Vaagija 2 aastat ago
    Reply

    Väga õiglane ja solidaarne tulumaksu astmete pakkumine Keskerakonna poolt, lootuses, et pärast 30-aastast ootamist hakkame Eestis tulumaksu astmete sellise paigutusega Euroopa punase laterna kohalt, Euroopa suurima palgalõhega riigi staatusest tasapisi ettepoole nihkuma. Lootuses, et ikka rohkem eestlasi loobuvad väismaale paremat teenistust otsima minna, lootuses, et Euroopa väikseima miinimumpalgaga vaesem Eesti elanikkond suudavad tulevikus ka kodumaal oma perekonna rahuldavalt majandada.

  4. Ootan pikisilmi uut lähenemist pensionäridele 2 aastat ago
    Reply

    1. 2022.a. MTA deklaratsiooni esitamisel 2023.a. , tuleks kõik pensionärid vabastada juurdemaksmisest(kelle pension on alla 1000.- ja töötasid elatiseks). Seda saab vastuvõtta 2023.a. jaanuaris eelarve muudatuse tegemisel.
    Mida tähendab vabastamine juurdemaksest – st., et riik ei summeeri pensioni sellises ulatuses sissetulekuks, sest see on väljatöötatud ja Tulu on tasutud sellelt riigile juba varem.
    Lisaks – selline lähenemine vähendab Toetuste vajadusi või on riigil teine eesmärk?
    Tänase inflatsiooniga ja Kallase poolt venitamisega, tuleb inimestel taluda inflatsiooni, kerjata toetusi ja 2022.a. eest MTA -le pealemaksta paljudel vähemasti 300.- , mis tähendab – tegelikkuses pole elektrit kompenseeritud riigipoolselt pensionäridele, soovitus pensionäridel töötada – on pigem selline, et enam ei kutsu tööd tegema= sest sinu panus summeeritakse töötasuga sissetulekuks ja nii ka edaspidi.
    2.Töötasu- seal võiks olla tõesti nii, et 2* keskmist palka/kuu on 20% TM ja pealeseda 25….% (kuhu ei arvestata 1000.- kuu, pensioni sisse ehk siis nagu on öeldud, et min.pension peaks olema keskmisest palgast 40% ja üle 45 aasta töötanuil vähemalt 60% keskmisest palgast)
    Praegune uuelaastal olev pensioni reguleeriv seadus jätab üksikpensionärid(lesed, lapsed surnud jms.) ikkagi kerjuseks ja riigile pealemaksjaks.
    ….Eesti peab ennast kõigis näidetes Maailma esireas olevaks , Euroopa lemmikuks ja parimaks – Palun, poliitikud – trükkige oma lehes kogu ÜRO liikmesriikide minimaalpensionid! Minimaal- riiklikud pensionid!
    … Ja siis kujutage ette, meile Puuete Koda kas ikka on kõik teinud kui pensionil olev puuet omav kodanik saab keskmise puue toetuseks, kalendrikuul 12.- Eur ja püüab kõigest väest käia tööl ning samas KOV puuduvad töökohad(on ainult silmaripsutajate jaoks, sugulastele, õhukohad, sotsiaalseid ja mitte sibina- teistele on need sibiks oleku kohad – koerasitta harida ja prügikaste või peldikuid küürida kõrgema-magistriharidusega(mitte plagiaadid))

  5. podumat nadi 2 aastat ago
    Reply

    440.-eurised ju nagunii tulumaksu maksma ei pea. mis kasu neil sellest om kui keskmikud ei pea tulumasu maksma?!

  6. Maalt 2 aastat ago
    Reply

    See on ju nõrgamõistusliku inimese jutt. Aga mingi 15% rahvast valib isegi taoliseid. Kurb,et eesti rahvas on vaimselt mandunud.

  7. Virve 2 aastat ago
    Reply

    Astmeline tulumaks on hea, see tõstqab pensioni vähemalt 1300 euroni ja igasugused vargad ei saa enam rahva arvelt oma basseine kütta.

  8. to virve 2 aastat ago
    Reply

    ää oo nõnna naiiv. kui riigile ka raha juurde tekib siis pensionäridele sea ikka ei anta.kui siis keskmikele.

  9. Nii 2 aastat ago
    Reply

    Praegunw valitsus ei ole nagunii nõus astmelise tulumaksu sisseviimisega. rneformierakond on otsusaja ja tema kuulekad erakonnad vaid noogutavad kaasa sest nad on häälte täiteks ja suur soov on võimul olla.Seda teeks vaid Neskerakond koos EKRE-gaisamaal on vaid üks tubli esimees olnud ja see oli eelmine tänu kellele ühineti valitsuses Keskerakonnaga. Mulle meeldis Keskerakonna ja EKRE koostöö. Kahju et Rahvaliitu enam pole või mingit muud erakonda mis sarnaneks Keskerakonnale. Sotsid olid varem meeldivad kuid sinna on sattunud inimesi kesmõjusid halvasti sellele erakonnale.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.