Linnapea Mihhail Kõlvart kuulutas välja jõulurahu

Foto/allikas: Aleksandr Guzhov/Pealinn

Jõululaupäeva keskpäeval kuulutas Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart välja jõulurahu, lugedes traditsiooni kohaselt Raekoja aknalt linnarahvale ajaloolise jõulurahusõnumi.

„Üle kolmesaja kuuekümne aasta tagasi kõlasid siin väljakul järgmised käsusõnad, mis jäävad korduma meie lastele ja lastelastele Eesti Vabariigis täna ja igavesti. Kuulutan Jõulurahu kuninganna Kristiina sõnadega:

Homme, kui see Jumalale on meelepärane, jõuab kätte meie Issanda ja Lunastaja armurikas sünnipäev. Ja sellepärast olgu nüüd välja kuulutatud üleüldine Jõulurahu, ja olgu kõik asjaosalised üles kutsutud seda püha pühitsema sobiliku hardusega, ja ka muidu ennast üleval pidama rahulikult ja viisakal kombel. Kes aga selle rahu vastu eksib ja Jõulurahu seadusevastase või ka ebasobiva käitumisega rikub, seab ennast sellega raskendavate asjaolude kätte süüdi ja langeb karistuse alla, nagu seda igaühe kohta Seadus ja korraldused ette näinud on. Ja lõpetuseks olgu kogu riigi elanikkonnale soovitud rõõmurikkaid Jõulupühi ja Jõulurahu, mis kestku terves riigis Kanutipäevani 13. jaanuaril.“

Jõulurahu tava ulatub juba 17. sajandisse ning kuulub Eesti, Soome ja Rootsi õigusriikluse ühisaega. Traditsioon sai alguse Rootsi kuninganna Kristiina valitsusajal aastail 1632-1654.

Jõulurahu väljakuulutajaks on linnapea või raesekretär, kohaks linn, kus asub peapiiskopi katedraal ning paigaks tsiviilhoone rõdu. Väljakuulutamise aeg on traditsiooniliselt jõululaupäeva keskpäeva eelsed ja järgsed minutid.

9 kommentaari
  1. Oleme Ungari poolel 2 aastat ago
    Reply

    Oleme ungarimeelsed. Oleme ka Vene-Ukraina sõjas ungarlaste poolel. Meie vastus küsimusele, kas oleme ajaloos heal või halval poolel, on see, et oleme ajaloos Ungari poolel. Me toetame ja aitame Ukrainat, meie huvides on säilitada suveräänne Ukraina ja meie huvides on see, et Venemaa ei kujutaks Euroopale julgeolekuohtu, kuid meie huvides ei ole loobuda kõigist oma majandussuhetest Venemaaga. Me vaatame neid küsimusi läbi Ungari objektiivi, mitte läbi teiste – ütles peaminister Viktor Orbán intervjuus väljaandele Magyar Nemzet.

    • TÕNIS Keldsar 2 aastat ago

      Vene aja lõpupoole tõusis kisa. Kuyidas saab see nii olla, et inimesed, kes toodavad, kes loovad riigi vara, saavad vcäokest tasu. Priiskava suurusega raha läheb kom. partei tegelaste taskutesse ja ka juhtide töötasudesse. Praegu on olukord veelgi hullem. Tootjatele ei jää midagi kuid prassivad need kes midsagi ei tööda. Rahvas on kuivaks pressitud ja jälle ootame mingit leava mis rtoob meiel vabaduse ja rikkuse. Pidime olema väga rikkad. Kuulake mida ütleb suur juht Ratta Jüri. Maitsev Eesti, suus sulav Eesti jne. Tegelikult riik- see oleme meie lihtsad inimesed, kes vaevlevad. Meie esindajatel pidevalt töötasud, tulemustasud kasvavd. >Raha on raha. Tulemustasu – mis see on? Siiani meie juhtide tää, tegemata tää on viinud rahva vaesusesse ja riigikassas puhub tuul. Mis tulemustest me rääkida saame? Näete kuidas praegune tulem õitseb. Kerkivad lossid ja sõidavad ilusad autod. Võtame võimeil vähe aega peaministriks olnud <Rõiva. Kas tõesti selle ajaga oli võimalik muretseda loss, millega kekutada. nimesed, mõelge.

    • Pisut noorem 2 aastat ago

      “Maaleht portreteerib oma jõulunumbris Ukraina sõjapõgenikku Tetianat, kes:

      1. Üksikemana elab prestiižikas Kalamajas kaminaga korteris vaatega merele, mille 600-eurose üüri maksab tema eest Tallinna linnavalitsus.

      2. Tööle Mustamäele ei taha minna, kuna kes siis tema viiendas klassis õppiva tütre kolme trammipeatuse kaugusel asuvasse kooli viib.

      3. Kursustele minna ei kavatse.

      4. On pahane ametnike peale, kes ütlevad, et kui ta ei lõimu, saadame Eestist välja.

      5. Kodumaale tagasi minna ei kavatse.

      6. Tahaks leida endale jõuka Eesti mehe.

      Maalehe endise peatoimetajana olen hämmingus. Kui leht on otsustanud sellise loo avaldada, tähendab see, et selliseid inimesi on hulgaliselt.

      Huvitav oleks kuulda, mida meie endi üksikemad, kes peavad ise oma eluga hakkama saama, Tetiana mõtetest arvavad.”

    • Balti riigid on järgmised 2 aastat ago

      Need venestatakse tänu ukraina venelastele. S Praždnikom!

  2. vanamemm 2 aastat ago
    Reply

    Minule jääb tõsiselt arusaamatuks, miks trügib ilmne venemeelne pooljeestlane üldse sellistesse ametitesse. Kui vähegi intelligentsi on, siis peaks venelane (mentaalselt, vaimselt, olemuselt, veendumustelt jne. ) praegu häbenema olla venelane ja seda väikerahva kodumaal, kellele täpselt samuti, kui praegu Ukrainale, on haiget tehtud ja oma vastuvõtmatu olemusega, seda edasi tehakse. Kuna aga see mongoliidne inimene, mitte eriti puhta minevikuga, ikkagi lausa naudib oma võimu, siis ei erine ta mõttelaadilt mitte millegi poolest Ukrainas võimutsevatest venelastest. Ta ei sobi Eesti Vabariigi pealinna juhiks, on kui võõrkeha, mis vägisi meile kaela lükatud.

    • TÕNIS Keldsar 2 aastat ago

      >Meie valitsejad pidevalt ajavad segadusse inimesed. Venelased nii ja ka naa. Naljakas, venelased ks tootsid js täiytsid r.kassast ja täidavad ka edaspid. Inimesed lähevad selle lollusega kaasa. Kas keegi meil vastutab millegi eest. Venelasis õumatakse. Rahvuste vaheline õelus kasvab. Tulge mõistrusele. Saage nii naabrusesx elava riigiga läbi.Meil on valitswejatega ikka nii. Kes räigemalt karjub ja sõimab, see on kangelane. Meie kangelane siis on Reinsalu. Tegelikult on ta tühi hing. Meie rahvast ta ei hooli. Eestlased välja, jänkid nene maadele. Ameerikas ju nii oli. Indiaanlased minemaa. Kui muidu ei saanud, tapeti, vägistati, lasti ja poodi. Suur õnne toojs ameerika teeb lõpuks siin sama. Tulge mõistusele. Rahu, õnne ja küllust on meil siin vaja. Praegune sõda ei ole ju meie oma. Kahjud peab kandma lõpuks Ameerika. Praegune nende president häbistab seda suurt ja võimast rahvas ja riiki.

    • TÕNIS Keldsar 2 aastat ago

      Jätkan.
      Meil on välja ilmunud igasugused kindralid, ja sõjardid, kelle teadmised on sama suured nagu minul ja miinu eakaaslaste. Need piirduvad Vene sõjaväes viibimise ajast. Kallid karjujad koost Teie eestvedajaga, Alataluga. Kümneid aastaid ajab tä tühja möla. Kui kaisin tippjuhtide ülikoolis, Alatalu ka seal ajas jama. Samas pidas ka Johhve loenguid. Ajasin nad ummikusse oma küsimustegas. Olid hädas ja vastata ei osnud. Hakkasid räuskama ja kättega vehkima, tatt lendas ja ma olin kohe vene riigi vaenlane. Nüüd on nad ise vene vaenlased ja Iisraelist saadeti Johve tagasi. Kelle vaenlane siis nüüd Alatalu on?Juudid ei tahtnusd sinna niisugust lolli juuti. Peale sedaAlatalu oli kaua vagane. Kui tuli meile loenguid pidama oli uuesti punane. Ka siis tema seosetu jama oli ju pask.
      Kaldun arvama, et tuleb aeg kui rahvuste vahelist vaenu õhutajad peavad vastust andma.
      Vaatasin eile Ameerikast uudiseid ja olin hämmingus. Kuidas veel siiani see president paigalistuda . Ta ajas oma abikaasa abilisega segamini. Kaotas ka temale ette näidatud suuna ja läks valele poole. Temal on isegi riikide nimed segamini. Iraak, Iraan, Ukraina ja sõjalisdt abi on valmis andma Iraagile jne. Samas kaotas tasakaalu. Keda me kuulame., kelle õpetust võtame kuuld ja kas läheme tema näidtud suunas. Ta isegi ei tea suunda.

  3. Tõnis uuesti. 2 aastat ago
    Reply

    On ikka jama suur. Kirjutan pimedas kuna tahan ka süüa. Kui maksan el .arve siis olen näljas. Suur ja üllas meie valitsus on hoolitsenud selle eest, et peame valiku tegema. Kas sööd või kirjutad. ?Kui pime,- tulevad vead. Palun andestust.
    Muidugi kevadel teema uuesti valiku ja loodan, et uued valitud on targemad. Praegustega nii, et võta üks ja viska teist. Kuni kevadeni veel söövad meie poolt valitud maitsvat riiki äärtest. Äkki jääb uute valimisteni riigist veel veidi järele rahvale.

    • Tõnis Keldsar 2 aastat ago

      ˇ Moderaator. Jäta jama.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.