Sotsiaalkomisjon andis Tervisekassale rohelise tule

Tervishoid. Foto: Pixabay

Riigikogu sotsiaalkomisjon otsustas algatada seaduseelnõu, mis nimetab Eesti Haigekassa ümber Tervisekassaks.

Komisjoni aseesimees Siret Kotka lausus, et asutuse ümbernimetamisega on asjatult kaua venitatud. „Haigekassa ise on paralleelselt kahte nime kasutanud juba pikka aega ja see on tekitanud inimestes asjatut segadust. Selle segaduse oleks võinud lahendada ära juba varem, kuna on ju täiesti sobiv, et tervise nimel töötava asutuse nimi tervisele ka viitab,“ märkis ta.

Eelnõu seletuskirja järgi oli Eesti Haigekassa põhifunktsioon asutamise ajal solidaarse ravikindlustussüsteemi administreerimine ja ravikindlustushüvitiste võimaldamine kindlustatud inimestele, kuid tänaseks on võrreldes asutuse loomise ajaga saadud ülesandeid juurde, vastutatakse ka ravikindlustusega hõlmamata inimeste vältimatu abi ja rahvatervise kaitsega seotud teenuste eest. Muutunud ülesannete tõttu on asjakohane avalik-õigusliku juriidilise isiku nime muutus. Uueks nimeks saab Tervisekassa, mis rõhutab asutuse tegevuse lõppeesmärki – inimese tervise hoidmist ja taastamist. Tervisekassa nimi oli kaalumisel juba ravikindlustussüsteemi loomise ajal 1990.–1991. aastal. Toona otsustati ajalooliselt varem kasutusel olnud haigekassa nime kasuks.

Sotsiaalkomisjon algatab Eesti Haigekassa seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu 12. jaanuaril ning selle jõustumisajaks on planeeritud 1. aprill.

4 kommentaari
  1. Jurakas 2 aastat ago
    Reply

    Nimetus “Haigekassa” on õigem.
    Täpsemalt küll “Haige Kassa”.
    .
    Aga ka Tervisekassal pole viga – kassa, mis rahvalt tervise eest roppu raha kasserib ja mitte midagi vastu ei anna.

    • ... õigus 2 aastat ago

      Tervisekassa – on õige nimetus ju :), kes maksab -see on ju terve. Kes maksta ei jõua, seda ei suuda ka meditsiin turgutada. Vara kuulub riigile.
      siin kohal on =
      Kümnis – seda maksid ka kõik Kirikule, kes ei jõudnud maksta – ei kuulunud isegi enam vaesete klassi. Vara kuulus Kirikule(nüüd tahavadki tagasi).

  2. küsimus 2 aastat ago
    Reply

    Mitu ametikohta on tänase seisuga Haigekassas ? Ja palgafond +hüvitised
    Kui palju saab olema Tervisekassa ametnike arv 2025.a. veebruariks – palju on 2025.a. palgafond +hüvitiste le

    2025.a. seepärast, et vahepeal tulevad Riigikogu valimised , momendil on krutitud juba palgad paika aga uue valitsuse nimetamisel , on alati lisaeelarvega ja määrustega , muudatused ….

  3. määäääää 2 aastat ago
    Reply

    Nad hakkavad nüüd ennetusega tegelema, st, haiged võibki ravimata jätta.Tervis tuleb juba ainuüksi nimest ! Tea kuidas ses hädaorus ennetada
    saab midagi. Kes haige see utiliseerub , kes terve ,see teat.ajal, heas toitumuses lihakombinaati nagu lammastega ikka.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.